I detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN ska vi gå igenom hur du blir beskattat när du säljer din bostad och får en kapitalvinst. Besök gärna www.svenispanien.se där du får ytterligare fakta och information inom olika intressanta områden får dig som vill veta mer om Spanien och där du också kan beställa min nya bok DRÖMMEN OM ATT LEVA OCH BO I SPANIEN.
Kapitalvinstskatt (förut kallad reavinstskatt) ska betalas på den vinst som uppstår vid avyttringen av en spansk fastighet. För att räkna ut om man gör vinst eller förlust vid avyttringen av bostaden måste man ta hänsyn till nedanstående poster. Man utgår från försäljningspriset och sedan får man dra av följande kostnader:

– Mäklararvodet inklusive moms.
– Plusvalia, som är en kommunal avgift som måste erläggas så snart en bostad byter ägare.
– Ombudets arvode inklusive moms.
– Inköpspris inklusive alla omkostnader från köpet såsom ombud, stämpelskatt m.m.
– Investeringar och förbättringar där det finns en korrekt faktura.

Skattens storlek

Beskattning av realisationsvinster för fastighet utgår med samma procentsats för såväl begränsat eller obegränsat skattskyldiga (residenta som ej residenta). Skatten uppgår till 19 procent för de första 6 000 euro, till 21 procent för inkomster från 6 000 euro till 50 000 euro, och 23 procent på överskjutande belopp.

Speciella regler för pensionärer

Personer över 65 år som säljer sin permanenta bostad är helt befriade från reavinstbeskattning. Lagen förutsätter som huvudregel att fastigheten måste ha varit säljarens permanenta bostad under minst tre år. En specialvariant gäller för pensionär (dvs. har fyllt 65 år) som har bott i fastigheten i minst tre år, har deklarerat sina inkomster i Spanien i minst tre år och bor under hela försäljningsåret i Spanien. Då blir reavinstskatten noll.

Förskott på inbetalning av reavinsten

För en icke-resident i Spanien håller skattemyndigheten inne à conto 3 procent av köpeskillingen som en uppskattad kapitalvinstskatt (reavinst). Detta oavsett om det verkligen blir någon vinstskatt på försäljningen eller inte. Därefter deklareras försäljningen och den slutgiltiga skatten beräknas. Om det inte blir någon skatt ansöker du om återbetalning av skatten, vilket tar minst sex månader för skattemyndigheten att verkställa. Viktigt är att man fortfarande måste ha ett bankkonto i sitt namn i Spanien, för det är till detta konto som pengarna betalas. Du bör alltid ta hjälp av din advokat för att detta ska fungera korrekt.

Du kan få uppskov med att betala din reavinst i Sverige när du köper en bostad i Spanien

Från och med 1 februari 2007 går det att få uppskov på reavinstskatten vid fastighetsförsäljning även om ersättningsbostaden ligger i annat EU-/EES-land än Sverige. Detta är naturligtvis oerhört intressant för svenska som kommer att köpa i Spanien. Vid försäljning av din svenska fastighet inför en utflyttning tillåts alltså uppskov på precis samma sätt som gäller inom Sverige. Maximalt uppskovsbelopp har tidigare varit 1,45 mnkr men vid försäljning av fastighet under perioden 21 juni 2016 till den 30 juni 2020 är beloppet obegränsat. Den årliga räntan på uppskovet är 0,5 procent.
Av Sven Källström, Alamo Costa del Sol Real Estate

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.