När Sting kommer till stan

När de stora internationella artisterna kommer till Spanien väljer de oftast Madrid, Barcelona och Sevilla. Och om sistnämnda skulle bytas ut skulle det kunna hända att valet lotten faller på Granada eller Málaga. Men årets stora sommarkonsert hålls i Fuengirola, som har tagit fram helt nya initiativ för att få ingen mindre än Sting till staden.

Tittar vi bakåt i tiden, bara fem somrar, hittar vi ett konsertutbud som de flesta i dag troligtvis skulle likna vid en blaskig kopp kaffe. Sommarprogrammet bjöd då på tio till tolv konserter fördelade över hela kusten. I år har antalet fyrdubblats. Eller med andra ord; det som tidigare hände under de två mest händelserika sommarmånaderna sker i dag under två riktigt bra veckor. Starlite Festival i Marbella har ett fullbokat program och den traditionsrika konsertplatsen Puente Romano i Puerto Banús presenterar fem spännande konserter, efter ett par annars lugna år. Men, den största av sommarens alla konserter hålls på Fuengirolas nya konsertarena ”Marenøstrum”.

Fuengirola tog steget

Fuengirolas borgmästare Ana Mula är både nöjd och full av förväntan när hon visar runt på stadens nya arenaplats i parken nedanför Castillo Sohail. Detta område kommer inom kort att hägnas in, läktare ställas upp och en infrastruktur med allt från in- och utgångar till backstage-faciliteter, toaletter, barer och serveringstält byggas upp.
”Det var en stor satsning och ett stort projekt förra året när vi lyckades få hit Simply Red. Men det gick riktigt bra och i år, när Sting kommer, är vi säkra på att det kommer att bli ännu bättre”, säger Ana Mula, som står bakom konsertarenan tillsammans med kommunalråden och den lokala konsertarrangören Fox Group.
”Jag vågar nästan säga att Castillo Sohail nog är Costa del Sols vackraste konsertarena, men kapaciteten är tyvärr inte stor nog för stora internationella artister”, förklarar borgmästaren och fortsätter: ”Marenøstrum har plats för 10 000 personer i publiken, det speciella här är att alla får utsikt mot havet och borgen till vänster. Dessutom får vi ett både stort och fint serveringsområde.”
 
Naturligtvis är det både dyrt och riskabelt för arrangören att hyra Sting, men Fuengirola kommun gör sitt för att locka stora artister till staden.
”Vi kan inte ge ekonomiskt stöd till konsertarrangörerna men vi ställer upp med platsen och står för delar av den produktion och infrastruktur som behövs för att förverkliga projektet”, berättar Ana Mula, som betonar att konsertplatsen
Marenostrøm är ett långsiktigt projekt: ”Jag känner att staden står bakom projektet för vi har fått bara ett fåtal klagomål från grannarna. Jag är säker på att både invånarna och företagarna i kommunen kan se att det gagnar hela staden att få hit stora artister, för det skapar både mer turism och uppmärksamhet. Fuengirola har massa sol och strand att erbjuda men vi måste också differentiera oss”, avslutar hon.
En sak är att differentiera sig, en annan är att få Sting till staden. Fuengirola har verkligen lyckats komma ut ur skuggan av de större städerna.

Den sjungande aktivisten

Sting tillhör, på flera sätt, en klass för sig. Med över 100 miljoner sålda album har han säkrat sig själv en plats i historieböckerna bland tidens största musiker. För Sting är musiker ut i fingerspetsarna. Han komponerar all sin musik själv och kan hantera i stort sett alla instrument.
 
Hans talang uppmärksammades redan när han var åtta år, när han började spela på sin farbrors gamla gitarr. Sina första stora låtar skrev han med bandet The Police som tog musikvärlden med storm i slutet av 1970- och början av 1980-talet. Men därefter lyckades Sting nå ännu större framgång som solist, någonting som relativt få har lyckats med efter det. Flera av hans större hits skrevs för ett eller två decennier sedan, men trots det hör de fortfarande i dag till de mest spelade på radiostationer runtom i hela världen.
”Jag arbetar också hårt med att leverera någonting bra. Min ambition har alltid varit att mina låtar ska hålla i all evighet, för det är mitt liv som jag berättar om”, sa Sting för ett par år sedan i en större engelsk dokumentär.
”Jag har många saker som ska berättas med ett fåtal ord. Jag har aldrig varit för ”I love you and you love me”- texter, för de är för enkla och ointressanta. Jag vill ge en bättre historia, som sätter mig på prov. Och det kan innebära hårt arbete – men jag älskar det”, förklarade Sting, som trots sina framgångar alltid lyckats hålla båda fötterna på jorden. Han har inga förfinade manér och är inte heller rädd för att experimentera med nya koncept och musiker – bara de kan sitt. Därför blir violinisten Ara Malikaina gästsolist under konserten i Fuengirola.
Dessutom stöttar han fortfarande aktivt sina två gamla hjärtefrågor: miljö och humanitära rättigheter. Precis som i början av sin karriär ger Sting gärna ett par välgörenhetskonserter varje år.
 
Sting har tre äktenskap bakom sig och sju barn, och han är bara ett stenkast från den spanska pensionsåldern på 67 år. Men detta varken ses eller hörs på den brittiska musikern. Och det som håller honom ung är massor av musik, hälsosam mat, yoga och hinduism.
 
Den 17 juli står han på scenen på Fuengirolas nya ambitiösa konsertarena
Marenøstrum. Biljetter kan köpas på: www.marenostrumcastlepark.es

Andra internationella artister som gästar Fuengirola i år

– Den kreativa och mycket alternativa jazzmusikern Jamie Cullum spelar en ny konsert på Castillo Sohail, där han spelade för fulla hus 2011.
– Den franska pianisten Richard Clayderman gästar Castillo Sohail den 6 augusti. Under sin karriär har Richard Clayderman sålt över 70 miljoner album och han är en av tidens högst skattade pianister.
– Den världskända QUEEN tribute ”Good Save the Queen” spelar de allra bästa hitsen från det legendariska rockbandet. De spelar den 22 juli och då på Marenøstrum, då bandet normalt spelar för publik på flera tusen personer.

Det bästa från Michael Bolton

Efter flera år med ganska få konserter har det kända Hotel Puente Romano i Marbella återigen skapat ett bra konsertprogram. Detta sker i samarbete med den lokala konsertarrangören Crazy Music productions, som förlitar sig på att Michael Bolton, George Benson och Billy Ocean kommer att fylla hotellets center court, med plats för 2 000 personer. Och det är speciellt den förstnämnda som det råder stora förhoppningar kring. Under 1980- och i början av 1990-talet var Michael Bolton en av världens mest efterfrågade musiker. Hans hits ”How Am I Supposed To Live Without You”, ”I Found Someone” och ”When a man Loves a Woman” kan alla minnas och sjunga med till. Och han lovar att spela alla de stora hitsen när han nu kommer till Marbella den 10 augusti.
”Publiken kommer bara att få det allra bästa, och så har jag också med mig ett par överraskningar”, lovar Michal Bolton i ett e-mail till En Sueco.
I slutet av 1990-talet valde den i dag 64-årigen att trappa ned med utan att lämna strålkastarljuset, som lyst på honom sedan han skrev under på sitt första skivkontrakt när han var 16 år.
”Mina turnéer har blivit kortare med åren, men å andra sidan är de mer selektiva. Det ger mig energi till att göra det bästa på scen. Och det är så jag helst vill ha det”, skriver Michael Bolton, som ser fram emot att komma tillbaka till Puente Romano, där han uppträdde för bara några år sedan. Biljetterna till konserten kostar mellan 35 euro – 275 euro och kan köpas på:
www.crazymusicproductions.com
En av tidernas största jazzgitarrister spelar återigen i Marbella; det handlar om George Benson, vars senaste konsert var helt utsåld. Den 21 juli blir det rusning efter biljetterna till hans konsert på Hotel Puente Romano.
Crazy 80s live är ett nytt koncept från Crazy Music Productions. Under tre timmar spelas den bästa musiken från 1980-talet framfört av självaste Billy Ocean med sällskap av prominenta namn som M People, Right Said Fred och den lokalt kända musikern Paul Maxwell.

Starlite

Och även i år kommer det att strös en massa stjärnglitter över Starlite Festivalen. Under årets program för juli och augusti har festivalen inte färre än hela 42 konserter med både nationella och internationella artister på programmet. Urvalet är större än någonsin, så i år finns det någonting för varje smak och plånbok. Här följer en liten aptitretare:

20/7 Elton John
10/8 Eros Ramazzotti
15/8 Andrea Bocelli

Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.