Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser på din kropp som en helhet och erkänner att din livsstil, ditt sinne, ditt psyke och din kropp hänger ihop! Tillsammans har de mer än 25 års erfarenhet i behandling av hormonella obalanser och kroniska sjukdomar. De är grundare av currame-metoden, Health Mentor utbildningen och Skapa naturlig (hormon) balans.

Läs mer eller ställ frågor på: www.currame.com, www.facebook.com/currame/ och instagram: @curra.me, eller maila: info@currame.com
Östrogen kallas för det kvinnliga könshormonet, helt enkelt för att du som kvinna har de högsta nivåerna av östrogen i din kropp. Östrogen bildas i äggstockarna och i kroppen har detta hormon många funktioner genom hela ditt liv. Under puberteten är östrogen viktigt för att utveckla bröst, könsorgan, könsbehåring m.m. Utöver det har östrogen en roll i din menstruationscykel samt i samband med graviditet och födande. När du kommer in i övergångsåldern faller din östrogenproduktion, och detta kan ge obehagliga biverkningar.
Symptom på östrogendominans – känner du igen detta?
• √ Viktökning (speciellt på höfter och mage)
• √ Oregelbunden menstruation och/eller smärtsam menstruation
• √ Mer frekventa PMS-tecken, såsom spänningar i brösten, humörsvängningar, huvudvärk m.m.
• √ Trötthet och energibrist
• √ Lättirriterad och kanske deprimerad
• √ Problem med nattsömnen
• √ Minskad sexlust
• √ Håravfall – eller hår på platser där du verkligen inte önskar det
• √ Värmevallningar (dag och/eller natt)
• √ Torra slemhinnor
• √ Stelhet och ömhet i leder och muskler
 
Östrogen påverkar skelettets längdväxt samt ökar inkapslingen av kalciumsalter i skelettet. Dessutom ökar det kroppens förmåga att binda salt och vatten, vilket också kan förklara varför du upplever ökad kroppsvikt precis innan din menstruation.

Hormonstörande ämnen

Det har varit mest fokus på de så kallade miljö- eller xenoöstrogen som liknar effekten av naturligt östrogen. I naturen och hos försöksdjur vet man att miljööstrogen bland annat kan orsaka honliknande utveckling (feminisering) hos hanar, minskad fertilitet och missbildade könsorgan. En eventuell effekt av hormonstörande ämnen hos människor är inte lika grundligt undersökt men det misstänks att ämnena kan leda till liknande effekter på människor. Intresset för ämnen som kan blockera effekterna av östrogen (antiöstrogener) och manliga könshormoner (antiandrogener) har ökat. Det har dessutom bevisats att en del miljögifter stör effekten av sköldkörtels hormoner.
Exempel på saker som kan leda till mer östrogen-obalans
• Produkter i plast, såsom förvaring och flaskor
• Kosmetika, makeup och toalettartiklar
• Icke-ekologiska livsmedel
• Konserver
• P-piller (prevention)
• Sojaprodukter
• Och mycket mer…
Balansering av östrogen
Progesteron produceras i äggstockarna, binjurarna och (under graviditeten) i moderkakan. Progesteronets roll är mycket viktig för kroppen, hormonsystemet och välmående!
Progesteron hjälper dig bli gravid, stöttar dig under graviditeten, ger en smidigare hud och hjälper mot torra slemhinnor. Utöver allt detta ger det även mer harmoni i ditt mentala liv.
Progesteron har ett nära samarbete med östrogen varför deras gemenensamma balans är mycket viktig, om du vill balansera ditt hormonsystem.
Har du kommit i övergångsåldern kan progesteron vara ett av de viktigaste elementen till att bekämpa alla obehagligheter du eventuellt möter på.
 

Östrogen och progesteron

Ett överskott av östrogen i förhållande till progesteron kan förklara många symptom hos kvinnor. Hos äldre kvinnor som tar bara östrogentillskott kan progesteronbrist också resultera i symptom på östrogendominans, som omfattar viktökning kring höfter och lår, ömma bröst, muskelknutor, irritation, vätskeansamling och problem med sköldkörteln. Dessa symptom har också setts hos kvinnor som närmar sig övergångsåldern, vars östrogennivåer svänger kraftigt utan balansering av progesteron.
Om östrogendominans inte korrigeras kan det leda till cancer i livmoder och bröst, samt insulinresistens. I övergångsåldern faller äggstockarnas östrogen- och progesteronproduktion, vilket kan ge nya symptom som bland annat: värmevallningar, nattliga svettningar, vaginal torrhet, sömnstörningar, snabbare åldrande av huden och svagare skelett.
 
Behöver du hjälp?
Skriv då till på mailadressen i början av artikeln och så kan vi, gratis, se vad vi kan göra för dig!
Kan din man komma i övergångsåldern?
Visst!
 
Mäns nivåer av testosteron börjar falla någon gång i mitten av 40-årsåldern. Detta kan vara tecken på det som är känt som andropaus – den manliga övergångsåldern. Även om det är en naturlig del av åldrandet kan minskningen av testosteronproduktionen vara mer markant hos en del män jämfört med andra och kan ge obehagliga symptom såsom överdriven viktökning, stress, motionsbrist. Många läkemedel tär på en mans förmåga att producera testosteron, vilket resulterar i obalans i hormonsystemet och brist på livsgnista.

 

Vad kan du göra?

Jo, ju mer fett du har på kroppen desto större östrogendominans kan du också ha. Aromatas är ett enzym i din kropp som t ex främjar bildandet av östrogen och fett i din kropp. Aromatashämmare kan reducera cirkulerande östrogen hos kvinnor och män genom att hämma det enymatiska ombildandet.
Det finns många naturliga aromatashämmare därute, bland annat grönsaker från korsblomfamiljen såsom broccoli och kål samt från alliumfamiljen såsom lök och vitlök. Kosttillskottet Quercetin från äpple, kål, lök, resveratrol från skalet av röda druvor och rödvin. Omega-3 EPA och DHA har också visat sig ha en fantastisk effekt på just detta problem.
Är du nyfiken på mer?
Titta då in på vår webbplats och anmäl dig till Chloes kurs om östrogenbalans. Så snart du anmält dig får du undervisningsfilerna sända till dig, som du sedan kan se/höra när som helst.
 

Testa ditt hormonsystem

Det kan verkligen vara avgörande att få reda på hur ens hormonsystem mår för att kunna hjälpa sig själv att komma i balans. Därför är en hormonanalys, som analyserar hela hormonsystemet, en bra idé. Vill du veta mer om testet kan du skicka ett e-mail till oss.
Vill du göra det där lilla extra för din kropp så boka en hälsokonsultation med Friederich. Denna kan antingen göras i Centro Sanum eller hemma hos dig: friederich@currame.com eller på +4527207723
På återseende!
 
Källa: http://denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Sundhedsvidenskab/Samfundsmedicin/hormonforstyrrende_stoffer
Av Friederich Damore Bruun & Chloe N. Bjoerk – Holistic Nature Doctors, författare, utbildningsledare och Master Health Mentorer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.