Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas
Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Pencas. Denna gård är mest känd för produktionen av ekologiska ägg, som går att köpa hos en del hälsokostbutiker i närheten. Och det måste sägas att Las Pencas 4 200 höns har det bra. De har alla tjock fin, brun fjäderskrud och springer glatt kacklande emot En Suecos journalist när hon kommer för att göra dagens reportage. Kanske är det någon höna som blir förnärmad när just hon och hennes systrar inte utgör huvudpersonerna vid detta besök, för med sitt kacklande har de nog en massa historier att berätta om livet ute i det fria, men vi är här för att titta närmare på frukten mango. 

Stenfrukt från Sydostasien

Mango är en stenfrukt som tillhör familjen sumakväxter. Det uppskattas att mangon började odlas för ca 4 000 år sedan och dess ursprung hittas i Sydostasien, därifrån människan tagit med den kultiverade formen till de flesta av världens varma och tropiska regioner. I våra trakter började mangon odlas i Axarquía i början av 1980-talet, och där finns det i dag ca 4 000 hektar mangoodlingar. Störst på mangoodling i Spanien är Granada, där det på Costa Tropical produceras mellan 10 000-30 000 ton mango varje år.
Men nu befinner vi oss alltså i La Cala de Mijas, en bit ovanför La Calanova Golf. Här köpte Donatella Zanca och hennes man sin gård år 2000 och i dag, 19 år senare, är hela den 7,3 hektar stora gården ekologisk.

Mango för skugga

”Vår huvudsysselsättning är ekologiska ägg men förra året började vi också sälja mango, dock i liten skala ska tilläggas. Min man och jag hade förr en frysbutik här på kusten. Men så var det dags för någonting nytt och äventyrligt, så vi flyttade till Brasilien. Där jobbade vi i sju år med papegojor och det var där vi först kom i kontakt med mangoodling. När vi sedan flyttade tillbaka till Spanien och köpte gården funderade vi på hur vi skulle ge skugga till hönsen och då kom vi att tänka på mango – det finns redan så många som odlar avokado – vilket var ett annat alternativ. Men när vi förra året fick 200 kg mango så förstår ni att vi inte kunde äta allt själva, så vi beslutade oss för att sälja delar av skörden.”

Mango hela sommaren

Det är Donatella själv som visar runt på gården, som förutom mangoträd också har fikonträd, mandelträd och bordsdruvor, och inte att förglömma en akacia som Donatella fick i gåva från en vän som varit i Afrika. Just vid En Suecos besök i maj blommar akacian och den doftar ljuvligt. Blommar gör även mangoträden, med sina många, täta klasar med små, små blommor.
”Vi har totalt 220 mangoträd av tre olika sorter. Den första sorten, som mognar nu till sommaren, heter Irwin. Denna kännetecknas av att frukten är lite mindre, har mycket smak samt att den inte har fibrer, som andra mangos har – du vet, mangos kan vara lite trådiga, speciellt närmast kärnan. Efter Irwin mognar sorten Osteen i augusti, detta är den vanligaste mangon i t ex Axarquía, och i september mognar sorten som heter Keitt, som karaktäriseras av att den är stor och har rik smak”, säger Donatella medan vi går genom knähögt gräs. Då gården är ekologisk låter hon markväxterna vara och när marken behöver extra näring släpper hon ut hönsen på just den delen av gården, så får de gå och picka, och då kommer ju gödslet naturligt. Las Pencas är uppdelat i flera inhägnader så att hönsen får gå på olika marker i omgångar, även så att alla höns inte går tillsammans. Där vi går förklarar Donatella att mangoträden hon har är låga, de ca 1,5 meter, bland annat för att träden är unga men på grund av att gården ligger i ett område som kännetecknas av att vara torrt.

Frisk, söt och exotisk

Donatella tittar noga på varje träd, synar blommorna och berättar att en del av arbetet just vid denna tidpunkt är att ansa bland blommorna. Hon låter de kraftigaste vara kvar, så att de kan utvecklas och mogna till fina mangofrukter, medan de mindre och svagare blomklasarna knipsas av, så att de inte stjäl energi från de större. Och så bryter hon av en gren, som för det otränade ögat ser ut som bara en torr gren.
”Mangon är likt avokadon, ganska lätt att odla här. De enda ’fienderna’ mangon har är kyla, vind och en svamp som angriper grenarna vilket gör att de sakta dör – bladen torkar och rullar ihop och det ser helt enkelt ut som en torr kvist. Ser jag en angripen gren så kapar jag den så att svampen inte sprids. Så visst behöver mangoträdet omvårdnad även om den är lättodlad. Viktigt att tänka på dock är hanteringen av själva frukten, den är ju mycket känslig för tryck, så den kräver en mjuk hand”, berättar Donatella, innan hon lite drömmande förklarar en god mango: ”Det finns ju nästan ingenting godare än en mango som är lagom mjuk, har gult saftigt fruktkött och lite fibrer. Smaken är så exotisk, kraftig och frisk samtidigt som den är söt – jag tröttnar aldrig på mango.”

Besök Granja Ecológica Las Pencas

Gården Granja Ecológica Las Pencas är öppen för besök under helger vår och höst, bland annat får Donatella besök av många skolklasser och grupper som vill se hur en ekologisk gård sköts. Kontakta bara Donatella i förväg för att avtala tid samt för vägbeskrivning.
För mer info. se: www.laspencas.es
Av Text och foto: Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.