Uthyrning av sin semesterbostad är en bra affär
När man kliver in hos Rincón Rent i Centro Idea i Mijas möts man av optimism. Efter elva år på marknaden står bostadsuthyrningsfirma inför sitt bästa år.

”Soltörstande och livsglada skandinaver reser till Costa del Sol som aldrig förr och flera bostadsägare ser det positiva med att hyra ut sin bostad till semesterfirare. Och det är här vi kommer in i bilden”, säger Michael Kolodnicki från Rincón Rent.
Det går bra för den danskägda uthyrningsfirman Rincón Rent, den är nämligen inte som många andra.
Många spådde uthyrningsfirmorna en kort livstid när de nya internetportalerna stack upp som svampar ur jorden för 10-15 år sedan. De nya uthyrningsportalerna gjorde det lätt för hyresgäster och uthyrare att komma i direkt kontakt med varandra utan hjälp från uthyrningsfirmor. Men inte alla förutsägelser om framtiden stämmer.
”Orsaken till att firmorna klarar sig på marknaden är att de fyller en roll som internetportalerna inte kan. De är på plats vid bostaden och ser till att det praktiska och fysiska arbetet som hör ihop med uthyrning blir gjort. Våra bostadsuthyrare kan utan problem vittna om att de får mycket valuta för pengarna för vi säkrar en hög beläggning på deras bostad och, en mycket viktig sak, vi tar hand om allt det praktiska för dem”, berättar Michael Kolodnicki.

Får valuta för pengarna

År 2016 började en ny lag gälla som kom att vända upp och ned på hela marknaden. Den lagen säkrar att all bostadsuthyrning i dag är laglig, att det deklareras för det samt att alla uthyrningsbostäder uppfyller vissa bestämda kvalitetskrav.
”Lagen har gjort så att bostadsuthyrningen i Andalusien nått en helt ny nivå, för den säkrar kvaliteten för hyresgästerna samt Costa del Sol som varumärke. Men den ställer även krav och ger löpande arbete till bostadsuthyrarna. Och det är detta som vi är bra på att hantera”, förklarar Michael Kolodnicki.
Som ny bostadsuthyrare finns det nu för tiden en del byråkratiska delar som man måste ta hänsyn till innan man kan hyra ut sin bostad. Detta innebär bland annat att bostaden ska registreras för uthyrning hos kommunen och det ska upprättas ett avtal hos polisen som gäller incheckning av gäster.
Rincón Rent har en anställd som enbart arbetar med att allt administrativt arbete och att alla uthyrningslicenser stämmer.
”Detta gör det riktigt lätt för våra bostadsägare då de inte behöver tänka på det administrativa och vi fått jättebra respons på detta”, fortsätter Michael Kolodnicki.
Men detta är inte det enda som Rincón Rent gör. De tar sig även an arbetet att färdigställa lägenheter inför uthyrning samt alla de små reparationer samt praktiska göromål som tillkommer med tiden när en bostad hyrs ut.
”Majoriteten av våra drygt 100 bostadsägare tillbringar själva vanligtvis bara några få veckor om året här på Costa del Sol och då är det ju minst sagt irriterande om hyresgästen klagar över en droppande kran, en trasig A/C eller någonting annat medan man själv är i t ex Sverige. Men anlitar man oss så löser vi sådana uppgifter”, lovar Michael Kolodnicki, som driver Roncón Rent tillsammans med sin affärspartner och 8-20 anställda, beroende på säsong.
Men Rincón Rent arbetar även med mer. På deras kontor finns nämligen även en in-house-marknadsföringsavdelning som ser till att företagets uthyrningslägenheter marknadsförs på bästa sätt.
”När jag säger att våra kunder får mycket för deras pengar är det också för att vi säkrar en hög beläggning på deras uthyrningsbostad. Vi på Rincón Rent har ett stort nätverk med nästan 15 000 följare på Facebook och i vårt marknadsföringsarbete använder vi oss av nästan 30 uthyrningsportaler, andra företag samt samarbetspartner och så är vi helt uppdaterade när det gäller online-delen. Det är med grund i detta som vi kan säga: ’Om en bostad inte kan hyras ut genom oss så kan den inte heller hyras ut någon annanstans’”, säger Michael Kolodnicki.

Gör en bra affär

Har du tankar på att hyra ut din bostad eller funderar du på att investera i en uthyrningsbostad har Rincón Rent några goda råd.
”Köp en bostad nära havet med utsikt samt med altan eller terrass. Den ska ligga nära restauranger och butiker samt ha minst fyra sovplatser. Marknaden har hur många bostäder som helst med två till fyra sovplatser så köp gärna någonting som är lite större, eller gör plats för extra sovplatser. I slutänden är det just detta som får upp priset och beläggningsprocenten”, förklarar Michael Kolodnicki, som också betonar att inredningen är viktig: ”Gör det mysigt, helt enkelt. Skandinavisk stil är alltid rätt men ett måste är att det finns internet och bra foton av bostaden.”
 
Rincón Rents ägare överraskar säkert många när de helt allvarligt säger att det faktiskt inte spelar någon roll om semesterbostaden ligger i Marbella, Torremolinos eller Nerja, så länge som den uppfyller ovanstående punkter och ligger inom en timmes körning från flygplatsen. Med ett stort leende säger Michael Kolodnicki: ”Man ska inte tro på allt som fastighetsmäklarna försöker inbilla er. Det viktigaste är att bostaden ligger nära vattnet och har bra utsikt. Därefter är ’1-timmesregeln’ till flygplatsen oerhört viktig. Vi har t ex flera superfina bostäder i Estepona men på grund av avståndet till flygplatsen kan de vara svåra att hyra ut. Det samma gäller golfbostäder. Det kan låta fint men de når långt ifrån samma beläggning av den enkla orsaken att de oftast ligger för långt bort från allting.”
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com. Foto Mugge Fischer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.