Upptar din kropp den näring som du ger den?

Under en middag uppmärksammas det att jag inte äter kött. Det yttras en hård kommentar om att vi är skapade till att äta kött. ”Se bara på våra hörntänder…”

HelleBodytalk1Jag är motståndare till alla former av fundamentalism – även när det handlar om mat. I min klinik har jag sett allt för många obalanser i kroppens system, stress, depression, övervikt, ätstörningar och frustration orsakat av just hälsoprofeternas förmåga att manipulera och överskugga vår medfödda förmåga till att känna vad kroppen har behov av för att hålla oss friska och krya. Detta gäller både detoxkurer, paleokost, raw food och glutenfria dieter (med mindre att man har en allergi eller celiaki, vilket bör sägas så att orsaken kan hittas och behandlas).
 
Ät det du tycker om och med omtanke. Vill du gå ned i vikt måste du dra ned på kaloriintaget – äta färre kalorier än du förbränner. Har du cancer så låt i alla fall bli sockret, som cancerceller älskar och får näring av. Lider du av inflammatorisk sjukdom som t ex gikt så se till att ha din syre-basbalans i ordning.
Sjukdomsframkallande organismer hatar basiska miljöer.
Ingenting av detta är någon supervetenskap.
Självklart bör vi undvika att proppa oss fulla med gifter och tillsatsämnen; ät inte någonting som du inte vet vad det är. Enkelt! Och använd dina sinnen när du äter! Allihopa! I detta hus ska det gärna vara knaprigt, färgglatt, aromatiskt och fullt med smaker – och så ska vi bli glada av att äta vår mat.
 
Jag är vegetarian av djuretiska orsaker samt då jag arbetar med djur varje dag och sammankopplar mig med deras medvetenhet. Jag kan inte äta djur men jag gör för den sakens skull inget väsen av det. Inte heller denna dag då jag helt enkelt bara låter bli tallrikarna med fisk och kött men tar för mig av grönsaker och bröd. Trots min diskretion lyckas det provocera fram diskussionen vid bordet, där jag sitter med spanska vänners vänner. Klassiska andalusier med en försmak för kött, fisk och skaldjur medan ”det gröna odlas för att exporteras”. Och ja, vi bor utan tvekan mitt i Europas örtträdgård, även den ekologiska.
 
Efter en något ettrig debatt om djurvälfärd, ett ämne vari det inte går att undvika att tjurfäktning nämns (och det är inte ens jag som tar upp denna infekterade diskussion) kräver läkaren, som också sitter vid bordet, svar från mig på hur jag kan vara så naiv att jag tror att jag får tillräckligt med näring utan att äta kött. Utan att låta mig svara försvarar han sig (intressant att en del människor har behov av att försvara sig medan de angriper – det blir oftast bara fel) och hänvisar till en mängd forskning. Kanske hoppas han på att jag med min mer filosofiska vinkel på livet i allmänhet och till hälsa i synnerhet ska falla här. Tvärtom! Här ser jag färskt hö till en av mina käpphästar, och så fattar jag stafettpinnen.

Proteiner och fettsyror

Det är en myt att vi måste fylla oss med proteinrik kost för att hålla oss friska och krya. Och den lilla andelen protein som vi bör få i oss kan mycket väl komma från växtbaserad kost som t ex bönor, linser, ärtor, spenat, potatis m.m.
 
Grönsaksproteiner kallas okompletta proteiner, och vi måste tillföra kroppen aminosyror för att kroppen ska kunna ta upp dem. Dessa får man bland annat via spannmål, och genom att mixa dessa med ris, quinoa osv. skapar du just proteinernas byggsten.
 
Tillbaka till hörntänderna. Till följd av evolutionen har vi människor inte längre en svans. Även kroppsbehåringen har minskat på grund av förändringar av vår livsstil. Detsamma gäller tand nr 3 på båda sidorna av över- och underkäke, som nu inte är lika spetsig som förr.
 
Våra gener förändras hela tiden, anpassar sig efter oss – och så var det även när vi gick ifrån ett jägar-samlar-samhälle för tusentals år sedan till att börja odla marken. Det innebar nämligen mindre kött och fler grönsaker. Och är man utrustad med de så kallade grönsaksgenerna (FADS1 och FADS2) ja, då finns det hopp för oss som inte vill äta djur.
 
Jag uppmanar absolut inte att alla ska gå och göra gentester – eller att skippa kött. Tvärtom! Din kropp talar om för dig vad den behöver samt om den upptar den näring som du serverar den. Det gäller proteiner, mineraler – och essentiella fettsyror (fettämnenas byggstenar) som är innehållet i läkarens angrepp nummer två. Och nej, man behöver inte äta fet fisk för att få i sig tillräckligt med omättade fettsyror. Man klarar sig faktiskt bra med växtoljor (t ex olivolja, som innehåller Omega 9), nötter, vete och linfrö är rika på Omega 6 medan t ex chiafrö är rikt på Omega 3.
 
Och så är det min tur:
”Hur vet du att din kropp överhuvudtaget tar upp näringen från den mat som du äter?, frågar jag läkaren, och fortsätter: ”Kanske upptar den slaggprodukterna och släpper ut näringen direkt…” Jag väntar med spänning på svar, men nu är diskussionen uppenbarligen slut.
 
retmedsvampe
 
– få dig en sinnesrik måltid – utan kött.

Upptar du näringen från din kost?

Allt fler kommer till BodyTalk med matsmältningsproblem, trötthet, diffusa smärtor, koncentrationssvårigheter och stress – för att låta kroppen tala om att den i stort sett inte upptar näring från kosten och att kroppen i stället tar upp slaggprodukterna från det samma. Det är inte sällan som det speglar det mentala, där klienten låter näringsrik information flyta rakt igenom medan huvudhjärnan försöker att bearbeta sinnesintryck. Dessa är intryck som inte är användbara eller relevanta för klienten – alltså mentalt avfall, som resulterar i meningslös oro, sömnlöshet, dålig mage och stress, just för att huvudhjärnan inte kan tvingas till att hitta lösningar samt svar på sådant som den inte är programmerad till. Om maghjärnan i stället aktiveras under en BodyTalk-session sker både stora fysiska och mentala förändringar, som visar vägen till en friskare hälsa.
 
Din kropp är alltid din egen, bästa kostvägledare, din alldeles egna dietist. Välj att förstå signalerna och du kommer att veta vilken kost som passar din egna unika kropp. Kroppen kan berätta för dig om du har brist på proteiner, fettsyror eller mineraler. Om du ska ha korv eller grönsakspaj. Om din kropps ekosystem fungerar optimalt, så att mikroorganismerna i tarmen kan syntetisera byggstenar som t ex vitaminer, aminosyror, salter m.m. Den kan berätta om dina celler faktiskt upptar den vätska som du dricker – och rensar ut deras slaggprodukter.
 
Om kroppen inte fungerar optimalt hittar vi orsaken, som kan vara allt från den press som nutidens hälsogurus serveras oss som svar på kommunikationsbrist mellan t ex lever och bukspottskörtel, obalans i nervsystemet som påverkats av en felroterande globs (den översta halsvirveln) tryck på hjärnstammen m.m. Orsaken finns där! Och vi kan hitta den – ofta som en komplex blandning av fysiologiska, anatomiska, psykiska, miljömässiga, emotionella, genetiska och epigenetiska orsaker.
 
Vill du veta om din kropp tar upp den näring som du ger den, beställ då tid till en BodyTalk-session!
För mer information är du välkommen att ringa till mig på tel. +34 607 62 91 06 – eller läs mer om BodyTalk på www.bodytalk-torreblanca.com
Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker – både människor och djur är välkomna.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.