En söndag ringde min dotter och frågade om jag någonsin hört talas om telomer. Lite stolt svarade jag att jag för ca 35 år sedan hade varit vid ett symposium med internationella forskare och telomer var en del av det som ingick i föreläsningarna. Jag berättade för min dotter att jag hade lagt det lite på hyllan, dels för att ingen i min omgivning kände till ämnet och dels för att jag då tyckte att det var lite skrämmande, för på dåvarande tidpunkt talade man om att ha funnit nyckeln till evigt liv.
 
Min dotter berättade att telomer verkar vara det som är modernt just och att det talas om det på alla möjliga konferenser och kurser, dels talas det om hur det är verksamt samt dels om vad vi som enskilda människor själva kan göra för att stärka våra telomerer så att åldern skruvas tillbaka så att vi får ny energi, även sexuellt.

Vad är telomer?

I vår kropp har vi en räknare som kallas telomer. Denna finns i vår DNA och den avgör hur många gånger en cell kan dela sig innan den åldras för att slutligen dö.
Telomer är små DNA-sekvenser som skyddar kromosomändarna varje gång våra celler delar sig. Telomererna fungerar som en stötkudde som skyddar kromosomens genetiska information vid celldelningen.

Efterforskning

Eftersom jag gör mitt bästa får att hålla mig uppdaterad inom det senaste när det gäller hälsosam livsstil började jag med lite egen efterforskning kring telomer och telomeras. Telomeras är det enzym som vi bildar för att bygga upp, föryngra och förlänga de telomerer som vi har.
Gränsen för ett långt liv är således, enligt vad flera forskare säger, vid 120 år, vilket verkar vara någon mystisk gräns för hur gammal en människa kan bli. Det finns flera bibliska historier om äldre människor men generellt finns det flera samhällen vari 120 år, lite mer eller mindre, är den ”normala åldern”. I flera samhällen är det möjligt att bevara ett hälsosamt och friskt liv i den höga åldern.
 
Telomererna blir kortare för varje celldelning och forskare menar att det är det faktum att telomererna blir kortare som leder till ålderdom och tillslut döden.
När vi föds är längden av en enskild telomer rimligt lång och så blir den kortare och kortare under livet. En telomers längd har t ex blivit 20 procent kortare vid 35 års ålder och vid 65 års ålder har den halverats ytterligare. Det finns samband mellan korta telomerer och kroniska och degenerativa sjukdomar samt Alzheimers.
 
Det går att förbättra telomererna genom att stärka enzymet telomeras hos oss går. De faktorer som vi kan hjälpa telomeras med verkar vara en blandning av bra kost, inga droger eller alkohol, tillräckligt med sömn samt mindre stress. Stress verkar vara en stor faktor. Det finns ett exempel från USA, från George Mason universitetet, där en undersökning har visat att kvinnor med barn har kortare telomerer än kvinnor utan barn.
Vi vet att telomererna får näring av enzymet telomeras. Så genom att ha tillräckligt med telomeras kan vi hjälpa till att reparera och föryngra telomererna.

Självklart ska du äta hälsosamt

Kosten som ska hjälpa dig att hålla telomererna friska och starka samt hjälpa bildandet av telomeras.
Undvik att förstöra kroppen med euforiserande ämnen, för mycket alkohol samt raffinerade kolhydrater med socker, ohälsosamma fettämnen och friterad mat.
Använd gärna kokosolja. Den är bra till matlagning för den klarar av de höga temperaturerna som behövs när du lagar mat. En riktigt bra olivolja och avokadoolja kan också rekommenderas att använda i maten dagligen.
 
Var i allmänhet försiktig med färdiglagad mat samt alltför bearbetad mat – mat som är sönderkokt. I hårt bearbetad mat förstörs enzymernas vitalitet och liv – det som skulle ge oss näring. Jag tycker att det är lite paradoxalt att jag ser så många fina och moderna kök samtidigt som det blivit allt vanligare att köpa färdiglagad mat med dåliga oljor, tillsatt socker, konserveringsmedel samt konstgjorda smak- och färgämnen. Hur i hela fridens namn kan vi överhuvudtaget föreställa oss att mat med så dålig kvalitet kan tillföra kroppen de näringsämnen som den behöver. I stället tar kroppen till olika sjukdomar som diabetes, cancer, demens, hjärtsjukdomar, benskörhet m.m. Bra matvanor är ett måste, men låt bli att stressa över det. Stress är mycket dåligt för friska telomerer.
 
Se till att få i dig tillräckligt med Omega 3-fettsyror. D.v.s. ät gärna massa fet fisk som t ex viltfångade lax. Vid undersökningar har det visat sig att telomererna inte förkortas lika snabbt hos människor med höga nivåer av Omega 3-oljor.
Ät tillräckligt med gröna grönsaker som spenat, broccoli, avokado och t ex olika sorters bär. Det kan vara mullbär, acaibär, russin, druvor och röd grapefrukt. Kom också ihåg frukter som äpple, kiwi, mango, papaya och ananas. Ät rent allmän gärna mest växtbaserad mat som är rik på antioxidanter.
 
Undvik att äta för mycket kött. Om det är möjligt se bör du se till att äta kött från djur som haft ett bra liv och fått beta fritt. Låt även linser ingå i din vardagsmat.
Drick mycket grönt te. Det bästa är om du själv gör ditt gröna te. Undvik det som finns färdiggjort på flaska.
Ät gärna nötter, mandlar och frön.

Kosttillskott

Det har visat sig att flera vitaminer och mineraler kan bidra till att motverka en tidig förkortning av telomererna.
Som alltid säger jag: du må börja dagen med en bas av bra vitaminer och mineraler för att hålla kroppen i balans.
• Se till att får ett B-vitamintillskott som innehåller alla b-vitaminer i bra dos. Det visar sig nämligen att b-vitaminer bidrar till att positivt hjälpa långa telomerer.
• Ta därutöver ett speciellt tillskott av B12, antingen ett som du lägger under tungan eller som spray.
• Du kan eventuellt kombinera intaget av B12 med folsyra. Det finns flera produkter.
• Ta C-vitaminer, gärna mellan 1 000- 3 000 mg dagligen. C-vitaminer förebygger förlust av telomerer men medverkar även till att öka telomerernas aktivitet.
• E-vitamin är bäst att ta med olika naturliga tokoferoler, mellan 40-400 mg dagligen.
• Zink är bäst att ta kvällstid och dosen kan vara mellan 20-50 mg dagligen.
• Ett lättupptagligt magnesium kan tas i dos mellan 400-800 mg dagligen.
• Får du bara lite sol bör du komma ihåg D-vitaminet. Om du vill ha naturligt D-vitamin bör du få minst 15 minuters sol på hela kroppen tre till fem gånger i veckan.
• Aminosyran Acetyl L-karnitin är både en hjärnbooster och bidrar till att aktivera telomeras till glädje för telomererna.
• Är du vegetarian eller äter bara små mängder kött är det bra att komplettera med l-karnosin, som hjälper till att bevara friska telomerer samt att reparera skadad väv liksom att det även tar bort gifter. Ta mellan 400-600 mg två gånger dagligen om du inte äter kött överhuvudtaget.
• L-arginin aktiverar telomerasens aktivitet. Ta 500-1 000 mg dagligen.
• Mariatistel, som vi normalt använder för att rensa vår lever, har visat sig ha positiv effekt på telomerasaktiviteten.
• Det samma har Ginko Biloba, som normalt används som en hjärnbooster. Det rekommenderas att ta en kur på 6 veckor varefter man håller upp i 6 veckor.
• Astragalus, som under tusentals år har använts för att stärka kroppen, immunsystemet och hjärta-kretslopp, har visat sig ha en fantastisk förmåga att boosta produktionen av telomeras, vilket är en stor hjälp för telomererna.

Tips

Det verkar som, enligt olika undersökningar, som om telomererna som betyder så mycket i vår åldrandeprocess påverkas mycket negativt, så att de snabbt blir kortare, när vi är stressade. Kronisk stress bryter ned telomererna och påskyndat därmed åldrandet.
Därför är det mycket viktigt att du ser till att reducera din stressnivå. Jag tror att vi alla uppskattar livet, så ta din stress på allvar och se till att arbeta dig ut ur den genom att kasta dig ut i några hälsosamma förändringar eller sänk ditt arbetstempo, eller vad det än må vara som just du stressas av. Ta eventuellt till professionell hjälp och redskap till att behandla din stress, eventuellt bara några få, viktiga nyckelord.
 
Jag vill gärna betona att jag är säker på att det inte bara är en fråga om att förlänga telomererna som är receptet för alla till ett långt liv. Nyligen läste jag en artikel om en kvinna som var 120 år. Hon prydde tidningens framsida och frågades vad förklaringen till hennes goda hälsa var. Utan att tänka länge över svaret sa hon att det var kärlek. Kärleken till hennes man, barn, barnbarn, barnbarnsbarn och annan familj.
 
Varje dag, hela livet, varje ögonblick fattar vi beslut om hur vi lever och vad vi fyller vårt liv med. Vi väljer livet genom de ord vi väljer att tala, genom den mat vi äter, genom våra handlingar och de utbyten vi har med omvärlden, människorna runt omkring oss och med den stora världen som helhet. Så speglas vår vitalitet. Vill vi förbättra det krävs det mod och hjärta samt stark självdisciplin, som återigen, aldrig får bli en stressfaktor.
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.