Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet samhälle mitt ute i naturen. Här bor flera tusentals små individer som arbetar flitigt med väl definierade arbetsuppgifter i flera små drottningdömen. Vi ska få veta ursprunget till produkten Levantamuertos, som har alla de positiva egenskaperna som fås från de små gulsvartrandiga steklarna som vi kallar honungsbin.
 
Ordentliga skyddskläder

På tryggt avstånd från bikuporna hälsas En Suecos journalist välkommen av biodlare Alejandro Molina. Innan vi närmar oss dagens huvudrollsinnehavare måste vi klä på oss skyddskläder – en vit overall, gula gamascher, gula långa handskar och en vit, vidbrättad hatt med nät. Alejandro synar klädseln så att det inte finns några öppningar någonstans alls, bin är nämligen experter på att krypa in överallt. När allt är dubbelkollat är det en promenad på några minuter längs små stigar kantade av bland annat rosmarinbuskar och blommande timjan – godis för de små liven. Alejandro har kört i förväg med sin van, fylld med dunkar med färskvatten, nya ramar till kuporna och rökmaskin.
 
Vinkorkar blir flytbryggor

”Vattnet är till bina. Ser du det gamla badkaret där”, säger Alejandro och pekar mot ett badkar fyllt med vinkorkar och en planka. ”Jag är noga med att det alltid ska finnas vatten att dricka till mina bin. Förr fanns det en biodlare som hade kupor nära vattenlandet i Torremolinos, som inte brydde sig om att se till att det fanns vatten till hans bin. Resultatet blev att bina flög till vattenlandet för att dricka, och vi kan ju tänka oss hur det var under högsäsong”, berättar han och förklarar att han därför har sina bikupor på betryggande avstånd från bebyggelse samt alltid ser till att hans bin har vatten. Men korkarna och plankan då? ”Korkarna fungerar som små flytbryggor som bina kan sitta på när de ska dricka och plankan är för andra djur – så att de kan ta sig upp ur vattnet i stället för att drunkna om de faller i”, upplyser han.
 
Naturligt till 100 procent

Så tänds rökmaskinen med torra barr och kvistar från naturen, så är det dags att närma sig bikuporna. ”Rökmaskinen använder jag nästan ingenting. Jag är inte ute efter att ’röka’ bina så att de blir dåsiga. I stället ger jag en puff rakt ut i luften så att det luktar lite skogsbrand – då söker sig bina in i kuporna för att skydda sin drottning och larverna”, berättar Alejandro, som är mycket noggrann med att alla hans fem biodlingar, som är utspridda på olika platser längs kusten, sköts helt ekologiskt och skonsamt mot både bin och natur, då han helt följer binas och naturens naturliga cyklar. Han dödar inte heller bidrottningar när de inte lägger fler ägg, utan låter bisamhället leva naturligt. Likaså flyttar han inte kuporna mellan olika områden eller tvingar in bin i kupor, utan om ett bisamhälle av någon anledning flyttar till en annan kupa, t ex om drottningen dör, låtar han kupan stå tom så att den är inflyttningsklar om en bisvärm utifrån kommer och söker nytt hem. Detta kan hända om en yngre bidrottning stöter ut den äldre bidrottningen. Den äldre bidrottningen kan då få med sig delar av bisamhället och ger sig ut för att hitta ett nytt hem.
 
Hälsosamma bi-ämnen

Alejandro kontrollerar kuporna varannan dag. Då öppnar han dem, tittar på ramarna däri varpå det finns gula bivaxplattor insatta som bina bygger sina typiska sexkantiga celler på.
 
I mittencellerna, där det är varmast, lägger bidrottningen ägg och andra celler används som förrådsceller till honung och pollen. Har bina varit arbetsamma ställer han ned nya ramar med nya bivaxplattor som bina kan fortsätta att bygga celler på. Får bina inte nytt underlag till sina celler skapar de egna vaxkakor. Dessa kan dessvärre inte slungas för att få ut den gyllene honungen, som innehåller bland annat enzymer, mineralämnen, aminosyror, spårämnen, vitaminer och inhibiner – bakteriehämmande ämnen. Men det är inte bara honung som utvinns från Alejandros bin.
 
”Pollen, som är honungsbinas proteinkälla, samlar bina in från blommor, buskar och träd, när de är ute och flyger. Pollenkornen är mikroskopiska så dessa klumpas ihop till små bollar med hjälp av nektar, och så fäster bina de små klumparna på bakbenen för att flyga hem till bikuporna med det. Och det är här, i bikupan, som jag samlar in överflödigt pollen genom små pollenfällor”, berättar Alejandro, som nu börjar komma in på den produkt som denna artikel verkligen handlar om. Och så fortsätter han att förklara: ”I bipollen finns det rikligt med vitaminer, mineraler, proteiner, enzymer och antibakteriella ämnen för kroppen i lättillgänglig form. Men för min produkt behöver jag också propolis”, säger han, och förklarar även det: ”Propolis är som ett kittvax som bina hämtar från knoppar och kåda från olika träd och använder till att täta springor samt som skydd mot bakterier, svamp och virus i bisamhället. Propolis har fantastiska egenskaper som naturlig antibiotika så detta samlar jag upp med hjälp av liten plastskiva som placeras i bikupan.”
 
En produkt med allt det goda från bina

Produkten som Alejandro tagit fram och som han också har patent på heter Levantamuertos.

”De flesta känner till de positiva egenskaperna av honung, pollen, porpolis och bidrottninggelé (en näringsrik fodersaft av nektar, honung och pollen, som honungsbin matar de larver som ska bli bidrottningar med) men tar dessa var för sig. Så jag kom på idén att blanda dem samt även ha i eterisk olja av apelsin och citron. Resultatet är ett kosttillskott med multivitaminer, mineraler samt spårämnen och effekten energihöjande, hjälper återhämtning samt vid brister, stärker immunförsvaret och minnet m.m.”, förklarar Alejandro stolt.
 
Försäljningspartner

Även om Alejandro är mannen bakom Levantamueros och innehar patentet har han inte möjlighet att göra större volymer, varför han funnit en affärspartner.

”Jag gör min egen Levantamuertos i liten volym men då efterfrågan vuxit betydligt finns det behov av större volymer. Produkten Levantamuertos har blivit så populär att det i dag finns flera som försöker skapa egna Levantamuertos-produkter. Det ska dock noteras att jag har patent på det, och att jag stämt några av de företag som gjort kopior. Med kopiorna vet inte heller köparen om denne får den hälsosamma produkt som Levantamuertos är, då man med kopiorna aldrig vet om de får till rätt mängd av ingredienserna”, förklarar Alejandro.
 
Ett företag har dock rätt att använda Alejandros alldeles egna recept: ”Då jag själv inte har potential att möta efterfrågan har ingått ett affärsavtal med märket El Matorral, som är en linje med bi-produkter som är 100 procent från Málaga, som också bär Sabor a Málaga-stämpeln. Så vill man köpa äkta Levantamuertos, med alla de egenskaper som den verkliga produkten har, så ska man hålla utkik efter Levantamuertos från El Matorral”, förklarar Alejandro.
 
Originalet Levantamuertos, som naturligtvis är ekologisk, kan köpas genom Naturdis på: https://naturdis.es
 
 
Bli bikupefadder!

Få honung och pollen för ett helt år genom att bli fadder till en av Alejandro Molinas bikupor.

Som fadder får du besöka din bikupa och lära dig mer honungsbin samt biodlingar och dessutom får du under ett år 1 kg pollen samt 4 kg honung, och 1 kg honung skänks till välgörenhet. Underhåll och skötsel av bin och bikupa står Alejandro Molina för.

Kostnad: 60 euro/år

För mer information, skicka ett e-mail till Alejandro Molina: a.molina.cabello@gmail.com
 
Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de kända konstnärerna som rest dit för att skriva och måla genom åren.
 
Någonting som Ronda inte är känt för är å andra sidan modern arkitektur, innovativ marknadsföring, nyskapande jordbruk och minst av allt berömda designers. Därför är det kanske lite överraskande för några att Spaniens mest progressiva och unika olivoljefabrik och oljeturistanläggning – LA Organic Experience – ligger bara några kilometer från stadens historiska kärna.
 
Man kan bara föreställa sig reaktionerna i den lilla staden för några år sedan när ett lokalt företag anställde ingen annan än Philippe Starck till att formge deras olivoljeflaskor. Fram till denna tidpunkt hade orden ”ekologiskt” och ”nytänkande” sällan använts i samma mening, i alla fall inte i Andalusien. Trots detta gick LA Organic mot strömmen och skapade de första ekologiska olivoljorna med Starcks innovativa produktdesign.
 
Jag har beundrat den franska mästaren sedan jag fick hans kända rymdskeppsformade citruspress för nästan 30 år sedan. För dem som inte känner till honom kan det sägas att Philippe Starck är en designer, uppfinnare och arkitekt med över 10 000 kreationer kopplade till sitt namn – allt från köksutrustning till vindturbiner. För människor från Ronda som odlar sina oliver och pressar sin egen olja som vardagssyssla, eller som köper oljan i stora dunkar direkt från kvarnen, så är nog tanken på att anställa en utländsk kändisdesigner till en så ”enkel” sak som att designa flaskans utseende något extravagant slöseri eller rent vanvett. Etiketter är för de flesta tillverkare här en ren formalitet och formen på flaskan eller behållaren är ett praktiskt och inte estetiskt beslut. Men för människorna bakom LA Organic Experience kändes det däremot som om tiden var mogen för att ge den spanska industrin den uppmärksamhet som den förtjänar.
 
Olivträd har växt på den iberiska halvön i tusentals år. Romarna började massproducera och exportera bokstavligt talat miljontals liter olivolja i terrakottabehållare från provinsen som de kallade Hispania. Senare förbättrade araberna produktionsprocessen och utvidgade användandet av oljan. Trots att araberna förvisades bort från Spanien för mer än 500 år sedan används faktiskt det arabiska namnet för olja, aceite, här fortfarande i dag.
 
Spanien är den största exportören av olivolja och står för mer än hälften av den globala produktionen. Majoriteten produceras i Andalusien. Det är därför inte bara viktigt utan helt nödvändigt för både den lokala som den nationella ekonomin att man granskar och ibland även reviderar produktions- och marknadsföringsprocessen. Medan Italien har ett globalt rykte om att ha förstklassig design och kvalitet ser dessvärre den internationella konsumenten ofta ”Made in Spain”-produkter som billiga och av andra klass. LA Organic Experience har som mål att förändra denna missuppfattning.
 
För att lära sig mer om driften avtalar jag ett möte med den dagliga ledaren av LA Organic Experience, Santiago Muguiro. Jag förstår direkt att det inte är ett kontorsjobb att driva en oljeturistanläggning, för han kommer till mötet direkt från olivlunden. Santiago är ung, entusiastisk och full av idéer.
 
”Jag kommer från en vinbakgrund”, säger han och tillägger att hans familj äger den ovärderliga Marqués de Riscal-vingården, och så fortsätter han: ”Precis som några av vingårdarna i Rioja har gjort vill LA Organic Experience utbilda vår publik och bli föregångare inom olivoljeturism här i Spanien.”

Medan Marqués de Riscal engagerade den kanadensiska stjärnarkitekten Frank Gehry till att teckna lyxhotell för vinentusiaster i samband med deras vingård startade LA Organic ett samarbete med Philippe Starck för deras marknadsföringsprofilering, produktförpackning samt för att ge form på landskapet till LA Organic Experience.
 
Namnet LA Organic har förresten ingenting alls att göra med Los Angeles. Det kommer från La Amarilla, en gård utanför Ronda som ägs av Gómez de Baeza-familjen. Under flera århundraden brukade lokala nunnor odla oliver på gårdens mark. 1990 beslutade familjen sig för att återupprätta systrarnas tradition och etablerade LA Organic. På grund av ökat intresse och efterfrågan på deras ekologiska olivolja flyttade de senare till deras nuvarande egendom.
 
Med finansiell investering från sex internationella visionärer som Philippe Starck och vinexperten Michel Rolland täcker LA Organic Experience ett landområde på 25 hektar med 9 000 olivträd av 20 olika sorter. Det är en relativt liten gård i förhållande till jättetillverkare i provinsen Jaén, men LA Organic Experience är inte vilken gård som helst, utan ett center för utbildning, information och sunt lantbruk. Den ekologiska odlingen har planterats med olika avstånd mellan träden för att visa skillnaden mellan de traditionella och nya intensiva jordbruksmetoderna. Det sistnämnda området är planterat med den snabbväxande olivsorten Oliana och här kommer framtida besökare kunna skörda och tappa egen olivolja på flaska som en del av upplevelsen.
 
LA Organic Experience är mycket mer än bara olivolja. Det är en upplevelse som kombinerar kultur, natur och gastronomi. ”Experience”-delen börjar direkt när man kliver in på egendomen genom en robust, rostfärgad metallport. Oliven, den ikoniska symbolen för medelhavsländernas kulinariska tradition, ses överallt, även på vakthuset där fönstret är format som en oliv.
 
Parkeringsplatsen har också den en Starck signatur – en öppen, terrakottafärgad plats inramad av stenväggar med överdimensionerade konstfotografier, återigen med protagonisten oliven som gemensamt tema. Hela området, inklusive ett specialbyggt boutiquehotell med egen ingång, är berört av mästarens hand, vars design kan vara rebellisk, etisk, ekologisk, politisk och sist men inte minst humoristisk.
 
Santiago erbjuder sig att ta med mig på deras guidade tur som börjar och avslutas i en färgglad byggnad där olivoljesmakning och demonstration av presstekniken äger rum. Här kan man också få sig ett glas ekologiskt vin på terrassen medan man njuter av utsikten mot Sierra de Grazalema, men först måste vi se oss omkring i området.
 
Vi börjar med den lätt kuperade kilometerlånga rutten som avgränsas med fint planterade popplar och aromatisk lavendel.
 
Första stoppet är en arabiskinspirerad ekologisk grönsaks- och örtagård tecknad av trädgårdsmästaren Floren Domezáin från Navarra.
 
Turen fortsätter förbi krön med olika sorters olivträd, en grund bassäng omgiven av apelsinträd, ett spartanskt kapell från 1800-talet och en mycket vacker plats med urgamla olivträd, där det en gång stod en andalusisk gård.
 
Då oliv och vin går hand i hand har LA Organic Experience även avsatt en sluttning till att odla 1 000 vinrankor av typen Pinot Noir på. Denna druvsort är perfekt för att odla på dessa höjder (Ronda ligger ca 800 m ö.h.). Vinrankorna har planerats i terrasser, precis som romarna gjorde för ca 2 000 år sedan. Med den internationellt erkända vinexperten Michel Rolland i täten av projektet kan besökarna om några år förvänta sig att njuta LA Organic ekologiskt vin i världsklass.
 
Under vårt besök går vi förbi det som kallas ”Starcks Sex Överraskningar”. För min egen del är effekten av anläggningen, från den enda delen till den andra, själva överraskningen med LA Organic Experience. Med uppmärksamhet på varje enskild detalj och respekt för omgivningen har det lyckats med att skapa en oförglömlig levande upplevelse, en visuell, sensuell och doftande ”Experience” där någonting så litet som en oliv spelar huvudrollen.
 
Det som vi ser i dag är bara toppen av ett isberg av företagsidéer. Framtidsplanerna för LA Organic Experience inkluderar en miljövänlig tappnings- och etikettfabrik och den allra första designer-olivpressen i världen – ytterligare en Starck-uppfinning. LA Almazara-pressen och museet kommer erbjuda den senaste teknologin i en toppkvalitets-produktionsanläggning som är specialiserad på ekologiskt jordbruk och olivoljeproduktion.
 
Oavsett vad framtiden har att bjuda på för LA Organic är jag säker på att de är inne på helt rätt spår med deras olivolja som redan finns tillgänglig i 25 länder. Just nu kan jag bara hoppas att designern av min emblematiska Alessi-citruspress arbetar med att skapa en innovativ oliv-hempress. Vad säger du Philippe?
 
För mer information: www.laexperience.net
 
Om författaren: Karethe är en norsk författare, journalist och designer bosatt i Ronda, Andalusien. Hennes första bok Casita 26 – Searching for a Slice of Andalusian Paradise lanserades i USA tidigare i år och finns att köpa på Amazon. För mer information, se snobb.net
När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som man kan göra i en handvändning. De här småkakorna är superenkla att göra och så kan man ha ett par ogräddade rullar i frysen som man bara tar fram och tinar upp och gräddar några goda, spröda småkakor om det kommer oväntade gäster, eller om man blir sugen på något sött, sprött och gott bara sådär.
 

Spröda småkakor med apelsinsmak


Ingredienser:
190 g vetemjöl
80 g florsocker
1 rågad msk vaniljsocker
Zest från 1 apelsin (finrivet ytterskal av frukten)
155 g kallt smör
 
Gör så här:
Blanda vetemjöl, florsocker, vaniljsocker och apelsinzest i en bunke. Skär smöret i små tärningar och lägg ned det i blandningen. Blanda ihop allt till en jämn deg. Jag använder en assistent till detta.

Knåda igenom degen med händerna och forma den till en rulle med en diameter på ca 5 cm. lägg den i kylen i minst en timme – gärna över natten, eller lägg den i frysen om du vill grädda kakorna en annan dag.

Skär degen i ca 1/2-cm breda skivor och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt det vara lite avstånd mellan kakorna. Vill du kan du rulla kakorna med en mönstrad kakrulle, jag gör det för att jag tycker att det blir fint, men man gör som man vill.

Grädda sedan kakorna i 180°C (vanlig värme) i ca 10-12 minuter, till dess de är lätt gyllene i kanterna.

Låt kakorna svalna på galler och förvara dem därefter i en lufttät burk.
Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äpplen, men här är det visst lättare att köpa dem hos din lokala frukt- och grönthandlare.
Doften av kanel påminner om min barndom och goda smakupplevelser – det är helt klart en av mina favoritkryddor. Kanel blir man ju bara så glad av!
 
Denna kaka kan utan problem bakas i förväg och sedan bara värmas lite innan servering.

Äppelkaka med valnötsremons

Ingredienser:
 
Deg (till två bottnar):
400 g smör
200 g socker
2 ägg
600 g vetemjöl
 
Remons:
100 g valnötter
25 g brunt socker
1 ägg
15 g smör
30 g mjölk
1 tsk citronsaft
1 tsk vanilj
 
Fyllning:
5-7 äpplen
160 g socker
30 g mjöl
100 g mjukt smör
1 msk citronsaft
2 tsk vanilj
1 nypa salt
2 msk kanel
 
Dekoration:
Mjölk
Brunt socker

Gör så här:

Deg:
Smula ned det kalla smöret i mjölet och tillsätt därefter socker och ägg. Samla ihop degen rimligt snabbt. Den ska vara jämn och smidig. Lägg in mördegen i plastfilm och låt den vila i kylskåp ca 30 minuter-1 timme innan du använder den.
 
Remons:
Mixa valnötterna till ett mjöl. Blanda alla ingredienserna till en jämn massa.
 
Fyllning:
Skala äpplena och skär dem i tärningar eller skivor. Vänd äppelbitarna i citronsaft och vanilj. Ta en annan skål och blanda ihop de andra ingredienserna till en remons, som du därefter blandar med äpplena.
 
Gör kakan:
Lägg den ena mördegen i botten av en kakform. Pricka den med en gaffel. Häll över valnötsremonsen i ett jämt lager så att den fyller hela botten. Lägg sedan över äppelfyllningen. Ta nu den sista mördegen och lägg den på toppen, ta en kniv och skär hål i locket och ta hjälp av en gaffel för att sluta kanten hela vägen runt.

Tillslut, pensla med mjölk och strö över brunt socker.
 
Grädda kakan i 180 grader i ca 30 minuter eller till dess kakan är gyllene och du kan se äppelmassan bubbla.
 
Servera kakan ljummen med glass eller en god vaniljkräm.
Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dikena på bägge sidor växer många kaktusfikon; lämningar av ”invandrare” från Centralamerika som Columbus tog med sig hem efter en av sina fyra resor över Atlanten.
 
Den exotiska växten chumbera (som den heter på latin) kommer från Mexiko. Den togs inte till Europa för att den stickiga frukten var speciellt attraktiv att släpa med sig över havet utan för att växten var värd för en liten scharlakansfärgad skalbagge som användes i dåtidens kosmetikaindustri samt till färgning av textil. I Spanien är växten mest utbredd i Andalusien men den trivs även i de södra delarna av Valencia. En del kallar den för Musse Pigg-kaktus, det är lätt att tankarna vandrar iväg till Walt Disneys populära seriefigur när man ser alla ”öronen” som sticker upp. Detta är en växt som lätt sprider sig och den är nästan omöjlig att bli av med – varje blad som ramlar ned till marken slår nämligen rot och blir till en ny planta. Så skulle du vilja ha en ogenomtränglig häck mellan dig och grannen så kan denna växt verkligen rekommenderas.

Reducerar kolesterol

Frukten går att äta och den är faktiskt mycket god. Fruktköttet är gul-orange och har många små kärnor. Dessa kärnor kan gott och väl kan ätas när frukten är nyskördad men ju längre tid frukten lagras desto hårdare blir de. Frukten mognar om sommaren men genom att beskära busken direkt efter skörd kan man lyckas få en skörd till under senhösten eller vintern. Dessa frukter sägs vara extra söta och goda. De kan ätas som de är som efterrätt eller ihop med ost eller annan frukt. Skär av en bit i vardera änden, dela frukten i hälften och skrapa ur innehåller med en sked. Smaken påminner om melon och många gånger används frukten till sylt eller marmelad, som används både som smaksättning i glass och som tårtfyllning.
 
I många ökenlandskap är kaktusfikon den enda ätliga frukten som trivs och därför är den värdefull. På andra platser smittas den – med flit – med kaktuspest, då detta är den enda metod som visat sig effektiv för att bli kvitt växten. Dock har senare tids forskning visat att fruktens pektin är effektivt för att sänka kolesterolvärden, så kanske kommer denna växt bli mer uppskattad i framtiden.

Använd handskar!

Skulle du själv vilja plocka frukterna för eget bruk bör du först och främst se till att utrusta dig med tjocka handskar. Växten är täckt med många, tunna, nästan osynliga hår som lätt fastnar i huden och som orsakar klåda som kan hålla i sig i dagar. Dessutom har både frukten och bladen spetsiga taggar. Det kan vara bra att vara två personer när frukten skördas – en som klipper med en lång grensax och en som håller i en hink under frukten. Ett tips är att fästa en käpp eller liknande i hinkhandtaget så man slipper sträcka sig in bland taggarna.
 
Marmelad/sylt kan du göra så här:
2 koppar fruktkött från kaktusfikon
1/2 kopp apelsinjuice
1 matsked citronsaft
1 kopp socker
Lite finstrimlat apelsinskal
Koka allt tills det är mjukt.

Senaste artiklarna från En Sueco

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och him...

Tema & Profiler

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och himlen öppnade sig. Det var den 14 november 1989. Den...

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com