Torra ögon-syndromet är en av de vanligaste sjukdomarna som drabbar var sjätte person i världen och som dessutom ligger som orsak bakom ca en femtedel av alla besök hos ögonläkare. Trots att det är så vanligt förblir torra ögon-syndromet en av de mest feldiagnostiserade och felbehandlade sjukdomarna. 

Egentligen är hela konceptet, inklusive syndromets namn, felaktigt. I verkligheten är det i de flesta fall frågan om en kronisk inflammation som resultat av bristfällig smörjning av ögats yta, och handlar egentligen inte alls om torrhet. Symptomen varierar från milda till mycket svåra, och kan leda till invalidisering. De vanligaste förekommande symptomen är: irritation, brännande känsla, kliande röda ögon, känsla av att ha sand under ögonlocken, trötta ögon samt synnedsättning. Konstant rinnande ögon är också ett typiskt tecken på torra ögon-syndrom.
 
Några riskfaktorer för torra ögon-syndrom är: ålder, att vara kvinna, klimakteriet, artrit, användning av vissa läkemedel (t ex allergi eller antidepressiva mediciner, diuretiker, antihistaminer), ögonoperationer såsom LASIK och gråstarroperationer, vissa hudproblem som rosacea och atopi.
 
Ögats yta, som hela tiden fuktas med tårar och meibomskörtlarna som producerar lipider (olika fettliknande ämnen) fungerar som en perfekt biologisk helhet. Kemisk eller mekanisk obalans i detta system kan leda till skador på ögats yta, kronisk inflammation och försämrar de viktiga meibomskörtlarnas funktion. Meibomskörtlarna slutar fungera normalt med åldern samt på grund av orsaker som livsstil, klimat, stadsmiljö, användande av mobiltelefon och datorer m.m. Utan lipider stannar inte tårarna på ögats yta utan vaporiseras för snabbt. För att skydda samt fukta sig tillverkar då ögat mer och mer tårar, som bara rinner bort. Det ser verkligen sorgligt ut för det ser ut som om man gråter hela tiden. Ögonen känns ändå torra och irriterade samt blir lätt infekterade. I de flesta fall behandlas torra ögon-syndromet med fuktgivande droppar, så kallade ”artificiella tårar” som lindrar besväret tillsvidare men det har ingen långvarig effekt. En sådan strategi är mycket populär trots att den faktiska tårbristen som orsak till torra ögon är väldigt sällsynt. Mycket vanligare är att det handlar om brist på lipider, som är ett resultat av meibomskörtlarnas disfunktion. Noggranna undersökningar av patienter som lider av torra ögon-symdromet tar sin tid och tyvärr hanteras de för snabbt på många kliniker världen runt, och endast fuktgivande droppar skrivs ut. Medicinering med bara droppar löser inte problemet, besvären försvinner inte, och många patienter börjar känna sig frustrerade efter ett tag.
 
Förutom tid och kunskap krävs det mycket avancerad mätutrustning. Våra ögonläkare utför en grundlig klinisk undersökning, inklusive keratografisk mätning av hornhinnan och ögats topografi. Tear lab-utrustningen som vi har analyserar tårarnas kemiska balans och osmolariteten. Vid undersökningen med infraröd kamera ser ögonläkaren konditionen på meibomskörtlarna. All information samlas och summeras i en omfattande rapport för att sedan kunna välja den rätta behandlingen.
 
Ibland räcker det med att skriva ut vanliga tårdroppar, kortison, antibiotikadroppar eller ögonlockssalva. När infektionen är borta är det viktigaste att försöka få ordning på ögats naturliga smörjning. Den senaste och mest effektiva tekniken som gör det möjligt att reparera körtlarnas funktion heter Thermoflo. Den gör att termoelektrisk värme med precis temperaturkontroll når hela vägen in djupt genom ögonlocket och stimulerar meibomskörtlarnas arbete. Thermoflo värmemassage kallas även för Eye Spa för sin avslappnande effekt, och det är en mycket skön behandling. Under Thermoflo-behandlingen repareras det naturliga lipidflödet, vilket är nödvändigt för att bli av med torra ögon-syndromet för lång tid framöver. Man känner en betydlig förbättring direkt efter den första behandlingen och effekten efter tre behandlingar är långvarig, uppemot mot sex månader, ibland till och med ett år. Statistiken visar att majoriteten av patienterna som provar Thermoflo mår bättre både fysiskt och psykiskt och är mycket nöjda med resultatet.
 
Thermoflo är en helt ny och revolutionerande metod som bara börjat bli känd i Europa, och vi på Sol Eyes kliniken är först med att erbjuda Thermoflo behandlingar i Andalusien och Spanien.
Av Sol Eyes, www.soleyes.es

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.