Deckare, klassiker och knäpptyst – biblioteket Arroyo de la Miel har allt det

Deckare, klassiker och knäpptyst - biblioteket Arroyo de la Miel har allt det

 
Pinsamt. Jag, som var en flitig biblioteksbesökare innan jag flyttade till Spanien för fyra år sedan har sedan flytten inte besökt ett enda bibliotek. Så när Mari Carmen Martín Lara, chef på biblioteket i Arroyo de la Miel, i Benalmádena, frågade om jag ville komma på besök var det en perfekt anledning.
 
Mari Carmen kontaktade En Sueco av den anledningen att hon gärna ville berätta att biblioteket faktiskt har en avdelning med både skandinaviska och engelska böcker.
”Vi vill även gärna uppmuntra till att personer donerar sina lästa skandinaviska böcker till oss. Vår utländska avdelning har blivit till helt och hållet tack vare donationer och vi skulle gärna ha ett sortiment där vi hela tiden kan erbjuda nya, spännande böcker”, berättar Mari Carmen.

Konsumenten i centrum

Konsumenten i centrum är bibliotekets slogan, som syns på varje informationsblad och pärm som ligger framme på skrivbordet. Det framgår tydligt att personalen gott och väl vet att deras arbetsplats existerar tack vare just konsumenterna.
”Vår lön betalas av offentliga medel varför vi lyssnar på konsumenterna”, säger Mari Carmen, när hon visar mig soffhörnet med självhjälpsböcker, som ligger i ett avskilt hörn av biblioteket, som är utformat som det är just på grund av önskemål från konsumenterna.
 
Ett engelskt par går obemärkt runt mellan bokyllorna i den engelskspråkiga avdelningen. Då och då tar de fram en bok och bläddrar i den. Det är många som använder bibliotekets faciliteter och det är egentligen inte speciellt överraskande, för här är det inbjudande att kasta sig över en klassiker i läsesalen eller i en av sofforna.
 
”På grund av internet har biblioteket fått en ny funktion. Vi är inte längre bara en katalog över böcker och information. Vi är konsumenternas ”tredje plats” – det är hemmet, arbetet eller skolan och så är det oss. Vi ska inspirera samt motivera konsumenterna under deras fritid”, berättar Mari Carmen, som är tacksam för att kommunen aldrig glömt bort biblioteket ekonomiskt, trots att kommunsyrets bytts ut.
 
År 2015 vann detta bibliotek priset ”Liber 2015”, som ges till det allmänna bibliotek i Spanien som lyckas erbjuda det bästa bokstödet och bäst atmosfär till sina besökare. Detta pris står nu på en egen piedestal i bibliotekets läsesal och detta är någonting som personalen här är stolt över. Det märks.
 
”Många unga människor kommer hit för att studera”, viskar Mari Carmen, och pekar mot en läsesal full med unga människor, som koncentrerat sitter och antecknar i anteckningsböcker eller på deras bärbara datorer. Det finns trådlöst internet på hela biblioteket och från flera av de bärbara datorerna slingrar det sig sladdar ned till de strategiskt utplacerade eluttagen i golvet, som tillåter sladdarna att suga upp ström till datorerna. Man vet att informationen inte bara finns som svarta bokstäver på vitt papper i en fint inbunden bok på en hylla utan att den i vår moderna tid ofta hämtas från internet, och man har sett till att faciliteterna är anpassade även efter studenternas behov.
 
Skulle man släppa en knappnål i golvet i läsesalen skulle den utan tvekan höras slå i golvet. Med andra ord råder det en trevlig och lugn atmosfär här. Det kan faktiskt vara lite av en chock att uppleva så många spanjorer vara så tysta på en gång, men bibliotekets läsesal är ett bevis på att det högljudda folket också har behov av en lugn plats.
 
I läsesalen finns det inget behov för läslampor på borden för hela glasfasaden på biblioteket vetter mot Parque Paloma i Benalmádena, där solen skiner från en molnfri himmel. I dammen precis utanför det stora fönsterpartiet simmar ett par svanar runt och flera av parkens påfåglar håller till i närheten av biblioteket, där de låter sina präktiga fjädrar hänga ned fritt från ledstången på brandtrappan.

Pssst! Det är gratis

Att använda bibliotekets faciliteter är gratis och du behöver bara registrera dig för ett lånekort om du vill låna med dig en bok hem. Och att göra det är mycket enkelt och personalen hjälper dig. Ta bara med dig ditt pass eller ditt NIE-nummer-bevis – så är du registrerad och redo att låna med dig en bok hem efter bara fem minuter. Lånekortet gör det möjligt för dig att låna böcker i hela Andalusien men en lånad bok måste lämnas tillbaka på samma bibliotek varifrån den är lånad. Man kan låna upp till tolv material i 14 dagar – därefter kan lånetiden förlängas tio dagar, maximalt tre gånger via internet, telefon eller genom att avlägga biblioteket ett besök.
 
Med mitt pass som bevis går jag upp till lånedisken och får ett lånekort. Jag fyller i ett litet formulär med kontaktdetaljer och föreslås ta en titt runt bland hyllorna medan kortet görs färdigt. Fem minuter senare går jag tillbaka till disken med en bok i handen, som jag nu lånar med mitt nya lånekort. Därefter går jag direkt ut i Parque Paloma där jag slår mig ned på en bänk i skuggan.
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.