AMD är en allvarlig ögonsjukdom som sägs vara den vanligaste orsaken till nedsatt syn i västvärlden. Sjukdomen utvecklas från 60 års ålder och det är viktigt att snabbt reagera på symptomen, då vår AMD kan utvecklas under bara några veckor eller månader.
 
Definition

Åldersförändring i och runt näthinnans gula fläck (macula), det område där den skarpa synen finns, finns i en torr form (ca 80 procent) och i en våt form (ca 20 procent), varav sistnämnda karaktäriseras genom att det läcker ut vätska och därför orsakar svullnad (förtjockning) av näthinnan. Den våta AMD utvecklas normalt snabbare och mer aggressivt än den torra.
 
Symptom

Oskarp syn rakt fram, vilket speciellt skapar svårigheter vid läsning samt gör det svårt att känna igen ansikten på gatan, är typiska symptom som upplevs.
 
Symptomen kommer ofta långsamt men kan i vissa fall förvärras inom bara några få dagar, då synen upplevs som förvrängd. Sistnämnda kan vara tecken på att sjukdomen övergått till sin våta form och en undersökning hos ögonläkare bör ske inom en vecka.
 
 
Undersökningar

Diagnosen ställs genom att man undersöker näthinnan med ett ögonmikroskop eller en funduskamera. I den torra formen ses vita prickar på näthinnan, vilket även kallas näthinneförkalkning, medan den allvarligare, våta AMD också visar tecken på vätska.

Den första undersökningen hos optikern bör alltid innehålla ett enkelt test på det som heter Amslers rutnät och därefter en visuell undersökning som beskrevs ovan med en kamera som kan ta bilder av din ögonbakgrund. Om det råder misstanke om den våta formen kommer det att vara nödvändingt med en undersökningen hos en ögonläkare med bland annat en fotografisk kontrastundersökning eller en OCT-scanning.
 
Hos Danoptica kan du som en del av syntesten ta en bild av din ögonbakgrund och få reda på om du behöver ytterligare undersökningar hos ögonläkaren.
 
De största riskgrupperna

Risken att drabbas av AMD är större hos en del människor jämfört med hos andra. Följande faktorer påverkar risken att drabbas av AMD:

Rökning. Risken att drabbas av AMD är större om man röker.
Kön. Kvinnor är mer utsatta än män.
Fetma. Övervikt ökar risken.
Ras. Kaukasier är mer utsatta än t ex asiater.
Arv. Om någon i din familj har drabbats är risken större att även du drabbas.
Kolesterol och hög puls påverkar också.
 
Behandling

Förlorad syn kan normalt inte fås tillbaka. Behandlingens syfte är därför huvudsakligen att förhindra att synen försämras ytterligare.
 
Tillskott av vitaminer (A, C och E) samt mineraler i sinkdoseringar med 20-50 gånger normal dos kan minska risken för en väsentlig försämring med upp till 40 procent. Vill man förebygga så är det viktigt att ta rikligt med Lutein, som finns i många populära grönsaker som t ex morötter och broccoli.
 
Den våta varianten kan ibland behandlas med så kallad kall laser (PDT – photo-dynamisk terapi), och, som någonting relativt nytt, genom injektion i ögat med en medicin som förhindrar bildandet av nya blodådror.
Varför utvecklar vi hormonella obalanser?
 
Många kvinnor lider av övervikt, hormonella obalanser och stress
 
• I Sverige har antalet sjukskrivningar på grund av stress ökat med 359 % under åren 2010-2017.
• Många kvinnor i Sverige upplever hormonell obalans.
• 10-15 % av alla par upplever infertilitet.
Var sjunde kvinna i fertil ålder lider av PCO (polycystiska ovarier).

• 450 000-500 000 svenskar lider av diabetes.
• Ca 4 % av alla svenskar lider av hypotyreos (ca 20 miljoner i USA).
 
Ditt hormonsystem har betydelse för många processer i din kropp, bland annat viktnedgång, din personlighet, ditt tankeuniversum, dina bra och mindre bra vanor, energinivåer, reaktioner vid kyla, ämnesomsättning, glädje, hunger, sexlust, fertilitet och mycket mer.
 
Balansen i ditt hormonsystem är ytterst avgörande för ditt välmående, men vad om vi säger att det egentligen bara är symtombehandling att arbeta med det endokrina systemet? För att ditt hormonsystem överhuvudtaget ska fungera som budbärare och stimulera, boosta samt skapa energi måste varje cells energisystem fungera. Och för att de ska fungera optimalt krävs det en del näringsämnen.
 
En människa på 70 kg innehåller ca 70 biljoner celler, som har en eller flera mitokondrier i sig, alltså ett batteri. För att detta batteri ska fungera krävs näringsämnen som Q10, aminosyror, B-vitaminer, magnesium och mycket mer. Upplever du brist på dessa näringsämnen kommer du med tiden få symptom som trötthet, uppleva att det är svårt att gå ned i vikt, känna extra sötsug, få rynkor, apelsinhud m.m.
 
Ditt endokrina system består av dina binjurar som bland annat utsöndrar kortisol, kortison, DHEA, adrenalin och nor-adrenalin, sköldkörteln utsöndrar bland annat T3 (triiodothyronin) samt T4 (thyroxin) och könsorganen som utsöndrar östrogen, testosteron och progesteron.
 
Vi ber dig att förstå att signaler som frusenhet, en temperatur som går upp och ned, ledsamhet, brist på energi, problem kring menstruation eller värmevallningar vid övergångsålder är signaler från din kropp.
 
Min poäng är: du kan göra saker i din vardag som din kropp inte mår bra av, kanske har du gjort någonting under flera år och kanske till och med fått med dig det från barnsben.

För att vända en hormonell obalans krävs flera saker

Du måste tillföra bra näring till dina celler. Näringsämnen som boostar ditt immunförsvar, dina slemhinnor och inte minst mitokondrierna i dina celler. Ofta räcker det dessvärre inte med att äta dig till dessa näringsämnen. Vår mat är inte som den en gång var (inte heller det som är ekologiskt). Dock ska vi naturligtvis inte bortse från kosten. Men för att få tillräckligt måste man alltså få kosttillskott dagligen.
 
Till dig som testat mycket och snart är trött på allt testande är det bra att överväga att investera i kosttillskott av hög kvalitet och som innehåller tillräckligt med näring i en tablett.
Generellt rekommenderar vi en bra vitamintablett. Alla dina körtlar behöver viktiga vitaminer och mineraler för att fungera optimalt. Så för att boosta dina celler är det bra att ta en daglig vitamintablett. Våra rekommendationer hittas på hemsidan där du kan köpa produkter. Utöver det är vår favorit Q10, som är en energiskapare, som du faktiskt själv bildar på cellplan. Den är viktig för kroppens motståndskraft. Det är en stark antioxidant som är bra för alla organ samtidigt som den skyddar cellerna.
 
Magnesium är ett annat kosttillskott som vi rekommenderar. Det är ett viktigt mineral som ingår i alla celler i din kropp. Det mesta av magnesiumet som finns i din kropp finns i skelettet och bidrar till att skapa energi på cellplan och så är det med i processen som ska få ditt hjärta att rytmiskt dra sig samman.
 
B-vitaminer som B6, B9 och B12 är också viktiga för hormonsystemet. B-vitaminerna används i vår energiproduktion samt i vår ämnesomsättning, förbränningen av kolhydrater samt till att bygga upp aminosyror.
 
B6 aktiverar enzymer i kroppen och kan användas mot PMS-problem. Den spelar först och främst en viktig roll i aminosyraomsättningen (läs energi).
 
B9 är avgörande för celldelningen i kroppen. Det krävs för användningen av socker- och aminosyror. Nödvändigt för att bilda röda blodkroppar.
 
B12 spelar en viktig roll i att aktivera proteiner som DNA, RNA och proteiner. B12 är viktigt för ett bra fungerande nervsystem samt för växten och utvecklingen; B12 är nödvändigt för kroppens användande av fetter, proteiner och kolhydrater samt för förbättrad koncentration och balans samt för bättre minne.
 
Få fyra veckors mini-hormonkurs med Chloe N. Bjoerk

Så är det dags att göra någonting för ditt hormonsystem!

Under fyra veckor tar Chloe med dig på en liten hormonresa som inspirerar och gör dig ännu klokare på ditt hormonsystem. Vecka för vecka öppnar hon upp för undervisning i binjurebalans, sköldkörtelbalans, östrogen, testosteron och progesteron balans samt undervisning i dina lyckohormoner.
 
Anmäl dig via hemsidan och få en fyra veckors mini-hormonkurs med Chloe N. Bjoerk.
 
Vill du ge din kropp en energiboost och uppleva mer vitalitet och glädje i din vardag?

Hos curra · me arbetar vi med helheten, kosttillskott, kost och laboratorietester. Det är nämligen så att du kan göra en hormonanalys för att få reda på precis var dina obalanser ligger samt för att få en preciserad behandlingsplan utifrån dina obalanser, din kropp och dina behov!
 
Boka Friederich för en hälsokonsultation som görs hos Centro Sanum eller hemma hos dig: friederich@currame.com.
 
Köp produkter här: currame.nordicvms.com
 
Varje månad har Friederich en gratisdag då du kan komma till Centro Sanum i Centro Idea och fråga om tips gratis.
 
På återseende!

- Chloe & Friederich
 
Har du frågor är du alltid välkommen att skriva till dem på: info@currame.com

Se mer på: www.currame.com, https://www.facebook.com/currame/ och @currame0
I oktober är permanent makeup-temat eyeliner och punktstrecksteknik. Jag har tidigare skrivit om tecknande av bryn och läppar, och nu är det ögonens tur.

Permanent makeup passar speciellt kvinnor som är trötta på att sminka sig varje dag eller dem som saknar hår och pigment.
 
Många kvinnor som kommer till mig har problem med att få eyelinern tecknad rätt eller upplever att den håller dåligt och ofta också flyter ut. Dessa problem undviks med inpigmentering av en fast eyeliner.

Eyelinern inpigmenteras med en tunn nål och det går att välja mellan alla färger. Hållbarheten är mellan 3-5 år, beroende på färg.

Innan behandling diskuteras vilken färg som passar samt vilken form som passar ögats och ansiktets linjer.

Många väljer eyeliner både över och under ögat, men om ögonen är lite små är det som regel bättre att bara sätta eyeliner vid den övre franslinjen.
 
Före behandling lokalbedövas huden och obehaget blir därför minimalt. Efter behandlingen läker huden inom ca fem dagar och under denna period uppstår en liten, tunn skorpa på ytan, denna skyddar mot bakterier och damm från omgivningen.
 
Sårskorpan faller av, av själv och det behövs inte användas några produkter under dessa dagar. Dagen efter behandlingen kan man använda mascara igen, om man vill.
 
Mellan 10-30 dagar efter behandlingen kommer man tillbaka till mig på kliniken för att kontrollera läkningen samt resultatet. Då finns möjlighet att tillföra mer färg och göra eyelinern tjockare om det behövs. Detta ingår i priset och min garanti för att hållbarheten av den inpigmenterade linern håller i åren efteråt.
 
Utöver det vanligare och oftast valda eyelinerstrecket är det också möjligt att pigmentera in ett punktstreck. Detta passar speciellt bra vid den undre franslinjen, om man önskar en lättare och ljusare look.
 
Goldeneye permanent makeup är testat och färgerna är helt rena, varför det aldrig upplevs allergiska reaktioner. Goldeneye makeupsystem används också till att teckna bryn och läpplinje.
 
Vill du ha en lätt vardag med naturlig makeup, ring så kan vi prata om det eller boka en tid för en testkonsultation hos Nana Norrbom på tel. 610716048.
Om du tar en titt på dina fötter – de har en naturlig kurvatur. Skor har oftast ett standardinlägg som sällan stödjer dina fötter tillräckligt.
 
Formthotics är tillverkade för att stödja dina fötter vilket namnet antyder till.

På latin betyder ”Form” att forma sig och ”ortho” betyder korrekt. När du använder ett par Formthotics-inlägg i dina skor får också du en korrekt form på dina fötter.
 
Du kan få dina Formthotics-inlägg tillpassade hos din sjukgymnast i Centro Sanum. De formas efter din fot med värme så att din fot är stödd i en neutral ställning och därigenom stabiliseras även fot, knä och höftled. Formthotics är en effektiv behandlig vid fot- och benrelaterade problem – t ex benhinneinflammation, häl- och achillessenan, förfotssmärtor samt de flesta knäbesvär. Märket har uppnått en bred internationell spridning och används av sjukgymnaster, läkare, kiropraktorer, osteopater och fotvårdare världen över.
 
Formthotics är inte formade på förhand, de tillverkas som en ”blank” sula som din sjukgymnast kan anpassa till just din fot i din sko. Sulan värms inuti skon varefter du står i skon i ca 2 minuter medan sjukgymnasten ser till att Formthotics-inlägget formas på rätt sätt för dina fötter. Formthotics inlägget kan klippas till i storlek samt byggas upp med hälförhöjning, förfotskudde, hålfotskil m.m. för att säkra perfekt passform och stöd för din fot.
 
Många fötter bär upp kroppen i en neutral ställning medans vi står stilla. Men de kan vara en helt annan historia då vi börjar belasta foten. Redan vid normal gång ökar belastningen på fotleden med 1-2 gånger kroppens vikt, När du springer ökar belastningen till 3-5 gånger kroppsvikten, men detta är ingeting i jämförelse med de maximala belastningarna man kan se vid t ex fotboll, handboll, skidåkning men även då man leker med barn eller hund.
 
När man belastar foten får man oftast en större eller mindre felställning. Med anpassade stöd för foten kan man korrigera felställningen till en neutral position.

Formthotics utvecklades utav den Nya Zeeländska läkaren Charlie Baycroft. Hans önskan var att skapa en mjuk och behaglig ortos-/inläggssula istället för de hårda masstillverkade ortoserna du kan köpa i skohandeln. Med Formthotics kan du få samma känsla som om du promenerade längst strandkanten med bara fötter, skönt och bekvämt.

I mer än 25 år har Charlie Baycroft vidareutvecklat sitt helt unika inlägg och i dag vet man att omkring 80 procent av smärtor vi upplever i fot, skenben, knä och rygg stammar från fötterna och att inlägg kan hjälpa och förebygga de flesta skador.
 
Inläggen kan ge positiva fördelar för alla som använder skor, oavsett om det handlar om elitidrott, fritid eller arbete. Undersökningar och tester har visat att Formthotics minskar risken för skador, ger ökad komfort och lindrar redan existerande problem i fötter, rygg och ben.
 
Besök Centro Sanum i Centro Idea och tala med sjukgymnast Rikke Markussen om vad Formthotics kan göra för dig!
Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din livsstil, ditt sinne, ditt psyke och din kropp hänger ihop! Tillsammans har de mer än 25 års erfarenhet i behandling av hormonella obalanser och kroniska sjukdomar. De är grundare av currame-metoden, Health Mentor utbildningen och Skapa naturlig (hormon) balans. 
Läs mer på:
www.currame.com
www.facebook.com/currame/
instagram: @curra.me.
@curra.me
eller e-maila: info@currame.com
Kosttillskott: www.currame.nordicvms.com
Tel. till Friederich: +45 272 077 23
 
Ja, det är ju inte direkt det sexigaste att gå runt med på läppen och speciellt inte om du ska fotograferas, hålla i en presentation på jobbet eller gå på dejt.
 
De flesta människor har haft munsår någon gång i sitt liv. Faktiskt är upp till 90 procent smittade med HSV-1 (Herpes simplex virus) som är det vanligaste viruset och det som angriper mun och läppar. Det finns två sorters Herpes simplex virus, som bägge kan angripa hud och slemhinnor över hela kroppen. HSV-2 finns typiskt på könsorganen.
 
Vi smittas med herpes genom hudkontakt, så har du kysst någon med herpes, ja, då är risken ganska stor för att du har viruset latent i din kropp.
 
Det kan vara stor skillnad mellan utbrott mellan olika personer. En del får det bara ett par gånger i livet medan andra får det mer konsekvent varje gång årstiderna skiftar, och speciellt den tid på året vi är i nu.
 
De flesta människor får herpes i samband med påfrestning, känslomässig stress eller om man äter för mycket bröd, socker eller snabbmat. Herpesvirus kan bara bryta ut när nivån av aminosyran L-arginin är för hög. Man kan använda aminosyran L-lysin för att sänka L-arginin nivån.
 
Herpes talar faktiskt om en hel del om din stressnivå, depå av aminosyror och ditt immunförsvar. Är någon av dessa belastade i din kropp behövs det inte mycket innan du utvecklar herpes. Därför är jag ganska mycket en förespråkare av att förebygga. Det är nämligen mycket du själv kan kontrollera – och ändå inte.
 
Ju mer stress vi har i vardagen desto svagare immunförsvar får vi, och sedan behövs det inte mycket innan det sätts ur spel!
 
Därför rekommenderar jag dig, verkligen, att du varje dag, speciellt denna årstid, stöttar din kropp med kosttillskott!
 
- En multivitamin är bra att ta – helt enkelt för att du får alla de näringsämnen som din kropp behöver på en gång.
- Tarmflorabakterier är som ordet – bakterier för din tarm, som har behov av extra hjälp för att bryta ned näringsämnen och hålla ditt immunförsvar intakt.
- C-vitamin är någonting av det viktigaste som du kan ge din kropp denna tid. En stark antioxidant som har anti-cancereffekt och stöttar din immunrespons.
- Q10 ger energi på cellplan, och vem behöver inte det just nu?
- Omega 3 smörjer din kropp invändigt och är därför bra för kretslopp, nervsystem, tarm, hud och skelett.

När du får herpes:

L-lysin är en viktig aminosyra för riktigt många processer i din kropp och den spelar faktiskt också roll i utbrott av herpes. Herpes är nämligen en indikator på att du har lysinbrist i kroppen och genom att tillföra L-lysin minskas herpesutbrottet.
Ta tillskott av L-lysin – trappa upp dosen på följande sätt:
Dag 1: 2 x 500 mg
Dag 2: 4 x 500 mg
Dag 3: 6 x 500 mg
Dag 4: 8 x 500 mg
 
Du ska bara trappa upp tills utbrottet slutar och minskar. Den dos som du nått till ska du sedan fortsätta med i en vecka.
Köp gärna även Euphorbium comp. nässpray från Heel i hälsokostbutiken. Den kan du spraya på utbrottet och känna snabb lindring.
 
Vill du ge din kropp en energiboost samt uppleva mer vitalitet och glädje i din vardag?

Hos curra · me arbetar vi med helheten, kosttillskott och laboratorietester. Det är nämligen så att du kan göra en hormonanalys och få veta precis vad dina obalanser är och få en preciserad behandlingsplan utifrån dina obalanser, din kropp och dina behov!
 
Boka Friederich för en hälsokonsultation som görs hos Centro Sanum eller hemma hos dig: friederich@currame.com.
 
Varje månad har Friederich en gratisdag då du kan komma till Centro Sanum i Centro Idea och fråga om tips gratis. Nästa datum är 16 september kl. 15.00-15.30.

På återseende!

- Chloe & Friederich

Senaste artiklarna från En Sueco

Åldersfläckar på näthinnan – AMD (Åldersrelaterad …

AMD är en allvarlig ögonsjukdom som sägs vara den vanligaste orsaken till nedsatt syn i västvärlden...

Hälsa

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?

Varför utvecklar vi hormonella obalanser?   Många kvinnor lider av övervikt, hormonella oba...

Hälsa

Goldeneye permanent

I oktober är permanent makeup-temat eyeliner och punktstrecksteknik. Jag har tidigare skrivit om tec...

Hälsa

Var snäll mot dina fötter

Om du tar en titt på dina fötter – de har en naturlig kurvatur. Skor har oftast ett standardinlägg s...

Hälsa

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i ...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 20…

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräld...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton o...

Tema & Profiler

Bostadsbloggen

I detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN ska vi gå igenom hur du blir beskattat när du säljer din bostad oc...

Bostadsnytt

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det va...

Tema & Profiler

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Tio spanska städer som du inte får missa

Nyligen presenterade vi här på En Sueco en lista över de kändaste andalusiska städerna. I dag går vi på upptäcktsfärd i resten av landet och ger er re...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

AHN Golf - Oktober

Spanien-golf på Troxhammar golfklubb Klubben ligger i Ekerö kommun, som enbart består av öar, väste...

Golf

Besviken stjärna

Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodrig...

Sport

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton och under de senaste åren har mobilkamerorna blivit...

Tema & Profiler

Insekter på Costa del Sol

De finns överallt och vi kan inte undvika dem. Så varför låter vi oss inte fascineras av dem? Det varma klimatet i Andalusien skapar en stabil och god...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på?

Nu i oktober passar vi på att besöka Nueva Andalucía där vi möter Linda Serneholt för att få reda på vad hon har för sig just nu. Linda Serneholt kom ...

Tema & Profiler

Svenska Skolan i Fuengirola firar 50 år!

  2019 är en viktig milstolpe i den svenska historien på Costa del Sol, Svenska Skolan i Fuengirola firar nämligen 50 år! Jubilaren firades den ...

Tema & Profiler

Skandinavisk entreprenör visar det bästa av Málaga

Han kom med en rycksäck och några mynt I fickan. I dag har han 20 anställda och en ny rekordomsättning. Steffen Hansen är historien om företaget Solag...

Tema & Profiler

En intervju med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentligen var det bara ett experiment med att göra vin på 90 år gamla vinstockar som Peter Sisseck gjorde 1995. Han hade lockats till att jobba med R...

Tema & Profiler

Kultur

Blod, Svett & Toner

Folkkära och världskända Robert Wells styr återigen stegen mot ”Den nya teatern” i Mijas den 16 november. Det gör han då han nu firar 30-årsjubileum m...

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com