Det finns en del skillnader, särskilt praktiska, vid köp av fastighet i Spanien jämfört med i Sverige. För det första är en viktig skillnad att inte bara fristående villor utan även lägenheter är fast egendom i Spanien, så kallade ägandelägenheter, bostadsrätter existerar sålunda inte. Lägenheter, radhus, lokaler och i vissa fall fristående villor ingår generellt i en samfällighetsförening, Comunidad de Propietarios, som förvaltar alla allmänna områden: trädgård, trappuppgång, poolområde, fasad etc.
 

Gonvel & Kamph har 25 års erfarenhet av juridisk och skattemässig rådgivning i Spanien och kan hjälpa dig genom hela processen på ditt eget språk. Det är självklart en extra trygghet när du som svensk vill finna din drömbostad i solen.

 
Ovanstående gör bland annat att kraven för registrering av äganderätten skiljer sig något och man söker lagfart inte bara på fristående villor utan även på lägenhet, radhus, förråd samt garage och liknande. För att kunna söka lagfart krävs i Spanien att överlåtelsehandlingen signeras inför notarius publicus, vilket görs på spanska. Talar du inte spanska måste du därför ha med dig någon som översätter och som intygar inför notarius publicus att du förstår handlingen som du skriver på.
 
I Spanien har köparen en stor undersökningsplikt. Fastigheter och lägenheter säljs oftast i befintligt skick och enligt de uppgifter som är registrerade. Det är därför viktigt att anlita juridisk hjälp för att göra alla erforderliga undersökningar. Allmänna register och myndigheter samkörs inte som i Sverige. Man måste själv kontrollera egendomens status hos varje enskild myndighet, exempelvis lagfart, servitut, hypotek, obetalda skatter, bygglov, eventuella skulder för el och vatten, samt hos samfällighetsföreningen m.m.
 
Det normala förfarandet när man bestämt sig för ett köp är att man först skriver ett reservationsavtal (om mäklare är inblandad) och betalar en reservationsavgift. Köparen får sedan några veckor på sig att göra alla undersökningar avseende fastigheten med hjälp av sitt juridiska ombud och därefter signeras ett så kallat privat köpeavtal (utan notarius publicus inblandning) och vanligtvis betalas 10 procent i handpenning. I avtalet bestämmer man alla villkor för köpet och när tillträde ska ske. Tillträde sker i samband med signering av det ”officiella” köpeavtalet, escritura de compraventa, inför notarius publicus mot full betalning. Köper man en nyproducerad fastighet på ritning gäller vissa särskilda bestämmelser med skydd för konsumenter och det är särskilt viktigt att kontrollera att säljaren följer dessa, har alla tillstånd i ordning samt lämnar fullgoda garantier för betalningar som görs under byggnationens gång.
 
Ett gott råd är att alltid vända sig till en välrenommerad byrå som kan fastighetsrätt i Spanien innan du skriver på något avtal eller betalar handpenning på en lägenhet.
Slutligen är det också viktigt att tänka igenom hur ägarbilden skall se ut – ska du köpa fastigheten själv eller är du gift, har ni äktenskapsförord, eller är ni sambo, har ni barn, o.s.v.? Det är viktigt att ditt ombud, utöver spansk fastighetsrätt, även är insatt i svensk ekonomisk familjerätt, eftersom svensk rätt kan komma att styra det personliga rättsförhållandet i egendomen.
Av Jessica Kamph, delägare & VD, Gonvel & Kamph, Skatt & Juridik

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.