Gå på ”mercado” i Madrid och finn sann matglädje

Att gå på upptäcktsfärd i Madrids många gourmetsaluhallar är en sann glädje och kanske är Mercado de San Antón i Chueca-området den mest välkomnande och modernaste av dem alla.
 
För den som tycker om mat at Madrid en drömstad. Inte bara för att du kan göra en smakresa hela världen runt på de många restaurangerna utan även för att det finns så många gourmetsaluhallar. Många ligger på torg men i det centrala kvarteret Chueca gömmer sig Mercado de San Antón bakom vackra, gamla byggnader, mellan vilka små smala gator leder fram. Längs dessa gator, närmare bestämt korsningen mellan Augusto Figueroa, Barbieri och Libertad, ligger en modern, röd, tegelstensbyggnad. Med ett kliv innanför den mörka ingången fylls luften av dofterna från färska råvaror. Doften av fisk och skaldjur blandas med den från de torkade skinkorna, vilken snart följs upp av söta aningar från spanska och franska bakverk. De mörka väggarna gör att bodarna lyser upp som små oaser av kvalitetsprodukter med allt från ägg till all sorts fågel, stora som små, färsk frukt, grönsaker och specialprodukter som ekologiska oljor och marmelader.
 

Fler våningar, mer mat

Tillskillnad från de större och bland turisterna mer populära gourmetsaluhallarna som t ex Mercado de San Miguel hörs här mest spanska från de matglada gästerna och de kunniga bodägarna. En annan skillnad är att Mercado de San Antón har fyra våningar – i källaren ligger en matbutik, på gatuplan säljs det råvaror medan våning ett och terrassen är tillägnade ätande gäster.
 
Önskas det kanske sushi, ostron, grekisk sallad, tapas eller en portion färsk, nykokt, italiensk ravioli? Om inte det lockar kanske specialiteter från Kanarieöarna gör det, eller varför inte en hamburgare av kalvkött, toppat med foie gras och karamelliserad lök? Tar du rulltrappan upp till första våningen och dess ”zona degustación” är det är bra idé att vara hungrig så att du kan få ut så mycket som möjligt av matupplevelsen, eller mycket mätt, så att du inte frestas. Här finns det någonting i alla prisklasser, även eftermiddagskaffe och sötsaker.
 

Gammal marknad i nya kläder

Saluhallen började som en utomhusmarknad i kvarteret som kallas Justicia. Byggnaden till saluhallen stod färdig år 1945 men på grund av det höga stålpriset efter kriget hade den bara byggts i betong, och var därför inte speciellt fin. På 1970-talet började området att förfalla och saluhallens kundström sinade. År 2002 hände det dock någonting när Madrids kommun inkluderade Mercado de San Antón i ett projekt för att modernisera stadens många saluhallar. Den gamla byggnaden revs och en ny byggdes på samma plats, och den nya kom alltså att förutom råvaror även att innehålla restaurangutrymmen samt utrymmen för konserter och andra evenemang. Madrids kommun investerade 20,5 miljoner euro i Mercado de San Antón, en satsning som resulterat i en snygg, modern och exklusiv marknad, värd ett besök!
 

Fakta:

Mercado de San Antón ligger på Calle Augusto Figueroa 24 i Chueca. Närmaste tunnelbanestation är Chueca på linje 5 samt Gran Vía på linje 5 och 1.
Information om öppettider och information om kommande evenemang på: www.mercadosananton.com
 
Av Text och foto: Lisa Nordbo Fiil och Kasper Ellesøe

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.