Fakta:
Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser på din kropp som en helhet och erkänner att din livsstil, ditt sinne, ditt psyke och din kropp hänger ihop! Tillsammans har de mer än 25 års erfarenhet i behandling av hormonella obalanser och kroniska sjukdomar. De är grundare av currame-metoden, Health Mentor utbildningen och Skapa naturlig (hormon) balans.
 
Läs mer eller ställ frågor på: www.currame.com, www.facebook.com/currame/ och instagram: @curra.me, eller maila: info@currame.com
 
Din sköldkörtel, som sitter i din hals, reglerar hur du växer samt din ämnesomsättning, din kroppsvärme och energiproduktion samt ditt nervsystem och sexuella utveckling.
 
Ämnesomsättningen är organismens samlade energi- och ämnesomsättning i alla celler och i all vävnad. Den näring som du upptar från maten som du äter ombildas till energi i cellernas ”kraftverk” – mitokondrier. Ämnesomsättningen är i jämvikt när du får i dig samma mängd energi via mat och dryck som du förbrukar i din ämnesomsättning eller som försvinner ut ur kroppen genom avföring, urin och ur huden.
 
Kroppens ämnesomsättning regleras av ämnesomsättningshormonerna tyroxin och trijodtyronin, som bildas i sköldkörteln. Är det för lite av dessa hormoner kommer allting i kroppen ske långsammare, tarmarna kommer att stanna upp med förstoppning och vikten ökar. Är det för mycket av hormonerna kommer allting att gå på högtryck med hjärtklappning, skakningar, svettningar, diarré, viktminskning m.m.
 
Med för låg ämnesomsättning kan menstruationen bli kraftigare samt mer smärtsam och fertiliteten minskar. Psyket påverkas också med ökad tendens för depression, dåligt minne och minskad koncentrationsförmåga.
 
Ämnesomsättningen styrs från hjärnan genom hypofysen, som producerar hormonet TSH, som heter Tyreoideastimulerande Hormon. TSH stimulerar sköldkörtelns produktion av ämnesomsättningshormonerna Tyroxin, T4, och trijodtyronin, T3. Är produktionen tillräcklig eller för hög minskas produktionen av TSH och tvärtom.
 
T4 omvandlas till T3 i vävens celler och T3 har 4-5 gånger högre biologisk aktivitet jämfört med T4. Omvandlingen av T4 till T3 sker mest i levern och brist på zink och selen kan bland annat, ihop med stress, hämma leverns omvandling av T4 till T3. Så har du problem med detta kan det ge problem med för lågt T3. Har du järnbrist kan du också ha problem med ombildandet av T4 till T3, dock får du endast ta kosttillskott av järn om du har järnbrist, för mycket järn gör nämligen att celler och fett oxiderar (härsknar). Därför rekommenderar jag alltid tillskott som kelp, spirulina och chlorella, som är rika på antioxidanter, järn och jod.
 

Jodens viktiga roll

Jod har en viktig roll i ämnesomsättningen då jod ingår i ämnesomsättningshormonerna. Tyroxin, T4, innehåller fyra jodmolekyler och trijodtyronin, T3, innehåller tre jodmolekyler. Jodbrist är vanligt i världen, speciellt i de länder där det inte äts speciellt mycket fisk eller annan mat från havet.
 

Livsmedel som blockerar jod i din kropp

Har du problem med din sköldkörtel, finns sådana problem i din genetik eller vill du förebygga framtida problem, så skulle jag rekommendera dig att låta bli sojaprodukter och jordnötter samt undvika tandkräm med fluor. Fluor utkonkurrerar jod i din kropp och hämmar omvandlandet från T4 till T3.
 

Andra hormoner i din kropp

Dina ämnesomsättningshormoner är viktiga för bildandet av hormonerna progesteron och moderhormonet pregnenolon, som många andra hormoder bildas ur. Progesteron är viktigt för din cykel, dina slemhinnor, din graviditet och östrogenbalansen.
 
Hela ditt hormonsystem arbetar tillsammans så är det problem med en sak ställe kan det även vara problem med någonting annat.
 
Sköldkörtelhormonerna är även viktiga för kolesterolfunktionen och utsöndringen, så upplever du ämnesomsättningsproblem har du troligen även för höga kolesteroltal. För stort intag av dåligt fett blockerar nämligen produktionen av sköldkörtelhormonerna och deras verkan i cellerna. När förstörda fettsyror tas upp i cellerna bidrar det till att hindra omvandlingen av T4 till T3.
 
Kokosolja är ett bra val! Kokosolja innehåller mellankedjade fettsyror (MCT). Dessa fettsyror kan öka ämnesomsättningen och därmed främja viktnedgång. Kokosolja är också mättat fett (ett bra sådant) och kan därför tåla uppvärmning till stektemperatur, varför jag rekommenderar att man endast steker i ekologisk, kallpressad kokosolja.
 
Fettsyrorna i kokosoljan kan hjälpa till att återuppbygga friska cellväggar och kan även ge smidig hud. Utöver det ökar kokosoljan enzymproduktionen, bland annat av enzymer som hjälper till att omvandlingen T4 till T3. Det finns faktiskt bara bra saker att säga om kokosolja och dessutom smakar det gott.
 

Leptin

Leptin är ett viktreglerande hormon som bildas i fettvävnad. När hormonet friges påverkar det hjärnans viktreglerande center, varmed mättnadskänslan ökar och ämnesomsättningen (energiomsättningen) höjs. Leptin spelar även en viktig roll genom att öka energiförbrukningen genom en ökad förbränning och är därför viktig i reglerandet av vikten. Här spelar ämnesomsättningshormonerna också en viktig roll, speciellt T3. Behandlingen med leptin har visat sig förebygga minskning av produktion av T3.
 
För att förebygga är det viktigt att du äter grönsaker varje dag. Gör gärna så att varje gång du ska äta så fyller du tallriken med grönt, som är fyllt med näringsämnen balanserar din ämnesomsättning.
 

Kosttillskott som är viktiga för balansen i din ämnesomsättning

C-vitamin skyddat tyroxin och B-vitamin såsom B2, B3 och B6 är nödvändiga för normal produktion av ämnesomsättningshormon. D3-vitamin har viktigt inflytande på ditt immunförsvar och motverkar utveckling av autoimmuna sjukdomar som Hashimotos.
 

Få regelbunden motion

Motion ökar produktionen av ämnesomsättningshormon i sköldkörteln och gör samtidigt väven mjukare för ämnesomsättninghormonerna. Motion normaliserar kortisol, insulin, glykos, sköldkörtelhormon och flera andra hormoner samt tillför mer syre till hjärnan. Cellfunktionen förbättras, vilket bidrar till att rensa ut stress och motverkar även depression.
 

Är du nyfiken på mer?

Anmäl dig med länken här och få 1,5 timmars gratis undervisning om din ämnesomsättning och sköldkörtel: www.currame.com/produkter/boost-dit-stofskifte-gratis-webinar/
 

Testa ditt hormonsystem

Det kan verkligen vara avgörande att få reda på hur ens hormonsystem mår för att kunna hjälpa sig själv att komma i balans. Därför är en hormonanalys, som analyserar hela hormonsystemet, en bra idé. Vill du veta mer om testet kan du skicka ett e-mail till oss.
Vill du göra det där lilla extra för din kropp så boka en hälsokonsultation med Friederich. Denna kan antingen göras i Centro Sanum eller hemma hos dig: friederich@currame.com eller på +4527207723
 
 
På återseende!
Av Friederich Damore Bruun & Chloe N. Bjoerk – Holistic Nature Doctors, författare, utbildningsledare och Master Health Mentorer.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.