Levern lider hos de flesta av oss. När levern överbelastas lider även övriga kroppen. Levern har många olika funktioner och en av dem är att avgifta och bryta ned giftiga ämnen. Är levern överbelastad och stressad förlorar den förmågan att avgifta och giftämnena måste söka andra vägar i kroppen.

 
Levern påverkas av allting som du stoppar i munnen, antingen positivt eller negativt. Det är nu sommar, varmt, semester – och även fest, vilket ofta åtföljs av både energidrycker och alkohol i mängder. Sluta med det! Innan det är för sent. Levern ska hålla hela livet och gärna vara i god form, så att vi kan vara friska och må bra. Levern står för glädjekänsla, så vårda den väl.
 
I slutet av maj lyssnade jag på ett radioprogram som handlade om barn och energidryck. Som före detta sjuksköterska, som gjorde mitt bästa för att ta till vara på barn bästa, valde jag att lyssna på programmet, trots att det gjorde mig både frustrerad och bedrövad. Det är för stunden ”inne” för både barn och vuxna att dricka så kallade koffein och sockerrika energidrycker. Barn som bland annat spelar dataspel eller utövar elitidrott är storförbrukare av dessa drycker, men många dricker det även i skolor, på diskotek och för vuxna är det vanligt på jobbet. I programmet berättades det om att barn som dricker dessa drycker kan få ångestattacker och så kan de lida av både stress, allergi, depression, huvudvärk, sömnproblem och inte minst av övervikt. Samma symptom gäller för vuxna, men som vuxen är det upp till oss själv att ta ansvar för vad vi stoppar i oss och förorenar vår kropp med, medan det bland barn kan vara svårt att stå ”utanför”.
I många länder är energidrycker förbjudna för barn under 16 år, det uppskattas nämligen att vart tredje barn mellan 10-17 år får märkbara biverkningar av energidryck, och att fler också läggs in på sjukhus på grund av biverkningar från energidryck.
 
Det sägs att barnen är föräldrarnas ansvar. Jag skulle vilja veta hur en förälder kan förhindra sitt barn från att dricka energidryck när barnet är med sina vänner, utan att föräldrarna är närvarande, som t ex i skolan. Det är svårt. Näst intill omöjligt.
 
Just nu ökar konsumtionen av energidryck våldsamt hos både vuxna och bar. Det finns siffror som visar en försäljningsökning på 41 procent förra året. Många vuxna tar ett par energidrycker när de känner sig lite trötta. En kall energidryck under en varm sommardag smakar gott och får en att kvickna till. Men pass på nu och tänk efter om det är värt det för din kropp. En undersökning har visat att 42 procent av dem som dricker energidryck med jämna mellanrum upplever biverkningar.
 
När jag kommer in i en matbutik fångas ofta blicken av de många olika färggranna, lockande burkarna med dessa drycker, där de står vid ingången och vid kassan.
 
En burk energidryck på 250 ml innehåller ca 80 mg koffein. En kopp kaffe innehåller ca 90 mg koffein. Koffein påverkar unga mest. Sedan finns det andra tillsatsämnen i energidryckerna som man inte vet så mycket om. Dessutom är energidrycker fyllda med socker. I en burk kan det vara mellan 14-17 sockerbitar (ca 50 g)! Socker är mycket beroendeframkallande och nästa steg är att kombinera energidryck med alkohol, speciellt när sommarfesterna nalkas. Det är en dålig cocktail för både unga och äldre, och det har vittnats om fler hjärtstopp på grund av blandningen. Flera forskare jämför kombinationen alkohol och energidryck med samma effekt som kokain har på hjärnan. Alkohol är ett farligt berusningsmedel. Energidryck, både ihop med och utan alkohol, kan medverka till stor obalans i vårt blodsocker, vårt nervsystem, kretsloppet, i hjärnan och hjärtat. Det är sedan inte lång kvar till diabetes 2 och andra inflammatoriska sjukdomar.
 

Kosten

Väljer du att dricka energidryck ibland så drick det med omsorg och självdisciplin samt sörj för att komplettera med blodsockerstabiliserande mat och dryck, som är bra för din lever och därmed för hela kroppen.
Olika energidrycker har sockerfria alternativ. Det kanske är bättre med hänsyn till kalorierna men din hjärna triggas fortfarande till att tycka om det söta, och det är inte heller alla konstgjorda sötningsmedel som är bra för oss.
I augusti 2009 varnade några israeliska forskare barn om att dricka läsk, saft och juice med socker i. De israeliska läkarna sa att större mängder av både vanlig läsk och fruktjuice kan leda till fettlever då leverns ämnesomsättning påverkas av sockret. Enligt forskarna ska man inte ersätta drycker med socker med sådana som innehåller sötningsmedel, då dessa kan vara lika farliga.
 
Byt ut de söta dryckerna mot hela frukter och håll dig till en cola som någonting extra till helgen. Drick mindre kaffe och alkohol. Om ingenting görs mot en fettlever kan tillståndet efterhand utvecklas till skrumplever och i värsta fall till levercancer.
 
Drick stora mängder vatten. Är du trött på vattensmaken så ställ in en kanna vatten med en skiva citron i kylen, så får vattnet en härligt frisk smak.
Drick levervänliga örtteer med t ex mariatistel, fräken, maskros, lakritsrot osv.
Gör dina egna smoothies av grönsaker som morötter, broccoli, stjälkselleri och grönkål. Söta drycken med äpple, levervänliga bär eller osötad saft av hälsosamma bär och tillsätt lite citron, som är snällt mot lever, som också bidrar till god smak.
 
Drick gärna ett glas rödbetsjuice varje dag. Är det för starkt att dricka den ren kan du späda ut den med vatten.
 
Ät och drick ekologiskt, så mycket du kan. Låt vardagsmaten till stor del bestå av grönsaker och komplettera med nötter och mandlar, rikligt med bär och eventuellt, ibland med lite ljust kött.
 

Kosttillskott

• Det viktigaste kosttillskottet för levern är mariatistel med sitt höga innehåll av silymarin. Den har använts i tusentals år som ett naturligt medel till att stärka leverfunktioner. Den stärker levercellmembranen, medverkar till att sänka det dåliga kolesterolet, stärker immunsystemet och så är det även en bra antioxidant. En del forskare anser att den även kan medverka till att hjälpa både lever och njurar, om du genomgår en kur med cellgifter.
• Se till att äta en bra vitamin/mineraltablett varje dag.
• Komplettera eventuellt med extra B-vitaminer. Se till att ta en produkt som innehåller kolin, som är bra för både lever och hjärna.
• Lecitin är ett fettämne som finns i alla våra celler. 30 procent av hjärnans torrvikt och 70 procent av leverns fettvävnad består av lecitin. Det kan vara en stor hjälp att ta lecitin varje dag under en period.
• Det kan också vara en bra idé att dricka kombucha varje dag. Kombucha är ett fermenterat, probiotiskt te som efter att det jäst har blivit en god dryck med bubblor, som rent smakmässigt påminner om vitt vin. Det innehåller en massa bara bakterier och Kombucha är också en stark avgiftare, som kan bidra till att hålla både bukspottskörteln och levern friska, liksom att det stabiliserar blodsockret. Är din lever sjuk bör du vänta tills den mår bättre innan du dricker kombucha, det kan nämligen vara för starkt för en sjuk lever. Du kan själv göra din kombucha, eller så kan du köpa den på hälsokost. Kombucha finns med flera olika smaker. Dosen är individuell men håll dig till 1-2 dl dagligen, det mår de flesta av oss bra av. Det finns många idéer kring hur kombucha bör drickas. Det bör inte drickas av gravida eller ammande.
Var uppmärksam på att kombucha innehåller en liten mängd alkohol, mindre än 1 % vol. Så alkoholister bör hålla sig ifrån att dricka det. Det finns även en aning socker i det, även om det mesta av sockrets förvandlats till andra beståndsdelar under fermenteringen.
Molkosan är populärt och nu när smaken ändrats de senaste åren smakar den lite som kärnmjölk. Den är alltså lite syrlig men blir basisk i kroppen, och det kan vara en bra motvikt till all syrebildande mat. Molkosan kan tas som en nyttig dryck, varmed du blandar i ett par teskedar av det i ett glas vatten.
 

Tips

• Ofta ses en relation mellan ögon och lever. Lider din lever så sänks även blodcirkulationen och dina ögon får för lite blod. Du måste vara medveten om att allting du äter och dricker påverkar din kropp. Välj därför dina sommardrinkar med omsorg.
• Enligt den kinesiska läran har vi ett organur i kroppen, så vaknar du ofta mellan kl. 01 och kl. 03 om natten är din kropp i behov av levervård. Levern arbetar nämligen på högtryck denna tid på dygnet.
• Ett allmänt tips för en hälsosam kropp är att göra ett C-rp-blodprov (C reactiv protein). Detta är ett protein som tillverkas i levern som ett tecken på inflammation i kroppen och därmed på en svacka i din hälsa generellt.
• Var medveten om vikten av glada tankar. Glädje är det viktigaste medlet för levern. Låt kärlek, fred och glädje vara drivkraften i vardagen. Det kan vara svårt, men övning ger färdighet. Börja kanske med bara 10 minuter varje dag och öka så lite varje vecka. Kroppens funktioner styrs av känslor och påverkar organen i vår kropp. Och det är därför viktigt att vi är medvetna om våra tankar, för att ge dem det bästa möjliga, förutom mat och dryck.
 
Av Anni Dahms, Sjuk-& Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.