Sabor a Málaga: En gastronomisk afton

Málagas landsting tillsammans med Sabor a Málaga bjöd in kustens internationella journalister

Det var den 20 september som Málagas landsting tillsammans med Sabor a Málaga bjöd in Costa Press Club – solkustens internationella journalister – till centret för nutida kultur ”La Térmica” i centrala Málaga för kväll fylld med information och gastronomi.
 
Jacobo Florido, ansvarig för ekonomisk utveckling och produktion i Málagas landsting, intog scenen efter att inbjudna glatt minglat och hälsat på varandra.
Först gav Jacobo Florido en snabb genomgång om vad som har skett sedan Sabor a Málaga-projektet såg dagens ljus 2012, vilket ni läsare ju kunnat följa i denna artikelserie, innan han fortsatte att berätta om vad planen är för att ytterligare utveckla projektet: ”Nu fem år efter att vi startade Sabor a Málaga är vi väldigt stolta över resultatet såhär långt. I dag omfattar Sabor a Málaga inte färre än 700 företag – bland dessa bönder, producenter, butiker och restauranger – även chiringuitos.” Jacobo Florido betonade även vikten som Sabor a Málaga har för ekonomin i provinsen: ”Är man ett litet företag, många inblandade är små familjeföretag, så kan det vara svårt att nå ut till större marknader. Då kan det vara fördelaktigt att ansluta sig till Sabor a Málaga. Att söka nya marknader tillsammans och ha gemensam marknadsföring minskar kostnaderna för de enskilda. Inte färre än 80 procent av producenterna vittnar om en betydlig förbättring av sin försäljning efter att de blev del av Sabor a Málaga. Vi vet också att efterfrågan på lokala produkter ökar och då är märket en bra vägvisare för konsumenten. Dessutom blir Sabor a Málaga starkare som varumärke ju fler som bär märket.” Han berättade även att det märks att intresset för Sabor a Málaga-produkter växer tack vara mässor och samarbeten, som t ex det samarbete som Sabor a Málaga har med El Corte Inglés.
Ur ekonomisk vinkel har Sabor a Málaga även betydelse för hela provinsen; internationellt sett hjälper t ex Sabor a Málagas deltagande på mässor till att sätta Málaga på världskartan.
 
På nyhetsbordet serverades att Sabor a Málaga fortsätter att blicka internationellt. Sabor a Málaga har redan deltagit på mässor i bland annat Israel samt Frankrike, och nu närmast går turen till Tyskland. För att skapa mer uppmärksamhet under själva mässorna är strategin att ha ett dynamiskt mässområde med bland annat matlagningsuppvisning med stjärnkockar från den egna provinsen, som t ex ingen mindre än Dani Garcia. Det planeras även samarbete med en matbutikskedja i Storbritannien och det arbetas på en ajoblanco som kan fraktas hela vägen till Peru, bara för att nämna några internationella projekt. Dock har det ännu inte tagits några initiativ till att marknadsföra Sabor a Málaga i Skandinavien.
 
Sedan var det dags för de inbjudna att presenteras för några lokala produkter, självklart med det blå märket. Framdukat för provsmakning i Fuengirola-salen i La Termica stod olivoljor från Aceites Molisur (Alhaurín el Grande) och Finca la Torre (Bobadilla), två oljor som har vunnit pris som bästa olja i XVI Premio al Mejor Aceite de Oliva Virgen Extra de la Provincia de Málaga – alltså pris för att vara bästa extra jungfruolja i Málagaprovinsen, samt vin från bodegan Cortijo La Fuente (Mollina i Antequera), som i år vunnit priset som bästa vin som bär märket Sabor a Málaga.
 
De närvarande vid kvällens föredrag och provsmakning kom från bland annat Storbritannien, Irland, Finland, Tyskland samt Belgien och självklart var även vi svenskar representerade genom En Sueco och många fler länder, även från utanför Europa.
Vi på En Sueco tackar Diputación de Málaga med Sabor a Málaga samt Costa Press Club för inbjudan och en intressant kväll.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.