Recept: ”Gokaka” med kanelfyllning

Recept: ”Gokaka” med kanelfyllning

Det nya året har börjat och många tycker att det nu är dags att tänka på vad man äter – och det håller jag med om. Men varför ska det alltid vara sallad och annat nyttigt i januari. Januari är en vintermånad och inte minst kall, varför jag tycker att man ska komma ihåg att lägga tiden på någonting som smakar gott och som samlar nära och kära runt ett väldukat kaffe- eller tebord med en god kaka och gärna några goda frallor.

 
Detta recept har jag bakat i flera år och kakan sprider glädje varje gång den serveras. Men kom gärna ihåg att en jästkaka gärna ska ätas samma dag som den bakas för den blir lätt lite torr.
Receptet nedan är till två kakor, så om du bara lyckas äta den ena kan du vänta med att ha glasyr på den andra till dess att den ska serveras. På så vis kan du nämligen värma den lite i ugnen innan.
 
Ingredienser, 2 kakor:
2 dl mjölk
25 g jäst
100 g smält smör
1 ägg
50 g socker
1 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
ca 600 g mjölk
 
Fyllning:
100 g mjukt smör
100 g socker
2 msk kanel
 
Så gör du:
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Värm mjölken så att den är ljummen. Ha nu i jästen och rör så att jästen löser sig. Tillsätt alla de andra ingredienserna och rör tills du får en jämn deg som inte klibbar, men rör inte mer än nödvändigt. Låt sedan degen jäsa i 1 timme. Dela därefter degen i två lika stora delar. Kavla ut delarna till ca 35 x 23 cm och fördela fyllningen på de två delarna. Vik ihop dem, var och en för sig, i tre lager så att de liknar ”kanelstänger”. Lägg dem nu på en plåt med bakplåtspapper och pricka dem med en gaffel. Låt kakorna jäsa i ytterligare innan du gräddar dem i 12 minuter. Låt dem sedan kallna och när de är svala dekorerar du dem med glasyr och de är färdiga att serveras.
Av Veras Veranda

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.