Då yogan förenar kropp och själ stärks nervsystemet genom träningen och frigör blockeringar i kroppen. Det gör att energiflödet ökar och ger mer livskraft att använda i sitt dagliga liv. Vem skulle säga nej till det?

Traditionellt har yogan använts av yogis, som drog sig undan världen, men i dag kan vi motverka samhällets hälsorisker som t ex stress, utbrändhet och depression. Människan behöver någon form av fysisk aktivitet för att hålla sig frisk, som stärker hjärtat, ökar lungkapaciteten, ger starkare och smidigare muskler samt ett stabilare psyke. Du blir gladare, friskare samt avspänd.
 
I Kundaliniyogan är de flesta ställningar väldigt enkla, då vi i stället jobbar med kraft och uthållighet.
Fokus ligger på att vara koncentrerad i kroppen, närvarande i rörelsen, ofta med ögonen slutna för att utestänga yttre intryck och vända uppmärksamheten inåt. I dagens samhälle får vi så otroligt mycket information utifrån att det kan bli ohanterligt. Vi tömmer våra resurser då vi tror att vi ska kunna/hinna med allt. På yogan använder vi effektiva tekniker som andning, vibrationer samt muskelsammandragningar för att påverka och balansera våra energier. Vi ökar vår förmåga att lyssna till kroppens signaler samt leva i nuet.
 
Yoga används ofta, även inom vården, för att motverka ryggproblem, då vi jobbar med väl utformade övningar för rygg, axlar samt nacke. Således kan smärta lindras, sömn förbättras och känslor såsom oro, nervositet och irritation motverkas. Yoga kan även stimulera matsmältningen och hjälpa "stressmagar".
 
I vår kultur har rikedom, status och makt blivit dominerande symboler för lycka, tros att vi vet att dessa förutsättningar inte automatiskt gör oss lyckligare. Din livskraft är inte direkt beroende av vad du äger eller vad andra personer tänker om dig. Genom att träna Kundaliniyoga, kan du lättare kontrollera ditt sinne och styra din psykiska energi, så att du mår bättre och lättare kan uppnå dina mål i livet.
 
Fysisk träning avleder stress och spänningar ut ur kroppen. Det blir en förberedelse för avspänning och meditation. När du slappnar av ställer hela din organism in sig på återhämtning och vila. Musklerna slappnar av och blodkärlen i huden vidgas, vilket gör att du upplever att kroppen blir tung och varm. Hjärtat börjar slå långsammare, blodtrycket sjunker och andhämtningen blir lugnare. Kroppens celler och organ vilar sig och får en chans att reparera skador samt slitage.
Förmågan att kunna slappna av är avgörande för din hälsa och välmående. Avslappningen anses lika viktig som de fysiska yogaövningarna, eftersom det är under vilan som effekterna av yogaövningarna integreras i kroppen. Att kunna ligga helt stilla och avspänd kommer med övning.
 
I Kundaliniyogan förbättras hälsan och självförtroendet ökar. Om detta har fungerat i årtusenden, varför tvekar många att börja yoga och sen att fortsätta?
Känns det konstigt att någoting som vi redan har inom oss ska vara så effektfullt?
Kan jag verkligen må så bra? Är det inga biverkningar?
En del i detta är att vi behöver aktivera oss – inte bara svälja en tablett eller ta någon behandling. Det sker inte utan egen insats, dock är behållningen tusenfalt!
 
Välkommen att yoga måndagar och fredagar i San Pedro kl. 11.30-13.00 och i Fuengirola kl. 15.00-16.30, kramar Evita!
 
Nästa Yogakurs 10 - 16 maj 2020, mer information på: www.yogaevita.org
 
 
 
 
Advertorial
Efter flera missförstånd och direkt felaktiga instruktioner från andra friskhetsinstanser när det kommer till hur man ser på is respektive värme för att behandla skador så är det på tiden att vi reder ut det hela, så att du som läser detta i alla fall vet hur det ligger till. 
 
Det finns två viktiga saker som det ska skiljas mellan och det är om det är en akut skada eller en äldre och kronisk skada. Om det t ex är en idrottskada som plötsligt uppstår, är det alltid tal om en akut skada. Det kan t ex också vara akut smärta i ryggen. Vid akuta skador ska man använda IS! Och alltid IS! Det får ALDRIG läggas värme på en akut skada, för värme kommer att förvärra den inflammation och blödning som skadan orsakat.
 
Om skadan medför svullnad, rodnad, blödning och/eller värme är allt en indikation på en kraftig inflammationsreaktion i vilken kroppen arbetar på högtryck för att dels skydda och dels läka skadan. Genom att tillföra värme på stället utvidgas blodkärlen och en ännu kraftigare inflammation kommer att uppstå och skadan kommer därmed att förvärras. Genom att lägga på is sker det motsatta; blodkärlen drar ihop sig och blödningen samt inflammationen dämpas.
 
Det finns en fast procedur för alla akuta skador, som alla bör känna till, speciellt de som idrottar. Den heter RICEM och består av fem steg.

Om du följer dessa gem steg och använder ditt sunda förnuft så är du snabbare på benen igen.

• R står för Rest/Vila. Dvs. sluta med den aktivitet du håller på med så att du inte ådrar dig själv ytterligare skador.

• I står för Ice/Is. Lägg så snart du kan is på området för att minska blödningen. Inte direkt på huden, då det kan orsaka frostskador, men lägg en handduk emellan eller någonting. En påse frysta ärtor fungerar bra, men en ännu bättre idé är att alltid ha en bestämd förpackning i frysen – en påse med flytande såpa i frysen eller en engångsispåse.

• C står för Compression/tryck. Dvs. det ska lägga på ett tryckförband om skadan, om det är fysiskt möjligt. En bra idé är att lägga på detta först och sedan ispåsen in emellan. Det är viktigt att den binda som används är elastisk! Du får aldrig använda icke-elastisk sporttejp eller gips.

• E står för Elevation/höja upp. Dvs. att det skadade området helst ska upp över hjärtnivå, då det kommer att minska trycket i den skadade väven och därmed minska blödningen.

• M står for Mobilisation/rörlighet. Dvs. rör det skadade området så mycket som möjligt men inom smärtgränsen. Gör små rörelser ca 10-15 gånger och låt det därefter vila i 2-3 timmar. Kyl det under denna period 10-15 minuter per timme. Upprepa därefter rörelserna inom smärtgränsen. Du får inte provocera fram smärta i rörelserna. Smärta är en signal från kroppen som säger att du håller på att orsaka ytterligare skada.
 
Det får ALDRIG:

• Läggas värme på en akut skada, oavsett om det handlar om en muskel eller led.

• Masseras på skadan.

• Drickas alkohol de två första dygnen eter att skadan uppstått.

• Läggas is på bebisar!

De tre första punkterna kommer att öka blödningen, svullnaden och inflammationen och därmed förlänga läkningstiden.
 
Behandling med kyla bör ej användas vid svår hjärt- och kärlsjukdom, på områden med nedsatt känsel i huden eller där det varit frostskador.
 
Vid kronisk sjukdom och tillstånd är det helt okej att använda värme som smärtlindring, även om det är en mindre inflammation. Det kan även användas is, eller en mix – så att man växlar mellan de två. Det är lite en smaksak vad som känns bäst. Men högst 15 minuter åt gången med värme.
 
Vid t ex smärta efter drag, som jag ser ofta just nu när folk njuter av solen men blir kalla därefter på grund av skugga och svett, är det bra att använda värme som lindring, då området varit nedkylt, dvs. att blodkärlen dragit ihop sig under en längre tid. Då kommer värmen att hjälpa till att boosta området genom att blodkärlen utvidgas.
 
I dag kallar man det även för POLICE, i vilket det primära är att fokus ligger lite mer på att röra skadan så mycket som möjligt; OL=Optimal Loading utan att förvärra skadan, så aldrig helt i vila, om man kan. P står för Protection, så det är fortfarande vila som står i fokus. ICE är det samma. Och M är ju det samma som OL, nämligen rörelse!

Tvekar du så kontakta en fysioterapeut!
 
Psykisk hälsa och sjukdom är fortfarande tabu i många länder. I oktober var det Världsdagen för psykisk hälsa i hela världen. Målet är att öka kunskapen och öppenheten om psykisk hälsa samt främja goda vanor.
 
Vi har alla en psykisk hälsa och den ska vi ta väl hand om. Siffror från Folkhälsoinstitutet visar att ca hälften av oss, någon gång i livet, kommer att uppleva allvarliga psykiska problem.

Livskvalitet

Livskvalitet handlar om det som ger livet värde och mening. Vad behövs för att du ska känna positiva känslor som glädje, lugn och mening? Klarar du av att se till att ge dig själv positiva upplevelser så har du kommit långt. Det kan handla om allt från att ta en promenad längs havet, träffa en vän eller läsa en bra bok.
 
Här får du fem enkla tips för en bättre psykisk hälsa och ökad livskvalitet:

1. Bygg nätverk

Vi är sociala väsen och vi har behov av varandra för att känna tillhörighet och mening. En del behöver många vänner, andra få, men alla behöver någon. Att ha ett nätverk med människor runt omkring oss, någon som vi kan dela livet med samt få stöd av, gör att vi känner oss tryggare och gladare.
 
Tips:

• Fråga om någon vill följa med på en promenad.

• Avtala att träffa en vän som du inte träffat på ett tag.

• Besök en vän eller släkting som är mycket ensam.

• Bjud någon på middag eller en fika.

2. Var uppmärksam

Öva dig på att vara uppmärksam och lägga märke till saker och ting runt omkring dig. Använd ögon, öron och näsa aktivt. Att lägga märke till någonting vackert eller ovanligt kan ge glädje samt en känsla av att vara mer närvarande i livet. Se omgivningen runt omkring dig, hur naturen förändras, och lägg märke till det fina hos människor du möter.
 
Tips:
 
• Ta en ny väg till butiken.

• Känn efter hur vinden känns mot ansikten i dag.

• Hur smakar frukosten?

• Prova att borsta tänderna med den andra handen.

3. Var aktiv

Detta betyder inte nödvändigtvis att du måste gå på gym. Att vara aktiv innebär att göra någonting. Det kan handla om allt från att spela kort eller sticka till att delta i en kurs eller vara fysiskt aktiv. De som är aktiva tillsammans med andra upplever att det sociala bidrar till ökad trivsel och gott humör. Utomhusaktiviteter ger frisk luft och solljus, och det kan minska stress, öka energinivån och verka positivt på både livskvalitet och sömn. Att vara fysiskt aktiv är bra för kroppen och gör att du mår bra.
 
Tips:

• Boka in regelbundna avtal med dig själv och/eller andra.

• Var aktiv i vardagen. Cykla eller gå dit du ska, om du kan.

4. Var nyfiken 

Att lära sig nya saker ger stolthet och glädje. De som fortsätter att lära sig nytt samt utmanar sig själva säger oftare att de känner sig optimistiska samt har hopp och självtillit. Att sätta upp egna mål och nå dem ger en bra känsla av kunnande. Och målen behöver inte vara jättehöga.
 
Tips:

• Återuppta någonting som du en gång i tiden hade lust att lära dig.

• Titta på tv med spanska undertexter. Med högsta sannolikhet lär du dig nya ord och uttryck.

5. Ge till andra

Att ge handlar om att göra någonting för andra. Allt från att ge en vänlig kommentar till att bidra i volontärarbete stärker banden mellan människor, vilket ger ökad livskvalitet.
 
Tips:

• Ge en komplimang.

• Le till någon du inte känner.

• Hjälp någon med någonting praktiskt.

• Gör någon en tjänst utan att de bett om det.

• Anmäl dig som volontär. Det finns många föreningar, lokala initiativ och organisationer på Costa del Sol.
 
Mer öppenhet om psykisk hälsa kan bidra till:

• Att det blir lättare att dela tankar med andra och att ge samt få stöd.

• Mindre tabu och skam kring psykiska utmaningar.

• Att stärka den psykiska hälsan.

• En mer inkluderande miljö.

• Ett bredare samhälle.
En av mina gamla väninnor från tiden när jag bodde i Danmark ringde bedrövad till mig och berättade att hon hade fått konstaterad idiopatisk lungfibros. Vi pratade lite fram och tillbaka om vad hon själv kunde göra för att leva så bra som möjligt. Lungfibros innebär att det skapas bindväv i lungorna så att lungorna blir stela och hårda, så att de blir sämre på att syresätta blodet på grund av ökad ärrvävnad i de små lungalveolerna. Det blir alltså svårare att andas och ofta får man också en svår hosta.
 
Efter samtalet satt jag och funderade över hur lite vi egentligen tänker på vår andning i vardagen och hur viktigt det är att vara uppmärksam på våra lungors hälsa.
 
Genom lungorna utsöndras koldioxid, som är en slaggprodukt. Med friska lungor, bra med motion och tillräckligt med syre sker detta utan problem.
 
Men uppstår syrebrist på grund av dålig andning ökar belastningen på andra renande organ, såsom njurar, hud och tarmsystemet.
 
Vår lungfunktion minskar i takt med att vi blir äldre. Det är inte ovanligt att den när vi når 70-års ålder har minskat med ca 40 procent om man inte utövar någon slags motion i vilken man andas medvetet.
 
Det kan finnas många orsaker till att man inte andas ordentligt. Den värsta dagliga fienden är stress och att sitta ned i alltför många timmar, hela dagen, vilket dessvärre många av oss gör, t ex framför datorn, tv:n och liknande. Man glömmer bort att andas ordentligt vilket gör att lungorna förlorar sin kapacitet. Gör du så utsätter du dig själv för faran att drabbas av bronkit efter t ex en förkylning.

Just nu befinner vi i början av årets vanliga förkylnings- och influensaperiod och många drabbas av lunginflammation, bland annat som resultat av att vi inte är tillräckligt uppmärksamma på vår andning.
 
En av mina käraste vänner dog för inte så länge sedan av en lungsjukdom efter att ha arbetat i en asbestfylld miljö i många år. Är din omgivning fylld med föroreningar som t ex kemikalier, avgaser, damm, cigarettrök m.m. bör du vara uppmärksam på att skydda dig själv samt göra en insats för din lungfunktion. Det gäller både på arbetet och på fritiden. Regelbunden motion i vilket det ingår andningsövningar kan vara en riktigt bra lösning.
 
Går du i semestertankar och samtidigt vill vara snäll mot dina lungor, och därmed också dig själv, kan det vara en bra idé att bestyra semestern till bergiga landskap med mycket ljus, sol och frisk luft.
 
I boken ”kärlekens kraft” skriver Louise Hay en enkel liten mening om att sluta röka på ett bra sätt: Du säger till dig själv ”Behovet av cigaretter har försvunnit, och jag är fri.” Mitt tips är att du gör det nu i stället för att vänta. Även om du inte kan återfå lungfunktionen så kan du i alla fall hindra den från att bli sämre.
 
Det är inte bara allvarliga sjukdomar som kopplas till för liten lungkapacitet. Det börjar ofta med glömska och/eller en grå och glåmig hud.

Kosten

Har du svaga lungor är näring mycket viktigt, för är så fallet behöver din kropp arbeta extra hårt för att du ska få energi nog till att klara av vardagen. Det är viktigt att kroppen får de nödvändiga näringsämnena samt bra vitaminer och mineraler för att återhämta sig på bästa möjliga sätt. Tänk på många bra juicer, som är bäst att dricka helt nypressade och ekologiska som t ex morotsjuice, grapefrukt och apelsinjuice. Drick dem långsamt och i små slurkar, så verkar de bäst.
 
Färska ekologiska grönsaker bör ingå i kosten varje dag. Gör goda sallader och använd citron i stället för balsamico och andra former av vinäger.
 
 
Tycker du att det är svårt att lägga om matvanorna kan du, flera gånger om dagen, säga till dig själv att: ”Färsk frukt och grönsaker är bra för min kropp”. Sådana små meningar kan verkligen vara effektiva i en koständring. När det kommer till bra örter kan det nämnas rosmarin, timjan och oregano, som alla är antibakteriella, liksom vitlök och vanlig lök som hör hemma i vardagsmaten.
 
Se också till att få hälsosamma proteiner. Ät gärna fet fisk, lite ljust kött och nötter, mandlar, ägg och avokado. Du kan också köpa ett bra proteinpulver.
 
Det kan vara lite svårt med mjölkprodukter då en del utvecklat eller utvecklar intolerans mot dessa, vilket kan leda till andningsbesvär och eventuellt hosta. Några få klagar även över att soyaprodukter kan öka bildandet av slem.
 
Se till att utesluta färdiglagade maträtter ur dina matvanor. I dag talar jag med många människor som faktiskt aldrig lagar mat helt från grunden, vilket jag tycker är synd. Mycket färdigmat finns på burk eller är processad på annat sätt. Den kan vara fryst, vara fyllt med massa kemikalier för att tillslut hamna i mikrovågsugnen innan den äts.
 
Använd din självdisciplin och undvik, eller åtminstone minimera, intaget av godis och sötsaker samt vitt bröd, koffeinhaltiga drycker och alla former av läsk. Tänk på att dricka mycket vatten, gärna ca 2 liter om dagen och se till att ha några goda örtteer hemma och/eller på jobbet.

Kosttillskott

• Ta en bra multivitamin/mineralprodukt som bas varje dag.

• C-vitaminer hjälper lungorna och minskar risken för olika lungsjukdomar som astma och bronkit. Ta ca 1 g dagligen i bra förebyggande syfte. Har du problem med dina lungor kan du lugnt öka dosen till t ex 3 g. Ta tillskotten över flera gånger om dagen. C-vitamin har många komplexa verkningar, egentligen nog mer än vad vi vet i dag.

• Även E-vitamin hjälper svag lungvävnad. C-vitaminer ihop med E-vitaminer utgör ett starkt försvar och kämpar mot fria radikaler på flera ställen i din kropp.

• Extra kalk med magnesium är någonting som människor med nedsatt lungfunktion ofta har brist på.

• Ta extra tillskott med D-vitamin. Experiment har visat att D-vitaminbrist påverkar lungornas försvarsmekanism och lungornas funktion i allmänhet.

• Brist på A-vitamin kan öka risken för svaga lungor, om du röker.

• Se eventuellt till att ta extra tillskott med B-vitaminer. Ta ett tillskott i vilket alla B-vitaminer är samlade. Vi behöver dem alla och har du brist på ett B-vitamin har du troligtvis brist på fler.

• Kollodialt silver kan drickas. Det har visats att kollodialt silver kan hjälpa förstörd lungvävnad. Utöver det dödar kollodialt silver bakterier samt skyddar mot virus.

• Den eteriska oljan eukalyptus är en antioxidant och antiinflammatorisk och kan hjälpa vid många lungproblem, den kan inhaleras från ånga.

• Var uppmärksam på att hålla ditt tarmsystem friskt. Därifrån utgår en stor del av ditt immunförsvar. Därför kan det vara bra att ta ett bra och brett spektra med probiotika. Speciellt uppmärksam bör du vara om du tar eller har tagit antibiotika.

• Ät gärna tillskott med vitlök, som både hjälper ditt immunsystem och om du dras med hosta samt för högt blodtryck.

• Omega-3, eventuellt i form av en bra kvalitets-fiskolja kan vara en bra hjälp. Omega-3 finns även i vegansk form.

• Lecitin kan vara en bra hjälp. Ta dagligen tre fulla skedar granulat antingen från soja eller solroskärnor. Den tas lätt upp och hjälper både hjärna och olika membran. Kan bidra till att bekämpa kroniska sjukdomar.

• Har du energibrist kan det bero på att du har brist på Q10. Vi bildar själva Q10 i kroppen, men detta minskar med åren.

• Trots att det inte är någon mirakelkur visar det sig att cannabisolja, även kallad CBD (den utan THC) kan förbättra lungfunktionen hos en del, speciellt dem med akut lungskada. Oljan har visat sig kunna minimera en eventuell inflammation i lungorna. Använd CBD-oljan med varsamhet och se till att det är en ren originalolja av bra kvalitet.

Tips

• Misstänker du att du har nedsatt lungfunktion? Be då din läkare om att hänvisa dig till ett lungtest, funktions prov.

• Det är viktigt att motionera. Det kan vara en bra idé att gå på yoga, och välj då en form i vilken det läggs vikt på andningsövningar.

• Du kan även söka olika undervisningsalternativ i vilka andningen är det viktigaste i undervisningen.

• Det kan även vara en bra idé att delta i sångundervisning, antingen i grupp eller som privatundervisning.

• Var uppmärksam på att många vanliga rengöringsmedel och trädgårdsmedel innehåller kemikalier som helt klart är dåliga att inandas för dina lungor. I dag finns det flera bra och också effektiva miljövänliga alternativ.

• Det kan även vara en bra hjälp att andas över en skål varmt vatten i ca 5 minuter, och droppa då några droppar essentiella oljor, som t ex eukalyptus, i vattnet.

• Ofta ses det att psykisk sorg orsakar olika lungsjukdomar.

• Louise Hay skriver att en trolig psykisk orsak till lungproblem är: NEDTRYCKTHET, SORG, RÄDSLA för att ta emot livet. Inte värdig att leva livet helt fullt ut. Ett nytt tankemönster som är bra att använda är: ”Jag har plats till att andas in hela livet. Jag lever livet fullt ut med glädje.” Det är bra att upprepa för dig själv flera gånger om dagen. Tänk att du är mitt i en helande process. Gör det över en längre period, så kommer ofta små, positiva resultat.
Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om jag kunde skriva en artikel om nervinflammation, då en av dennes vänner hade mycket besvär och var mycket medtagen av sjukdomen, som också hade gjort att den drabbade begränsade sitt umgänge. Den drabbade led av så mycket smärta och obehag i samband med sjukdomen att ett socialt liv blev för mycket. Min kund ville visa den drabbade artikeln i hopp om att artikeln skulle motivera denne till att komma vidare.
 
Nervinflammation används som beteckning för en grupp sjukdomar som orsakar inflammation i en eller flera nerver. Sjukdomen drabbar det perifera nervsystemet.
 
En nervinflammation innebär att flera av kroppens nerver inte fungerar som de ska. Sjukdomen börjar vanligtvis i fötterna, kan gå upp högre i benet och sedan även drabba händerna, men sjukdomen kan även drabba andra delar av kroppen. Det börjar ofta med domningar, en känsla av att gå på bomullsdynor, och efterhand upplevs smärta och brännande fötter samt eventuellt efterhand minskad styrka. Sjukdomen förknippas också ofta med enorm trötthet liksom även darrningar. En del reflexer i kroppen kan förstöras med urineringsproblem som följd.

Smärtan kan vara mycket intensiv och kan leda till ökad känslighet i huden, vilket gör det svårt att bära kläder på de drabbade områdena, som t ex att ha på sig strumpor eller skor.

Med sjukdomen kan man även drabbas av minskad eller ökad saliv- och tårproduktion.
 
Det uppskattas att 2-3 procent av befolkningen drabbas av nervinflammation och risken ökar med åldern. Diabetes kännetecknar många av dem som drabbas. Därför är det av yttersta vikt att du tar hand om din diabetes på bästa sätt och håller ditt blodsocker stabilt. En väl justerad blodsockernivå kan hjälpa till att förebygga sjukdomen. Nervinflammation är en av de vanligasta komplikationerna i samband med diabetes.
 
Nervinflammation kan täcka många olika symptom, från lätt inflammation till inflammation med svåra smärtor. Ofta utvecklas nervinflammation under flera år, men det kan också ske under kort tid.
 
Det finns många olika orsaker till nervinflammation, här listar jag ett par av de vanligaste orsakerna:

• Diabetes typ 1 och typ 2.
• Brist på B12 eller B1.
• Alkohol.
• Dåliga matvanor ger brist på näringsämnen.
• Autoimmuna sjukdomar som t ex herpes och olika former av gikt.
• Förgiftning, cancer med cellgifter eller strålbehandling, samt olika mediciner.
 
Kosten

Även om du lider och har ont bör du se till att äta ordentlig mat. Kosten kan göra underverk. Du kan lindra en hel del genom en hälsosam kost. Det är viktigt att maten du äter är så ren som möjligt, så att den inte belastar kroppen med fler gifter.

Sluta med alla former av alkohol, i alla fall så länge som du mår dåligt av sjukdomen. Alkohol ska brytas ned i levern och du har behov av en stark lever för att rensa ut gifter ur din kropp.
 
Många har problem med att ta upp nödvändiga näringsämnen i tarmen. Det kan vara en bra idé att du i perioder låter bli att äta livsmedel med gluten, som t ex bröd, pasta, pizza och liknande. Gällande spannmålsprodukter kan du i stället välja glutenfritt havregryn, som är rikt på bland annat magnesium och som samtidigt har en lite lugnande effekt.

Ät gärna rikligt med pumpafrö, mandlar och nötter, som är rika på magnesium.
 
Jag har pratat med människor som mått bra av att följa en kost anpassad efter deras blodgrupp. Blodgruppsdieter utgår från att ens tarm och hela systemet är uppbyggt så att du genom att följa den specifika dieten kan optimera din hälsa. Det har skrivits många böcker, även kokböcker, om blodgruppsdieter. Det har sedan år 1900 forskats i olikheter hos människor med olika blodgrupper och på internet kan du hitta en mängd inspiration kring blodgruppskost.
 
Undvik vitt socker, speciellt ihop med fett som t ex wienerbröd, som är mycket dåligt för din hälsa. Undvik läsk, socker, kakor och choklad. Ska du använda lite socker kan du använda lite honung eller kokossocker. Låt bli alla former av konstgjorda sötningsmedel.
 
Se till att äta rikligt med grönsaker, gärna i form av grönsaksjuice som du gör själv. Det kan vara en bra idé att investera i en bra juicemaskin och se till att få bra juicevanor, t ex så att du börjar dagen med en grönsaksjuice. Tycker du att det är för bittert med bara grönsaker så kan du blanda i t ex ett äpple. Gurkmeja har mycket bra förmåga att motverka alla former av inflammationer. Smaka dig fram till vad som du tycker är bäst. Saknar du inspiration till grönsaksjuicer finns det många bra böcker i ämnet med olika förslag, och det hittar du även på internet.
 
För att förbättra din hälsa optimalt måste du tänka ”utanför boxen” från det som vi tror och känner till. Börja långsamt och var inte rädd att experimentera.
 
Kosttillskott

• Se först och främst till att få ett starkt B-vitamintillskott.
• Ta gärna extra B1, 500 mg.
• Ta B12, även om blodprover inte visar brist på B12, för blodprover visar inte cellernas innehåll av B12. Se till att ta B12 så att det tas upp av munslemhinnan under tungan.
• Komplettera ovanstående med en multivitamin-/mineralprodukt av bra kvalitet, så är du väl rustad.
• Ta tillräckligt med essentiella fettsyror, mycket gärna en kombination av Omega 3 – 6 – 7 – 9. Det hjälper till att förbättra blodgenomströmningen till kretsloppet.
• Alpha lipon-syra ca 600 mg dagligen. Det är en kraftig antioxidant som är ett viktigt hjälp-ensym som hjälper andra näringsämnen så att de inte förstörs. Det har också visat sig stötta nervceller. Kan med bra effekt tas ihop med Acetyl L karnitin.
• Acetyl L karnitin är en aminosyra som levererar energi till musklerna och kan dessutom hjälpa till att sänka triglycerider och kolesterol.
• Det har visat sig att många diabetespatienter har D-vitaminbrist. D-vitamin har bland annat stor betydelse för nervsystemet. Många gånger har det setts att det finns ett samband mellan nervsmärtor hos diabetiker och låga nivåer av D-vitamin. En undersökning från 2008 visar att smärtan hos diabetiker med låg nivå av D-vitamin blev bättre med D-vitamintillskott. Dosering: 100 mcg om dagen.
• Se till att få ett tillskott på 1-2 gram C-vitamin varje dag. Alla mår bra av C-vitamin. Det optimerar nervernas funktion. Ta gärna en C-vitamin med bioflavonoider. De skyddar C-vitaminet mot oxidering och förstärker effekten med upp till 20 gånger.
• Komplettera gärna C-vitaminer med E-vitaminer. Dessa två vitaminer samarbetar bra ihop.
• Ta Q10-tillskott. Hitta ett av bra kvalitet och ta 100 mg x 2 dagligen. Även om vi själva bildar Q10 så börjar kroppens egen produktion att minska redan när vi är i 20-årsåldern, så det är inte ovanligt att ha Q10-brist när man når 50 år. Q10 är en kraftig antioxidant. Låg nivå av Q10 medför minskad energi och muskelsvaghet.
• Zink som tillskott kan också vara en bra hjälp. Kom ihåg att om du tar höga doser zink under en längre tid ska du också ta extra tillskott av koppar. Dessa två mineraler är antagonister.
• Se till att få tillräckligt med magnesium. Ta gärna 600 mg dagligen. Magnesium har bland annat stor betydelse för immunsystemet. Har du diabetes kan utsöndringen av magnesium vara förhöjd. Dricker du mycket kaffe dräneras kroppen på magnesium. Det är viktigt att du ihop med magnesium också får B6. Det höjer upptagningsförmågan.
• Komplettera gärna med tillskott av organiskt selen. Marken i de flesta nordiska länder är fattig på just selen.
Tips
• Röker du – sluta! Det kan förvärra cirkulationen och orsaka andra komplikationer.
• Lyssna på musik. Det har visat sig att lugn och behaglig New Age-musik kan ha en lugnande effekt på smärta.
• Det finns undersökningar som visar att skosulor med magneter kan ha en positiv effekt vid neuropati och dålig cirkulation i fötterna.
• Hitta eventuellt en kräm eller salva som kan lindra känslig hud. Det kan användas samtidigt som du masserar eller torrborstar huden försiktigt.
• Det finns också en del historier som visar att akupunktur har hjälpt en del människor med nervinflammation, då det lindrat smärtorna.
• Jag har också hört från några personer att de upplevt smärtlindring genom yoga. Så vill du prova det kan du höra med en yogalärare med stor erfarenhet och kunskap.
• Det kan eventuellt vara bra att kombinera olika behandlingsmetoder.
• I en av sina böcker skriver Louise Hay att en möjlig orsak till nervinflammation kan vara att det är ett straff för skuldkänslor och dåligt samvete och att det nya tankemönstret bör vara ”Jag förlåter mig själv. Jag älskar och värdesätter mig själv. Jag behandlar andra med kärlek”. Det är stort att säga, speciellt om du har mycket smärta, men nog ändå värt att ta med dig i din vardag.

Senaste artiklarna från En Sueco

Soul Marbella – Moderna hem med hjärta och sinne

Soul Marbella är mer än nybyggda bostäder, det är ett välplanerat bostadsområde bestående av fem fas...

Bostadsnytt

YOGA, en paketlösning för både kropp och själ. Kun…

Då yogan förenar kropp och själ stärks nervsystemet genom träningen och frigör blockeringar i kroppe...

Hälsa

Vad har spelregleringen som genomfördes i början a…

I och med den nya spellagen den 1 januari förändrades den svenska spelmarknaden. Så här lagom till n...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco december 2…

Det stormar kring Svenska kyrkan i Fuengirola. Kortfattat: 2017 ska Costa del Sols kyrkoherde Mikael...

Tema & Profiler

Sigge Ennart – tar det lite lugnare

Har du hela tiden mobiltelefonen till hands ifall en klient eller annan arbets- eller affärskontakt ...

Tema & Profiler

Lär vi oss någonsin att leva livet?

Alla tre skandinaviska huvudstäder, Stockholm, Oslo och Köpenhamn, får fina placeringar bland Topp 1...

Tema & Profiler

Fullt hus på SWEA Marbellas populära företagsmässa

Utställarnas förväntningar var ringa när de den 21 november vaknade upp till en regnig dag – skulle ...

Tema & Profiler

Tre vise män från Andalusien

Vi känner till historien: När Jesus föddes i stallet i Betlehem ledde en stjärna de tre vise männen ...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Mikael Jönsson?

Mikael Jönsson har under sina år på Costa del Sol blivit mycket omtyckt, både som privatperson och i...

Tema & Profiler

Veras Veranda - Spröda kanelsnittar

Nu är det äntligen snart jul och om du frågar mig och min familj är detta den bästa tiden på året. J...

Gastronomi

Utflykter

Grazalema kallar

Grazalema är en av Andalusiens många, vackra naturparker och vi har varit där många gånger, men denna gång hittade vi ett jättefint hotell och var ute...

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Spröda kanelsnittar

Nu är det äntligen snart jul och om du frågar mig och min familj är detta den bästa tiden ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Sport

Málaga - Idrottshuvudstad 2020

År 2020 blir ett stort år för Málaga stad, som utnämnts till Europeisk idrottshuvudstad, vilket inne...

Sport

AHN Golf: Traveller Cup - 30 oktober

Traveller Cup, en Eclectic tävling över två dagar på Fair Play Golf Benalup spelades i strålande väd...

Golf

VICTOR helt i kris

Jag träffar dem i träningsannexet vid Estadio la Rosaleda, Málaga CF:s 43-åriga cheftränare Victor S...

Sport

Tema & Profiler

Vad har spelregleringen som genomfördes i början av 2019 betytt för svenska casinon online?

I och med den nya spellagen den 1 januari förändrades den svenska spelmarknaden. Så här lagom till nyår så är det alltid intressant att ta en titt i b...

Tema & Profiler

Änglar och hundar – och Judith

I drygt 10 år har hon gjort de små änglarna som finns i guld och silver med pärlor i regnbågens alla färger. Det har blivit åtskilliga donationer till...

Tema & Profiler

Testa ”paketleken” denna jul

Danskarna tycker väldigt mycket om sin ”pakkeleg” eller paketlek på svenska, som är populär att leka på julafton eller vid julmiddagar, då varje perso...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Mikael Jönsson?

Mikael Jönsson har under sina år på Costa del Sol blivit mycket omtyckt, både som privatperson och i sin yrkesroll som kyrkoherde i Svenska kyrkan Cos...

Tema & Profiler

Tre vise män från Andalusien

Vi känner till historien: När Jesus föddes i stallet i Betlehem ledde en stjärna de tre vise männen till platsen. De hade med sig gåvor i form av guld...

Tema & Profiler

Fullt hus på SWEA Marbellas populära företagsmässa

Utställarnas förväntningar var ringa när de den 21 november vaknade upp till en regnig dag – skulle människor ta sig ut i regnet för att besöka SWEA M...

Tema & Profiler

Lär vi oss någonsin att leva livet?

Alla tre skandinaviska huvudstäder, Stockholm, Oslo och Köpenhamn, får fina placeringar bland Topp 10 av världens bästa städer att bo i en nyligen gjo...

Tema & Profiler

Sigge Ennart – tar det lite lugnare

Har du hela tiden mobiltelefonen till hands ifall en klient eller annan arbets- eller affärskontakt hör av sig? Känner du bekräftelse när du är behövd...

Tema & Profiler

Kultur

En julig dag i Málaga

Det är juletider och Málaga är den perfekta staden att kickstarta julhumöret i. Här är En Suecos guide till hur du kan komma i julstämning på bara en ...

Kultur

The Salon Varietes Theatre - Den engelska teatern på Costa D…

Mina handflator bränner fortfarande efter att jag i helgen såg en föreställning med 60-talets ekon av The Beatles, Elvis och Tom Jones i en konsert på...

Kultur

Det nalkas jul - vilket för många förknippas med kastanjer

Kvällarna är mörka, temperaturen har sjunkit och sommarens heta stranddagar känns långt borta medan julbelysningen lyser upp centrala gator och torg. ...

Kultur

EL GORDO -Det stora, spanska jullotteriet

Började 1812  Loteria de Navidad, även kallat El Gordo, är ett spanskt lotteri med lång historia. Det officiella namnet är Sorteo Extraordinario...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com