Phil Collins var nära att dö av alkohol

Phil Collins var nära att dö av alkohol

Han är en av de bäst säljande musikerna någonsin, men framgångarna har kostat dyrt när det kommer till Phil Collins privatliv. I sin självbiografi berättar han om sina tre äktenskap, som alla spruckit, om sitt svek som far och om hur han nästan drack sig ihjäl sig själv.
 
Endast tre musiker i historien har sålt över hundra miljoner album både som solist och som medlem i ett band. Dessa är: Michael Jackson, Paul McCartney och så Phil Collins. På 1970-talet var Phil Collins trummis i gruppen Genesis, där han senare kom att ersätta Peter Gabriel som frontsångare. Samtidigt började han sin solokarriär som kom att göra honom till en av världens mest populära musiker under 1980-talet. Han skrev musik till många av de stora pop-namnen och han blev nära vän med prins Charles och prinsessan Diana, samt uppträdde flera gånger vid festliga tillfällen i det engelska kungahuset. Men framgångarna har kostat, vilket Phil Collins mycket ärligt berättar i sin självbiografi Not Dead Yet. Namnet på boken kan tolkas på två sätt; det kan ses som en hänvisning till att han gick från att vara överallt under 1980-talet till att nästa helt försvinna från strålkastarljuset, eller så kan det ses som en referens till att han nästan drack ihjäl sig.

Kris i äktenskapet

Medan Phil Collins skapade sig en karriär som trummis i Genesis och ofta var på turné med bandet födde hans fru parets första barn. Deras förhållande påverkades av att Phil Collins sällan var hemma.
”Att turnera på 1970-talet var inte som att turnera i dag. Det fanns inga e-mail, ingen Skype, FaceTime eller mobiltelefoner. Det var inte så längesedan som man använde telegram. Så vi hade minst sagt mycket att tala om när jag kom hem. Men när vi försökte tala med varandra som kom vi ingenstans med det”, berättar Phil Collins, och fortsätter: ”Det vår inte att undvika att sådant påverkar barnen. Senare hörde jag Joely och Simon leka mamma och pappa inne i vardagsrummet. Simon kom körande på sin pedalbil när Joely sa; ’Varför kommer du hem du? Du skulle överhuvudtaget inte vara här!’ Tänk att små barn kan säga sådana saker. Trots allt var jag helt inställd på att få allting – vårt äktenskap, vår familj, vårt nya hem, bandet – att fungera. Jag försökte jonglera med en tallrik i luften samtidigt som jag kunde se en annan flyga i golvet.”
 
Paret kom att skilja sig och hans före detta fru flyttade tillsammans med barnen till Kanada. När barnen var på besök hos sin pappa skickade han tillbaka dem ensamma på en nio timmar lång flygning.
”Jag vet inte vad jag tänkte på. Jag skulle aldrig komma på tanken att göra det med barnen i dag. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt till Joely och Simon för att ha varit så egoistisk”, säger Phil Collins.

Skilsmässa per fax

På 1980-talet slog Phil Collins igenom på hitlistorna både som solist och med Genesis, dock gick det dåligt privat igen. Han kom snart att skilja sig för andra gången och hamnade på skvallertidningarnas löpsedlar som skrev att han hade skickat ett fax till sin fru, vari han krävde skilsmässa. Därefter kom han att gifta sig en tredje gång, samt skilja sig igen.
 
Många år senare sjönk han ned i träsket som alkoholist och höll på att supa ihjäl sig. Det stoppade honom dock inte ifrån att fortsätta utan hämningar. När han som skilsmässopappa var på semester med sina två yngsta söner skickade han ned barnvakten till stranden med pojkarna samtidigt som han stannade i semesterbostaden för att supa skallen av sig. Detta skedde kort efter att han lämnat en avvänjningsklinik, vilken han stannade på i bara en vecka.

Ett liv bland stjärnorna

Trots de många personliga nederlagen och kriser berättar Phil Collins om sitt liv med humor. Med självironi beskriver han Live Aid-konserten 1985 när han flögs med Concorde för att som den enda musikern som skulle spela i både England och USA på en och samma dag. På Wembley uppträdde han tillsammans med Sting, där de skulle sjunga en av Stings sånger tillsammans. Men precis innan de gick på scenen ska Sting ha sagt: ”Förresten, ibland byter jag ordning på orden i texten…”
 
Phil Collins beskriver även sin nära vänskap med Eric Clapton samt samarbetet med The Beatles, Anni-Frid Lyngstad från ABBA och många fler musiker. Vid sidan av en stressig musikkarriär som både trummis, sångare och producent hann han även spela in flera filmer. En av dem var Hook vari Dustin Hoffman nästan lyckades se till att han skrevs ut ur manuset. Tillslut tvingades regissören Steven Spielberg be Phil Collins om ursäkt för att hans roll blev så liten.
 
När Phil Collins sätter sitt liv i ord är han tacksam över alla de upplevelser som han haft samt, som han torrt konstaterar, att han ännu inte är död.

Phil Collins-hits

1981: ”In the Air Tonight”
1982: ”You Can’t Hurry Love”
1984: ”Against All Odds”
1984: ”One More Night”
1985: ”Easy Lover”
1985: ”Sussudio”
1985: “Don’t Loose My Number”
1985: ”Separate Lives”
1988: ”A Groovy Kind of Love”
1988: ”Two Hearts”
1989: ”Another Day in Paradise”
1999: ”You’ll Be in My Heart” (Tarzan)
1999: “Son of Man” (Tarzan)

Genesis-hits

1978: “Follow You Follow Me”
1980: “Turn It On Again”
1980: “Misunderstanding”
1983: ”Mama”
1986: ”Invisible Touch”
1986: “In Too Deep”
1986: ”Land of Confusion”
1986: “Throwing It All Away”
1987: “Tonight, Tonight, Tonight”
1991: ”No Son of Mine”
1991: ”I Can’t Dance”
1992: ”Hold on My Heart”
1992: ”Jesus He Knows Me”

Sjöng Disneysånger på spanska

I sin g självbiografi berättar Phil Collins om när han skrev sånger till Disneyfilmen Tarzan. Filmfolket var så fascinerade över hans sångröst så att de bad honom att även sjunga sångerna till filmen. Därmed blev Tarzan den första Disneyfilmen vari sångerna inte sjungs av dem som ger rösterna till figurerna i den tecknade filmen. Detta var Phil Collins mycket stolt över fram tills att han förstod vad det innebar.
”När jag sjöng sångerna blev jag tvungen att sjunga dem på flera olika språk. Sångerna i filmerna sjungs vanligtvis av figurerna, så det vanligaste är att skådespelarna som lägger rösterna till figurerna i de olika språken även sjunger de översatta versionerna. Men eftersom Tarzan inte sjunger sångerna på engelska, sjunger han dem inte heller på japanska. Disney är en underhållningsgigant som inte ser några gränser och då filmerna blir megapopulära hela vägen från Burbank till Beijing ska den namnlösa berättaren briljera på många olika språk. Tarzan översattes till 35 olika språk, vilket då var rekord för en Disneyfilm. Det hela slutade med en kompromiss. Jag spelade in hela soundtracket på även italienska, franska, tyska och i två spanska versionen – den ena till den spanska marknaden och den andra till länderna i Latinamerika.

Utdrag ur boken:

I sin självbiografi berättar Phil Collins om sitt samarbete med Anni-Frid Lyngstad:
”Början av 1998 bjuder på flera förändringar och flera utmaningar. ABBA:s Anni-Frid Lyngstad besöker mig på Farmen. Hon ser fantastisk ut i sin stora pälskappa. Hon går också igenom en skilsmässa, från Benny Andersson. Med sitt privatliv i ruiner och med ABBA som också vacklar, vill hon göra ett soloalbum. Jag får intrycket att hon har levt under den tunga vikten från ABBA-fenomenet och låtskrivarna/producenterna Benny Andersson och Björn Ulvaeus under så lång tid att hon nu vill bryta sig loss och vara en självständig kvinna. Detta avslöjar hon dock inte speciellt mycket om under våra möten på Farmen, bara att hon har valt mig till den som kan hjälpa henne att förverkliga hennes mål. Hon verkar ha lyssnat på Face Value och tror att jag kan förstå och relatera till det som hon går igenom.
Jag svarar att jag kan göra det och jag säger även att jag rådiggar hennes pälskappa. Jag blir smickrad av att hon tycker om mitt arbete och säger ja till att återvända till Polar Studios i Stockholm för att producera hennes första soloalbum efter ABBA. Jag samlar ihop en stor grupp musiker. Daryl på gitarr, Mo Foster på bas, Peter Robinson på keyboards och The Phenix Horns från Earth, Wind & Fire. Jill kommer också på besök flera gånger under en period av åtta veckor, då vi spelar in och mixar, men hon säger nej till att stanna. Sverige är vackert men Stockholm är inte den mest spännande staden att befinna sig i under en längre tid. Jill tycker om att resa med mig, men inte så mycket.
Medan vi tillsammans sitter i studien väljer Frida och jag låtarna, men hon har några bestämda låtar som ska vara med och kring vilka det inte blir någon diskussion. ABBA:s ledning gjorde en världsomspännande kompositionstävling och utav alla hundratals svar som kom in lyckades några ta sig igenom nålsögat. Jag bidrar med en låt av min goda vän Stephen Bishop och så har hon själv valt flera låtar; en låt av Bryan Ferry, en låt som Giorgio Moroder var med och skrev, och som var med på ett Donna Summer-album året innan; en Dorothy Parker-dikt till musik av honom som senare kom att grunda Roxette; Englands bidrag vid Eurovisionsfestivalen 1980; samt en ny version av min låt från Face Value, ’You Know What I Mean’. På tal om smörgåsbord.
 
En dag när vi sitter och spelar in hos Polar dyker Björn och Benny upp. Det är minst sagt lite besvärligt. De är minst sagt lite kontrollerande. Frida är lite skröplig. Hennes skilsmässa gör fortfarande väsen av sig, de har varit hennes producenter under hela hennes vuxna liv och nu har hon, arbetsmässigt, en ny man i sitt liv. En man som producerar, spelar trummor, sjunger med henne och ger henne ett mycket mer rockigt ljud än ABBA någonsin gjorde. Och varför heter albumet Something’s Going On? Just då vet ingen att ABBA kommer att splittras inom ett år, men det anas i luften. Kanske är det därför som Stig Andersson, bandets manager och ägare av Polar Music, är en stor skit. När albumet är färdigt bjuder han in alla till en middag hemma hos honom. När vi kommer är han stupfull. Vi lyssnar på Something’s Going On, on när den är slut fnyser han: ’Är det bara det?’ Frida börjar gråta och vi vill alla slå honom. Och jag har ordentlig slagkraft med hela Genesis roadcrew på plats, bland annat muskelberget Geoff Banks med det talande smeknamnet ’Bisonoxen’. Alla har vi kommit att tycka mycket om denna fina kvinna och vi vill skydda henne. Men vi besinnar oss och lämnar middagen i stället, trots att stigs reaktion förstört hela kvällen.
 
Someting’s Going On säljer bra och singeln ’I Know There’s Something Going On’ blir en hit i många länder i hela världen (samt en populär sample-låt för hiphop-musiker).”
Av Michael Jepsen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.