Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet samhälle mitt ute i naturen. Här bor flera tusentals små individer som arbetar flitigt med väl definierade arbetsuppgifter i flera små drottningdömen. Vi ska få veta ursprunget till produkten Levantamuertos, som har alla de positiva egenskaperna som fås från de små gulsvartrandiga steklarna som vi kallar honungsbin.
 
Ordentliga skyddskläder

På tryggt avstånd från bikuporna hälsas En Suecos journalist välkommen av biodlare Alejandro Molina. Innan vi närmar oss dagens huvudrollsinnehavare måste vi klä på oss skyddskläder – en vit overall, gula gamascher, gula långa handskar och en vit, vidbrättad hatt med nät. Alejandro synar klädseln så att det inte finns några öppningar någonstans alls, bin är nämligen experter på att krypa in överallt. När allt är dubbelkollat är det en promenad på några minuter längs små stigar kantade av bland annat rosmarinbuskar och blommande timjan – godis för de små liven. Alejandro har kört i förväg med sin van, fylld med dunkar med färskvatten, nya ramar till kuporna och rökmaskin.
 
Vinkorkar blir flytbryggor

”Vattnet är till bina. Ser du det gamla badkaret där”, säger Alejandro och pekar mot ett badkar fyllt med vinkorkar och en planka. ”Jag är noga med att det alltid ska finnas vatten att dricka till mina bin. Förr fanns det en biodlare som hade kupor nära vattenlandet i Torremolinos, som inte brydde sig om att se till att det fanns vatten till hans bin. Resultatet blev att bina flög till vattenlandet för att dricka, och vi kan ju tänka oss hur det var under högsäsong”, berättar han och förklarar att han därför har sina bikupor på betryggande avstånd från bebyggelse samt alltid ser till att hans bin har vatten. Men korkarna och plankan då? ”Korkarna fungerar som små flytbryggor som bina kan sitta på när de ska dricka och plankan är för andra djur – så att de kan ta sig upp ur vattnet i stället för att drunkna om de faller i”, upplyser han.
 
Naturligt till 100 procent

Så tänds rökmaskinen med torra barr och kvistar från naturen, så är det dags att närma sig bikuporna. ”Rökmaskinen använder jag nästan ingenting. Jag är inte ute efter att ’röka’ bina så att de blir dåsiga. I stället ger jag en puff rakt ut i luften så att det luktar lite skogsbrand – då söker sig bina in i kuporna för att skydda sin drottning och larverna”, berättar Alejandro, som är mycket noggrann med att alla hans fem biodlingar, som är utspridda på olika platser längs kusten, sköts helt ekologiskt och skonsamt mot både bin och natur, då han helt följer binas och naturens naturliga cyklar. Han dödar inte heller bidrottningar när de inte lägger fler ägg, utan låter bisamhället leva naturligt. Likaså flyttar han inte kuporna mellan olika områden eller tvingar in bin i kupor, utan om ett bisamhälle av någon anledning flyttar till en annan kupa, t ex om drottningen dör, låtar han kupan stå tom så att den är inflyttningsklar om en bisvärm utifrån kommer och söker nytt hem. Detta kan hända om en yngre bidrottning stöter ut den äldre bidrottningen. Den äldre bidrottningen kan då få med sig delar av bisamhället och ger sig ut för att hitta ett nytt hem.
 
Hälsosamma bi-ämnen

Alejandro kontrollerar kuporna varannan dag. Då öppnar han dem, tittar på ramarna däri varpå det finns gula bivaxplattor insatta som bina bygger sina typiska sexkantiga celler på.
 
I mittencellerna, där det är varmast, lägger bidrottningen ägg och andra celler används som förrådsceller till honung och pollen. Har bina varit arbetsamma ställer han ned nya ramar med nya bivaxplattor som bina kan fortsätta att bygga celler på. Får bina inte nytt underlag till sina celler skapar de egna vaxkakor. Dessa kan dessvärre inte slungas för att få ut den gyllene honungen, som innehåller bland annat enzymer, mineralämnen, aminosyror, spårämnen, vitaminer och inhibiner – bakteriehämmande ämnen. Men det är inte bara honung som utvinns från Alejandros bin.
 
”Pollen, som är honungsbinas proteinkälla, samlar bina in från blommor, buskar och träd, när de är ute och flyger. Pollenkornen är mikroskopiska så dessa klumpas ihop till små bollar med hjälp av nektar, och så fäster bina de små klumparna på bakbenen för att flyga hem till bikuporna med det. Och det är här, i bikupan, som jag samlar in överflödigt pollen genom små pollenfällor”, berättar Alejandro, som nu börjar komma in på den produkt som denna artikel verkligen handlar om. Och så fortsätter han att förklara: ”I bipollen finns det rikligt med vitaminer, mineraler, proteiner, enzymer och antibakteriella ämnen för kroppen i lättillgänglig form. Men för min produkt behöver jag också propolis”, säger han, och förklarar även det: ”Propolis är som ett kittvax som bina hämtar från knoppar och kåda från olika träd och använder till att täta springor samt som skydd mot bakterier, svamp och virus i bisamhället. Propolis har fantastiska egenskaper som naturlig antibiotika så detta samlar jag upp med hjälp av liten plastskiva som placeras i bikupan.”
 
En produkt med allt det goda från bina

Produkten som Alejandro tagit fram och som han också har patent på heter Levantamuertos.

”De flesta känner till de positiva egenskaperna av honung, pollen, porpolis och bidrottninggelé (en näringsrik fodersaft av nektar, honung och pollen, som honungsbin matar de larver som ska bli bidrottningar med) men tar dessa var för sig. Så jag kom på idén att blanda dem samt även ha i eterisk olja av apelsin och citron. Resultatet är ett kosttillskott med multivitaminer, mineraler samt spårämnen och effekten energihöjande, hjälper återhämtning samt vid brister, stärker immunförsvaret och minnet m.m.”, förklarar Alejandro stolt.
 
Försäljningspartner

Även om Alejandro är mannen bakom Levantamueros och innehar patentet har han inte möjlighet att göra större volymer, varför han funnit en affärspartner.

”Jag gör min egen Levantamuertos i liten volym men då efterfrågan vuxit betydligt finns det behov av större volymer. Produkten Levantamuertos har blivit så populär att det i dag finns flera som försöker skapa egna Levantamuertos-produkter. Det ska dock noteras att jag har patent på det, och att jag stämt några av de företag som gjort kopior. Med kopiorna vet inte heller köparen om denne får den hälsosamma produkt som Levantamuertos är, då man med kopiorna aldrig vet om de får till rätt mängd av ingredienserna”, förklarar Alejandro.
 
Ett företag har dock rätt att använda Alejandros alldeles egna recept: ”Då jag själv inte har potential att möta efterfrågan har ingått ett affärsavtal med märket El Matorral, som är en linje med bi-produkter som är 100 procent från Málaga, som också bär Sabor a Málaga-stämpeln. Så vill man köpa äkta Levantamuertos, med alla de egenskaper som den verkliga produkten har, så ska man hålla utkik efter Levantamuertos från El Matorral”, förklarar Alejandro.
 
Originalet Levantamuertos, som naturligtvis är ekologisk, kan köpas genom Naturdis på: https://naturdis.es
 
 
Bli bikupefadder!

Få honung och pollen för ett helt år genom att bli fadder till en av Alejandro Molinas bikupor.

Som fadder får du besöka din bikupa och lära dig mer honungsbin samt biodlingar och dessutom får du under ett år 1 kg pollen samt 4 kg honung, och 1 kg honung skänks till välgörenhet. Underhåll och skötsel av bin och bikupa står Alejandro Molina för.

Kostnad: 60 euro/år

För mer information, skicka ett e-mail till Alejandro Molina: a.molina.cabello@gmail.com
 

Senaste artiklarna från En Sueco

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och him...

Tema & Profiler

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och himlen öppnade sig. Det var den 14 november 1989. Den...

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com