Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?
Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som ska hyra i ett halvår. Vi har för oss att vi läst någonstans att man inte behöver deklarera uthyrningar som är längre än 2 månader. Stämmer detta eller är det något som vi missuppfattat?
 
Hej och tack för din fråga. Man måste skilja på reglerna som gäller för uthyrning och skattskyldighet.
 
I Andalusien gäller att man måste registrera sig i Turistregistret hos Junta de Andalucía om man ska hyra ut till turister, som enligt det andalusiska regelverket innebär uthyrning på kortare perioder än 2 månader till samma hyresgäst. Efter registrering tilldelas du ett nummer som ska anges bland annat vid annonsering.
 
En annan fråga är beskattning av inkomsten. Har du din skatterättsliga hemvist i Spanien, det vi brukar kalla för ”resident”, ska du ta upp inkomsten i din årliga spanska inkomstdeklaration. Har du istället inte din skatterättsliga hemvist i Spanien utan är ”icke-resident”, måste alla hyresintäkter deklareras kvartalsvis. Deklarationerna ska lämnas in och skatt betalas till den spanska skattemyndigheten senast den 20 april, 20 juli, 20 oktober och 20 januari. Deklarationsskyldigheten uppkommer oavsett hur lång tid du hyr ut, alltså oavsett om det är korttid eller långtid. Ni måste lämna in en deklaration per hyresgäst och per ägare, så har ni många hyresgäster på kvartal kan det bli en hel del deklarationer som måste lämnas in.
 
Om du har din skatterättsliga hemvist inom ett annat EU-land, som t ex Sverige, har du rätt att göra avdrag i kvartsdeklarationerna för de kostnader som du har haft som är förenliga med uthyrningen och skatten baseras då på nettointäkten. Det är dock viktigt att underlagen för kostnaderna uppfyller spanska formkrav och du ska kunna styrka att kostnaderna har samband med uthyrningen (det ska vara ”riktiga” fakturor utställda i ditt namn och det ska framgå att det gäller lägenheten/huset i fråga, vanliga kvitton godtas alltså inte).
 
Glöm inte att hyresintäkterna också ska deklareras i det land där du har din skatterättsliga hemvist, t ex i Sverige. Den skatt du betalt i Spanien får du sedan räkna av från den svenska skatten.
 
Har ni frågor om juridik och skatt i Spanien är ni alltid välkomna att kontakta oss. Gonvel & Kamph har mer än 25 års erfarenhet inom juridisk och skattemässig rådgivning i Spanien.
Denna fråga är besvarad av Gonvel & Kamph, spanska advokater & skatterådgivare, som kommer att besvara fler frågor i kommande nummer. Har du någon fråga kan du skicka den till: sara@norrbom.com, märk ditt e-mail med ”Fråga experten”.
Av Jessica Kamph, delägare & VD, Gonvel & Kamph, Skatt & Juridik

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.