Torremolinos – den glömda staden med de många nya projekten

Torremolinos – den glömda staden med de många nya projekten

Det hela började på 1960-talet. Charterflygen transporterade mängder med skandinaver till Málaga och dumpade hela busslaster med dem i den närmaste staden, Torremolinos, som på den tiden var en autentisk liten fiskeby. Snart sköt det upp hotell överallt för att ackommodera alla grisfestande turister. Men efter ett par årtionden tog det slut. På 1990-talet var staden bara en skugga av sitt forna jag och 1970-talets husfasader hade förlorat sin glas för länge sedan. Men nu är det annat ljud i skällan.
 

Skift i kommunal regim


År 2015 fick Torremolinos, efter 20 år med samma man i ledningen, en ny borgmästare. Den tidigare borgmästaren, Pedro Fernández Montes (PP), hade säkrat sig 11 av 25 platser i kommunstyret och det var endast för att de fyra partierna: PSOE, Ciudadanos, Podemos och I.U. gick samman som de lyckades få ned honom från tronen. Detta innebär att det i kommunen sedan dess varit ett alldeles speciellt styre med en sammansättning av fyra olika partier vid rodret.
 

Nytt Torremolinos på vej


Den nuvarande fyrklöverregeringen i Torremolinos har en mycket omfattande plan för staden. Bland annat ska centrumtorget, Plaza Costa del Sol, modernisera. Det samma gäller delar av Avenida Palma de Mallorca, som ska byggas om till gågata. Kommunen strävar efter att skapa mer liv och främja näringslivet i stadens centrum. Dessutom ska även flera äldre byggnader renoveras.
Det har budgeterats inte mindre än 3,8 miljoner euro till förnyelsearbetet av staden, ett arbete som redan är i gång och som förväntas stå färdigt till december i år.
 
För bara några år sedan var det bara tjurfäktning på tjurfäktningsarenan. Det var nämligen det enda som föll dåvarande borgmästaren i smaken. Nu, med nytt styre, har Torremolinos i stället blivit en stad som står värd för en mängd olika konserter och kommunen är ivrig för att det skapas ännu fler evenemang. Det nya kommunstyret har låtit modernisera tjurfäktningsarenan så att den nu egentligen är ett kulturcentrum, som kan passa till att utgöra ramarna för en mängd olika evenemang.
 

Mercado Sol


Ett annat projekt gäller det gamla kommunhuset, bara ett stenkast från det nya. Där pågår ett just nu ett ihärdigt arbete. Denna byggnad ska nämligen omvandlas till en gourmetsaluhall för ”Sabor a Málaga”-produkter. Gourmetsaluhallen ska inrymma 19 restauranger, som serverar goda maträtter till gäster och besökare, och så ska det även finnas fyra barer, som serverar olika drycker – allting märkt Sabor a Málaga.
Du kan läsa mer om ”Mercado Sol” i artikeln vari En Suecos journalist träffade Torremolinos borgmästare för en intervju om projektet her.
Det gamla rådhuset, som nu alltså blir Mercado Sol, ligger på Plaza de la Independencia, mellan busstationen och tågstationen. Ledningen för landstinget i Málaga har investerat inte mindre än 330 000 euro i just detta projekt.
 

Varje röst räknas


Nästa år (2019) stundar det kommunalval. Dock är det inte alla som vet att även utlänningar har rätt att rösta i kommunalvalen. Det enda man måste se till är att är ”empadronado” i kommunen. Vid det senaste valet var det bara ett fåtal röster som avgjorde resultatet, så vill man påverka och bryr sig om sin stads framtid är det bästa man kan göra att registrera sig i sin kommun och bege sig till valurnorna nästa år.
 


Torremolinos i siffror


Det går bra för Torremolinos som bara i januari i år upplevde en ökning med 5 099 turister jämfört med januari 2017. Under samma månad valde 30 849 personer att besöka kommunen, vilket motsvarar en ökning på 19,8 procent jämfört med samma månad förra året.
 

Danza Invisible bannlyst av förre borgmästaren


Ett av 1990-talet största spanska band, Danza Invisible, med rötter i Torremolinos har spelat konserter i hela Spanien, förutom i Torremolinos sedan början av 2000-talet. Bandet bannlystes nämligen från Torremolinos 2003 då de öppet sa att de stöttade ett annat parti än PP. Detta gjorde dem impopulära hos dåvarande borgmästaren Pedro Fernández Montes, som förbjöd bandet från att uppträda i Torremolinos. Men inte nog med det, han drog även in stödet till de arrangörer som hade Danza Invisible på sina listor. Men skrattar bäst som skrattar sist, direkt efter att PP förlorade valet 2015 gav Danza Invisible en gratiskonsert på Plaza Costa del Sol i staden.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@hotmail.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.