Ögat

Denna månads ämne har valts då en av mina nära och kära vänner berättade om sina ögonproblem. Han hade fått konstaterat att han har ett födelsemärke bak i ögat och hade trötta, smärtsamma och rinnande ögon med lite inflammation. Nu ville han gärna veta vad han kunde göra själv. Specialisten på ögonsjukdomar hade sagt att det inte var farligt men att märket skulle kontrolleras regelbundet.
Som tur är, är det mycket ovanligt att få födelsemärken i ögonen och än mer ovanligt är det att märkena utvecklas till någonting allvarligt. Det är vanligt hos personer som är mycket ljusa.
 
Min vän är mycket beroende av god syn och sitter hela dagarna, ofta mellan kl. 07.00 till 18.00, och arbetar vid skärmen.
 
Jag började ganska snart att se över vad man kan göra. Många optiker ropar högt ”lystring” över det ökande antalet människor som arbetar så många timmar framför skärmen varje dag. Alla dessa timmar ökar risken för att utveckla närsynthet, gråstarr och senare grönstarr med macula (”gula fläcken”) degeneration.
 
Skärmen och min väns mobiltelefon samt daglig bilkörning gör även det att han utsätts för en massa strålning varje dag. Därför är det första som jag gör att rekommendera honom ett chip. Det är en 5G-mobilkonverter, som kan korrigera de negativa frekvenserna från mobiltelefoner och andra strålfaror inklusive e-smog. Konvertern verkar på en radie av 30 cm och eftersom han alltid har sin mobiltelefon bredvid sig kan han klistra fast konvertern på baksidan av telefonen och lägga den vid sidan av datorn så att även strålarna från den kan försvagas. Livslängden på chipet är 30 år. Företaget i-like metaphysik är ett schweiziskt familjeföretag som arbetar med förebyggande och välmående med hjälp av irradiationsteknologi. Vill du veta mer om detta chip finns det mer information på: www.i-like.net
 
Som en liten present köpte jag ett par datorglasögon till min vän, då speciellt det starka, blå ljuset från skärmar skadar delen av näthinnan där den skarpa synen skapas. Datorglasögon kan bäras över helt vanliga glasögon och bör endast användas när du sitter framför skärmen. Jag köpte glasögonen via: www.energizeyourlife.org men du kan köpa datorglasögon på många olika nätsidor. Datorglasögon skonar ögonen från det hårda, elektroniska ljuset och förebygger huvudvärk och torra, trötta ögon, så att du kan vara effektiv framför skärmen under längre tid.

Kosten

När du arbetar mycket framför din skärm är det viktigt att du är medveten om vad du äter samt vilken mat som är bäst för dig. Det finns speciellt två karotenoider som är viktiga. Dessa är lutein och zeaxantin, och du ska se till att få i dig dem varje dag. Dessa sägs kunna skydda mot det starka blå ljuset från skärmar.

Dessa finns mest i olika frukter och grönsaker. Genom att äta mycket mat med dessa två näringsämnen blir ögonen starkare mot det blåa ljuset.
Dessa två ämnen hjälper även din hjärna. De skyddar äldre hjärnor från förfall och hjälper även barns hjärnor att utvecklas. Det har visats sig att ämnena påverkar barnens hjärnor på så sätt att barnen får lättare att lösa olika uppgifter. Eftersom jag snart blir mormor för första gången har det naturligtvis fångat min uppmärksamhet extra mycket.
 
Vidare har en stor analys visat att tillskott med omega-3-fettsyror hjälper barns syn, samtidigt som det förbättrar både deras mentala och psykomotoriska utveckling. Detta visar information från 38 vetenskapliga studier med 5 541 deltagare.
 
De bästa källorna till mat med lutein är som regel gula eller gröna. Lutein finns det mest av i näthinnan. Mat som innehåller mycket lutein är lutein är ägg, som innehåller både lutein och zeaxantin. Lutein finns också i hög grad i grönkål och spenat. Broccoli och morötter är också viktiga, liksom persilja, vindruvor, gurka och paprika i olika färger m.m.
 
Zeaxantin finns speciellt i macula och maten som innehåller detta går mestadels i färgskalan gul och orange. De bästa födoämnen som innehåller zeaxantin är papaya, apelsin, pumpa, majs och mango, sötpotatis, aprikoser samt cantaloupemeloner, grapefrukt och ringblomma.
 
Andra bra matvaror för din syn är äpplen, grönt te, lök, körsbär, grapefrukt, vitlök och päron.
Andra födoämnen som är rika på flavonoider är blåbär och björnbär.
Låt en stor den av din mat vara fullkorn som fullkornsrågbröd, fullkornspasta, linser, bovete m.m.
 
Det som du ska undvika är för mycket alkohol. Njut gärna av något glas rödvin, men låt det inte bli mer. Undvik alla former av konstgjorda sötningsmedel som t ex aspartam. Ska maten sötas bör du hellre använda lite honung eller oraffinerat socker.

Var försiktig med glutamat. En del forskare säger att det är särskilt farligt för ögonen.
Undvik allt för mycket fet mat, korv, hamburgare, feta ostar och mat innehållande mycket socker.
När du saltar din mat bör du använda ett naturligt salt av bra kvalitet.

Kosttilskott

• Det första kosttillskottet som jag rekommenderar min vän är Q10. Det har gjorts undersökningar som visar att grönstarr kan förbättras genom intag av Q10. Jag föreslår Q10 för att det i ögat finns många mitokondrier, som är cellernas små energifabriker. Jag tänker att det är viktigt att stärka dem, speciellt om det finns mitokondridefekter i samband med åkomman. Det är bra att ta Q10 av bra kvalitet. Själv tar jag Ubiquinol, som är en reducerad form av Q10 i en speciell, stabiliserad form. Det har bara gjorts några enstaka undersökningar som bevisa att den reducerade formen är bättre än den vanliga. Trots det föreslår jag att man bör använda den reducerade formen i stället för den vanliga vid speciella problem. De undersökningar som jag lutar mig mot har visat att efter 45 års ålder blir det svårare för kroppen att ombilda ubiquinone till ubiquinol. Jag tar det själv och har upplevt en betydlig förbättring av mitt välbefinnande efter att ha bytt till ubiquinol. En del av mina kunder säger också att de märkt ett större välbefinnande. Men vi är alla olika och de flesta undersökningar, som offentliggjorts, använder den vanliga formen av Q10.
En undersökning från Neutral Regeneration Reserch från februari 2019 visade att Q10 kan förhindra DNA-skador på syncellerna och öka cellernas energiomsättning samt förhindra celldöd.
• Som partner till Ubiquinol kan man använda Pqq. Pqq skyddar existerande mitokondrier och hjälper till att bilda nya mitokondrier.
• Ta 1 gram C-vitamin varje dag. Välj gärna ett tillskott med bioflavonoider. Det hjälper bildandet av collagen, som stärker kapillärerna samt skyddar mot UV-ljus. I ögat finns den andra högsta koncentrationen av C-vitamin.
• Se till att få tillräckligt med Omega-3-oljor. Gärna ca 2 gram dagligen. Du kan ta Omega-3 från både fisk, alger eller andra oljeformer som t ex linfröolja.
• Ta gärna en blandprodukt med både lutein och zeaxantin.
• Ta mycket gärna ett tillskott med blåbärsextrakt.
• Det finns så kallade ögonvitaminer, som vi kallar för zink – C-vitaminer och E-vitaminer. Se till att få tillräckligt genom t ex en bra och stark multivitamin/mineralprodukt, då både A- och B- vitaminer också är viktiga. Var uppmärksam på att lysrör tar A-vitamin från ögonen och skapar en massa stress i hjärnan då sådana lampor blinkar med en frekvens som vi inte kan se, men som hjärnan registrerar.
• Aminosyran taurin finns i ögat med hög koncentration. Brist på detta på påverkar strukturen och näthinnans funktion. Dosering: 500 mg dagligen.

Tips

• Enligt den kinesiska medicinen sägs det att ögonen är kroppens öppning till levern. De människor som har ögonproblem har vanligtvis även dålig lever. Enligt taoistisk teori är vrede ett symptom på dålig leverfunktion. Således blir de människor som använder ögonen för mycket ofta arga. Ögonövningar kan hjälpa till vid både grön- och gråstarr, samt närsynthet och leverproblem. I boken om de inre övningarna av Dr. Stephen T.Chang finns noggranna instruktioner kring hur man gör ögonövningar.
• Det kan vara bra att genomföra en leverkur ett par gånger om året. Det kan vara i form av te eller kapslar, eventuellt med mariatistel och kronärtskocka. Du kommer att märka hur mycket klarare dina ögon kan se efter en sådan kur.
• Sitter du framför en skärm hela dagen så bör du göra det till en vana att resa dig upp en gång i timmen. Det finns undersökningar som visar hur viktigt det är för människor som sitter ned hela dagen att resa på sig en gång i timmen. När du gör det bör du också titta så långt bort som möjligt, det gör det nämligen möjligt för ögonmusklerna att arbeta på olika sätt.
• Ha en ordentlig teckenstorlek på din mobiltelefon så att du inte behöver sitta med näsan tryckt mot skärmen för att läsa på mobilen.
• Det är även viktigt att ha en ordentlig teckenstorlek på din datorskärm. Optiker säger att du bör använda en teckenstorlek med minst tolv punkter.
• Se även till att ha ett avstånd på ca 70 cm till skärmen, så att du inte tröttar ut dina ögonmuskler mer än nödvändigt.
• Se till att ha ordentlig belysning vid din arbetsplats, så att dina ögon inte störs av ljusreflexer från källor som lampor och fönster.

Senaste artiklarna från En Sueco

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

AHA/Fruktsyrabehandling

Bruna pigmentfläckar i ansiktet kan vara svåra att leva med – och nästan ännu svårare att dölja. Men...

Hälsa

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

10 tips för bättre foton

Så tar du bra foton med mobilen   De flesta använder i dag mobiltelefonen till att ta foton och under de senaste åren har mobilkamerorna blivit...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com