Vårt hem är vår borg, vårt allra personligaste. Det är i hemmet som vi varvar ned, underhåller, växer upp, har vår frisstad och umgås med våra allra närmaste.
Oavsett om du funderar på att renovera din lägenhet eller vill ändra stilen i din villa, kan det vara svårt att skapa en sammanhängande stil som återspeglar din egen stil. Det är här en inredningsdesigner kommer in i bilden. En inredningsdesigner kan hjälpa dig att definiera din stil och dina idéer till en design som passar dina behov utifrån din bostad. Oavsett om du behöver hjälp att skapa en funktionell yta, möblera om befintlig inredning, designa insidan av ett nytt hem eller bara finna och köpa möbler och annan inredning.
”Vi förstår vad du behöver för att skapa ett komplett hem – och lika viktigt är att vi förstår att din tid är dyrbar och att du troligtvis har vissa bestämda tidsramar att följa”, säger Johanna Weckström, från Zoco Home.
 
Zoco Home är ett finskbaserat inredningsföretag. De skapar vacker inredningsdesign som är både inbjudande och inspirerande. Sin stil hämtar de från etnisk design till vilken de lägger en skandinavisk twist. Teamet hos Zoco Home arbetar alltid med passion i deras projekt och fokuserar på varje kund med all sin uppmärksamhet, oavsett om det enskilda projektet gället en liten studiolägenhet eller en stor villa.

Vad gör en inredningsdesigner?

En bra och professionell inredningsdesigner kommer att se på din stil in i minsta detalj och därav kunna välja en funktionell design som känns naturlig för dig. Du väljer själv hur mycket en inredningsdesigner ska förändra och involvera sig. Många kunder som anlitar en inredningsdesigner – speciellt de som renoverar – har en bra idé om hur de vill att rummet ska se ut samt vilka produkter de vill använda. Många gånger insisterar kunder på att inredningsdesignern ska använda inredning som redan finns i huset. Andra gånger händer det att inredningsdesignern måste börja från början – speciellt om det handlar om en nyköpt eller nybyggd bostad, vilket fallet ofta är här i Spanien.
Innan du anlitar en inredningsdesigner: Fråga dig själv vad du vill att utrymmet ska bli och användas till. Fundera över i vilken omfattning du vill ha hjälp, vilka dina måsten är samt hur stor din budget är.
 
Zoco Home inredningsdesign-service riktar sig till kunder som vill ha designrådgivning eller ett helhetsarbete gällande deras inredning. Från badrum och kök till helomvandlingar, Zoco Home erbjuder genomgående designarbete, som gör det lätt för dig att få den stil och det hem som du kommer att älska.

Planering, design, möbler och mer. Oavsett om projektet gäller ett enstaka rum eller hela huset så innebär Zoco Homes inredningsdesigntjänst avlastning för dig.
”Bra design samt goda relationer kommer ur samarbete.”
Zoco Home hälsar dig välkommen att kontakta dem, så att de kan lära känna dig och skapa skönhet och stil tillsammans.
 
När man kliver in hos Rincón Rent i Centro Idea i Mijas möts man av optimism. Efter elva år på marknaden står bostadsuthyrningsfirma inför sitt bästa år.
”Soltörstande och livsglada skandinaver reser till Costa del Sol som aldrig förr och flera bostadsägare ser det positiva med att hyra ut sin bostad till semesterfirare. Och det är här vi kommer in i bilden”, säger Michael Kolodnicki från Rincón Rent.

Det går bra för den danskägda uthyrningsfirman Rincón Rent, den är nämligen inte som många andra.
Många spådde uthyrningsfirmorna en kort livstid när de nya internetportalerna stack upp som svampar ur jorden för 10-15 år sedan. De nya uthyrningsportalerna gjorde det lätt för hyresgäster och uthyrare att komma i direkt kontakt med varandra utan hjälp från uthyrningsfirmor. Men inte alla förutsägelser om framtiden stämmer.
”Orsaken till att firmorna klarar sig på marknaden är att de fyller en roll som internetportalerna inte kan. De är på plats vid bostaden och ser till att det praktiska och fysiska arbetet som hör ihop med uthyrning blir gjort. Våra bostadsuthyrare kan utan problem vittna om att de får mycket valuta för pengarna för vi säkrar en hög beläggning på deras bostad och, en mycket viktig sak, vi tar hand om allt det praktiska för dem”, berättar Michael Kolodnicki.

Får valuta för pengarna

År 2016 började en ny lag gälla som kom att vända upp och ned på hela marknaden. Den lagen säkrar att all bostadsuthyrning i dag är laglig, att det deklareras för det samt att alla uthyrningsbostäder uppfyller vissa bestämda kvalitetskrav.
”Lagen har gjort så att bostadsuthyrningen i Andalusien nått en helt ny nivå, för den säkrar kvaliteten för hyresgästerna samt Costa del Sol som varumärke. Men den ställer även krav och ger löpande arbete till bostadsuthyrarna. Och det är detta som vi är bra på att hantera”, förklarar Michael Kolodnicki.
Som ny bostadsuthyrare finns det nu för tiden en del byråkratiska delar som man måste ta hänsyn till innan man kan hyra ut sin bostad. Detta innebär bland annat att bostaden ska registreras för uthyrning hos kommunen och det ska upprättas ett avtal hos polisen som gäller incheckning av gäster.

Rincón Rent har en anställd som enbart arbetar med att allt administrativt arbete och att alla uthyrningslicenser stämmer.
”Detta gör det riktigt lätt för våra bostadsägare då de inte behöver tänka på det administrativa och vi fått jättebra respons på detta”, fortsätter Michael Kolodnicki.
Men detta är inte det enda som Rincón Rent gör. De tar sig även an arbetet att färdigställa lägenheter inför uthyrning samt alla de små reparationer samt praktiska göromål som tillkommer med tiden när en bostad hyrs ut.

”Majoriteten av våra drygt 100 bostadsägare tillbringar själva vanligtvis bara några få veckor om året här på Costa del Sol och då är det ju minst sagt irriterande om hyresgästen klagar över en droppande kran, en trasig A/C eller någonting annat medan man själv är i t ex Sverige. Men anlitar man oss så löser vi sådana uppgifter”, lovar Michael Kolodnicki, som driver Roncón Rent tillsammans med sin affärspartner och 8-20 anställda, beroende på säsong.
Men Rincón Rent arbetar även med mer. På deras kontor finns nämligen även en in-house-marknadsföringsavdelning som ser till att företagets uthyrningslägenheter marknadsförs på bästa sätt.

”När jag säger att våra kunder får mycket för deras pengar är det också för att vi säkrar en hög beläggning på deras uthyrningsbostad. Vi på Rincón Rent har ett stort nätverk med nästan 15 000 följare på Facebook och i vårt marknadsföringsarbete använder vi oss av nästan 30 uthyrningsportaler, andra företag samt samarbetspartner och så är vi helt uppdaterade när det gäller online-delen. Det är med grund i detta som vi kan säga: ’Om en bostad inte kan hyras ut genom oss så kan den inte heller hyras ut någon annanstans’”, säger Michael Kolodnicki.

Gör en bra affär

Har du tankar på att hyra ut din bostad eller funderar du på att investera i en uthyrningsbostad har Rincón Rent några goda råd.
”Köp en bostad nära havet med utsikt samt med altan eller terrass. Den ska ligga nära restauranger och butiker samt ha minst fyra sovplatser. Marknaden har hur många bostäder som helst med två till fyra sovplatser så köp gärna någonting som är lite större, eller gör plats för extra sovplatser. I slutänden är det just detta som får upp priset och beläggningsprocenten”, förklarar Michael Kolodnicki, som också betonar att inredningen är viktig: ”Gör det mysigt, helt enkelt. Skandinavisk stil är alltid rätt men ett måste är att det finns internet och bra foton av bostaden.”
 
Rincón Rents ägare överraskar säkert många när de helt allvarligt säger att det faktiskt inte spelar någon roll om semesterbostaden ligger i Marbella, Torremolinos eller Nerja, så länge som den uppfyller ovanstående punkter och ligger inom en timmes körning från flygplatsen. Med ett stort leende säger Michael Kolodnicki: ”Man ska inte tro på allt som fastighetsmäklarna försöker inbilla er. Det viktigaste är att bostaden ligger nära vattnet och har bra utsikt. Därefter är ’1-timmesregeln’ till flygplatsen oerhört viktig. Vi har t ex flera superfina bostäder i Estepona men på grund av avståndet till flygplatsen kan de vara svåra att hyra ut. Det samma gäller golfbostäder. Det kan låta fint men de når långt ifrån samma beläggning av den enkla orsaken att de oftast ligger för långt bort från allting.”
I Spanien är skatteläget ganska normalt ur ett västereuropeiskt perspektiv. Skatterätten är dock ett mycket komplext lagområde, i ständig förändring, som kompliceras ytterligare i Spanien av den anledningen att olika regionala skattesystem samexisterar parallellt med statens.
 
Spanien är indelat i 17 autonoma regioner med varierande grad av självbestämmande. Varje region har sin egen skattemyndighet och har även rätt att lagstifta om grundavdrag för skattskyldiga med hemvist i regionen, och detta medför att skatt kan variera avsevärt beroende på den skattskyldiges hemvist eller var fastigheten är belägen.
Hur Ni kommer att beskattas i Spanien varierar dessutom beroende på om Ni kommer att anses som begränsat eller obegränsat skattskyldiga här i landet.

Begränsat skattskyldiga

Även om Ni förblir formellt obegränsat skattskyldiga i Sverige, dvs. med hemvist i Sverige (ej resident i Spanien), finns det inkomster och tillgångar som har så pass stark anknytning till Spanien att Ni ska betala skatt för dem till den spanska staten.

Obegränsat skattskyldiga

Anses Ni vara obegränsat skattskyldiga i Spanien, dvs. med hemvist i Spanien (resident), ska alla era inkomster i hela världen deklareras och beskattas i Spanien. Eventuella dubbelbeskattningskonsekvenser löses genom tillämpning av det dubbelbeskattningsavtal som finns mellan Sverige och Spanien.
 
För svenskar som är obegränsat skattskyldiga i Spanien sker beskattningen av pension normalt med stöd av SINK. SINK-skatten är en så kallad definitive källskatt, det betyder att det är en skatt som hålls inne och betalas in till den svenska skattemyndigheten av utbetalaren. Men även Spanien har rätt som hemviststat att beskatta sådana betalningar och då uppstår en dubbelbeskattning, som man löser genom att ansöka om återbetalning av den skatt den skattskyldige betalat i Sverige.
 
Du som läser denna artikel är säkert svensk och har planer på att flytta eller har redan flyttat från Sverige till Spanien, antingen för att bo här permanent eller delar av året. För de flesta förknippas dessutom vistelsen i Spanien med ägandet av en eller flera fastigheter här, varmed en fastighet (dess ägande) blir epicenter för svenskarnas beskattning i Spanien.
 
Exempel på sådana skatter som är förenade med ägandet av fastighet, oavsett hemvist, är följande:
• Fastighetskatt
• Inkomstskatt (skatt vid fastighetsinnehav (statlig inkomstskatt))
• Skatt vid uthyrning av fastighet
• Skatt vid försäljning av fastighet
• Förmögenhetskatt

Kommunal fastighetskatt (I.B.I)

Exakt hur stor skatten är varierar från kommun till kommun, men siffran brukar röra sig runt 1 % av taxeringsvärdet (valor catastral).

Statlig inkomstskatt

Staten beräknar att denna “fiktiva” inkomst uppgår till antingen 1,1 % eller 2,0 % av taxeringsvärdet beroende på när taxeringsvärdet sattes. Det är fastighetsinnehavet som är föremål för beskattning. Skatten uppgår till 19 %.

Skatt vid uthyrning av fastighet

Löpande hyresinkomster som hänför sig till fastighet belägen i Spanien ska betala spansk statlig inkomstskatt. Skatten uppgår till 19 %.

Skatt vid försäljning av fastighet

Beskattning av realisationsvinster för fastighet utgår med samma procentsats för såväl begränsat eller obegränsat skattskyldiga (residenta som ej residenta). Skatten uppgår till 19 % för de första 6 000 euro, till 21 % för inkomster från 6 000 euro till 24 000 euro, och 24 % på överskjutande belopp.
Personer över 65 år som säljer sin permanenta bostad är helt befriade från reavinstbeskattning. Lagen förutsätter som huvudregel att fastigheten måste ha varit säljarens permanenta bostad under minst tre år.
 
Enligt dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien får reavinst som uppkommer vid försäljning av en fastighet belägen i Spanien beskattas i Spanien. Om säljaren har sin hemvist i Sverige kommer det svenska skatteverket också att belasta försäljningen med skatt. Dubbelbeskattning har då uppstått och för undanröjandet av detta anger avtalet att Sverige i detta fall ska avräkna den reavinstskatt som erlagts i Spanien från den svenska.

Förmögenhetskatt

Denna skatt slopades mellan 2008-2010 men återinfördes 2011. Avsikten var att den återigen skulle försvinna 2017 men den finns än så länge kvar. Förmögenhetsskatt tillkommer på nettoförmögenhet överstigande 700 000 euro per skattskyldige. Därtill tillkommer ett särskilt fribelopp för permanent bostad på 300 000 euro per skattskyldige.

Arv och gåvoskatt

Om arvtagaren (den skatteskyldige) har sin hemvist här i Spanien ska all egendom som denne får i arv beskattas här, oavsett i vilket land egendomen befinner sig. Om arvtagaren däremot inte har sin hemvist i Spanien, betalar han/hon arvsskatt enbart för fastighet som finns i Spanien. Detta gäller oavsett vilken lag som tillämpas på arvet.
Arvsskatt beräknas på en fastighets så kallade “valor fiscal”. Det är fastighetens taxeringsvärde (valor catastral), dock med tillägg av en multiplikationsfaktor som varierar från kommun till kommun.
Från och med 1 januari 2018 har fribeloppet i Andalusien höjts från 250 000 euro till 1 000 000 euro, dock enbart för vissa skattskyldiga (maka/make, barn och barnbarn). Har dock den skatteskyldige maka/make, barn eller barnbarn en förmögenhet sedan tidigare som överstiger 1 000 000 euro tillämpas inte fribeloppet 1 000 000 euro.
Skatten är progressiv, dvs. skattesatsen ökar med arvslottens storlek. Gåva beskattas på samma sätt som arv, dock utan något fribelopp eller avdrag.

Skatt vid köp av fastighet i Spanien

Vid köp av fastighet i Spanien betalas en så kallad köpskatt, dock inte om köpet belastas med moms. Momsen utgår vid köp av nyproducerade fastigheter och uppgår till 10 %.
När momsen betalas tillkommer även en stämpelskatt på 1,5 % av köpeskillingen (Andalusien).
Köpskatt när det inte betalas moms är 8 % när köpeskillingen understiger 400 000 euro. Från 400 000 till 700 000 euro betalas 9 % i skatt och 10 % på överskjutande belopp.
Dessa siffror gäller för Andalusien.
 
Foto Olaf Medina-Montoya Hellgren – artikel skatt
Av Olaf Medina-Montoya Hellgren, delägare Wallin & Partners – en advokatfirma i Fuengirola med 20 års erfarenhet inom både svensk och spansk rätt, som med bred kunskap och stor kompetens hjälper svenska klienter med juridiska frågor.
Den spanska sjukvården är ganska generös. Pensionärer får köpa medicin till mycket rabatterade priser, medan resten av befolkningen får över hälften betald från staten. När du är registrerad i det spanska sjukvårdssystemet, har du som utlänning exakt samma rättigheter som en spansk medborgare har.
 
I Spanien är det kostnadsfritt att använda dig av den offentliga sjukvården om du är registrerad vid Seguridad Social. Du omfattas av Seguridad Social om du arbetar, antingen som anställd eller egenföretagare (autónomos), om du är make/maka till arbetare, bor hos föräldrar upp till 26 års ålder eller är folkpensionär. Det gäller för spanjorer och utlänningar bosatta i Spanien. Du ska dock själv se till att registrera dig och få det spanska sjukvårdskortet, som vårdcentralerna (Centro de Salud) och sjukhusen använder vid registrering av patienterna. Varje autonomi har sitt eget kort med sin färg och utseende. De offentligt anställda läkarna är samlade i de så kallade Centros de Salud. Du tillhör det Centro de Salud som ligger i det område där du bor. När du fått ditt sjukvårdskort får du dig tilldelad en läkare på din Centro de Salud.

Spanskt registreringsnummer

Innan du går till din Centro de Salud för att ansöka om sjukvårdskortet behöver du ett registreringsnummer från den spanska sjukvården. Detta registreringsnummer, ”número de a liación de seguridad social”, får du genom ditt lokala INSS-kontor (Instituto Nacional de la Seguridad Social). Tag med din E 121-blankett (om du är pensionär), intyg på att du bor här (empadronamiento), residencia eller NIE-nummer och pass. Det tar cirka tre veckor innan du får registreringsnumret hemskickat till dig. Gå sedan till det Centro de Salud som du tillhör och ansök om själva sjukvårdskortet. Det kan ta flera månader innan du får det på posten. Under tiden kan du gå till läkaren eftersom du ju redan har fått ett registreringsnummer.

Egenföretagare

Som egenföretagare (autónomo) har du också rätt till allmän sjukvård. Som autónomo betalar du varje månad en egenföretagaravgift till Seguridad Social, som ger dig denna rätt, som beroende på bransch och sysselsättning är mellan 257 euro - 1 198 euro. Som anställd betalas avgiften till Seguridad Social direkt av arbetsgivaren.
För autónomos ges bidrag så att egenföretagaravgiften uppgår till 50 euro, och likaså för nya egenföretagare under de första tolv månaderna, och det andra året är det 50 procent rabatt på den fulla kvoten se första sex månader och därefter 30 procent rabatt på kvoten de nästa sex månader, och även detta ger tillgång till den allmänna sjukvården.

Pensionärer

Är du pensionär, räcker det inte med registreringsnumret från Seguridad Social. Du behöver också ett pensionärsintyg, ”certificado de pensionista”, vilket även det kan fås från Seguridad Social.

Gratis eller billig medicin

Om du som svensk är registrerad i det spanska sjukvårdssystemet, har du samma rättigheter som en spanjor. Pensionärer får köpa utskriven medicin till kraftigt rabatterade priser. För dem som inte är pensionärer, kan man få upp till 60 procent rabatt på priset med förutsättning att man har ett recept utskrivet av en offentligt anställd läkare, med sitt registreringsnummer ifyllt på blanketten. För livsviktig medicin kan rabatten uppgå till 90 procent.
Det är en bra idé att alltid ha med sig sitt Seguridad Social-kort. Skulle man råka ut för en olycka vet ambulanspersonalen att man omfattas av den offentliga sjukvården och man blir då körd till närmaste, offentliga sjukhus. Detta är bra att tänka på speciellt om man är utlänning, då ambulansen kanske annars utgår från att man har en privat sjukvårdsförsäkring och därmed ska behandlas på ett privat sjukhus.

Europeiska sjukförsäkringskortet

När du är registrerad i Seguridad Social kan du inför utlandsresa beställa det europeiska sjukförsäkringskortet (Tarjeta Sanitaria Europea) från just Seguridad Social. Detta är gratis och ger dig som är EU-medborgare rätt till samma vård som invånarna i landet som du besöker om du blir hastigt sjuk under en utlandsvistelse – under en semester, a¬ffärsresa eller studieresa, tills du kommer hem. Dock ger kortet inte rätt till räddningsinsatser och hemtransport, vilket bör täckas av en reseförsäkring.
Antalet bygglovsansökningar ökar igen på hela Costa del Sol. Efter att ha minskat under ett antal år vände utvecklingen redan under 2016 som såg nästan en fördubbling av antalet ansökningar jämfört med året innan. Utvecklingen håller i sig och antalet nybyggda lägenheter ökar, även i Marbella efter den osäkerhet som uppstod efter det att stadsplanen ogiltigförklarats i slutet av 2015. Handeln med bygglov liksom handeln med byggkontrakt avseende såväl lägenheter som villor under produktion ökar också. En förklaring till detta är att priserna tydligt är stigande – inte minst på nyproducerade objekt.
 
För många är det en dröm att få flytta in som första ägare till en nyproducerad villa eller lägenhet. Kanske har man också under produktionsfasen fått möjlighet att påverka utformningen och valet av material. Åter andra vill gärna se det färdigställda objektet innan kontrakt skrivs och köper därför en äldre fastighet. Det finns något för de flesta.
För den spekulant som föredrar en nyproducerad villa eller lägenhet finns det ett antal saker som måste kontrolleras, inte minst som det i de flesta fall krävs delbetalningar under produktionsfasen. Först och främst om det finns bygglov för det aktuella projektet. Eftersom bygglov för större projekt – s k obras majores – är tämligen kostsamma (cirka tre procent av den uppskattade produktionskostnaden) förekommer det att projekt påbörjas utan att korrekta bygglov finns på plats. Kostnaden för ett bygglov baseras på en preliminär uppskattning av produktionskostnaden När projektet är färdigställt ska det göras en slutlig bestämning av bygglovskostnaden. Har kostnaden för projektet blivit högre än vad den ursprungliga planen angav måste resterande del av den slutliga kostnaden för bygglovet betalas. Det är därför viktigt att så långt möjligt förvissa sig om att det finns tillräckligt med likvida medel i projektet för att betala denna.
 
Även om bygglov skulle ha erhållits och betalats måste projektet ifråga därefter i normalfallet påbörjas inom ett år därefter och vara färdigställt inom den tid som anges i bygglovet, ofta inom ett år efter påbörjandet. Givetvis kan dessa tider förlängas, men det krävs att ansökan om förlängning görs i tid och att denna beviljas. Som köpare är det därför viktigt att ta del av innehållet i bygglovet och – i den mån man har möjlighet till det – följa byggprocessen så att tidsramarna följs. Detta inte minst som man i de flesta fall är med och finansierar projektet och därmed tar en risk, en risk som är särskilt stor mot slutet av projekt då huvuddelen av köpeskillingen har betalats.
 
Ska man köpa en nyproducerad villa eller lägenhet är det därför viktigt att förvissa sig om att det finns tillräckligt med likvida medel i projektet och helst bankgarantier för att projektet kan slutföras utan att köparna/finansiärerna förlorar sina pengar och projektet blir stående halvfärdigt – något som har drabbat ett och annat projekt under senare år. Ta också del av innehållet i bankgarantierna. De innehåller ofta villkor för utbetalning som kan begränsa köpares/finansiärers möjligheter att få tillbaka sina pengar om projektet inte slutförs.
 
För den köpare som köper färdigproducerat är det viktigt att kontrollera att byggnaden ifråga har erhållit en licens som kallas för Licencia de Primera Ocupacion. Detta är – i korthet - ett intyg som utfärdas av kommunen och som ger rätt att bosätta sig i byggnaden efter det att denna är färdigbyggd. Ska man hyra ut sin lägenhet eller villa behövs – i vart fall för korttidsuthyrning – en s k turistlicens som bl a innehåller krav på att fastigheten har en Licencia de Primera Ocupacion. För äldre fastigheter är det inte ovanligt att denna licens saknas och kommunerna på Costa del Sol hanterar detta förhållande på lite olika sätt. Som köpare bör man därför undersöka närmare vad som gäller i den kommun där fastigheten är belägen, inte minst om man har för avsikt att hyra ut fastigheten.
 
Det har förekommit att byggnader som har fått en Licencia de Primera Ocupacion har fått denna återkallad, inte minst efter det att stadsplanen i Marbella ogiltigförklarades härom året. Emellertid innebär detta inte med nödvändighet att byggnaden ifråga skulle vara farlig att bo i utan det kan ha att göra med villkoren för byggnation i området enligt stadsplanen (t ex att det har uppförts flerfamiljshus i områden avsedda för enfamiljshus).
 
Problemet består i att det är olika myndigheter inblandade – kommunen, regionala myndigheter och i vissa fall spanska staten. Regelverken är inte i alla delar anpassade till varandra och reglerna rörande turistlicenser är tyvärr ett exempel på detta. Viktigt att komma ihåg är dock att det finns ett antal andra krav som måste vara uppfyllda och iakttas av den som hyr ut (ventilation, kyla och värme, m m). Ska man hyra ut är det därför nödvändigt att ta del av dessa då det kan innebära dryga böter om man bryter mot dessa bestämmelser.
 
Om man ska köpa en fastighet på Costa del Sol finns det all anledning att ta professionell hjälp innan man ingår något avtal och/eller betalar något. Detta gäller oavsett om man köper ett kontrakt, nyproducerat eller en fastighet med några år på nacken. Fallgroparna är tyvärr många och det gäller att se om sitt hus innan man placerar pengarna där.
Av advokat Lars Isacsson, Advokatfirman Isacsson i Marbella. Advokatfirman som handlägger alla typer av juridiska ärenden med anknytning till svensk och spansk rätt.

Senaste artiklarna från En Sueco

Världens snyggaste Harleys byggs i Vélez-Málaga

Det är en liten verkstad med stora ambitioner. De är bara två personer som designar och bygger mella...

Tema & Profiler

Fakta och myter om vildsvin

Vildsvin, tamgrisens förfader, är vida utbredd i Spanien och det finns många av dem på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu?

Denna månad startar vi här i En Sueco en ny artikelserie under titeln Vad går du och tänker på just ...

Tema & Profiler

Triple A utbildar barn: I hundens tjänst med Tripl…

Elever från tre klasser från Colegio Público Fuente Nueva i San Pedro tar plats i skolans aula. Det ...

Tema & Profiler

Tarifa: valar och världshav

Varför inte uppleva Tarifa i år? Oavsett väder möts Atlanten och Medelhavet utanför Tarifas kust där...

Utflykter

Stargazing: Ge dig ut och titta på stjärnorna i de…

Det strömmar in med förväntansfulla människor i alla åldrar i bussen, som snart ska sätta kurs mot A...

Utflykter

Sevilla – staden att besöka 2018

Det skrivs mycket om Sevilla och enligt Lonely Planet med all rätt. Reseguiden har nämligen valt ut ...

Utflykter

Veronica Charlott: En svenska i Sevilla

Hon är evenemangsfixare och instagramexpert. I alla fall enligt mig, som när jag sitter och talar me...

Tema & Profiler

Ny partiledare för Partido Popular Ung man – gamma…

Han är ung, ambitiös och säker på att han kan få tillbaka PP som det starka lokomotivet inom spansk ...

Tema & Profiler

Besök Europas största orkidarium i Estepona

”Hur ska jag kunna välja en favoritorkidé?!”, säger Manuel Lucas, chef för orkidariet i Estepona, oc...

Utflykter

Sport

Det skär i våra hjärtan varje gång som vi möter idrottsmänniskor som tvingas sluta på grund av skado...

Hälsa

BodyTalk – om diagnoser och medicin

Jag är ingen motståndare till den konventionella hälsovärlden och jag har ingenting emot medicin, så...

Hälsa

Utflykter

Tarifa: valar och världshav

Varför inte uppleva Tarifa i år? Oavsett väder möts Atlanten och Medelhavet utanför Tarifas kust där du med 14 km till Afrika har riktigt bra utsikt ö...

Utflykter

Stargazing: Ge dig ut och titta på stjärnorna i den andalusiska natten

Det strömmar in med förväntansfulla människor i alla åldrar i bussen, som snart ska sätta kurs mot Alfarnatejo i Antequera, som ligger drygt en timmes...

Utflykter

Sevilla – staden att besöka 2018

Det skrivs mycket om Sevilla och enligt Lonely Planet med all rätt. Reseguiden har nämligen valt ut Andalusiens provinshuvudstad som nummer ett i list...

Utflykter

Gastronomi

Andalusiens vita pärlor: Från Villanueva del Trabuco servera…

I Villanueva del Trabuco, en by med drygt 5 300 invånare, ca 45 minuters bilfärd inlands f...

Gastronomi

Carambuco sprider doft av kvalitetskaffe i Málaga

Har du någonsin haft vägarna förbi Churriana, strax utanför centrala Málaga, och tyckt att...

Gastronomi

Salmorejo cordobes vs. Porra antequerana (och Gazpacho andal…

Till sommaren är det både gott och uppfriskande med kalla soppor och en som passar riktigt...

Gastronomi

Espetos – mycket mer än bara sardiner!

Fattigmansmat blev kunglig delikatess ”Espetos de sardinas” går det att läsa på varenda...

Gastronomi

Spiga Negra – pasta som smakar pasta

Det finns pasta och så finns det pasta Är du den som köper spagetti, makaroner och tagl...

Gastronomi

Sabor a Málaga

Sabor & Salud får mästerkockarnas tallrikar att blomstra Har du någon gång suttit på ...

Gastronomi

Sport

Golf i Solen - september

 Så kom äntligen regnet till oss i Sverige. Efter flera månader av torka och nästan inget regn ...

Golf

AHN Golf September

Klara för Brohof Golfhäftet Trophys tävlingar på kusten under våren arrangerades av AHN, den 15 feb...

Golf

Fruktans tränare. Först sa han nej – sedan tweetade Al-Than…

Allt som sker runtomkring shejk Abdullah Al-Thani, Málaga Club de Fútbols ägare, har ett komiskt ski...

Sport

Tema & Profiler

Världens snyggaste Harleys byggs i Vélez-Málaga

Det är en liten verkstad med stora ambitioner. De är bara två personer som designar och bygger mellan 15-20 Harley Davidson-motorcyklar om året. Det ä...

Tema & Profiler

Fakta och myter om vildsvin

Vildsvin, tamgrisens förfader, är vida utbredd i Spanien och det finns många av dem på Costa del Sol. På många platser kan de många gånger ses i närhe...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu?

Denna månad startar vi här i En Sueco en ny artikelserie under titeln Vad går du och tänker på just nu? Häri kommer vi varje månad att ställa fem kort...

Tema & Profiler

Triple A utbildar barn: I hundens tjänst med Triple A

Elever från tre klasser från Colegio Público Fuente Nueva i San Pedro tar plats i skolans aula. Det är elever från primaria, vilket innebär drygt 50 b...

Tema & Profiler

Veronica Charlott: En svenska i Sevilla

Hon är evenemangsfixare och instagramexpert. I alla fall enligt mig, som när jag sitter och talar med henne inser hur mycket jag har kvar att lära kri...

Tema & Profiler

Ny partiledare för Partido Popular Ung man – gammalt blod

Han är ung, ambitiös och säker på att han kan få tillbaka PP som det starka lokomotivet inom spansk politik. Utmaningarna är stora – på alla håll. För...

Tema & Profiler

Det bara kör... i höghastighetståget

Om bara några år kommer tre fjärdedelar av Spanien vara förbundet med de nya höghastighetstågen. Med 1 500 km ny räls blir Spanien ledande bland EU-lä...

Tema & Profiler

Jennifer Burai - Saklig, hjälpsam och alltid nära till skratt

När jag träffar Jennifer Burai råder det ingen tvekan om att denna tjej kommer från Göteborg.
Hennes göteborgska är visserligen inte massivt bred men ...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Spanien: Med fokus på spel

("Barcelona, Es. 2016" (CC BY 2.0) tagen av ::RodrixParedes::.)   Spanien är inte första landet man tänker på när man pratar...

Kultur

Nikki Beach Marbella: 15 års firande av livet!

Höj kristallglaset och ställ champagnen på is, Nikki Beach Marbella fyller 15 år! Som traditionen säger är kristall en traditionell present vid ett 15...

Kultur

Tabarnia existerar inte, men vill förbli spanskt

Det katalanska området Tabarnia, som vill frigöra sig om Katalonien blir självständigt och i stället bli en ny autonom region i Spanien, existerar int...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com