Ögat

Denna månads ämne har valts då en av mina nära och kära vänner berättade om sina ögonproblem. Han hade fått konstaterat att han har ett födelsemärke bak i ögat och hade trötta, smärtsamma och rinnande ögon med lite inflammation. Nu ville han gärna veta vad han kunde göra själv. Specialisten på ögonsjukdomar hade sagt att det inte var farligt men att märket skulle kontrolleras regelbundet.
Som tur är, är det mycket ovanligt att få födelsemärken i ögonen och än mer ovanligt är det att märkena utvecklas till någonting allvarligt. Det är vanligt hos personer som är mycket ljusa.
 
Min vän är mycket beroende av god syn och sitter hela dagarna, ofta mellan kl. 07.00 till 18.00, och arbetar vid skärmen.
 
Jag började ganska snart att se över vad man kan göra. Många optiker ropar högt ”lystring” över det ökande antalet människor som arbetar så många timmar framför skärmen varje dag. Alla dessa timmar ökar risken för att utveckla närsynthet, gråstarr och senare grönstarr med macula (”gula fläcken”) degeneration.
 
Skärmen och min väns mobiltelefon samt daglig bilkörning gör även det att han utsätts för en massa strålning varje dag. Därför är det första som jag gör att rekommendera honom ett chip. Det är en 5G-mobilkonverter, som kan korrigera de negativa frekvenserna från mobiltelefoner och andra strålfaror inklusive e-smog. Konvertern verkar på en radie av 30 cm och eftersom han alltid har sin mobiltelefon bredvid sig kan han klistra fast konvertern på baksidan av telefonen och lägga den vid sidan av datorn så att även strålarna från den kan försvagas. Livslängden på chipet är 30 år. Företaget i-like metaphysik är ett schweiziskt familjeföretag som arbetar med förebyggande och välmående med hjälp av irradiationsteknologi. Vill du veta mer om detta chip finns det mer information på: www.i-like.net
 
Som en liten present köpte jag ett par datorglasögon till min vän, då speciellt det starka, blå ljuset från skärmar skadar delen av näthinnan där den skarpa synen skapas. Datorglasögon kan bäras över helt vanliga glasögon och bör endast användas när du sitter framför skärmen. Jag köpte glasögonen via: www.energizeyourlife.org men du kan köpa datorglasögon på många olika nätsidor. Datorglasögon skonar ögonen från det hårda, elektroniska ljuset och förebygger huvudvärk och torra, trötta ögon, så att du kan vara effektiv framför skärmen under längre tid.

Kosten

När du arbetar mycket framför din skärm är det viktigt att du är medveten om vad du äter samt vilken mat som är bäst för dig. Det finns speciellt två karotenoider som är viktiga. Dessa är lutein och zeaxantin, och du ska se till att få i dig dem varje dag. Dessa sägs kunna skydda mot det starka blå ljuset från skärmar.

Dessa finns mest i olika frukter och grönsaker. Genom att äta mycket mat med dessa två näringsämnen blir ögonen starkare mot det blåa ljuset.
Dessa två ämnen hjälper även din hjärna. De skyddar äldre hjärnor från förfall och hjälper även barns hjärnor att utvecklas. Det har visats sig att ämnena påverkar barnens hjärnor på så sätt att barnen får lättare att lösa olika uppgifter. Eftersom jag snart blir mormor för första gången har det naturligtvis fångat min uppmärksamhet extra mycket.
 
Vidare har en stor analys visat att tillskott med omega-3-fettsyror hjälper barns syn, samtidigt som det förbättrar både deras mentala och psykomotoriska utveckling. Detta visar information från 38 vetenskapliga studier med 5 541 deltagare.
 
De bästa källorna till mat med lutein är som regel gula eller gröna. Lutein finns det mest av i näthinnan. Mat som innehåller mycket lutein är lutein är ägg, som innehåller både lutein och zeaxantin. Lutein finns också i hög grad i grönkål och spenat. Broccoli och morötter är också viktiga, liksom persilja, vindruvor, gurka och paprika i olika färger m.m.
 
Zeaxantin finns speciellt i macula och maten som innehåller detta går mestadels i färgskalan gul och orange. De bästa födoämnen som innehåller zeaxantin är papaya, apelsin, pumpa, majs och mango, sötpotatis, aprikoser samt cantaloupemeloner, grapefrukt och ringblomma.
 
Andra bra matvaror för din syn är äpplen, grönt te, lök, körsbär, grapefrukt, vitlök och päron.
Andra födoämnen som är rika på flavonoider är blåbär och björnbär.
Låt en stor den av din mat vara fullkorn som fullkornsrågbröd, fullkornspasta, linser, bovete m.m.
 
Det som du ska undvika är för mycket alkohol. Njut gärna av något glas rödvin, men låt det inte bli mer. Undvik alla former av konstgjorda sötningsmedel som t ex aspartam. Ska maten sötas bör du hellre använda lite honung eller oraffinerat socker.

Var försiktig med glutamat. En del forskare säger att det är särskilt farligt för ögonen.
Undvik allt för mycket fet mat, korv, hamburgare, feta ostar och mat innehållande mycket socker.
När du saltar din mat bör du använda ett naturligt salt av bra kvalitet.

Kosttilskott

• Det första kosttillskottet som jag rekommenderar min vän är Q10. Det har gjorts undersökningar som visar att grönstarr kan förbättras genom intag av Q10. Jag föreslår Q10 för att det i ögat finns många mitokondrier, som är cellernas små energifabriker. Jag tänker att det är viktigt att stärka dem, speciellt om det finns mitokondridefekter i samband med åkomman. Det är bra att ta Q10 av bra kvalitet. Själv tar jag Ubiquinol, som är en reducerad form av Q10 i en speciell, stabiliserad form. Det har bara gjorts några enstaka undersökningar som bevisa att den reducerade formen är bättre än den vanliga. Trots det föreslår jag att man bör använda den reducerade formen i stället för den vanliga vid speciella problem. De undersökningar som jag lutar mig mot har visat att efter 45 års ålder blir det svårare för kroppen att ombilda ubiquinone till ubiquinol. Jag tar det själv och har upplevt en betydlig förbättring av mitt välbefinnande efter att ha bytt till ubiquinol. En del av mina kunder säger också att de märkt ett större välbefinnande. Men vi är alla olika och de flesta undersökningar, som offentliggjorts, använder den vanliga formen av Q10.
En undersökning från Neutral Regeneration Reserch från februari 2019 visade att Q10 kan förhindra DNA-skador på syncellerna och öka cellernas energiomsättning samt förhindra celldöd.
• Som partner till Ubiquinol kan man använda Pqq. Pqq skyddar existerande mitokondrier och hjälper till att bilda nya mitokondrier.
• Ta 1 gram C-vitamin varje dag. Välj gärna ett tillskott med bioflavonoider. Det hjälper bildandet av collagen, som stärker kapillärerna samt skyddar mot UV-ljus. I ögat finns den andra högsta koncentrationen av C-vitamin.
• Se till att få tillräckligt med Omega-3-oljor. Gärna ca 2 gram dagligen. Du kan ta Omega-3 från både fisk, alger eller andra oljeformer som t ex linfröolja.
• Ta gärna en blandprodukt med både lutein och zeaxantin.
• Ta mycket gärna ett tillskott med blåbärsextrakt.
• Det finns så kallade ögonvitaminer, som vi kallar för zink – C-vitaminer och E-vitaminer. Se till att få tillräckligt genom t ex en bra och stark multivitamin/mineralprodukt, då både A- och B- vitaminer också är viktiga. Var uppmärksam på att lysrör tar A-vitamin från ögonen och skapar en massa stress i hjärnan då sådana lampor blinkar med en frekvens som vi inte kan se, men som hjärnan registrerar.
• Aminosyran taurin finns i ögat med hög koncentration. Brist på detta på påverkar strukturen och näthinnans funktion. Dosering: 500 mg dagligen.

Tips

• Enligt den kinesiska medicinen sägs det att ögonen är kroppens öppning till levern. De människor som har ögonproblem har vanligtvis även dålig lever. Enligt taoistisk teori är vrede ett symptom på dålig leverfunktion. Således blir de människor som använder ögonen för mycket ofta arga. Ögonövningar kan hjälpa till vid både grön- och gråstarr, samt närsynthet och leverproblem. I boken om de inre övningarna av Dr. Stephen T.Chang finns noggranna instruktioner kring hur man gör ögonövningar.
• Det kan vara bra att genomföra en leverkur ett par gånger om året. Det kan vara i form av te eller kapslar, eventuellt med mariatistel och kronärtskocka. Du kommer att märka hur mycket klarare dina ögon kan se efter en sådan kur.
• Sitter du framför en skärm hela dagen så bör du göra det till en vana att resa dig upp en gång i timmen. Det finns undersökningar som visar hur viktigt det är för människor som sitter ned hela dagen att resa på sig en gång i timmen. När du gör det bör du också titta så långt bort som möjligt, det gör det nämligen möjligt för ögonmusklerna att arbeta på olika sätt.
• Ha en ordentlig teckenstorlek på din mobiltelefon så att du inte behöver sitta med näsan tryckt mot skärmen för att läsa på mobilen.
• Det är även viktigt att ha en ordentlig teckenstorlek på din datorskärm. Optiker säger att du bör använda en teckenstorlek med minst tolv punkter.
• Se även till att ha ett avstånd på ca 70 cm till skärmen, så att du inte tröttar ut dina ögonmuskler mer än nödvändigt.
• Se till att ha ordentlig belysning vid din arbetsplats, så att dina ögon inte störs av ljusreflexer från källor som lampor och fönster.

Senaste artiklarna från En Sueco

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja...

Kultur

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärt...

Tema & Profiler

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man som gör brä...

Gastronomi

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp und...

Tema & Profiler

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande...

Kultur

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco

Välkommen tillbaka till BOSTADSBLOGGEN i En Sueco Det är en stor glädje för mig att återigen varje ...

Bostadsnytt

Muebles Piramides firar 20-årsjubileum

Möbelbutiken vars fullständiga namn är Muebles Piramides Puerto, ligger öster om Málaga precis vid h...

Profiler

Är du trött på munsår?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Välmående fötter

Fötterna, tårna, är det vi har längst ned på benen och som i vardagen kanske hamnar längst ned på li...

Hälsa

Ögat

Denna månads ämne har valts då en av mina nära och kära vänner berättade om sina ögonproblem. Han ha...

Hälsa

Utflykter

Murcia

Murcia har närmare 450 000 invånare och sägs vara en av Spaniens kompaktaste städer. Så här finns det många människor och bilar, på en relativt liten ...

Utflykter

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca 30 km från Mojácar och här finns det en anlagd, spännande vandringsrutt som leder genom de gamla gruvgångarna och tunnlar...

Utflykter

Frigiliana håller sin tredje ”Ruta del Arte”

Frigiliana är en av de vackra byarna i Spanien och återigen i år hålls ”Ruta del Arte” i byns unika miljö. 50 konstnärer från tolv olika länder visar ...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda

När man går på marknader är det vanligt att det finns en vagn vid vilken det står en man s...

Gastronomi

Tropisk mango odlas i La Cala de Mijas

Bara några minuters körning från La Cala de Mijas hittas gården Granja Ecológica Las Penca...

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Sport

AHN Golf

26-27 juni – två dagars Ecletic tävling på Omberg Golf Resort Traditionsenligt samlades AHN:s golfa...

Golf

Golf i Solen

Sommaren i Sverige är inne på slutet och snart är det dags för oss att ge oss av och söka upp våra v...

Golf

KAOS-piloten

Demonstrationer mot shejk Al-Thani från fans, rapporter om honom till Qatars ambassad och borgmästar...

Sport

Tema & Profiler

Rabies i Spanien

Rabies i Spanien I maj i år dog en norsk kvinna av rabies efter att hon smittats av en hundvalp under en resa till Filippinerna. Detta var det första...

Tema & Profiler

De gåtfulla tartesserna

Gåtan kring tartesserna, den första kända civilisationen i södra Spanien, gäckar fortfarande både arkeologer och historiker.   De första invå...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

I juli var det ett år sedan nu 19-åriga Sarah Almagro Vallejo lades in på sjukhus med svåra magsmärtor. Hon kollapsade i sjukhusreceptionen och vaknad...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu Michael Emdenborg

I grunden är han affärsjurist men här på Costa del Sol känns han nog mest igen från alla evenemang som han arrangerar främst i och omkring Fuengirolat...

Tema & Profiler

Svenska kyrkan

Djup konflikt i kyrkan Det har skett mycket i vår svenska kyrka här på kusten sedan mars månad, då kyrkoherde Mikael Jönsson samt dennes äkta maka, k...

Tema & Profiler

Kackerlackor

Högsommaren må vara förbi men kvar är värmen och den höga luftfuktigheten, som ju sommaren och sensommaren på Costa del Sol karaktäriseras av. Med det...

Tema & Profiler

Profil: Birgitta Bergin

Nu är hon författare! Första gången vi träffade Birgitta Bergin här i En Sueco var för exakt fem år sedan. Då var hon blyg och vågade ännu inte rikti...

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Kultur

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappa...

Kultur

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig s...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att som...

Kultur

Parque Tecnológico Andalucía

Teknologiparken i Málaga – en växande stad-i-staden   Om du bor i närheten av Málaga har du garanterat kört förbi avfart 61 mot Parque Tecnol...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com