Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol och vad du ska tänka på när du väljer mäklare. För mer information besök gärna www.svenispanien.se där du får ytterligare fakta och information för dig som fastighetsägare.
En stor skillnad mellan Sverige och Spanien är att här lämnar säljaren ofta ut sin fastighet till flera mäklare, som kan sälja bostaden samtidigt. Det är viktigt för dig att veta att du bara betalar provision till den mäklare som säljer din bostad. Du betalar en mäklarprovision som normalt är 5 procent plus 21 procent moms, beräknat på det slutgiltiga försäljningspriset. Merparten av mäklarna på Costa del Sol är anslutna till olika databaser, där nästan alla objekt som finns till salu på den kusten är samlade. Din mäklare kan alltså hitta en kund till din fastighet genom en annan mäklare och då delar de två mäklarna på provisionen 50/50.
 
Att välja rätt mäklare
Om du bestämmer dig för att välja ut en mäklare som exklusivt får sälja din bostad bör valet av mäklare bestämmas på grundval av flera saker. Är du från Sverige kan det vara en god idé att använda en svensktalande mäklare, som har ett gott rykte samt besitter lokalkännedom i området där din bostad ligger. Det är inte så klokt att anlita en mäklare från Marbella för att sälja en bostad i Fuengirola och vice versa. Har någon av dina grannar sålt nyligen så kan det vara klokt att höra om de kan rekommendera sin mäklare.
 
Försäljningsuppdraget
Ett förmedlingsuppdrag är ett avtal som du skriver under med mäklaren och som ger denne rätt till provision när din bostad blir såld. Det finns två typer av avtal. Ett som ger mäklaren exklusivitet på att sälja och du kan under en viss begränsad tid inte gå till någon annan mäklare. Det andra avtalet är ett icke-exklusivt avtal, som ger dig möjlighet att använda så många mäklare du vill. Uppdragen löper normalt på 3 till 6 månader med möjlig förlängning. Viktigt att veta är att det bara är den mäklare som till slut säljer ditt objekt som har rätt till provision. Provisionen betalas vid tillträdesdagen hos notarien. Leder mäklarens arbete inte till försäljning utgår inte heller provision.
 
Dokument som mäklaren behöver för att sälja din bostad?
Reglerna för detta har skärpts betydligt och lagen kräver numera att mäklaren måste bevara vissa dokument på sitt kontor för att få lov att sälja fastigheten. Mäklare som inte gör detta kan bli bötfällda. Kopior på dokument som du måste presentera för din mäklare är följande:
 
– Din lagfart (escritura)
– Utdrag ur fastighetsregistret (nota simple) som inte är äldre än 3 månader
– Senast betald fastighetsskatt till kommunen (IBI)
– Senast betald avgift till husägarföreningen (comunidad de propietarios)
– Senast betald avgift för sophämtning (basura)
– Spanskt personnummer (NIE)
– Energicertifikat (certificado de eficiencia energética)
Av Sven Källström, Alamo Costa del Sol Real Estate

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.