Det är kanske en fråga som du själv funderar över nu och då. I vår värd kan detox betyda så mycket – först och främst är det ett sätt att ge kroppen en paus genom att stoppa tillförseln till den av belastande mat och dryck, såsom socker och energibooster, och därefter är det att hjälpa kroppen med att göra sig av med slaggprodukter. Tillslut är det att stötta kroppens egna utrensningsorgan.
 
Din kropp är skapad till att eliminera utifrånkommande toxiner och belastande ämnen samtidigt som den tar borg egna toxiner och slaggprodukter. Därutöver har dina utrensningsorgan även ett viktigt arbete i förhållande till ditt immunförsvar, nervsystemet och hormonsystemet.
 
Din kropps största utrensningsorgan är din lever, dina njurar, dina tarmar och din hud – alla har de funktioner som dagligen ser till att du är frisk, pigg och stark!
Dessvärre är det så att dina organ ”designades” för många miljoner år sedan – under stenåldern, och har inte uppdaterats sedan dess – men man kan ändå lugnt säga att det är stor skillnad på att leva i dag kontra då – på både gott och ont.
 
Din kropp upplever dagliga belastningar som skulle kunna slå ihjäl den om du inte hade ett immunförsvar som räddade dig. Du inandas varje dag en massa skadliga ämnen som t ex toxiner, avgaser och nikotin, som slutar i din kropp som fria radikaler och som därmed kan ge allvarliga konsekvenser. Utöver det så äter du också kemikalier. Grönsaker och frukter är ofta besprutade, all var mat paketeras in i plast och en del av maten som vi väljer att äta innehåller fler konserveringsmedel än faktisk näring, och samtidigt är mycket av köttet vi äter fyllt med läkemedelsrester.
 
Så ja – detox och dina utrensningsorgan är verkligen viktiga!

Låt oss ta en titt på din fina tarm

Din tarm börjar från munnen och slutar vid ändtarmen. Din tarm tar upp näring som din kropp ska använda som byggmaterial och därtill sörjer den för att avfallet kommer ut igen – både det som just har kommit in, det som du själv har skapat, och det som har kommit in utifrån, men som ska ut med det samma.
 
Din tarm innehåller det mesta av din beredskap (immunförsvar) – det är ganska så smart då din tarm möter många märkliga ämnen och arter som kan skada dig om det får lov att komma längre in. Men genom att ditt immunförsvar ligger där så ser immunförsvaret till att ”kontrollera” det, innan det blir insläppt hela vägen. Om det inte är bra nog så sparkas det ut igen.

detox2Dina njurar

Dina njurar sitter i ländryggen. Du har två av dem, och dessa ska du ta väl hand om!
Njurarna rensar ut slaggprodukter från din kropp via urin och svett. De reglerar kroppens vätskenivå samt saltbalans och utöver det håller de även koll på ditt blodtryck. De styr även din kropps surhetsgrad – det vill säga att de är med och styr din pH-balans. De medverkar till att det skapas röda blodkroppar, underhåller ditt skelett och filtrerar och rensar ut bland annat urinämnen, kreatinin, urinsyra, fosforsyra och läkemedelsrester.
 
Njurarna rensar ca 190 liter blod under ett dygn, som strömmar igenom de miljontals minifilter via blodkärlen i njurarna. Filtreringsprocessen kan bli störd och försvagas om matsmältningssystemet, speciellt levern, fungerar dåligt.
 
detox3Symptom på nedsatt njurfunktioner kan vara bland annat: problem med blodtryck, gikt, njursten, blodbrist, ödem, andfåddhet, svagt immunförsvar, hudproblem, huvudont, klåda, eksem, brist på aptit, illamående, diarré, svindel, trötthet, blekhet, rygg- och ländsmärtor samt muskelkramper.
 
Njurarnas viktigaste funktion är att reglera blodets sammansättning av vatten och salt samt rensa ut slaggprodukter, varav det viktigaste är urinämnen, som skapas i levern vid nedbrytning av proteiner.

Din lever

Din lever är ett av de viktigaste organen som du har i din kropp. Den har över 500 funktioner i kroppen ! Leverns viktigaste uppgift är att avgifta och rensa din kropp. Utöver det spelar den en viktig roll för din energiproduktion, ditt kretslopp, blodsockerregleringen, hormonsystemet, fett-, protein- och kolhydratsomsättningen, samt upplagring av vitaminer.
 
Din lever tar hand om ca 25 procent av ämnesomsättningen och använder 12-20 procent av kroppens totala energi, som den måste producera i sina egna celler. Den har ca 1-2° högre temperatur än övriga kroppen.
 
Den har många viktiga metaboliska funktioner. Den omvandlar näringsämnen från din mat till ämnen som kroppen kan hantera och tar hand om dessa ämnen och gör celler av dem, när det behövs. Den tar även upp gifter som den konverterar till harmlösa ämnen, eller ser till att de frigörs från din kropp.
 
Varje minut strömmar det ca 1,5 liter blod igenom de små blodkärlen i leverns inre. Där undersöks blodet av levercellerna. Under ett dygn filtreras det alltså mer än 2 000 blod i din lever!
Blod kan komma från matsmältningskanalerna och strömmar genom portavenen till levern där blodet bär med sig näringsämnen, läkemedel och gifter med sig. När det når levern behandlas dessa ämnen och förvaras, förändras och/eller avgiftas, varefter det skickas tillbaka i blodet eller släpps ut i tarmen. På detta sätt kan levern t ex rensa ur alkohol ur ditt blod liksom rensa ut biprodukter från nedbrytning av läkemedel.
 
Leverns viktigaste funktioner:
Lagring och reglering av näringsämnen
Reglering av en jämn nivå av glukos i blodet
Lagring av näring, först och främst i form av socker, vitaminer och järn
 
Producerar och bildar viktiga ämnen:
Producerar blodproteiner, t ex koaguleringsfaktorer
Ombildar fett och proteiner vid svält
Producerar galla, som använd vid smältning av fettämnen
Ombildar A- och D-vitamin till aktiv form
Producerar kreatinin, som fungerar som musklernas ”energi-batteri”
Producerar nitrogenbaser, som bland annat ingår i DNA
 
Oskadliggör gifter och slaggprodukter:
Förstör eller oskadliggör alkohol, gifter och läkemedel
Förstör hormoner när de har fullföljt deras uppgift
Eliminerar bilirubin, en slaggprodukt från gamla, röda blodkroppar
Ombildar ammoniak, som skapas i kroppen, till urinämne
Ombildar mjölksyra, som skapas i kroppen, till glukos

Du känner kanske till detta:

När du var ung kunde du utan problem klara av att dricka alkohol flera dagar i rad – men nu, ja, nu klarar du inte av det längre. Det tar för lång tid innan du har återhämtat dig och du blir lättare full, får huvudvärk, blir trött och har bakfylleliknande känslor i flera dagar efteråt – allting är tecken på att din lever blivit överbelastad och verkligen är i behov av omvårdnad!
 
En belastad lever kan vara orsak till många olika symptom: huvudvärk, trötthet, blodsockerproblem, biliär kolik, kolesterolproblem, inflammerade slemhinnor, inflammatoriska tillstånd, bronkit, kroniska infektioner, aptitlöshet, influensaliknande symptom, muskelsmärtor, återkommande herpesutbrott, ödem, mag-tarmproblem, åderknutar, klåda och mycket mer.

Njurrensande örter:

Brännässla
Brännässlor är C-vitaminrika, de hjälper njurarna med att filtrera vätska. Det är bra att dricka tre stora glas vatten om dagen med te på brännässla.
 
Berberis
Berberis stimulerar produktionen av galla och verkar vid gallsten och andra gallproblem. Stärker levern och tarmens slemhinnor. Dricks som te.
 
Solidago – Gullris
Hjälper njurar och urinvägar. Solidago är avslappnande och stärker slemhinnorna varför det används för att behandla slemhinnor i luftvägar, tarmsystem och speciellt urinvägar. Gör te med tre-fyra matskedar solidago till en halv liter kokande vatten. Mer än så får man inte dricka dagligen!
 
Allt kan köpas i din hälsokostbutik.

Kosten

Det finns mat som innehåller höga nivåer med antioxidanter, som hjälper till att skydda din lever och håller den frisk, medan annan mat stöttar din leverutrensning.
 
*Äpplen innehåller pektin, som hjälper till att binda och urskilja tungmetaller. Detta hjälper direkt med att reducera filtreringsbelastningen på levern.
*Rötter, morötter, röd lök och aubergine innehåller flavonoider och betakaroten, som är potenta antioxidanter.
*Vitlök innehåller starka antioxidanter, som hjälper till att rensa ut tungmetaller ur levern.
*Ägg, broccoli och spenat innehåller B-vitaminer, som förbättrar leverns funktion och främjar nedbrytningen i levern.
*Vitamin B12 hjälper till att metabolisera fetter och förbättrar leverns egen hälsa.
*Kryddor och grönsaker som blomkol, broccoli, kål, bokchoy, grönkål och rädisor innehåller glucosinolater, som hjälper levern med enzymet till avgiftning.
*Grapefrukt är rikt på antioxidanter och hjälper till med naturlig avgiftning av levern.
*Bittra grönsaker som maskros och senapsfrö främjar produktionen och strömmen av galla.

Simple Detox

I den tid som vi lever i, när vi är förorenade med tillsatser, miljögifter, rök, läkemedels- och hormonrester samt överdrivet intag av fett, alkohol och kolhydrater, har det aldrig varit viktigare att stötta och hjälpa vår lever.
 
Tre månaders avgiftning av levern en gång per år bör vara ett minimum om man vill stötta leverns stora arbete och leva sunt med en bra hälsa.
 
På Simple Detox, vår tremånaders-onlinekurs, som börjar den 25 januari, är det din kropp, din hälsa och dina utrensningsorgan som står i fokus!
 
Belastningarna här orsakar nämligen brist på överskott, trötthet, apelsinhud, libido och hormonella obalanser, och därför ger vi dig nu möjlighet att göra en stor och viktig insats för din hälsa – Se mer här.
 
Just nu har du chansen att vinna en plats på Simple Detox – skriv till curra • me på: info@currame.com och berätta om varför just du ska vinna detta! Vinnaren dras den 15 januari och vi meddelar vinnaren direkt.
 
Vill du göra någonting lite extra för din kropp, boka då en hälsokontroll hos Friederich. Denna kan göras i Centro Sanum eller hemma hos dig själv. Kontakta Fredrich på: friederich@currame.com eller på +4527207723
 
Vi ses! 🙂
Chloe N. Bjoerk & Friederich Damore Bruun
 

 
Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser dig som en helhet och erkänner att din livsstil, ditt sinne, ditt psyke och din kropp hör ihop! Tillsammans har de mer än 25 års erfarenhet i behandling av hormonella obalanser och kroniska sjukdomar. De är grundare till currame-metoden, Health Mentor Utbildning och Skapa naturlig (hormon)balans.
 
Vill du veta mer eller har frågor är du välkommen kan du besöka: www.currame.com, facebook.com/currame/ och @currame0, eller skriv till dem på:
info@currame.com
Av Friederich Damore Bruun & Chloe N. Bjoerk – Holistic Nature Doctors, Författare, Utbildningsledare och Master Health Mentorer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.