Restaurangbesök: Las Islas – mat, själ och äkthet i skön symbios

Restaurangbesök: Las Islas – mat, själ och äkthet i skön symbios

Restaurangen Fairuz ligger ihop med Hotel Las Islas i Torreblanca, Fuengirola. Att ta sig hit är lätt då det bara är en kort körning upp längs vägen från Torreblancas tågstation, och det är bara att följa skyltarna. Vid ingången står det en vacker veteranbil – så när du ser denna vet du att du kommit till rätt.
 
Hotel Las Islas i Torreblanca är någonting alldeles speciellt. När man går ned för trapporna är det som att komma till en välvårdad oas; överallt finns det gröna, frodiga växter, massor av fågelsång och så ligger där också den klaraste, blå poolen. Las Islas är ett så kallat Boutique hotell med bara några få rum. Rummen är inredda i andalusisk stil och det är den perfekta platsen för semestern. På den stora terrassen, som också används av hotellets gäster, kan man njuta av en god middag medan man blickar ut över Medelhavet. Eller så kan man ta en drink vid poolkanten och njuta i skuggan under de stora palmerna. En Suecos utsända har valt att denna gång njuta av en god middag, men nästa gång blir det kanske en lunch.
 
Restaurangen är mycket populär och orsaken är det libanesiska köket med utsökt och hälsosam mat. Varje maträtt tillagas med den bästa olivoljan och de dominerande ingredienserna är grönsaker. Hotellets och restaurangens ägare, Omar Samaha, lägger stor vikt vid att tillaga maten med de färskaste råvarorna och smakerna sitter precis rätt tack vare hans libanesiska rötter.
 
Kvällen börjar med ett glas vin medan den välsorterade menyn, med många, spännande rätter, studeras. Vi bestämmer oss dock för att lägga vår kulinariska upplevelse i händerna på Omar, som väljer att servera oss restaurangens specialmeny.
 
Förrätterna är ett urval av de bästa libanesiska smårätterna (Mezza). Begreppet Mezza kan bäst liknas med tapas. Omar berättar att det i det libanesiska köket finns upp till 150 olika ”mezza” och att Las Islas har valt ut de 50 bästa att servera till deras gäster. Vi får åtta olika Mezza, bland annat Hummus, Tabbouleh (persilja, tomater och lök, allt hackat samma med krossat vete), Fatayer (filodeg med spenat) Warak Inab (vinbladsdolmar) och Borak (Haloumi i filodeg).
Till detta njuter vi ett glas kallt Verdejo-vitvin.
 
Huvudrätten är gott kött från grillen; marinerad kycklingfilé, kycklingvingar, lammkotletter och Kafta (skuret lammkött med lök, grön paprika och kryddor), serverat med ris och tillbehör som Tzatziki och chilidressing.
Till detta serveras vi ett gott glas libanesiskt rödvin från Bekaa Valley i östra Libanon, vilket rekommenderas av den vänliga servitören.
Efterrätten är ett fruktfat med många olika frukter samt några små goda kakor som Baklawa (libanesisk konditorikaka gjord med nötter och sirap från apelsinblommor).
Tillslut serveras vi ett glas libanesiskt te, en perfekt avslutning på en härlig kväll.
 
Ställets service är supertrevlig och personlig, och det finns alltid en lite extra touch som gör varje gästs upplevelse unik. Maten, som Omar valt ut till oss, är mycket god. Känner man inte det libanesiska köket rekommenderar jag verkligen ett urval av varma och kalla förrätter – Mezza. På så sätt får man smaka många olika saker och kan så hitta sina egna favoriter – det är vad jag kommer att beställa nästa gång.
 
Det finns bord både ute och inne, och då vädret under vårt besök är fantastiskt njuter vi av lyxen att äta vår middag ute på gården under bar himmel, omgivna av dadelpalmer, cypresser och bananpalmer – de bästa ramarna för en sydspansk afton, och dessutom bjuder kvällen på levande musik. Det går inte att få det bättre.
 
För information om meny, bokningar, musik m.m. se: www.lasislas.info
 
Du hittar Boutique Hotel Las Islas och Fairuz Restaurant på C/Canela 12 i Torreblanca, Fuengirola. Tel. 952 47 55 98 – besök webbplatsen: www.lasislas.info – här kan du också skriva ut en karta med vägbeskrivning.
Av Mugge Fischer, mugge@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.