Ingenio Nuestra Señora del Carmen: Gyllene droppar från Figiliana
Högt upp i den vita bergsbyn Frigiliana, ovanför Nerja, tronar en hög, vit fasad. Med sitt läge kan byggnaden misstas för kanske ett kommunhus eller hotell. Men ingetdera är rätt. Företaget De la Torre håller nämligen till i byggnaden, där det fortfarande i dag, liksom år 1928, framställs miel de caña, alltså sockerrörssirap.

”Det var det året som De la Torre köpte fabriken, men det var inte då den startades. Sockerrör har odlats på Costa del Sol sedan urminnes tider och före turismens intågande på Costa del Sol var sockerrörsodlingarna och sockertillverkningen på kusten så betydande att stora delar av befolkningen livnärde sig på dem”, berättar Javier Mesa de la Torre, marknadsföringschef, som hälsar välkommen in fabriken Ingenio Nuestra Señora del Carmen. Det är så fabriken heter sedan De la Torre köpte den 1928, innan dess hette den Ingenio de San Raimundo.
 
 
 

 
 
 
Det är ingen ny och modern fabrik vi nu kliver in i. Här har det tillverkats sockerrörssirap sedan 1630. Och byggnaden bär på en del historia, t ex: i rummet till höger om entréhallen, som i dag fungerar som lager, var det en gång i tiden ett litet kapell där det hölls mässor, och tillstånd till detta erhölls år 1662 av ingen mindre än självaste påve Clemente X. Och sedan 1630 har det bara varit uppehåll i produktionen en gång, och det var under inbördeskriget, då fabriken konverterades till sjukhus under vapenhot från militären.
Sirapen vi talar om här, som på spanska alltså heter miel de caña, är inte honung, som det spanska namnet kan misstas för. Inte heller är det som den sirap som vi känner från Sverige, som ju är en invertering av råsocker eller melass, som är en biprodukt efter sockertillverkning av sockerrör och sockerbetor. Miel de caña är koncentrerad juice från sockerrör, som vi på svenska kallar sockerrörssirap.
 
”I dag odlas sockerrör i bara ett mycket litet område här i Andalusien. Dessa lokalt odlade sockerrör som vi använder oss av, som faktiskt odlas här precis intill, pressar vi i stora gamla järnpressar, för att få ut juicen. Denna juice hettas sedan upp så att den blir koncentrerad. Men juicen hettas inte upp mer än att produkten behåller de fördelaktiga aktiva ämnena. Det som blir kvar är alltså ren sockerrörssirap som består av glukos och sukros, men som även innehåller protein, kalciumsalter, järnhaltiga salter, B-vitamin och mineraler som koppar, järn och magnesium. Och denna produkt kan ni köpa i butikerna som miel de caña, märkt med Ingenio Nuestra Señora del Carmen”, förklarar Francisco López, fabrikschef, som nu har anslutit sig till oss.
 
Vi står inne i en stor hall, efter att ha klivit in genom den stora träporten, som faktiskt är original, som leder in från gatan. Här i hallen lossar man sockerrören när de kommer in efter skörd. Francisco López pekar upp i taket och berättar att den stora järnhaken som hänger där förr användes till att förflytta de stora lassen. Men det var då. I dag används mer moderna maskiner.
 
miel de cana frigiliana2Mitt emot ingången inne i fabriken ses det som kallas koret, som är som ett litet kontor. Francisco López berättar att förr i tiden var socker en så dyrbar produkt att fabriken alltid hade tjänstemän från Guardia Civil som vaktade produktionen och varorna, och dessa tjänstemän satt i koret, så att de hade uppsikt över hela den stora entréhallen.
 
Vi fortsätter in i rummet till vänster. Här inne fylls luften av en söt, fyllig doft, och inte undra på det. Det är här inne som sockerrörsjuicen tappas upp i cistern där juicen hettas upp och blir till den tjocka mörka sockerrörssirapen. I processen filtreras också eventuella orenheter bort.
Nu har också kocken Txema Fernandez kommit. Från en kran i ett hörn rinner en konstant stråle med den mörka sockerrörssirapen och Francisco López delar ut varsin liten sked. Smaken är söt och fyllig, och då sirapen fortfarande är varm känns de runda smakerna av karamell tydligt.
”De flesta har bara provat miel de caña med friterad aubergine (berenjenas fritas con miel) som finns på menyerna hos var och varannan restaurang här på kusten. Och folk tror att det är det enda som sockerrörssirapen kan användas till. Men den kan användas till så mycket mer!”, säger Txema Fernandez och fortsätter: ”En rätt som verkligen lyfter fram lokala smaker är en korvtartar som jag brukar göra med avokado och mango, toppad med pärlor av just denna sirap och äpple. Och smakerna gifter sig fantastiskt bra!”
Mina egna smaklökar tänker färsk tonfisk, kanske som en tonfiskcarpaccio, tunt skuren purjolök, avokadokräm, lite flingsalt och några droppar av denna gyllene sockerrörssirap. Eller varför inte bara toppa en vaniljglass av bra kvalitet med den gyllene sirapen!
Vi avbryts i fantiserande av användandet av sockerrörssirap i olika rätter. Francisco Lopez delar ut varsin bit sockerrör till oss.
”Tugga på den”, säger han. Det är första gången jag smakar på sockerrör och jag förundras över hur mycket juice som finns i denna lilla stump sockerrör, som på ytan liknar en torr bambupinne. Och det smakar sött, sött, sött. Jag konstaterar att jag föredrar sockerrörssirap mot sockerrörsjuice.
 
Nu tar vi en snabb titt in i ytterligare ett rum, där pressarna står, som pressar juicen ur sockerrör som till slut blir till de 500 000 kg färdig sockerrörssirap som fabriken tillverkar varje år. Pressarna är gjorda i gjutjärn och väger flera hundra kilo. Och här står faktiskt en av originalpressarna, vars falsar inte skiljer sig speciellt mycket från de moderna. Så fortsätter vi igenom entréhallen och upp för en trappa, som för oss upp till kontoret. Det är ett sådant där kontor som finns i gamla fabriker. Ett sådant med stora fönster med utsikt över hela fabriksgolvet samt ut över grusplanen utanför. Här plockar Francisco López fram gamla räkenskapsböcker och förpackningar. Det märks att han är stolt över sitt arbete. Den ena glasburken, som pryds med sockerrör, är original och första designen som användes när fabriken bytte namn till Nuestra Señora del Carmen. Han visar också fram köpebrevet från 1928, med så snirklig handstil att det är svårt att tyda vad det står.
Samtidigt berättar Javier Mesa de la Torre att fabriken i Frigiligana är den sista av sitt slag (alltså att tillverka sockerrörssirap) i hela Europa. Det märks att de är stolta över sitt arv samtidigt som de satsar på framtiden, och intresse för produkten, som nu också bär märkningen Selecta Quality, finns! Nyligen har Javier Mesa de la Torre varit i kontakt med både japanska distributörer, en fransk importfirma samt ett företag som arbetar med belgiska delikatesser, som alla är intresserade av den frigilianska sockerrörssirapen. Men Nuestra Señora del Carmen satsar inte bara utrikes utan även nationellt. I våras skrevs t ex ett avtal under gällande 600 kg sockerrörssirap med ett företag i Zaragoza, för att framställa mörk öl.
 
Vill du själv ha inspiration till att använda miel de caña, sockerrörssirap, i din egen matlagning? Gå då in på www.mieldelatorre.com och surfa in under fliken ”recetas”. Där hittar du en mängd recept som inkluderar denna mörkgyllene sockerrörssirap; allt från klassikern ”berenjenas fritas con miel” till rätter med kyckling, fläskfilé och fisk till efterrätter och cocktails.
 
Pssst, miel de caña från Nuestra Señora del Carmen hittar du i välsorterade matbutiker. Våga experimentera!
 
miel de cana frigiliana3
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com. Foto/Video: Simon Goltermann, simon@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.