Sabor a Málaga: Grupo Gallego – ett nav i distributionskedjan

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – ett nav i distributionskedjan

Här i vår artikelserie om Sabor a Málaga besöker vi ofta små odlare och producenter av produkter som bär märket Sabor a Málaga. En del av dessa kan man köpa på marknader, i delikatessbutiker och i större matbutiker som Carrefour och El Corte Inglés, men det finns också en marknad som vi som konsumenter inte ser i butikshyllorna. Det handlar om råvaror och produkter som produceras och levereras till hotell, restauranger, sjukhus, skolor m.m., som där serveras i hotellens och restaurangernas förstklassiga menyer samt i sjukhus- och skolbespisningarna. Ett av de företag som verkar som ett nav i distributionskedjan, där de tar emot leveranser av frukt och grönt från producenter, vilket de förbereder och packar så att köken hos hotellen, restaurangerna, sjukhusen och skolorna m.m. får exakt det som de behöver för att möta sina kunders efterfråga, är Grupo Gallego, som En Sueco besökt.
 

Flitigt arbete och tidiga mornar

Grupo Gallego är ett företag med rötter i Málaga, var de fortfarande är verksamma som det största frukt- och gröntdistributionsföretaget i provinsen. När en Suecos journalist kliver in på kontoret hälsas hon välkommen av José Manuel Gallego, ägare och direktör, som visar in bakom dörrarna till Grupo Gallego, som har sina stora lokaler i Alhaurín de la Torre.
”Just nu (klockan är ca 11 på förmiddagen reds.anm.) är det lugnt här. Hade du i stället stått här vid 3-7-tiden på morgonen hade det sett helt annorlunda ut, då är det full rulle. Våra kunder vill ha sina beställningar när de börjar dagen vilket innebär att vi måste förbereda deras leveranser så att vi hinner köra ut dem innan dess”, säger José Manuel Gallego och pekar in genom ett fönster till ett rum där en kvinna håller på att spola rent arbetsytor och golv. Och han fortsätter: ”Se, hon städar det sista efter förra arbetspasset så att det är rent till nästa. Det är kanske lätt att tro att det som vi levererar till våra kunder är frukt och grönt rakt av, men faktum är att vi levererar exakt det som kunden efterfrågar. Tittar vi in i ett kök hos en kund är tid det som kostar dem mest och det är här vi erbjuda dem produkter som gör att de kan spara tid – och använda tiden till annat, för dem mer produktivt. Det jag menar är att vi erbjuder kunden exakt den produkt som de vill ha. Ta potatis t ex; kunden kan välja vilken potatissort de önskar samt i vilket format de önskar. Vi tvättar, skalar, skivar, tärnar eller vad de än vill och så förpackar vi det direkt i skyddad miljö för att undvika kontaminering, och sedan körs det ut till kunden. Vi är oerhört noga med att allting sköts och hanteras korrekt. Inte bara är vi noga med hanteringen av färdigskurna produkter utan det gäller allt som kommer in samt lämnar våra lokaler, allt från plastlårar (allt som lämnar oss ligger i tvättade och desinfekterade plastlårar), arbetsrum och -ytor till lastbilarna, och till och med oss som arbetar här – alla ska vara korrekt klädda. Allting hålls helt och rent, och för att upprätthålla vår standard har vi ett extern företag som kommer en gång i veckan för att kontrollera att vi håller nivån av vår standard.” Det som precis förklarats stämmer. Det är rent överallt.

Lokalproducerat prioriteras

Lika noga är det med förvaringen av frukt och grönt – varje produkt har sin bestämda plats i väl märkta stora kylrum som, beroende på vilka frukter och grönsaker (eller örter och ätbara blommor för den delen) förvaras där, har olika temperatur och luftfuktighet. Men Grupo Gallego slutar inte möta sina kunders efterfrågan där. José Manuel Gallego förklarar: ”Vi har även t ex apelsinjuice på både tetra och dunk – hotell efterfrågar ju inte 1-liters tetror utan köper dunkar, och apelsinjuicen, som vi pressar, är garanterat 100 % färskpressad apelsinjuice. Våra kunder finner allt de behöver här hos oss, de ska inte behöva vända sig till olika leverantörer.”
Grupo Gallego försöker köpa in så många produkter som möjligt från närområdet, som avokado från Axarquía och apelsiner från Guadalhorce-dalen denna tid på året, men faktum är att kunderna efterfrågar t ex apelsiner året runt och då köps dessa in från andra länder i hela världen.

Började ute i jordbruket

Grupo Gallego började som Hermanos Gallego 1982 och var då jordbrukare som sålde sina grödor till sjukhuset Carlos Haya i Málaga. Men deras goda företagsanda och strävan efter att utvecklas fick dem att byta inriktning. 1994 fokuserade företaget, som nu hette Hermanos (Hnos.) Gallego, på distribution och sedan år 2000 har de hetat Grupo Hnos. Gallego. År 2002 invigde Grupo Gallego (som de kallas i vardagligt tal) lokalerna i Alhaurín de la Torre och i dag har de lokaler på 4 000 m2, de hanterar 12 miljoner kilo frukt och grönt årligen och deras flotta, bestående av 17 lastbilar samt mindre fordon, kör leveranser till kunder i hela Andalusien varje dag, hela året runt.
”Grupo Gallego möter dagligen ca 300 kunder. Detta företag är pionjär när det kommer till hur vi behandlar frukt och grönt, hela vägen från att vi mottar leveranserna till dess vi lämnar produkterna hos våra kunder. Och återigen är det värt att nämna – kvalitet är a och o. Det är vår stolthet. Våra lastbilar är utrustade som kylrum och håller temperaturerna lika noga som lokalerna, så att kylan, som håller produkterna fräscha, aldrig bryts. Därför är vi också ISO-certifierade för kvalitet, miljöpåverkan samt livsmedelssäkerhet. Ytterligare ett certifikat som är värt att nämna är att vi är certifierade som ekologiska produktdistributörer, så hela kedjan när det kommer till de ekologiska produkterna är eko-certifierad”, berättar José Manuel Gallego.

Ett Málagaföretag

Sedan kommer José Manuel Gallego in på märkningen Sabor a Málaga, för som En Sueco tidigare nämnt – vi har tidigare mött jordbrukare och producenter men nu sitter vi hos en distributör – varför bär de det blå märket, som ses både vid ingången till kontoret och på alla deras fordon?
”Vi är ett företag baserat i Málaga, med sina rötter i Málaga. Dessutom hanterar vi frukt och grönt odlat i Málaga. Vi ser till att producenternas Sabor a Málaga-produkter kommer ut till kunderna. Men det som vi kanske är mest stolta över är att vi skapar arbete åt åtskilliga i Málaga. Grupo Gallego är inte bara ett företag som levererar första klassens frukt och grönt. Grupo Gallego består av en arbetsstyrka på 70 personer, boende här i Málaga, och utan dessa skulle vi inte fungera och vi är stolta över att kunna erbjuda dessa arbete. Vi har inte nått framgång för att en person hos oss är flitig. Vi når framgång för att vi värdesätter alla i vårt företag, för att vi tar till vara på den kunskap som finns här samt för att vi anpassar oss efter kundernas efterfråga och är lyhörda. Dessutom håller vi alltid ett öga på våra konkurrenter och ser till att göra det de kan erbjuda bättre”, avslutar José Manuel Gallego.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.