Inspelningarna raderades upprepade gånger under mystiska omständigheter från olika datorer, en brand bröt ut, skådespelarna skadade sig och en av skådespelarna försvann helt och hållet. Dessa och en mängd andra märkvärdiga händelser inträffade under inspelningen av en kortfilm på herrgården Cortijo Jurado under tre nätter för 18 år sedan.

”Jag har inte lyckats lägga det bakom mig”, förklarar regissören för kortfilmen, Jorge Rivera, när jag träffar honom i studion i Málaga. Studion tillhör Kike Mesa, som var den ursprungliga kameramannen för filmen, som spelades in på Cortijo Jurado, och som av oförklarliga orsaker aldrig blev någonting.
Men nu får historien en chans till.
”För ungefär ett halvår sedan bestämde jag mig för att producera en dokumentär som ska gå till botten med det som hände får 18 år sedan. När jag frågade Kike om han ville uttala sig i dokumentären gillade han idén och erbjöd sig att producera den”, berättar Jorge som också avslöjar att en del av dokumentären redan spelats in och att det nu är dags för intervjuer.
 

”Jag varken såg eller hörde någonting övernaturligt men det som hände kunde vi inte förklara”, säger regissören Jorge Rivera.

 
Malagas fordomda film3
 
 

 En dokumentär som görs vetenskapligt

”I dokumentären undersöker vi den sanna historien bakom Cortijo Jurado. Det finns mängder med historier och rykten omkring denna gård men vad är egentligen sant? Och så undersöker vi också varifrån t ex vår fascination för spök- och ruskiga historier kommer”, berättar Jorge.
 
För att vara trogen konceptet har Jorges monolog i introt av filmen, filmens problemställning om man vill, spelats in först. Innan Jorge överhuvudtaget började med resten av dokumentären.
”Jag är visserligen regissör men jag är först och främst vetenskapsman, så det är viktigt att vi agerar vetenskapligt”, förklarar Jorge, som inte verkar ett dugg orolig över att besöka Cortijo Jurado igen, även om han inte varit där sedan försöken till den ursprungliga ”fördömda” filmen gjorde där för 18 år sedan.
”Det har varit en rolig process att undersöka händelserna, och ganska självterapeutiskt. Det hände ju så många underliga saker. Det var inte bara jag utan hela teamet som upplevde underliga saker i huset. Våra apparater kunde inte få någon ström och så självklart det med att inspelningarna helt oförklarligt raderades hela fem gånger från tre olika datorer. Men när man pratar om oförklarliga eller övernaturliga så går åsikterna isär. Detta är en dokumentär och vi är bara ute efter att förklara det som hände – eller inte hände”, berättar Jorge, och kameramannen samt producenten Kike fortsätter: ”Det är nu eller aldrig med den här filmen. När Jorge berättade för mig om projektet tänkte jag att jag säkert kommer att ångra att jag är med men jag skulle nog ångra det ännu mer om jag inte är med!”
 
Förutom Jorge och Kike ingår ytterligare 16 personer i teamet, som ska arbeta med att filma, klippa och producera ljud och effekter.
”Det låter säkert som en klyscha men det är hela teamets insats som skapar filmen”, säger Jorge.
Medan Jorge pratar kommer en ung kvinna in och sätter sig till rätta vid klippbordet i ett angränsande rum. Så fortsätter Jorge: ”Legenden om Cortijo Jurado lever vidare bland lokalbefolkningen i Málaga. Tjejen där inne har t ex bett om att inte vara med under inspelningarna ute på gården.”

Stora ambitioner

Dokumentären kommer att innehålla hela 46 mindre intervjuer med olika experter.
”Det är en lokalt producerad film men med globalt inflytande. Experterna som uttalar sig i filmen kommer bland annat från hela Spanien”, berättar Jorge och Kike lägger till: ”Men filmen är tänkt i stort format, vilket ses i måtten. Ljud och bilder är tänkt in i dokumentären, som naturligtvis även ska vara underhållande.”
 
Det första målet är att visa dokumentären under Málagas filmfestival, som äger rum under våren. Förra året lyckades Kike få sin film ”Maniac Tales” visad under festivalen. Därefter väntar en rad andra filmfestivaler, och skulle filmen bli köpt av en av de stora streamingtjänsterna är Jorge och Kike också förberedda på det.
”Vi har tillräckligt med material till att göra en miniserie”, säger Kike självsäkert. Så det är inte helt otänkbart att du kommer att kunna se dokumentären om ”Málagas fördömda film” på Netflix i framtiden.
 

Förföljt av olyckor

Innan En Suecos utsända lämnar studion frågar hon Jorge i vilket tillstånd Cortijo Jurado är i dag. Han vill visa henne några foton på sin telefon men säger sedan: ”Nej, det måste bli på Kikes telefon. Min gick sönder dagen efter att jag landade i Málaga.”
Kike visar därför några foton som han tagit några dagar tidigare. Gården ser ganska övergiven ut och är bara en skugga av den stora herrgården som den en gång var.
”Men när jag kom hem upptäckte jag att jag tappat mina nycklar ute vid Cortijon, så jag kunde inte komma in”, berättar Kike, medan både han och Jorge skakar leende på huvudena.
”Du måste komma och se vår film under Málagas filmfestival”, säger Jorge precis innan han avslutar med en både allvarlig och lite skojsam röst: ”Om den alltså inte raderas även denna gång.”
 

 
 

”Imborrable” (outplånlig) är en dokumentär som berättar historien om en kortfilm som aldrig blev färdig.

År 2000 sätter regissören sig ned för att påbörja produktionen av kortfilmen ”Un golpe definitive” (Den ultimata kuppen), baserad på H. Lovecrafts historie ” Den förfärlige gamle mannen”. De första scenerna spelas in på Cortijo Jurado – en övergiven herrgård från 1800-talet som är omgiven av mystik, historier och som dessutom sägs vara hemsökt. Men märkliga saker inträffar under produktionen som t ex sjukdom, försvinnanden, en brand och teknisk utrustning som går sönder åtskilliga gånger. Kortfilmen blev aldrig färdig.
Nu, drygt 20 år senare, har regissören bestämt sig för att återuppta projektet. Denna gång som en dokumentär som ska ge svar på vad det var som egentligen hände under inspelningarna – och efteråt.
Läs mer om filmen och dess regissör på: www.jrivera.eu/
 
Malagas fordomda film2
Det har varit viktigt för regissören att hitta rätt platser. Här intervjuas författaren Carlos Sisí på den engelska kyrkogården i Málaga.
 
 
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com
 Foto: Kandale Films

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.