Var snäll mot dina fötter
Om du tar en titt på dina fötter – de har en naturlig kurvatur. Skor har oftast ett standardinlägg som sällan stödjer dina fötter tillräckligt.
 
Formthotics är tillverkade för att stödja dina fötter vilket namnet antyder till.
På latin betyder ”Form” att forma sig och ”ortho” betyder korrekt. När du använder ett par Formthotics-inlägg i dina skor får också du en korrekt form på dina fötter.
 
Du kan få dina Formthotics-inlägg tillpassade hos din sjukgymnast i Centro Sanum. De formas efter din fot med värme så att din fot är stödd i en neutral ställning och därigenom stabiliseras även fot, knä och höftled. Formthotics är en effektiv behandlig vid fot- och benrelaterade problem – t ex benhinneinflammation, häl- och achillessenan, förfotssmärtor samt de flesta knäbesvär. Märket har uppnått en bred internationell spridning och används av sjukgymnaster, läkare, kiropraktorer, osteopater och fotvårdare världen över.
 
Formthotics är inte formade på förhand, de tillverkas som en ”blank” sula som din sjukgymnast kan anpassa till just din fot i din sko. Sulan värms inuti skon varefter du står i skon i ca 2 minuter medan sjukgymnasten ser till att Formthotics-inlägget formas på rätt sätt för dina fötter. Formthotics inlägget kan klippas till i storlek samt byggas upp med hälförhöjning, förfotskudde, hålfotskil m.m. för att säkra perfekt passform och stöd för din fot.
 
Många fötter bär upp kroppen i en neutral ställning medans vi står stilla. Men de kan vara en helt annan historia då vi börjar belasta foten. Redan vid normal gång ökar belastningen på fotleden med 1-2 gånger kroppens vikt, När du springer ökar belastningen till 3-5 gånger kroppsvikten, men detta är ingeting i jämförelse med de maximala belastningarna man kan se vid t ex fotboll, handboll, skidåkning men även då man leker med barn eller hund.
 
När man belastar foten får man oftast en större eller mindre felställning. Med anpassade stöd för foten kan man korrigera felställningen till en neutral position.
Formthotics utvecklades utav den Nya Zeeländska läkaren Charlie Baycroft. Hans önskan var att skapa en mjuk och behaglig ortos-/inläggssula istället för de hårda masstillverkade ortoserna du kan köpa i skohandeln. Med Formthotics kan du få samma känsla som om du promenerade längst strandkanten med bara fötter, skönt och bekvämt.
I mer än 25 år har Charlie Baycroft vidareutvecklat sitt helt unika inlägg och i dag vet man att omkring 80 procent av smärtor vi upplever i fot, skenben, knä och rygg stammar från fötterna och att inlägg kan hjälpa och förebygga de flesta skador.
 
Inläggen kan ge positiva fördelar för alla som använder skor, oavsett om det handlar om elitidrott, fritid eller arbete. Undersökningar och tester har visat att Formthotics minskar risken för skador, ger ökad komfort och lindrar redan existerande problem i fötter, rygg och ben.
 
Besök Centro Sanum i Centro Idea och tala med sjukgymnast Rikke Markussen om vad Formthotics kan göra för dig!
Av Rikke Markussen, Centro Sanum

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.