Att köra påverkad
År 2015 utförde trafikmyndigheten ”Dirección General de Tráfico” fler än 90 000 tester på förare i Spanien för att upptäcka droger och alkohol (denna siffra inkluderar inte de tester som utfördes i Baskien och Katalonien). 59 procent av de förare som begick en trafiköverträdelse visade positiva alkohol- eller drogtest.

Vad är alkoholhalt i blodet?

Det är koncentrationen av alkohol i blodet eller i utandningsluft som mäts. Resultatet anges per gram eller milligram av alkohol per liter blod respektive luft. Högst koncentration i blodet nås mellan 30 till 90 minuter efter intag och effekten av alkohol och/eller droger varierar beroende på individ. Effekten kan exempelvis bero på personens ålder, kön, vikt men även andra faktorer kan påverka den.

Hur utförs ett drogtest?

Drogtest utförs genom att ett prov tas av förarens saliv. Om resultatet är positivt tas ett andra bekräftande prov.

Vilka är gränserna i Spanien?

Generellt sett är gränsen satt till 0,25mg/liter luft och 0,5g/liter blod. Nya förare och yrkesförare är begränsade till 0,15mg/liter luft och 0,3g/liter blod.

Vilka slags straff kan man få?

Straffet beror på mängden alkohol som uppmäts vid test. Om nivån är högre än 0,60mg/liter utandningsluft, kommer polisen eller Guardia Civil att informera domstol, så att rättsliga åtgärder kan inledas mot den anklagade föraren.

Böter

Att köra med en alkoholhalt:
Över 0,25mg/liter och upp till 0,5mg/liter ger böter på 500 euro och 6 poäng på körkortet.
Över 0,5mg/liter ger böter på 1 000 euro och 4 poäng.
Positivt drogtest ger böter på 1 000 euro och 6 poäng.

Fängelsestraff

Att köra alkoholpåverkad eller under inflytande av droger

Halter över 0,60mg/liter kan ge antingen fängelsestraff från tre till sex månader, mellan ca 180-360 dagsböter eller samhällstjänst mellan 30 till 90 dagar och körförbud från ett till fyra år.
Om du har blivit dömd till fängelsestraff för att ha kört påverkad, kommer de inte att ålägga en administrativ påföljd. Därför kan myndigheterna endast ålägga administrativa påföljder i de fall där fallet läggs ned utan ett straff eller där föraren förklaras oskyldig. Trafiköverträdelser kan ses som ett brott och förövaren kan bli tvungen att betala för skadorna även om han inte blir dömd till något straff.
Vårdslöskörning kan också ge fängelsestraff. Då i mellan sex månader till fyra år, och ditt körkort tas ifrån dig under en period som stäcker sig från ett till tio år. Brottet och det efterföljande straffet regleras under artikel 379 i Strafflagen, vilken lyder: ”Den som kör ett motorfordon eller en motorcykel under påverkan av toxiska läkemedel, narkotika, psykotropa ämnen eller alkoholhaltiga drycker kommer att straffas med fängelse i tre till sex månader eller 180-360 dagsböter (dagsböter med ett visst belopp som skall fastställas i domstol) och om nödvändigt samhällsarbete från 31 till 90 dagar, i alla fall berövande av rätten att köra motorfordon och motorcyklar under en period av mer än ett år och upp till fyra år.”
 
Blåstestet är en viktig del av den straffrättsliga processen och även polisrapporten från de poliser som var på plats vid händelsen är en viktig faktor, eftersom den kommer att beskriva deras handlingar och förarens uppträdande vid tillfället.
 
Du bör ha i åtanke att både bötesbeloppet, fängelsestraffet och den tid som ditt körkort tas ifrån dig varierar, då domstolen kommer att ta hänsyn till omständigheterna i varje enskilt fall. Det är viktigt att du från det ögonblick som du har testresultaten kontaktar din advokat som kommer att informera dig om dina rättigheter och hjälpa dig i rättegången. Denna kommer att hållas inom kort efter händelsen.

Testet

Att vägra att gå med på att göra ett blodprov eller ett blåstest är ett brott enligt artikel 380 i Strafflagen (i fall där föraren som är involverad i en trafikolycka vägrar ta testet eller där föraren visar tydliga symptom av påverkan).
Straffet för detta brott är fängelse i mellan sex månader till ett år och du blir av med ditt körkort under en tidsperiod som stäcker sig mellan ett till fyra år.

Juicio Rapido – Snabba rättegångar för att köra påverkad

Om åklagaren ber om sex månaders fängelse och indraget körkort under ett år kan den anklagade visa samtycke med anklagandet under rättegången och förhandla sig till ett reducerat straff med en tredjedel av utdömt straff. Det vill säga att den dömde i detta fall skulle få ett straff på fyra månaders fängelse och indraget körkort i åtta månader.
En brottmålsdom för att köra påverkad kommer att synas i brottsregistret.
Vår rekommendation är att alltid undvika alkoholhaltiga drycker i de fall du måste köra. Om en polis kräver att du ska göra ett test rekommenderar vi att du följer hans instruktioner och kontaktar din advokat omgående om testet är positivt.
Av Advokat Maria Teresa Velasco

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.