Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äpplen, men här är det visst lättare att köpa dem hos din lokala frukt- och grönthandlare.
Doften av kanel påminner om min barndom och goda smakupplevelser – det är helt klart en av mina favoritkryddor. Kanel blir man ju bara så glad av!
 
Denna kaka kan utan problem bakas i förväg och sedan bara värmas lite innan servering.

Äppelkaka med valnötsremons

Ingredienser:
 
Deg (till två bottnar):
400 g smör
200 g socker
2 ägg
600 g vetemjöl
 
Remons:
100 g valnötter
25 g brunt socker
1 ägg
15 g smör
30 g mjölk
1 tsk citronsaft
1 tsk vanilj
 
Fyllning:
5-7 äpplen
160 g socker
30 g mjöl
100 g mjukt smör
1 msk citronsaft
2 tsk vanilj
1 nypa salt
2 msk kanel
 
Dekoration:
Mjölk
Brunt socker

Gör så här:

Deg:
Smula ned det kalla smöret i mjölet och tillsätt därefter socker och ägg. Samla ihop degen rimligt snabbt. Den ska vara jämn och smidig. Lägg in mördegen i plastfilm och låt den vila i kylskåp ca 30 minuter-1 timme innan du använder den.
 
Remons:
Mixa valnötterna till ett mjöl. Blanda alla ingredienserna till en jämn massa.
 
Fyllning:
Skala äpplena och skär dem i tärningar eller skivor. Vänd äppelbitarna i citronsaft och vanilj. Ta en annan skål och blanda ihop de andra ingredienserna till en remons, som du därefter blandar med äpplena.
 
Gör kakan:
Lägg den ena mördegen i botten av en kakform. Pricka den med en gaffel. Häll över valnötsremonsen i ett jämt lager så att den fyller hela botten. Lägg sedan över äppelfyllningen. Ta nu den sista mördegen och lägg den på toppen, ta en kniv och skär hål i locket och ta hjälp av en gaffel för att sluta kanten hela vägen runt.

Tillslut, pensla med mjölk och strö över brunt socker.
 
Grädda kakan i 180 grader i ca 30 minuter eller till dess kakan är gyllene och du kan se äppelmassan bubbla.
 
Servera kakan ljummen med glass eller en god vaniljkräm.
Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dikena på bägge sidor växer många kaktusfikon; lämningar av ”invandrare” från Centralamerika som Columbus tog med sig hem efter en av sina fyra resor över Atlanten.
 
Den exotiska växten chumbera (som den heter på latin) kommer från Mexiko. Den togs inte till Europa för att den stickiga frukten var speciellt attraktiv att släpa med sig över havet utan för att växten var värd för en liten scharlakansfärgad skalbagge som användes i dåtidens kosmetikaindustri samt till färgning av textil. I Spanien är växten mest utbredd i Andalusien men den trivs även i de södra delarna av Valencia. En del kallar den för Musse Pigg-kaktus, det är lätt att tankarna vandrar iväg till Walt Disneys populära seriefigur när man ser alla ”öronen” som sticker upp. Detta är en växt som lätt sprider sig och den är nästan omöjlig att bli av med – varje blad som ramlar ned till marken slår nämligen rot och blir till en ny planta. Så skulle du vilja ha en ogenomtränglig häck mellan dig och grannen så kan denna växt verkligen rekommenderas.

Reducerar kolesterol

Frukten går att äta och den är faktiskt mycket god. Fruktköttet är gul-orange och har många små kärnor. Dessa kärnor kan gott och väl kan ätas när frukten är nyskördad men ju längre tid frukten lagras desto hårdare blir de. Frukten mognar om sommaren men genom att beskära busken direkt efter skörd kan man lyckas få en skörd till under senhösten eller vintern. Dessa frukter sägs vara extra söta och goda. De kan ätas som de är som efterrätt eller ihop med ost eller annan frukt. Skär av en bit i vardera änden, dela frukten i hälften och skrapa ur innehåller med en sked. Smaken påminner om melon och många gånger används frukten till sylt eller marmelad, som används både som smaksättning i glass och som tårtfyllning.
 
I många ökenlandskap är kaktusfikon den enda ätliga frukten som trivs och därför är den värdefull. På andra platser smittas den – med flit – med kaktuspest, då detta är den enda metod som visat sig effektiv för att bli kvitt växten. Dock har senare tids forskning visat att fruktens pektin är effektivt för att sänka kolesterolvärden, så kanske kommer denna växt bli mer uppskattad i framtiden.

Använd handskar!

Skulle du själv vilja plocka frukterna för eget bruk bör du först och främst se till att utrusta dig med tjocka handskar. Växten är täckt med många, tunna, nästan osynliga hår som lätt fastnar i huden och som orsakar klåda som kan hålla i sig i dagar. Dessutom har både frukten och bladen spetsiga taggar. Det kan vara bra att vara två personer när frukten skördas – en som klipper med en lång grensax och en som håller i en hink under frukten. Ett tips är att fästa en käpp eller liknande i hinkhandtaget så man slipper sträcka sig in bland taggarna.
 
Marmelad/sylt kan du göra så här:
2 koppar fruktkött från kaktusfikon
1/2 kopp apelsinjuice
1 matsked citronsaft
1 kopp socker
Lite finstrimlat apelsinskal
Koka allt tills det är mjukt.
Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting som genom åren blivit en uppskattad artikelserie. Men nu och då finns nyheter att dela kring Sabor a Málaga, så nu tar vi en titt på vad som hänt senaste tiden.

Fler varor i fler butiker

Sabor a Málagas produkter går sedan tidigare att hitta, förutom i små lokala butiker, hos de stora butikskedjorna Carrefour, Maskom och Makro liksom även i varuhuset El Corte Inglés livsmedelsbutiker. En av den gångna sommarens stora Sabor a Málaga-nyheter är att nu har även stormarknaden Alcampo i Marbella anslutit sig till de större livsmedelsbutiker som i större grad tar in produkter med det blå märket på sina butikshyllor.
 
”Vi vill utöka sortimentet med Sabor a Málaga-märkta produkter för att ge kunderna ett större utbud med lokala kvalitetsprodukter”, sa Carmen Auñón, butikschef för Alcampo Marbella, i samband med presentationen av de nya produkterna i sortimentet, varefter hon stolt förklarade: ”Detta är början. Vårt sortiment med Sabor a Málaga kommer att växa kontinuerligt så att vi varje dag kan erbjuda fler och bättre produkter, med en tydlig och lokal kvalitetsstämpel, till våra kunder.”
 
Så nu kan alltså även Alcampos kunder glädja sig över att med lätthet kunna handla bland annat olivoljor, viner märkta ”DO Málaga” och ”Sierras de Málaga”, ekologiska marmelader, öl från mikrobryggerier, chips, charkuterier och oliver märkta ”DO Aloreña” samt fisk och skaldjur från fiskare i Málaga, Marbella, Fuengirola och Estepona med det blå märket.

Även i fler butiker

Men det är inte bara Alcampo som uppmärksammat Sabor a Málaga under sommaren. Även fem Hipercor och El Corte Inglés Supermercado-butiker (Málaga, Bahía Málaga, Mijas, Marbella och El Capricho) har anpassat butiksyta till att lyfta fram produkter med märket. Tack vare detta har flera tusen personer, varje dag, fått större möjlighet att få till gång till produkterna. Men det blå märket är inte en nyhet hos El Corte Inglés. Málagas landsting har nämligen haft ett avtal med just El Corte Inglés redan från starten med Sabor a Málaga, vilket varit, och är, en hjälpande hand.

Landstinget stolt över Sabor a Málaga

Från landstingets sida är man naturligtvis glad över samarbetena med de större butikskedjorna. I samband med presentationen av Alcampos nya utbud passade Francisco Salado, tillförordnad president för Málagas landsting, på att berätta om framgångarna med Sabor a Málaga, där han inte bara visade uppskattning till butikernas vilja att ta in lokala produkter utan även lyfte fram Sabor a Málagas betydelse för provinsen. Han uttryckte noga det faktum att produkter med märket Sabor a Málaga marknadsförs både lokalt, nationellt och internationellt, ofta på gourmetmässor med många smakprover samt showcooking med spanska stjärnkockar som Diego Gallego, José Carlos García och Benito Gómez. I Saudiarabien har man nått sådan framgång att Manuel Market blivit den första utländska kedjan med gourmetvaror att ta in Sabor a Málaga-produkter, vilka säljs i fyra butiker i Jeddah. Men Francisco Salado betonar att det inte bara handlar om att skapa utländsk efterfråga på produkterna utan även om att öka det internationella intresset för Málaga som destination för gastronomisk turism.

Detta är Sabor a Málaga

Sabor a Málaga är ett initiativ som såg dagens ljus 2011. Det handlar om en gastronomisk märkning skapad av Málagas landsting med huvudsyfte att förena provinsens kvalitetsprodukter under ett märke, så att konsumenter lätt kan hitta och upptäcka produkter producerade i just Málaga. Ett annat syfte med märket är att främja försäljningen av produkterna kopplade till märket, alltså hjälper märket till att lyfta fram produkternas exklusivitet i det stora utbudet av andra produkter på både den lokala, nationella och internationella marknaden. Dessutom bidrar märket till att blåsa liv i den lokala ekonomin och småföretagare i provinsens byar får hjälp att marknadsföra de lokala produkterna och hålla liv i samt skapa arbetstillfällen inom jordbruks- och livsmedelssektorn i Málaga. Så förhoppningsvis kan Sabor a Málaga även hjälpa till att minska avbefolkningen i byarna, då många producenter fortfarande har sin verksamhet i sin hemby.

De får bära Sabor a Málaga

För att få använda det blå märket Sabor a Málaga på sina produkter ska producentens produktion, jordbrukarens eller bondens odling eller uppfödning ligga i Málaga. De vars produkter bär märket är många gånger små, lokala aktörer som genom Sabor a Málaga får möjlighet att nå ut till en större marknader. Men även butiker med minst tio produkter som är godkända av Sabor a Málaga kan få bära märket. Det samma gäller hotell och restauranger som erbjuder minst tio produkter med märket och som dessutom på sina menyer erbjuder minst fem traditionella maträtter från Málagas kök.

Besök producenterna

Som läsare av artikelserien Sabor a Málaga får du inte bara information om närproducerade produkter (tänk – det är även klimatsmart), många av dem är typiska för Málagaprovinsen. Artiklarna kan alltså också ses som möjligheter till nära utflyktsmål då många av producenterna har både direktförsäljning (som t ex gårdsförsäljning eller fabriksbutik) och gärna välkomnar nyfikna för att berätta om just sin produkt och arbetet.

För information om producenterna och besöksmöjligheter se: www.saboramalaga.com
 
När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man som gör brända mandlar, vilket sprider en härlig doft. Men visst du att du inte behöver gå utanför dörren för att få tag på brända mandlar, det är nämligen superenkelt att göra själv, och så blir de inte så hårda.
 
Det går även att använda andra sorters nötter till detta recept, så länge måtten är de samma.

Brända mandlar

Ingredienser:
200 g mandlar
2 dl vatten
200 g socker
1 tsk kanel
 
Gör så här:

Ta en tjockbottnad kastrull eller stekpanna.
Häll i vattnet och sockret.
Värm upp tills vattnet och sockret blir till en tunn sirap.
Tillsätt kanel och mandlar i den varma sirapen.
Rör nu konstant bland mandlarna i pannan medan sirapen kokar in till en karamell.
Fortsätt att röra i karamellmassan så att den inte bränns.
När sockret är kristalliserat är mandlarna färdiga.
Häll sedan över de brända mandlarna på ett bakplåtspapper för att svalna. Se till att separera dem.
Servera mandlarna avsvalnade som någonting litet och sött till fikat.
Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Pencas. Denna gård är mest känd för produktionen av ekologiska ägg, som går att köpa hos en del hälsokostbutiker i närheten. Och det måste sägas att Las Pencas 4 200 höns har det bra. De har alla tjock fin, brun fjäderskrud och springer glatt kacklande emot En Suecos journalist när hon kommer för att göra dagens reportage. Kanske är det någon höna som blir förnärmad när just hon och hennes systrar inte utgör huvudpersonerna vid detta besök, för med sitt kacklande har de nog en massa historier att berätta om livet ute i det fria, men vi är här för att titta närmare på frukten mango. 

Stenfrukt från Sydostasien

Mango är en stenfrukt som tillhör familjen sumakväxter. Det uppskattas att mangon började odlas för ca 4 000 år sedan och dess ursprung hittas i Sydostasien, därifrån människan tagit med den kultiverade formen till de flesta av världens varma och tropiska regioner. I våra trakter började mangon odlas i Axarquía i början av 1980-talet, och där finns det i dag ca 4 000 hektar mangoodlingar. Störst på mangoodling i Spanien är Granada, där det på Costa Tropical produceras mellan 10 000-30 000 ton mango varje år.
Men nu befinner vi oss alltså i La Cala de Mijas, en bit ovanför La Calanova Golf. Här köpte Donatella Zanca och hennes man sin gård år 2000 och i dag, 19 år senare, är hela den 7,3 hektar stora gården ekologisk.

Mango för skugga

”Vår huvudsysselsättning är ekologiska ägg men förra året började vi också sälja mango, dock i liten skala ska tilläggas. Min man och jag hade förr en frysbutik här på kusten. Men så var det dags för någonting nytt och äventyrligt, så vi flyttade till Brasilien. Där jobbade vi i sju år med papegojor och det var där vi först kom i kontakt med mangoodling. När vi sedan flyttade tillbaka till Spanien och köpte gården funderade vi på hur vi skulle ge skugga till hönsen och då kom vi att tänka på mango – det finns redan så många som odlar avokado – vilket var ett annat alternativ. Men när vi förra året fick 200 kg mango så förstår ni att vi inte kunde äta allt själva, så vi beslutade oss för att sälja delar av skörden.”

Mango hela sommaren

Det är Donatella själv som visar runt på gården, som förutom mangoträd också har fikonträd, mandelträd och bordsdruvor, och inte att förglömma en akacia som Donatella fick i gåva från en vän som varit i Afrika. Just vid En Suecos besök i maj blommar akacian och den doftar ljuvligt. Blommar gör även mangoträden, med sina många, täta klasar med små, små blommor.
”Vi har totalt 220 mangoträd av tre olika sorter. Den första sorten, som mognar nu till sommaren, heter Irwin. Denna kännetecknas av att frukten är lite mindre, har mycket smak samt att den inte har fibrer, som andra mangos har – du vet, mangos kan vara lite trådiga, speciellt närmast kärnan. Efter Irwin mognar sorten Osteen i augusti, detta är den vanligaste mangon i t ex Axarquía, och i september mognar sorten som heter Keitt, som karaktäriseras av att den är stor och har rik smak”, säger Donatella medan vi går genom knähögt gräs. Då gården är ekologisk låter hon markväxterna vara och när marken behöver extra näring släpper hon ut hönsen på just den delen av gården, så får de gå och picka, och då kommer ju gödslet naturligt. Las Pencas är uppdelat i flera inhägnader så att hönsen får gå på olika marker i omgångar, även så att alla höns inte går tillsammans. Där vi går förklarar Donatella att mangoträden hon har är låga, de ca 1,5 meter, bland annat för att träden är unga men på grund av att gården ligger i ett område som kännetecknas av att vara torrt.

Frisk, söt och exotisk

Donatella tittar noga på varje träd, synar blommorna och berättar att en del av arbetet just vid denna tidpunkt är att ansa bland blommorna. Hon låter de kraftigaste vara kvar, så att de kan utvecklas och mogna till fina mangofrukter, medan de mindre och svagare blomklasarna knipsas av, så att de inte stjäl energi från de större. Och så bryter hon av en gren, som för det otränade ögat ser ut som bara en torr gren.
”Mangon är likt avokadon, ganska lätt att odla här. De enda ’fienderna’ mangon har är kyla, vind och en svamp som angriper grenarna vilket gör att de sakta dör – bladen torkar och rullar ihop och det ser helt enkelt ut som en torr kvist. Ser jag en angripen gren så kapar jag den så att svampen inte sprids. Så visst behöver mangoträdet omvårdnad även om den är lättodlad. Viktigt att tänka på dock är hanteringen av själva frukten, den är ju mycket känslig för tryck, så den kräver en mjuk hand”, berättar Donatella, innan hon lite drömmande förklarar en god mango: ”Det finns ju nästan ingenting godare än en mango som är lagom mjuk, har gult saftigt fruktkött och lite fibrer. Smaken är så exotisk, kraftig och frisk samtidigt som den är söt – jag tröttnar aldrig på mango.”

Besök Granja Ecológica Las Pencas

Gården Granja Ecológica Las Pencas är öppen för besök under helger vår och höst, bland annat får Donatella besök av många skolklasser och grupper som vill se hur en ekologisk gård sköts. Kontakta bara Donatella i förväg för att avtala tid samt för vägbeskrivning.
För mer info. se: www.laspencas.es

Senaste artiklarna från En Sueco

Åldersfläckar på näthinnan – AMD (Åldersrelaterad …

AMD är en allvarlig ögonsjukdom som sägs vara den vanligaste orsaken till nedsatt syn i västvärlden...

Hälsa

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?   Många kvinnor lider av övervikt, hormonella oba...

Hälsa

Goldeneye permanent

I oktober är permanent makeup-temat eyeliner och punktstrecksteknik. Jag har tidigare skrivit om tec...

Hälsa

Var snäll mot dina fötter

Om du tar en titt på dina fötter – de har en naturlig kurvatur. Skor har oftast ett standardinlägg s...

Hälsa

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i ...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 20…

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräld...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton o...

Tema & Profiler

Bostadsbloggen

I detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN ska vi gå igenom hur du blir beskattat när du säljer din bostad oc...

Bostadsnytt

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det va...

Tema & Profiler

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Tio spanska städer som du inte får missa

Nyligen presenterade vi här på En Sueco en lista över de kändaste andalusiska städerna. I dag går vi på upptäcktsfärd i resten av landet och ger er re...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

AHN Golf - Oktober

Spanien-golf på Troxhammar golfklubb Klubben ligger i Ekerö kommun, som enbart består av öar, väste...

Golf

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton och under de senaste åren har mobilkamerorna blivit...

Tema & Profiler

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det varma klimatet i Andalusien skapar en stabil och god...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på?

Nu i oktober passar vi på att besöka Nueva Andalucía där vi möter Linda Serneholt för att få reda på vad hon har för sig just nu. Linda Serneholt kom ...

Tema & Profiler

Svenska Skolan i Fuengirola firar 50 år!

  2019 är en viktig milstolpe i den svenska historien på Costa del Sol, Svenska Skolan i Fuengirola firar nämligen 50 år! Jubilaren firades den ...

Tema & Profiler

Skandinavisk entreprenör visar det bästa av Málaga

Han kom med en rycksäck och några mynt I fickan. I dag har han 20 anställda och en ny rekordomsättning. Steffen Hansen är historien om företaget Solag...

Tema & Profiler

En intervju med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentligen var det bara ett experiment med att göra vin på 90 år gamla vinstockar som Peter Sisseck gjorde 1995. Han hade lockats till att jobba med R...

Tema & Profiler

Kultur

Blod, Svett & Toner

Folkkära och världskända Robert Wells styr återigen stegen mot ”Den nya teatern” i Mijas den 16 november. Det gör han då han nu firar 30-årsjubileum m...

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com