Mitt äldsta barnbarn Mads och hans fästmö är på besök hos mig. Mads har en speciell relation till Spanien då han som 10-åring bodde hos mig ett år tillsammans med sin pappa, och han gick även i skolan här. Mads var med mycket i den dagliga verksamheten i butiken, där det alltid diskuterades ivrigt kring vitaminer och mineraler samt hälsosam kost och betydelsen som detta har för en god hälsa. Det har visst påverkat honom en hel del då han valt att studera näringslära och avslutade sina studier med en doktorsavhandling i just näringslära när han var 28 år. Därför kändes det naturligt att fråga Mads om han ville komma med en vetenskaplig vinkel i denna artikel, som jag valt ska handla om typ 2 diabetes.

 

Kostens betydelse för typ 2 diabetes

Mads Vendelbo Lind
Forskare, Ph.D. 
Institutet för Idrott och Näringslära, 
Köpenhamns Universitet

 
Typ 2 diabetes är en sjukdom då blodsockret blir för högt och kroppen inte längre själv kan reglera det. Det kan leda till flera sjukdomar som hjärt- och nervsjukdomar. Förr kom oftast typ 2 diabetes i vuxen ålder. men så är det inte längre då det, i takt med den fetmaepidemi som vi ser, också skett en explosion i antalet personer med typ 2 diabetes. Undersökningar har visat att det globalt skett en ökning av typ 2 diabetes från omkring 5 procent år 1980 till hela 10 procent år 2020. Men det finns saker som man själv kan göra för att förebygga typ 2 diabetes, men hur vet man om man är i riskgruppen?
 
Skillnaden på typ 1 och 2 diabetes
Vid typ 1 diabetes upphör insulinproduktionen i kroppen helt. Detta beror på att kroppens eget immunförsvar dödar de celler som producerar insulin. Detta sker vanligen hos yngre barn och vuxna, och kräver att man reglerar sitt blodsocker med insulinsprutor. Man vet inte vad som utlöser typ 1 diabetes och kan därför inte direkt förhindra det.
 
Typ 2 diabetes drabbar först och främst vuxna, även om det i enstaka fall ses hos mycket överviktiga barn och unga. Sjukdomen är ärftlig, vilket innebär att våra gener också spelar en roll för om vi utvecklar diabetes. I många fall uppstår typ 2 diabetes dock till följd av en ohälsosam livsstil med fysisk inaktivitet och onyttiga matvanor. Därför har det lagts ned mycket tid och energi i forskningen på hur man kan förebygga och behandla typ 2 diabetes, så att man kan undvika att få allvarliga men av sjukdomen.
 
Typ 2 diabetes, förstadier, fettlever och åldrande
Det finns flera metoder för att få reda på om man ingår i riskgruppen för att utveckla typ 2 diabetes. Risken är högre för mycket överviktiga (BMI > 30 och/eller ett midjemått > 88 cm för kvinnor och > 102 cm för män), har en förälder eller ett syskon med typ 2 diabetes, har haft diabetes under graviditet, får medicin mot hjärtsjukdom, har högt blodtryck eller högt kolesterol, röker samt dricker stora mängder alkohol.
 
Men bara för att man ingår i riskgruppen behöver man inte ha typ 2 diabetes. Det är nämligen en sjukdom som i regel utvecklas långsamt och vari regleringen av blodsockret försämras gradvis med tiden. Därför har man börjat prata om förstadier till typ 2 diabetes, även kallat fördiabetes, då man kan se att blodsockret är lite för högt utan att vara så högt att man kallar det en sjukdom. Många gånger kommer fördiabetes också med en rad andra symptom som högt blodtryck, kolesterol och fettlever, och därför är man mycket intresserad av att förebygga utvecklingen av sjukdomen. Inom forskningen har det lagts mycket energi på att undersöka hur en förändring av livsstil kan användas för att förebygga typ 2 diabetes.
 
Kost och förebyggande av typ 2 diabetes
Jag forskar i vilken roll kosten spelar i förebyggande och utveckling av typ 2 diabetes. Tillsammans med flera andra forskare undersöks hur förtäring av fullkorn i stället för vitt, raffinerat spannmål påverkar hur blodsockret regleras. Vi kom fram till att det kan ge små förändringar gällande vikten och att detta kan leda till små förbättringar i regleringen av blodsockret. Just nu håller vi på att undersöka kostens betydelse för att förebygga typ 2 diabetes hos grönländska inuiter. Här undersöker vi om den traditionella grönländska kosten kan bidra till att bromsa explosionen av typ 2 diabetes som ses på Grönland efter att matvaror från västvälden, som hamburgare, pizza, chips och godis, har blivit vardagsmat på Grönland.
 
Rent allmänt finns det några goda råd till att äta hälsosamt för att förebygga typ 2 diabetes:
• Ät grovt (t ex genom att välja fullkorn).
• Ät varierat.
• Ät inte för mycket.
• Ät mycket grönt och lite frukt.
• Minska alkoholintaget.
 
För att förebygga typ 2 diabetes kan det också vara fördelaktigt att minska intaget av kolhydrater som t ex socker, godis, läsk och även pasta, ris och potatis. Det kan bidra till att man inte får så stora svängningar i blodsockret och på så sätt kan kroppen bättre reglera det.
 
För att förebygga typ 2 diabetes kan man också se att även små viktnedgångar på 2-3 kg kan ha stor betydelse och det har visat att man kan reducera risken för att utveckla typ 2 diabetes med omkring 30 procent. Även små förändringar i livsstil kan ha stor betydelse för utvecklingen av typ 2 diabetes. Det kan också hjälpa om man redan utvecklat typ 2 diabetes.
 
Symptomen på typ 2 diabetes är extrem törst, behov av att kissa ofta eller klåda och trötthet. Upplever man detta ska man gå till sin läkare.
 
Här slutar Mads del av artikeln och jag vill avslutningsvis rekommendera olika kosttillskott som jag har erfarenhet av, som kan hjälpa vid typ 2 diabetes samt hjälpa till att undvika sena komplikationer.
 
Kosttillskott
• Starka b-vitaminer, en tablett om dagen. Kan eventuellt kompletteras med extra B6-vitamin.
• Magnesium kan i samband med B6-vitamin medverka till att motverka problem.
• C-vitaminer i stora doser, t ex 1000 mg två gånger om dagen, helst med tillsatta bioflavonoider.
• E-vitamin kan vara ett bra komplement för att hjälpa kretsloppet.
• Zink kan vara bra hjälp för att motverka ögonproblem. Tas bäst kvällstid.
• Nästan alla människor har brist på D-vitamin. Detta vitamin kan hjälpa till att förebygga typ 2 diabetes.
• Krom kan hjälpa till att reducerat sötsuget och reglera kolesterolhalten i blodet.
• Livsviktiga fettsyror, som t ex Omega 3.
• Berberin, som används mycket inom den kinesiska medicinen, har visat sig vara mycket effektiv mot typ 2 diabetes.
• Taurin 500 mg, tre stycken. Kan motverka problem och besvär med ögonen.
• Gör eventuellt en lever-detoxkur ett par gånger om året.
 
Kom ihåg att du själv kan ta en stor del av ansvaret för din sjukdom om du har typ 2 diabetes. Detta kan du bland annat genom att börja leva ett hälsosammare liv. En bra möjlighet är att ta med hela familjen i utmaningen och det gäller även när det gäller motion. Få eventuellt kontakt med läkare som kan mycket om sjukdomen. Denne kan hjälpa dig med goda råd kring hur du ska lägga om din kost och dina motionsvanor. Det finns en del läkare som tillsammans med patienten skapar ett kost- och aktivitetsschema, vilket sedan följs upp löpande tills du och din familj klarar av förändringarna själva. Det är viktigt att du börjar på en nivå som du kan hålla som en utmaning utan att det blir en stressfaktor.
 
Var försiktig med för mycket alkohol, snabbmat, glass och andra sockerrika livsmedel samt olika energidrycker.
Av hela mitt hjärta önskar jag att du slipper bli en del i diabetesstatistiken, som Mads nämner ökar kraftigt nu för tiden.
 
Med ovanstående önskar jag dig en riktigt glad sommar!
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikerna Annis Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.