Efter övergångsåldern slutar kvinnor många gånger upp med att tala med läkaren om problem i underlivet, dels eftersom de skäms för det och dels därför att de inte vet att det finns hjälp få.
När en kvinna kommer i övergångsåldern slutar kroppen gradvis upp med att producera de två könshormoner östrogen och progesteron. Det får menstruationerna till att bli oregelbundna för att efterhand upphöra. Det är också därför som några kvinnor får torra slemhinnor. Genomsnittsåldern för övergångsåldern är 51 år och varar normalt mellan fem och 10 år. Det varierar mycket hur besvärad en kvinna är av förändringarna i kroppen.
När övergångsåldern är överstånden, tror många kvinnor, att underlivet är ett avslutat kapitel utan mycket funktion. Det kan betyda att de inte går till läkaren om de får besvär, som torrhet och smärtor i slidan. De tro det är en naturlig sak som hör till åldern och som man bara ska lära sig att leva med.
En stor internationell studie, där 4 000 kvinnor i åldern 55 till 65 år deltagit, visar att ungefär 40 procent av kvinnorna får besvär i vaginan och att sju av 10 kvinnor med den typen av problem inte går till läkaren med det innan det har gått ett år – när problemet blivit så stor att de inte kan ignorera det längre. Enligt studien skäms kvinnor över det och därför tar man inte upp ämnet. De vet inte om att det finns hjälp att få.

Fem behandlingsformer
Som alltid är det upp till kvinnan att välja om hon vill leva med besvären eller låta sig behandlas. Det finns många möjligheter och här berättar jag bara om fem av dem. Förslagen hjälper bara för de torra slemhinnorna och har absolut ingenting att göra med de hormonbehandlingar man kan få för alla de klimakteriella besvären – och där biverkningar kan förekomma.

Vagifem: är en vaginaltablett, som man tar två eller tre gånger i veckan. Den innehåller en liten mängd estradiol – ett naturligt förekommande kvinnligt könshormon – och är receptbelagt.

Ovesterin: tas också några gånger i veckan, antingen som vaginaltablett eller kräm och innehåller ett ämne som heter östriol och den verkar bara lokalt i vaginans området. Den har i stort sett ingen påverkan i resten av kroppen.

Estring: är en fyra cm bred ring som också innehåller estradiol som Vagifem. Skillnaden är att man stoppar upp ringen i slidan och den ska förnyas var tredje månad. Av det aktiva ämnet frigörs 7,5 mikrogram/dygn, så det är ganska små mängder som frigörs dagligen under de tre månaderna.

Cicatridina: är en hormonfri behandling, som lindrar torrhet i slidan och samtidigt återuppbygger slemhinnans normala funktion. Cicatridina innehåller Natriumhyaluronat, som finns i kroppen naturligt och är nödvändigt för slemhinnans funktion. Därutöver innehåller Cicatridina en rad olika naturliga oljor vilka verkar bakterienedsättande och infektionshämmande.

Mandelolja: kan alternativt påföras på de uttorkade områdena, om man inte vill gå till läkare eller apotek.

 

Av Hanne Rothe, farmaceut och audiolog, AudioMas Spain SL

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.