Nu är det februari och för min familj samt många andra är det tid för semlor. Ja, jag vet att vi tjuvstartar, för fettisdagen är ju inte förrän den 5 mars, men jag tycker om att baka många olika sorters semlor för det finns ju så många olika varianter av denna sortens bakelse, och så väljer jag den jag tycker bäst om till just fettisdagen. Det är ju helt upp till var och en om man föredrar kräm eller grädde, så som ”bagare” så får man testa sig fram lite. Och det passar ju utmärkt till att bjuda hem vännerna på semlor, dessa bakelser har vi ju längtat efter hela året. Vanligtvis är jag nog den som väljer grädde om det väntas gäster till kaffebordet – men annars väljer jag en med kräm, för den håller sig också bättre i några dagar.
Hemma hos mig firar vi inte fastan men det påverkar ju inte att vi äter semlor, eller hur?!
 
Här bjuds du på ett recept vari mandelmassafyllningen har en lite mer vaniljkrämaktig karaktär än den riktigt traditionella semlan.

Ingredienser

2 dl mjölk
50 g smör
25 g jäst
1 ägg
1 knivsudd salt
3 msk socker
1 tsk kardemumma
450 g vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning
150 g mandelmassa
Kornen från 1 vanlijstång
50 g mandlar
2,5 dl mjölk
5 dl vispgrädde
5 msk florsocker
Florsocker för dekoration

Gör så här:

Smält smöret och värm mjölken så att det blir fingervarm. Sula ned jästen i mjölken. Rör så att jästen löses upp helt. Tillsätt sedan ägg, salt, socker samt kardemumma och rör tills du får en jämn smet. Tillsätt nu mjölet, lite i taget, och knåda degen tills den är mjuk och elastisk. Låt sedan degen jäsa i rumstemperatur i 1 timme.
Knåda degen lätt och dela den i ca 10 delar. Forma varje del till en fin, rund bulle med helt jämn yta. Lägg bullarna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 40 minuter. Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg och baka dem i 175 °C varmluft (förvärmd), tills de är gyllene och fina, ca 12 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
När bullarna har svalnat, skär av ett trekantigt lock i vardera bulle – kom ihåg att spara locken, de ska ju användas senare! Gröp försiktigt ur lite av inkråmet. Smula detta i grova smulor i en skål – nu är det dags att göra fyllningen. Dela vaniljstången i mitten och skrapa ur fröna med en kniv. Riv mandelmassan grovt med hjälp av ett rivjärn och mosa mandelmassan, vaniljfrön, bullsmulor och grovhackade mandlar i en skål samtidigt som du blandar i lite mjölk åt gången. Det är lättast att mosa och blanda i ihop blandningen med en gaffel. Tillsätt mjölk tills du får önskad, krämig konsistens. Fyll därefter bullarna med mandelmassakrämen, det är lättast att göra med en sked. Vispa grädden ihop med lite florsocker och spritsa ut den över bullarna. Toppa grädden med de trekantiga locken och pudra över florsocker.
 
Hoppas det smakar!
Av Natalina Atlanta Bramsted

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.