Kan en Bitcoin nå ett värde av 100 000 dollars? Är kryptovaluta en bubbla? Kraschar dollarn? Gör aktiemarknaden det?

Kan en Bitcoin nå ett värde av 100 000 dollars? Är kryptovaluta en bubbla? Kraschar dollarn? Gör aktiemarknaden det?

Ingen vet!

Om dollarn och aktiemarknaden kraschar finns det självklart experter som har en känsla kring som baseras på erfarenhet, trender och möjligheten för politisk manipulation. Sistnämnda kallas också för planekonomi – alltså en marknad som inte bestäms av utbud och efterfrågan utan som i stället är centralt styrd av stater, nationalbanker och mäktiga lobbyister.
 
Och just detta var en av de främsta anledningarna till att Satoshi Nakamoto 2008 gav ut sin vitbok om, samt lanserade, världens första kryptovaluta Bitcoin (digital valuta kallas kryptovaluta på grund av den krypteringsprogrammering som används med hänsyn till säkerhet). En spännande historia om ett projekt som har potential att förändra världen, som finns i en teknologi som verkar bli mer samhällsrevolterande än internet. Men den historien tar vi en annan gång.
 
Faktum är att kryptovaluta, digitala ”aktier” och blockkedjeteknologin redan har erövrat stora delar av världen – det antas i alla fall att över 50 procent av jordens befolkning känner till t ex Bitcoin, medan det än så länge bara är ca 1 procent som kan förklara vad det är och som själva äger Bitcoin.
Allt fler digitala valutor ser dagens ljus (i skrivande stund finns det 1 960 olika kryptovalutor på marknaden, källa: www.coinmarketcap.com) och allt fler varor och tjänster, t ex resor (Expedia m.fl.) kan köpas med kryptovaluta. Men viktigaste av allt: vi kan göra betalningar till vem vi vill när vi vill, utan dyra mellanhänder. Och detta är det fler och fler som gärna vill göra.
Gränsen för stillatigande acceptans av kontroll och central styrning är snart nådd.
 

Stick hål på ”tvivelbubblan”

Nästa krypto-boom är på gång – säkert den sista innan branschen blir allmänt accepterad som en etablerad, global industri.
Sedan Bitcoin kom ut på marknaden 2009 har den boomat fyra gånger – varje gång större än den förra.
 
År 2017 såg vi den första, riktiga krypto-boomen (var uppmärksam på om det talas om hela kryptomarknaden eller bara Bitcoin) då Ethereum och hundratals andra digitala valutors värde exploderade. Det resulterade i de högsta avkastningarna i finansvärldens historia. Bitcoins investeringsavkastning under 2017 var +1 611 procent, Ethereums + 9 181 procent och Ripples XRP +33 753 procent. Boomen skapade hundratals kryptomiljonärer.
 
Under 2018 har Bitcoinmarknaden konsoliderat sig på en botten omkring 6 000 USD. De andra digitala valutorna följer för det mesta Bircoin-kurvan men flera av dem ”har fått en rimligt stor smäll” i år.

 

Bitcoins prisutveckling

Priset ser jämt ut fram till 2017 när det exploderade, men det fanns faktiskt tre boomar innan dess, lika extrema och spännande, och varje gång exponentiellt större än den förra.
 
Krypto är på väg att booma igen vilket drivs på av två nya investeringsgrupper – detaljinvesterare (privata icke-professionella investerare) och institutionerna: pensionsfonder, företag m.m. Varje ny cykel bringar nytt blod till branschen: programmerare, entreprenörer och investerare, som möjliggör ytterligare utveckling av ekosystemet och därmed infrastrukturen.
 
Vi känner alla till Amazon som en av världens största inom onlineköp och -försäljning. Tittar man på deras historiska kurva liknande den Bitcoins kurva: En bra idé lanseras men bara ganska få känner till den, och har behov av den. I mitten av 1990-talet handlade vi fortfarande i lokala butiker. Så började vi sakteligen få upp ögonen för internet som en lockande handelsplattform, men så var ju inte infrastrukturen riktigt så utbredd; det fanns gränser för vad ett 56k modem klarade av. Men plötsligt tog det fart och i dag värderas Amazon till 1 biljon (1 000 miljarder) USD. Samma kurva (S-kurvan) har internet, och ja, telefonen, flygresorna, tv:n, kreditkortet… All ny teknologi följer samma kurva. Och det kommer Bitcoin, blockkedjan och de bästa av de övriga digitala valutorna (kallat altcoins) också göra.
 
Så bör det inte snarare vara bankerna, som det ser ut i dag, som utgör den bubbla som kryptobranschen sticker hål på?
 

Vad kan Bitcoin bli värd?

Det enkla svaret är: Ingen aning!
Samtidigt finns det ingen gräns för vad Bitcoin kan bli värd. Ett mycket begränsat antal (max 21 miljoner Bitcoins) med en potentiell enorm efterfrågan… Vi talar om internetets guld – eller Picassomålningar, om man så vill. Än så länge finns det inte en aktiv handel med stor användarvänlighet (handel), utan mer ett ”store of value” aktiv – alltså, många kommer nog sitta på sina Bitcoins och vänta på att världens miljardärer vill komma över dem.
 
En ny teknologi, Lightning Network, som man lägger ned över Bitcoins blockkedja, testas för att snart göra handeln med Bitcoin mycket mer effektiv – och så har vi ett mynt med stor användning.
 
Rädslan för att inte ”hinna med tåget” (kallat FOMO: Fear Of Missing Out) är också en viktig faktor, men jag tror att kommande regleringar som t ex beskattningsregler, kommer att skapa trygghet och locka riktigt många privata investerare som är trötta på de konventionella bankernas investeringserbjudanden, transaktionskostnader och toppstyrning av möjligheterna för att använda våra egna pengar, så som det passar oss.
 
Även små investerare kan bli mycket rika på denna marknad och när mainstrem-medier börjar skriva om det, ja då… Än så länge har medierna huvudsakligen skällt ut Bitcoin och det samma har regeringar och banker gjort – baserat på rädsla för utvecklingen, den utveckling som kan bryta av grenen som de sitter på. Bara därför kan det vara en bra idé att hålla koll på detta.
 
Och så finns det pensionsfonder, förmögenhetsförvaltare, stora företag och banker (dessa har redan köpt en hel del Bitcoin) som står redo att ta steget och vara med.
1 miljon USD för en Bitcoin låter galet, men det gör inte 100 000 USD/Bitcoin. Det skulle kunna vara möjligt om ett par år.
 

Informationsmöte

Brist på kunskap bäddar för rädsla och det ska inte vara en ursäkt för att inte greppa möjligheten att tjäna pengar på krypto. Därför håller vi ett oförpliktande informationsmöte.
Vi säljer inte någonting, i stället ger vi dig en inblick i den digitala valutavärlden och berättar om Bitcoins historia, blockkedjeteknologin, mining av nya Bitcoins och lite om några av de andra coins som finns på marknaden.
Ta gärna en vän, kollega eller partner under armen och kom för ett par härliga timmar.
 
Vi ser fram emot att hälsa dig välkommen måndagen den 16 oktober 2018 kl. 18.00 i Torreblanca, Fuengirola.
Anmälan är obligatorisk, senast 12 oktober, per e-mail till: helle.torreblanca@gmail.com eller tel. +34 607 62 91 06.
 
Är ni en grupp som är intresserad av ämnet kommer vi gärna ut för ett evenemang och levererar en timmes introduktion (”Bubbles & Bitcoin”, ”Dine & Mine”, ”Wine & Mine”, ”Crypto & Cocktails”…).
Av Helle Espensen, Crypto Educator, CryptoTalk Torreblanca

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.