Pilgrimsmusslor över en kam

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kammusslor, även kallade pilgrimsmusslor, har under århundraden varit en symbol för pilgrimsvandringen Camino de Santiago. När pilgrimerna efter den hela 800 km vandringen, på dammiga och snöiga vägar, kom fram till Santiago de Compostela, där kvarlevorna efter aposteln Jakob skulle ligga begravda, var det kutym att de fortsatte till Fisterra, vid Atlantkusten. Målet var att hitta en pilgrimsmussla som symbol och handbegripligt bevis på att man hade fullföljt vandringen och så få alla sina synder förlåtna.
Så har det också sagts. Men Fisterra, eller Finisterre på spanska, är också ett gammalt romerskt namn (finis terrae) som betyder världens ende. Namnet förmodas vara en kvarleva från tiden innan Kristi tid, när man föreställde sig ett dödsrike på den andra sidan av Atlanten. Även det lever kvar från en tid långt tillbaka i historien, då resterna av den goda aposteln i en kista flöt i land här under Santiagos stjärnhimmel, så varför ta chansen och gå till världens ände när fötterna klagar och det säljs helt färska och välsignade kammusslor i staden.
Skalen har självklart också haft en mer jordisk, praktisk funktion, nämligen som små tallrikar eller koppar.

Ätbar symbol
Nu är historien långt från den enda intressanta aspekten med denna stora mussla, som på latin heter pecten jacobaeus, men spanjorerna är mindre formella och nöjer sig med att kalla dem vieiras. Själva kammusslan är mycket mör men samtidigt fast i köttet, speciellt om man jämför den med de mer ohanterliga och hala musslorna och ostronen.
Galicierna själv njuter av dem stekta med vitlök och bladpersilja och gärna en droppe Abariñovin, och inget mer, och det är ljuvligt. De har, dock inte helt överraskande, även uppkallat en maträtt med kammusslor efter deras region.

Sand- och krympfria musslor
Först och främst är det mycket viktigt att rengöra musslorna då det ofta sitter t ex lite sand innanför skalen och omkring djuren. Detta kan göras genom att lägga musslorna i en skål med saltvatten. Djuren dricker vattnet och rensar ut sanden, så vattnet bör bytas ut några gången inom loppet av ett par timmar, det brukar räcka. Det är lite som att rensa sniglar, men i vatten.
Det lönar sig att köpa musslorna färska. Då kostar de ofta mellan tre och fem euro styck, men de färska smakar mycket mer än de frysta, och så krymper de nästan ingenting när de tillagas. Utöver det är de färska också mycket finare att se på. Ytterligare en fördel är att man då också får skalen som är fina att servera på och att man som pilgrimerna kan spara dem och återanvända dem om och om igen.
Lättaste sättet att öppna musslorna är med ett fast grepp kring dem med en handduk. Pressa försiktigt in en knivspets mellan de två skalhalvorna och vrid försiktigt tills musslan öppnar sig. Finns det en ostronkniv i kökslådan är det nu som den ska fram. Den slemmiga delen av musslan bör kastas, men huruvida den röda rommen sparas och används är en smaksak.
Oavsett vilken maträtt man väljer så gäller det att musslorna inte får få för mycket värme, då de förlorar deras utsökta och naturliga smak och istället blir odefinierbara gummiaktiga klumpar.

Recepten är för 4 personer.

Vieiras a la gallega – galiciska kammusslor

Ingredienser:
16 kammusslor
4 finhackade lökar
8 skivor finskuren jamón serrano
1 glas Albariño, Ribeiro eller Godello.
3 msk. tärnade tomater
1 msk. hackad bladpersilja
2 msk. ströbröd
75 ml olivolja

Tillagning:
Både löken och den lufttorkade skinkan bör hackas och skäras mycket fint då det är musslorna som har huvudrollen i denna rätt.
Värm olivoljan i en panna, tillsätt den hackade löken. Stek på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt skinkan och stek ytterligare en minut.
Häll i det vita vinet – det rekommenderas att använda ett gott vitt vin, gärna samma som serveras till bords. Tillsätt därefter tomaterna och låt det koka i ca 10 minuter. Tillsätt tillslut persiljan och musslorna.
Smaka av såsen, salt är kanske inte nödvändigt då både skinkan och musslorna är lite salta.
Fördela musslorna i skalen, förslagsvis två eller tre i varje, beroende av storlek. Häll över såsen och strö över ett tunt lager ströbröd.
Ställ in skalen i 180 graders förvärmd ugn, i ca 15 minuter.
Servera genast, gärna med ett gott lantbröd och en enkel, färsk sallad.

Vieiras al Albariño – kammusslor a la Albariño

Ingredienser:
16 kammusslor
2 finhackade lökar
2 msk. olivolja
2 glas Albariño
2 dl grädde
2 msk. hackad dragon
Lite vitpeppar
Salt

Tillagning:
Värm olivoljan i en panna och fräs löken på svag värme i ca 15 minuter. Lägg musslorna i panna och stek dem hastigt på båda sidorna. Ta upp dem och ställ dem åt sidan. Häll nu i vinet i pannan och reducera tills drygt hälften består, tillsätt då grädde och dragon.
Smaka av såsen med salt och peppar. Tillsätt musslorna och låt dem bli genomvarma och servera. Kanske är inte kokt potatis så sofistikerat, men ett utsökt tillbehör.

Vieiras con tocino – kammusslor med bacon

Ingredienser:
16 kammusslor
16 skivor bacon

Tillagning:
Paketera in varje mussla i en skiva bacon och stick en tandpetare igenom. Stek dem i en torr panna tills baconet är sprött.
En mycket god aperitif eller som en del av en enkel förrätt. Byt eventuellt ut baconet mot jamón serrano.

Vieiras a la parilla – grillade kammusslor

Ingredienser:
16 kammusslor
2 msk. olivolja
1 msk. citron
4 klyftor finhackad vitlök
2 finhackade chilis
2 msk. hackad purjolök
Lite salt

Tillagning:
Rör ihop en dressing av olja, citronsaft, vitlök, purjolök och chili samt salt. Fördela den över kammusslorna. Grilla dem nu ett par minuter, eller tills skalen har fått färg och musslorna är stekta.
Ackompanjera dem gärna med ett väl kylt vin som ett gott Riberiro.

Vieiras con espinacas – kammusslor med spenat

Ingredienser:
16 kammusslor
2 msk. olivolja
300 g färsk spenat
4 klyftor hackad vitlök
1 finthackad chili (satsa på guindilla)
Citronsaft och salt

Tillagning:
Fräs vitlöken i oljan tills den är gyllenbrun, tillsätt chili och därefter spenaten, som bara ska bli varm. Smaka av med citronsaft och salt.
Vänd kammusslorna i lite olja med salt och stek, en minut på varje sida, i en mycket het grillpanna.
Lägg musslorna ovanpå spenaten.
Denna rätt passar bra som för- eller mellanrätt.

Av Jette Christiansen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco