Sabor a Málaga – Moringa

Moringa – Supernäring odlas på Costa del Sol

Livets träd

Det växer så det knakar. Ja, det säger man ofta om ogräs. I detta tillfälle handlar det dock om någonting helt annat än ogräs. La Danesas journalist har varit i Cajiz, Vélez-Málaga, och besökt företaget Moringa Spain, som arbetar med just moringa, närmare bestämt arten moroinga oleifera (pepparrotsträd på svenska), och som i Afrika även kallas ”Livets träd”.
 
”Det hela började för tre år sedan, när vi en tid funderat på vad vi kunde göra för att skapa räntabelt arbete både för oss själva samt för trakten, för arbetslösheten här är hög. Vi hade tittat på att odla avokado eller mango, men det finns det ju mycket av redan. Så fick vi på internet upp ögonen för moringa.” Det är Salvador Rodríguez Bravo som berättar, och han fortsätter: “Moringa är en produkt som får allt mer uppmärksamhet i USA. I Sydamerika, Indien och Afrika, speciellt i mycket fattiga delar, känner man redan till dess fördelar och nu förväntar vi oss att även Europa kommer att upptäcka denna produkt. Nu är dock alla moringaprodukter på den europeiska marknaden importerade från t ex Sydamerika och Indien. När vi lärde oss att moringa växer i subtropiskt klimat, vilket vi ju har här, så tänkte vi att vi skulle prova odla den här. Och det fungerar! Så vi är, oss veterligen, de första som odlar moringa i Spanien, de första i Europa! Och vi har skapat sysselsättning för 70 odlare i trakten.”
 

Supernäring

Salvador är noga med att säga att moringa inte är en läkande växt utan det handlar om supernäring! Det handlar om en trädväxt vars nästan alla delar kan ätas eller användas i växtbaserade näringstillskott. Hos Moringa Spain handlar det främst om blad och frön. Fröna är mycket rika på Omega 3,6 samt 9, och sväljs hela. Salvador lyfter ett litet varnande finger för att tugga fröna, för tydligen smakar de förfärligt. Bladen torkas och mals till ett fint pulver, eller så kan de torkade bladen användas direkt i matlagning eller låta de dra i varmt vatten som sedan dricks. Moringan är en utmärkt källa till stora mängder vitaminer och mineraler. Bland annat innehåller bladen mer än 90 näringsämnen, 46 olika antioxidanter och så är de bland annat mycket rika på vitaminerna B1, B2, B6 och B12. Och för att ge lite siffror: moringa innehåller: 31-35 procent protein, 15 gånger mer kalium än bananer, 17 gånger mer calcium än mjölk, 10 gånger mer A-vitamin än morötter, 25 gånger mer järn än spenat, 4 gånger mer protein än ägg och 8 gånger mer C-vitamin än apelsin.
Leovigildo Martín Ruiz är Salvadors affärspartner och när vi talar om innehållet i växten är han noga med att leta fram olika laboratoriepapper. Dessa visar tester gjorda på just Moringa Spains produkter, som styrker siffrorna som Salvador just presenterat. För att ge lite tydliga ord på vad moringa kan vara bra för kan det nämnas att ett kontinuerligt intag av moringapilver har stabilisera blodsockernivåerna, reducera inflammation, sänka kolesterolnivåerna samt rensa kroppen från gifter.
 

Snabbväxande

Leovigildo berättar mer om växten i sig: ”Moringa är en mycket tålig växt, som precis som avokado och mango kräver lite vatten. Skillnaden är att moringa växer mycket snabbare. Därför var växten intressant för oss som nystartade som ville komma igång fort och inte vänta flera år som är fallet med t ex avokado.”
Faktum är att moringa är en enormt snabbväxande trädväxt, som inte heller behöver mycket näring. Faktiskt växer detta träd hela 3 cm om dagen! Tillskillnad från andra växter går det alltså att skörda moringa redan ett år efter att det planerats och därefter flera gånger om året.
”Vi håller fortfarande på att experimentera för att nå fram till helt rätt odlingssätt för oss. På en del platser har vi låtit moringan växa till ett träd medan vi på andra platser håller den låg som en buske. Så får vi helt enkelt se vad som blir bäst”, berättar Leovigildo.
 

Nyckel till marknaden

Salvador är noga med att uttrycka sin tacksamhet till Sabor a Málaga:
”Vi är mycket stolta över att kunna presentera våra produkter som ekologiska, det har varit en självklarhet från början, och att de dessutom bär det blå märket Sabor a Málaga är ett erkännande för oss. Sabor a Málaga är verkligen en hjälp att nå ut på marknader som vi annars skulle ha svårt att nå, och Sabor a Málaga har varit en stor hjälp redan från början. Som ny aktör är det svårt nog att nå ut med sina produkter.” Han berättar även att företaget genom Sabor a Málaga har fått kontakt med stjärnkockar som intresserat sig för moringa – för att se hur det kan användas i matlagning. Salvador själv blandar en tesked moringapulver i sin morgonjuice eller smular de torkade bladen över en sallad eller pizza när den kommer ut ur ugnen, och han är säker på att det finns många fler sätt att använda växten på – bara den inte hettas upp över 40 grader, för då förloras näringsämnena.
 

Utveckling på marknaden

När Moringa Spain startades för två år sedan hade de haft ögonen på växten stevia. Då var det dock olagligt att sälja de torkade bladen från stevia. Detta har många haft svårt att förstå, bland annat grundarna till Moringa Spain, som länge sett utvecklingen i t ex Tyskland, där allt fler ersätter traditionella sötningsmedel med just stevia. Nu har det dock blivit en öppning i lagen och torkade steviablad får säljas även i Spanien, dock förutsatt att det anges på produkten att den är ämnad att användas till te.
”Vi har redan färdiga produkter som väntar på att släppas på marknaden som t ex kamomillte med tillsatt stevia, men vi säljer även torkad stevia i påse (ja, det står infusion på förpackningen), så detta har vi väntat på länge. Men då Moringa Spain är ett företagsnamn som inte har någonting med andra produkter att göra kommer steviaprodukterna att marknadsföras under CETEC (Centro de Transformación Ecológica), som vi i januari skrev under papper för att också bli en del av Sabor a Málaga. Så nu har vi snart förhoppningsvis två produkter med den blå märkningen – och bägge ekologiska!
 
moringa2
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.