Att förebygga är framtiden

Att förebygga är framtiden

Förra året var vi på termografikurs i Washington DC. Det var en lärorik upplevelse, som vi gärna vill dela med er.

 
Omkring 350 termografer från hela världen hade samlats. Föredragspanelen var bred med flera inlägg från våra kinesiska, polska, amerikanska och sydamerikanska läkarkollegor. Det genomgående temat var: Hur termografin ingår i en samlad holistisk värdering av den enskildas hälsa? Hur vi kan hitta de svaga och starka leden, och därifrån vägleda klienten till nya hälsoinsatser? Och det viktigaste: Vi kan följa utvecklingen genom att göra termoscanning efter t ex tre eller sex månader. Här kände vi oss verkligen hemma och blev också bekräftade i hur vi arbetar i förhållande till hälsa och de arbetssätt som vi använder oss av på Vitafakta Health Clinic.
 
Varför är det då så viktigt att studera termografi i samband med förebyggande och integrerad medicin?
En undersökning från 2005 visar att ca 40 procent av alla dödsfall i USA år 2000 hörde ihop med livsstilssjukdomar. Vi vet att det är amerikanska siffror och att siffrorna för Europa är något lägre.
 
Men det som är avgörande för att vår hälsa nu under det 2100-århundradet är summan av inflammation, stress, toxiner, infektioner, näringsbrist, övervikt, stillasittande livsstil, allergier och inte minst det faktum att kropp och sinne påverkar varandra. Dessa livsstilsrelaterade tillstånden kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägssjukdomar, diabetes och cancer.

Cure & Care

En av de saker som det fokuserades extra på var att göra helkroppsscanningar, som ger en bättre bild av den dolda inflammationen, som kan finnas i hela kroppen, i stället för att bara fokusera på en del som t ex magtrakten. Genom att göra helkroppscanningar hittar vi nästan alltid saker som klienten inte känner till, som t ex inflammationer i muskler, leder, ben, kärlsystem, hjärta, bröst, nerver, mage och tarm.
 
Har vi fokus på sjukdom, letar vi efter en kur, Cure. Genom att ha fokus på hälsa och att förebygga, väljer vi att fokusera på att ”ta sig an”, Care. När vi arbetar med hälsa och att förebygga sätter vi upp en plan tillsammans med klienten, en plan vari fokus ligger på att ta sig an de svagaste punkterna, så att de inte utvecklas till någonting mer.
 
Just det att ha blivit medveten om en dold inflammation motiverar de flesta. Det är således klienten, med hjälp och rådgivning, som tar kontroll över sin egen insats och process till bättre hälsa och läkande. Verkligheten är nämligen den att vi under de två år som vi har arbetat med termografi har sett en stor minskning av inflammation på bara tre månader efter en livsstilsförändring.
 
Dessa bilder har tagits med tre månaders mellanrum, i samma temperatur. Vi ser en kraftig minskning av inflammation i ryggradens leder och muskler. Vår klient på bilden hade smärta i länden, och kände sig hämmad av det. Hon tog en utrensande och basande kur och började motionera. Hon gick ned i vikt, fick mer energi och överskott, och hon blev faktiskt smärtfri i länden.

The Issue is in the Tissue

Denna mycket enkla fras är en ögonöppnare: The Issue is in the Tissue, Problemet sitter i vår väv. Det betyder att; när det uppstår en inflammation i vår väv försöker kroppen att reparera samt att först och främst få bukt med obalansen. Om detta inte sker på grund av t ex dåligt immunförsvar, svaga reserver, stress, vitamin- eller mineralbrist, så blir väven hård och stel. Vi får ont när vi rör oss och blir därför rädda för rörelse. Hård och förstörd väv har mindre blodcirkulation, vilket leder till kronisk inflammation och stelhet i väven. Detta blir en ond cirkel, för nedsatt blodgenomströmning och försurning av väven blir en ökad grogrund för cancer. Följer vi Dr. Otto Warburgs tes utgör försurad, stel väv en gynnsam grogrund för cancer, och cancer är en gynnsam grogrund för inflammation och stelhet.
 
Som tur är ser vi ett ökat fokus på hälsa. Se bara på utvecklingen med allt fler ekologiska marknader och butiker här på Costa del Sol. Medvetenheten har verkligen ökat de senaste åren.
 
Innan väven blir stel uppstår det som regel en åtstramning, stelhet i muskelhinnorna. Om vi istället sträcker på oss, liksom katten här på bilden, ger vi muskelhinnorna en god antiinflammatorisk kur. Vi kommer mycket långt genom att göra utsträckningsövningar, tänk bara på våra husdjur, som sträcker på sig varje gång de reser sig. De har aldrig problem med spända muskler.
 
Så sträck på dig, motionera, få massage, gör yoga, pilates m.m. Det är mycket viktigt att röra på sig så att blodet kan cirkulera och förebygga de skador som kan vara på väg att utvecklas. I det långa loppet är det ofta den lilla insatsen som gör skillnad. Bara 10-15 minuters sträckningar per dag gör en jätteskillnad. Kom ihåg att problemen sitter i väven. The Issue is in the Tissue.
 
Vi hoppas att du blivit klokare på termografi och kroppen som helhet.
Hälsningar från Pernille och Nick.
Källa på studie: Mokdad, A. H. et al., (2004) Actual Causes of Death in the United States, 2000. Journal of the American Medical Association, 291(10), 1238-1245.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.