Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kom Columbus från Mallorca? Christoffer Columbus föddes inte i Genua i Italien, han kom från Spanien, närmare bestämt från Mallorca”, säger Hannelore Martín och säger därmed emot den allmänt accepterade hypotesen, att mannen, som för gott och väl ett halvt årtusende sedan skulle varit den första europén att upptäcka Amerika, skulle vara född i den norditalienska hamnstaden.

Det har självklart skrivits tjocka böcker med många argument som stödjer teorin om hans italienska ursprung, så i detta nummer ska vi bara låta det ena, det om det mallorquinska ursprunget, göra sin röst hörd. Och denna röst hörs bäst från den högst besynnerliga byggnaden som kallas Castillo Monumento Colomares, som ligger längst vägen mellan kusten och Benalmádena Pueblo.
Det märkliga byggnadsverket uppfördes mellan 1987 och 1994 av Hannelore Martíns make, Esteban Martín Martín, en kirurg som också var amatörarkitekt och fascinerad av Columbus tidsålder. Borgen, som under jubileumsåret 1992 invigdes av en präst från Palos de la Frontera, varifrån Columbus seglade ut på sin första resa, byggdes som ett monument över sjöfararens spanska ursprung.
Esteban Martín avled för ett par år sedan, men borgen drivs idag av Hannelore och parets son Carlos, som också bygger vidare på Estebans arv.

Teoriernas labyrinter
”Columbus mor hette Magdalida Colom. Detta efternamn kan man hitta på Mallorca och i Portugal, men inte i Italien, och det var Christoffers ursprungliga efternamn, alltså även innan han bosatte sig i Portugal”, är ett av Hannelores argument för den mallorquinska teorin. Hon fortsätter: ”Hans mor kom från Felanitx på Mallorca, och under 1460 hade hon en affär och fick en son med prinsen av Viana, som senare skulle bli Juan II av Aragonien.”
Därmed har Hannelore också förkastat teorin om att Columbus skulle komma från en fattig familj. ”Nej alltså, då han var kungens oäkta son kunde Christoffer senare lära sig fyra-fem språk samt studera landkort och teckna, liksom att han kunde gifta sig med en adlig portugisisk kvinna, Filipa Perestrello. Det var också därför som Isabella och Ferdinand stöttade hans äventyr att hitta sjövägen till Indien. Allt det skulle knappast ha hänt om han hade varit italienare och kommit från en fattig familj”.

Inte heller Genua på Mallorca
Det sägs att Columbus verkligen kunde tala fyra eller fem språk, och de dokument som finns kvar, som var hans, är skrivna på kastilianska, ett språk som man på den tiden inte studerade i Italien, enligt Hannelore Martín. Texterna har dessutom en del fel som skulle vara typiska för en katalan eller en mallorquin

Hannelore avvisar, att den italienska teorin skulle kunna ha uppstått med grund i att Columbus skulle ha kommit från den lilla staden Genua, några kilometer utanför Palma.
”Vi tar helt enkelt inte hänsyn till den teorin, då det skulle vara som att erkänna att han faktiskt kom från en stad som heter Genua. Och det gör vi inte”, insisterar Hannelore, som också avvisar andra antaganden, såsom den att hans mors namn skulle ha varit Susanna Fontanarossa och hans fars namn skulle varit Domonico Columbus.
”Då han gick i land på Watling Island 1492, kallade han dem Islas Margaritas efter sin mor”, är ett av Hannelores argument kring denna fråga.
Medan de flesta historiker håller sig till den italienska kopplingen, finns det andra som tror att Columbus skulle ha varit av katalansk, baskisk, galicisk, norsk, fransk, polsk, skotsk eller judiskt ursprung. Men inte på borgen i Benalmádena, här står man fast vid att Chrisoffer Columbus i verkligheten var född Cristóbal Colom.

Castillo Monumento Colomares
Finca La Carraca, Ctra. Costa del Sol, Benalmádena Pueblo
Entré: vuxna 2 euro, barn och pensionärer 1,5 euro
Öppettider: 10.00-14.00 och 17.30-18.00 (vår och sommar öppet till 19.00 resp. 21.00)
Tel: 952 448 821
www.castillomonumentocolomares.com

Nya bevis på att Erik den Röde var där 500 år före Columbus
Debatten kring huruvida Columbus var den första europén som satte sin fot i den så kallade nya världen, är ännu äldre än debatten om hans ursprung.
Teorin om att vikingarna skulle varit i Newfoundland flera århundraden före honom, har nu fått nytt stöd i genetiska undersökningar som genomförts av bl.a. spanska forskare från CSIC. Man har analyserat fyra isländska familjer (80 personer), och det visar sig att de har indianska gener, och man menar att de kommer från omkring år 1000, och att de härstammar från en kvinna som vikingarna tog med tillbaka till ön.
Resultaten har presenterats i American Journal of Physical Anthropology.
Således är det inte längre bara nordiska sagor och gamla kartor över Vinland som pekar på att Erik den Röde nådde Amerika 500 år före den kanske mallorquinska sjöfararen.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco