Sabor a Málaga: Málagas egna gin Malaka

Sabor a Málaga: Málagas egna gin Malaka

Gin och tonic är longdrink och en av få cocktails som passar lika bra dagtid på en solig terrass som i salongen efter middagen.
När vädret blir varmare ökar intresset för gin och tonics. I år ser ginexperten Carlos Villanueva att trenden i Andalusien, ja i hela Spanien och faktiskt hela cocktaileuropa, lutar mot jordgubbssmaker.

 
Málagas äldsta bar i sitt slag, bara ett stenkast från Calle Larios och katedralen, serverar gin av högsta kvalitet. Så för en ginfashionista är ett besök i provinshuvudstaden och Bar Gin Tonic ett hett tips. Och nu när dagarna blir varmare vad kan passa bättre än en uppfriskande cocktail, eller rättare sagt en longdrink, för det är ju det som en gin och tonic ju är.
 
gin malaka2

Enda baren med egen gin

Hyllorna bakom baren bågnar av flaskor i olika design och färg, men jag besöker Gin Tonic Bar med sikte på ginen Gin Malaka. Dock råkar det nu vara så att jag själv inte tillhör skaran ginfashionistas, men ser det som en utmaning för både mig själv att skriva om denna alkohol liksom för barens ägare och mannen bakom Gin Malaka, Carlos Villanueva, att se om han bland flaskorna kan hitta en gin som passar mina smaklökar. För visst är det så att gin inte bara är en gin, nej, gin är en hel värld av smaker.
 
”För mig var det en självklarhet att baren, som jag i december haft i nio år, och med respekt för gin, skulle ha ett bra husets gin, som dessutom skulle vara den enda ginen från Málaga. Det har varit en stor investering och utmaning, som dessutom kunde ha äventyrat barens rykte, om det inte lyckats”, berättar Carlos Villanueva, som nu sedan två år kan servera Gin Malaka i sin bar, resultatet efter 6-8 månaders intensivt arbete. Carlos Villanueva berättar att det inte är lätt att göra gin och att det kräver stor kunskap. Men kunskap kring gin är ingenting som han saknar efter att ha arbetat i gin-och-tonic-branschen i många år och serverat tiotusentals gin och tonics.

Konkurrerar med kvalitet och Málagakänsla

”Att göra gin är en stor mission, och jag rekommenderar inte vem som helst att göra det. Det kräver djupt och brett kunnande för att lyckas konkurrera med de stora kända märkena som t ex Gordon – och jag har valt att konkurrera med kvalitet. Här i baren finns ett hundratal olika sorter och Gin Malaka Premium hör till de tio bästa, trots att vi bara tillverkar drygt 5 000 flaskor per år”, förklarar Carlos Villanueva, som berättar att Gin Malaka Premium tillverkas av de bästa spannmålen, destilleras fyra gånger och har åtta tillsatta aromer, varav en är jasmin – för att ge en känsla av Málaga.
Känslan av Málaga går helt i linje med Sabor a Málaga, det kända blåa märket som Carlos Villanueva gärna samarbetar med, främst för att nå ut till den internationella marknaden, till vilken ju Sabor a Málaga öppnar många dörrar, även om samarbetet fortfarande är i startfasen. Senast har han rest till Tel Aviv för att marknadsföra sina produkter. Och likaledes är han med i organisationen La carta Malacitana, med både Gin Malaka och Bar Gin Tonic, liksom många andra märken av toppkvalitet i Málaga.

Servera gin rätt: 5/20

Och kvalitet är någonting som gästerna gärna får lära sig hos Bar Gin Tonic, där alla som arbetar i baren är noga utbildade i och behärskar konsten att servera gin. Carlos Villanueva är noga med att ge kunderna mer än bara en GT som snabbt hälls upp i ett highballglas fyllt med is. Nej, hos Bar Gin Tonic ges mervärde till gästen genom konsten att servera gin rätt. Och här handlar det om finess och teknik. Först gäller det glaset och Carlos Villanueva föredrar att servera en gin och tonic i ett så kallat ballongglas, för att aromen ska ha möjlighet att utvecklas. Först kyls glaset med isbitar av bra kvalitet (kompakta, som inte smälter för snabbt). Därefter hälls eventuellt vatten ur innan glaset, med isen i, kyls ned till minus fyra grader med hjälp av en kylmaskin. Sedan är det dags att ta en bit citronzest, om det är så att detta är det bästa aromvalet för den utvalda ginen. (Andra alternativ kan vara t ex apelsin.) Viktigt är att fruktköttet inte kommer med, då det bara är aromen man vill ha, inte juicen. Nu parfymeras glaset med citronzesten (nyp försiktigt zesten i glaset så att aromerna i oljorna i skalet frigörs), innan Gin Malaka Premium hälls i. 5 cl ska det vara, mätt med mått (varför locket på flaskan designats så att det rymmer 5 cl), varefter 20 cl Schweppes tonic premium hälls i med hjälp av en cocktailsked. Cocktailskeden kan verka överflödig men faktiskt är den av yttersta vikt. I en bra gin och tonic vill man nämligen behålla bubblorna i tonicen intakta, för smakens skull (de bryts sönder om tonicen hälls upp direkt ur flaskan rakt ned i glaset), och dessutom hjälper skedens spiral till att blanda cocktailen, så att den inte behöver röras när den serveras.

2 gin och 1 rom

Att servera en bra gin och tonic är alltså en sann konst, och då förstår jag att Carlos Villanueva värderar att kunna servera sin egen gin som en av de bästa i barens utbud.
”Det finns två Malaka gin, Gin Malaka Premium som är halvtorr och så den torra: Malaka London Dry Gin. Premium serveras bäst med citronzest och Schweppes Tonic Premium medan den torra bäst serveras med citronzest och Schweppes vanlig tonic. Och tonicen serveras alltid ur små flaskor (återigen för kvalitetens skull), ett flertal olika sorter finns baren.
 
Och snart är det dags för nästa produkt i Malaka-serien. Inom några månader räknar Carlos Villanueva nämligen med att lansera sin nästa produkt som varit under utveckling en tid, och som jag fått vara med och testsmaka, nämligen märkets egen rom. Men än kan jag inte skriva mer om den.

Visst finns det gin för alla

Och lyckades Carlos Villanueva servera mig en gin som jag tycker om? Svaret är ja!
Gin Malaka Premium med tonic är en god och lättdrucken gin, men den som passar mina smaklökar bäst, och som blev min favorit, är Premium Bruni Collins; en fruktig gin, utan någonting tillsatt förutom några svalkande isbitar, utmärkt en härligt varm dag i provinshuvudstaden.
 
gin malaka3
 
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.