Sabor a Málaga – Chokladfabrik med koll på kvalitet och smak

Sabor a Málaga - Chokladfabrik med koll på kvalitet och smak

I Mijas Pueblo ligger en liten chokladfabrik som heter Mayan Monkey. Med egen chokladtillverkning är butiken svaret på alla barns och vuxnas vildaste chokladfantasi. Dessutom finns det en tanke kring hälsa och kvalitet med chokladen också, vilket höjer produkterna till toppen av smakskalan. Butiken bjuder på chokladkonst i alla former och färger och så finns även möjlighet att skapa sin alldeles egna favoritchoklad i verkstaden som ligger innanför butiken.
 
Färgglada askar med varsin unik choklad står på rad på de mörka trähyllorna och tillför alla möjliga kulörer till den lilla butiken. Hemgjord glass och en glasmonter med olika sorters choklad får det att vattnas i munnen så snart man kliver in i denna lilla värld av frestelser. För chokladälskare är detta som jultomtens verkstad.
 
chokoladefabrik5Små praliner av vit och mörk choklad, fyllda med dulce de leche, hälsar besökarna välkomna från en silverskål på butiksdisken. Här står de sida vid sida med chokladkyssmunnar, hemgjorda tryfflar samt marsipan, och söta apelsinbitar dopade i mörk choklad skapar en ljuv doft i lokalen.
Kvalitet är helt klart ett nyckelord för butikens två ägare; Eli McCharthy från Irland och Jason Godwin från England, varför Sabor a Málaga-märkningen passar perfekt att bäras av deras produkter.
”Märket ’Sabor a Málaga’ är för oss en märkning för kvalitet och lokalproduktion och det tyckte vi passade våra produkter helt utmärkt. Vi vill vara med och skapa de mest naturliga chokladerna då det är en av de livsmedel som innehåller flest antioxidanter, och så är choklad även fylld med bra energi. Det bästa är faktiskt att äta choklad redan på morgonen, då det kickstartar hela systemet”, berättar Eli McCharthy och fortsätter: ”Vi vill bevara de hälsosamma och naturliga aspekterna i våra produkter, varför det också tog oss två år att hitta ett recept till vår sockerfria choklad. Vi ville nämligen skapa en helt naturlig produkt och det sötningsmedel som fanns att få tag på var aspartam, vilket vi inte vill använda i våra produkter över huvud taget.”
Och inte kom det in något konstgjort sötningsmedel i butiken heller. I stället är deras sockerfria choklad sötad med 100 procent stevia. Denna lilla butik är också en av få i Spanien som kan erbjuda kunderna 99 procentig mörk choklad.
 
Nu är det närmare sju år sedan som den lilla fabriken slog upp sina dörrar i Mijas Pueblo och det går inte att säga annat än att det har gått bra för den. Men för att hitta roten till butikens koncept måste vi leta oss långt tillbaka i tiden.

En choklad-evolution från apor till människor

Namnet Mayan Monkey har sina rötter i relationen mellan apor och choklad i Mexiko. En gång i historien upptäckte mayaindianerna nämligen att apor satt och sög på kakaobönornas vita, gummiaktiga kapslar, som framträder när det hårda skalet bryts bort från frukten. Det vita smakar nämligen sött och milt, vilket gjorde det till en favorit hos aporna. När mayaindianerna upptäckte detta började de att experimentera med kakaobönorna och de var den första civilisationen som verkligen inkorporerade choklad i sin kultur. Mayaindianerna rostade bönorna som då blev till en te-liknande chokladdryck och tillsatte chili och vanilj, och i deras skapelseberättelse var det inte ett äpple som plockades från trädet utan en kakaofrukt. Och detta är förklaringen till varför chokladen, eller närmare bestämt kakaon, har en så stor del av deras kultur och religion. Kakao är dessutom det ursprungliga namnet, vilket kakaoträdet också indikerar. Mayaindianerna kallade nämligen trädet för kakaw, vilket även betyder ”det som gudarna äter”. De offrade bönorna till sina gudar, använde dem i medicin och tuggade även bönorna efter att de rostats. När spanjorerna senare hittade till Den nya världen upptäckte de således även ”det som gudarna äter”; kakaobönorna – den primära källan till det goda kakaopulvret och det riktiga kakaosmöret, som utöver socker är huvudingredienserna i varje god choklad. Spanien kom också att bli det ledande landet i Europa gällande kakaoframställning. Dock föll inte det pikanta chiliinslaget spanjorerna i smaken så chilin pillade de ut och en söt variant med rörsocker tog form.
 
chokoladefabrik2
Ett litet urval från butiken. Var dock försiktig med den vita chokladen då den är den mest onyttiga. Den innehåller bara en mycket låg procent kakao och består främst av bara socker och mjölk.
 
Den söta kakaon blev snabbt populär och under 1600-talet spreds sig drycken i Europa. I mitten av 1800-talet tillverkades den första chokladkakan, inte i Spaniens dock utan längre norrut, i det regniga England. Chokladens framfart fortsatte och 1875 togs världens första mjölkchoklad fram i Schweiz, av en man som hette Daniel Peter.
Men även i Spanien utvecklades kakao- och chokladindustrin, men dessvärre förlorades den ursprungliga och naturliga kakaon under sent 1800-tal då majsstärkelse och vegetabiliska fetter blev en del av den moderna chokladhistorien.
 
Kakao var tidigare någonting som bara aristokratin drack men när drycken blev allt mer vanlig nådde den även större delar av befolkningen. När priserna på chokladpulver senare steg började dock den rena kakaon att ersättas med majsstärkelse och socker, så att det kunde sälja mer (dålig) kakao till ett bra pris.
 
”Rent allmänt kan man säga att en del blev mycket rika på att sälja mycket dålig kakao”, säger Jason Godwin.
Det är också det som är orsaken till att man i Spanien dricker den mycket söta, tjocka, chokladliknande drycken, som man känner igen från varenda churrosbar, men i den chokladdrycken har kakaopulvret ersatts med majsstärkelse.
”Vi är mycket frustrerade över att spanjorer tror att den tjocka, söta varianten överhuvudtaget är choklad och det är bara på grund av konsistensen som folk tror att det handlar om en kvalitetskakao. I verkligheten innehåller den drycken dock bara ca 7 procent choklad och resten är majsstärkelse och socker. För att jämföra är vår kakao 70 procentig”, berättar de två bakom chokladfabriken i Mijas Pueblo.
Och detta är en av deras produkter även ett bra bevis på. Till jul hade de nämligen en varm choklad på 70 procentig choklad och bara mjölk, och naturligtvis med hemmagjorda marshmallows. Smaken av choklad i denna dryck är verkligen intensiv och kvalitetsskillnaden mellan denna och den söta spanska varianten går inte att ta miste på.

Recept på smakrik kvalitet

De flesta ingredienser hos Mayan Monkey kommer från närområdet i Málaga, då det ju finns så många bra produkter i Málaga. Men då chokladträdet inte växer i denna del av värden måste de importera sin huvudingrediens från Afrika, Latinamerika och Asien, där det tropiska regnskogsklimatet passar utmärkt för att odla de smakrika bönorna. Ett kakaoträd ger frukt två gånger per år och trädet både blommar och bär frukt på en och samma gång. Frukterna skapar nästan lika stor visuell njutning som chokladen gör för smaksinnet. Gröna, lila, orange och rosa chokladfrukter hänger ned från trädets grenar som färgglada lyktor och när skalen bryts kommer bönorna fram bakom deras vita kapslar. Och det är nu som chokladförberedelserna startar.
”Till att börja med förbereds bönorna i de länder där träden växer. Bönorna läggs över på stora fat, fortfarande i de vita kapslarna, och de täcks med bananblad i ca fem dagar. Detta genererar en så hög värme att bönorna börjar oxidera, att sockret ombildas till alkohol samt att smaken av choklad utvinns och börjar nu kunna anas i de annars bittra bönorna. Därefter torkas bönorna i solen, packas i stora säckar och skickas vidare till resten av världen”, förklarar Jason Godwin.
Hos Mayan Monkey rostas och mals sedan bönorna och därefter kan chokladtillverkningen börja på allvar. I verkstaden flyter chokladen ut ur en stor behållare, som garanterar rätt temperatur, då den är avgörande i tillverkning av choklad. Det är nämligen temperaturhanteringen som gör att de dåliga kristallerna separeras från de bra på så sätt att chokladen får rätt konsistens och det perfekta ”knäcket”.
 
chokoladefabrik4
Ett urval av Mayan Monkeys chokladkakor gjorda på chokladbönor från hela världen. Bilderna på chokladen utrotningshotade djur från länderna därifrån chokladen kommer.
 
Butikens höga kvalitet på sin choklad är också orsaken till att den blivit en del av Sabor a Málaga, och något av det som de värderar mest med märkningen är att de genom märket får kontakt med de spanska konsumenterna. Tillsammans med Sabor a Málaga har Mayan Monkey följt med till olika mässor.
”Det har och är fortfarande riktigt bra att vara med för genom Sabor a Málaga har vi kunnat presentera vår produkt till lokala spanjorer, för i Mijas Pueblo är det ju annars mest bara turister som kommer in i butiken. Någonting som faktiskt har överraskat oss är hur hälsomedvetna spanjorerna faktiskt är när det kommer till choklad. De köper nästan bara vår mörka choklad”, säger Eli McCarthy.
 
Mayan Monkey har alltså vunnit en liten plats i den spanska kulturen och i dag kör spanjorer från till och med Sevilla och Cadiz för att besöka butiken i Mijas Pueblo, där de kan köpa den unika chokladen. Den lilla fabriken har hittat ett alldeles eget recept på framgång med hjälp av en noga balans mellan kvalitet och smak, och Eli McCarthy och Jason Godwin kan utan tvivel erbjuda besökare i butiken och fabriken en alldeles unik chokladupplevelse fylld med smaken av Málaga.
chokoladefabrik3
Den lilla chokladfabriken i Mijas Pueblo har även lanserat en serie med hudvårdsprodukter baserade på kakaosmörets positiva egenskaper. Naturprodukten med den höga fetthalten innehåller nämligen ämnen som hjälper till att läka och producera hudceller.
 
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.