Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vid liv i dag. En Sueco har talat med två personer som varit med om att deras bostad ockuperats. Vidare har vi talat med advokat Javier Torro Díaz från konsultbyrån Grøn og Andersen, som har stor kunskap kring just fall som dessa, som dessvärre blir allt vanligare enligt Javier.
 
Tre ockupationer hos två skandinaver

En Sueco har talat med två personer som varit med om att just deras bostäder ockuperats här på Costa del Sol. Här följer deras berättelser:
 
Dorte Kristoffersen har varit med om att hennes hus ockuperats – två gånger

”Jag har flera bostäder som jag hyr och just det som det handlar om här är ett radhus i Torrequebrada, som blivit lite av ett olyckshus för mig”, ler Dorte. Men snart blir hon allvarligare i tonen när hon kommer till kärnan: ”För två år sedan hyrde jag ut huset till ett par. Efter ett tag separerade de varefter de flyttade lite ’in och ut’ ur huset – de turades om att bo där tillsammans med en hund, som de inte fått tillstånd till att ha där. De betalade inte heller hyran under denna period, det pågick i ett halvår, och jag var tillslut tvungen att anmäla dem. Därefter fick de besked från domstolen i Torremolinos om att de skulle lämna huset inom 30 dagar, senast ett bestämt datum. På den bestämda dagen kom två poliser, en låssmed, en juridisk representant från domstolen, jag själv och min advokat och mötte upp.”

Vid denna tidpunkt hade dock paret lämnat huset och efter att låssmeden öppnat dörren gick polisen igenom bostaden innan Dorte själv kunde besiktiga den.
 
”Det som inte var stulet var förstört och huset såg helt förfärligt ut. Så därefter var det bara att gå igång med att städa”, berättar Dorte, som dock inte lät hyresgästerna slippa undan deras brott.

”Jag väckte talan mot paret och då de hade jobb och var anställda på ett företag kunde myndigheterna göra utmätning på deras lön. På så sätt fick jag tillbaka i alla fall 4 000 euro, men totalsumman som jag krävde dem på uppgick till 12 000 euro. Som jag har förstått det så fungerar det så att när de får jobb igen så rullar saken vidare och det kommer återigen göras utmätning på deras lön.”
 
Efter händelsen tvivlade Dorte på om hon skulle hyra ut bostaden som semesterbostad i stället för på långtid, för att undvika fler problem med hyresgäster. Men när hon så träffade en norsk man som sökte bostad vågade hon dock hyra ut radhuset till honom.
 
”På så sätt slapp jag också att ansöka om turistlicens för bostaden – det fungerade en liten stund”, berättar hon. Men det blev inte riktigt så enkelt som hon hoppades. Den norska mannen fick nämligen därefter sällskap av sin latinamerikanska fru och hennes barn. Men så separerade paret och norrmannen flyttade tillbaka till Norge, medan frun stannade i bostaden.
 
”Kvinnan bodde kvar i huset och bor fortfarande kvar, utan hyreskontrakt samt utan att betala hyra. Jag har försökt att prata med henne för att ge henne möjligheten att lämna bostaden ett bestämt datum – och jag har sagt att om hon går med på det så är hon inte skyldig mig någonting”, berättar Dorte. Kvinnan som bor i bostaden känner dock till sina rättigheter och vägrar lämna fastigheten. I ett försök att bli av med henne stängdes elen av i bostaden då det officiellt inte bor någon där.

”När strömmen stängdes av kontaktade kvinnan mig och hon började hota med att hon skulle polisanmäla mig om hon själv eller något av hennes barn blev sjuka på grund av de inte kunde använda A/C:n i sommarvärmen. Efter att ha pratat med min advokat har jag löst det genom att skjuta in elräkningen under dörren så att hon själv kan betala den, vilket hon också har gjort”, berättar Dorte, som har sparat alla hot som hon mottagit från ”hyresgästen” via WhatsApp. Tillsvidare har Dorte och ”hyresgästen” kommit överens om att kvinnan ska lämna bostaden under hösten. Om kvinnan i verkligheten gör detta samt i vilket skick hon i så fall lämnar den i är vid redaktionsstopp för detta magasin fortfarande ovisst.
 
Hyresgästen stannar ”över tid”

En källa, som av hänsyn till pågående rättsliga förhandlingar vill vara anonym, men vars identitet är känd av En Suecos redaktion, berättar om de problem som denne just nu har med en hyresgäst som inte vill flytta trots att hyreskontraktet löpt ut för länge sedan.

”Jag hyrde ut lägenheten till ett par i januari 2016. Kontraktet skrevs för elva månader och förlängdes därefter ytterligare ett par månader då jag hade anställt en arkitekt till att renovera lägenheten vilket innebar att hyresgästerna ändå skulle flytta ut innan renoveringen kunde starta. Det visade sig dock att fastighetsförmedlaren förnyat hyresgästens kontrakt å mina vägnar ytterligare elva månader, i stället för de två månaderna som hade avtalats. Hyresgästernas sista kontrakt löpte alltså ut i december 2018. Men de bor fortfarande kvar och vägrar att flytta. Jag har varit uppe i lägenheten och pratat med dem, men de påstår att de har rätt att stanna i bostaden i tre år. Fastighetsförmedlaren vägrar samarbeta och här står jag med en lägenhet, som det visserligen betalas hyra för, men som jag inte kan använda som planerat”, berättar källan, som på grund av sjukdom valt just den bestämda lägenheten på grund av läget mellan två privata sjukhus i Marbella. För att stå sig bättre juridiskt och ”kräva” tillbaka lägenheten har personens advokat gett rådet att sälja sitt hus så att det kan bevisas att personen i fråga bara har lägenheten att bo i.
 
”Desahucio exprés” – snabb vräkning

Förra året trädde en ny lag som heter ”desahucio exprés” (snabb vräkning) i kraft och denna lag skulle garantera en snabbare process för att bli av med ockupanter. Dock är processen inte så snabb i verkligheten, informerar Javier Torro Díaz.

”Först ska ockupanten informeras och efter det har de fem dagar på sig att bevisa att de har lov att bo i den aktuella bostaden. Om de inte kan bevisa detta ska det ansökas om ett domstolsbeslut och därefter börjar den rättsliga processen som kan ta tre till fyra månader. Och om denna process infaller så att den inkluderar augusti månad får man lägga till ytterligare en månad då de som arbetar med det rättsliga har semester i augusti. Denna ’expressprocess’ kan dessutom bara användas om det handlar om olovligt intrång och om det är en privatperson som äger bostaden. Om ägaren är ett bolag eller en bank så tar processen ännu längre tid. Och problemet har ju inte uppstått ur tomma intet. I Spanien är det generellt brist på lägenheter från socialen, som hjälper till att betala för de fattigaste i samhället. I Fuengirola finns det t ex bara åtta bostäder av sorten ’alquiler social’.”
 
Problematiken med standardkontrakt

Javier Torro Díaz berättar om problematiken med att använda ”standarkontrakt” vid uthyrning av sin bostad:

”Även om du använder ett elva månaders kontrakt till dina hyresgäster har hyresgästerna i realiteten rätt att stanna i bostaden i fem år. Fram till nyligen hade hyresgästen endast rätt till tre år men en ny lag, kallad LAU (Ley de Arrendamientos Urbanos (lagen om hyresbostäder i stadsområde)), som trädde i kraft den 4 juli i år, ger hyresrätten lov att förlänga deras kontrakt upp till fem år – så de kan alltså stanna fyra år och en månad längre än det elva månaders kontrakt som vanligtvis skrivs. Detta gäller med mindre att kontraktet innehåller en specifik klausul som säger att uthyraren av hälsomässiga- eller familjära skäl bara kan hyra ut bostaden fram till ett speciellt datum. På grund av detta är det en bra idé att ha en advokat som utformar kontraktet i stället för att använda fastighetsförmedlarnas ’schabloner’.” Man kan dock inte vara helt säker om man bara använder sin bostad till semesteruthyrning, betonar Javier: ”Jag vill inte skrämma folk från att hyra ut deras semesterbostäder men dessvärre ses det allt oftare att personer ockuperar semesterbostäder, som ju många gånger kan vara billiga och lätta att hyra in sig i med minimal dokumentation. Bästa sättet att försäkra sig för att det inte ska hända är genom att göra en ordentlig bakgrundskontroll av hyresgästerna och helt enkelt välja utlänningar, då sannolikheten är störst att dessa bara är i Spanien på semester och alltså inte är ute efter att ockupera en bostad.”
 
Flera försäkringsbolag inkluderar nu för tiden klausuler i deras försäkringar som specificerar vad de täcker vid utgifter i samband med ockupation.
 
Undvik ockupation av din bostad

Vad kan man börja med att göra för att undvika att ockupanter får tillgång till ens bostad? Det finns flera saker som man själv kan göra för att undvika ockupanter, Javier nämner dessa:

• Sätt inte ut en ”till salu”-skylt på bostaden, då detta visar att bostaden är obebodd.
• Installera ett ”dubbellås”. Gamla/vanliga lås kan dyrkas upp på bara en minut. Ett dubbellås måste först öppnas med en speciell magnetnyckel för att få tillgång till att sätta i nyckeln. Det tar upp till 15 minuter att lirka upp denna sorts lås och viktigast av allt – det låter mycket. Det kan vara så att det är dubbellåset som gör att ockupanterna inte ger sig på ditt hus.
• Välj dina hyresgäster noga. Fastighetsförmedlare har inte möjlighet att göra ordentliga bakgrundskontroller och har ofta en intressekonflikt i och med att de ju först och främst vill hyra ut bostaden och därmed få kommission. En advokat (betonar Javier) har möjlighet att kontrollera om hyresgästen t ex har betalningsanmärkningar.
Skulle olyckan vara framme är det viktigt att kontakta en advokat så snabbt som möjligt, men ta dig inte in i bostaden själv, inte ens om ockupanterna skulle ha flyttat, då eventuella skador och stölder först måste dokumenteras av advokat.

Manual de okupación (ockupationsmanual)
Sedan 2011, direkt efter finanskrisen, växte det fram en ockupationsrörelse som var, och fortfarande är, starkast i Madrid, men Málaga ligger på andra plats. Aktörer från denna rörelse har gett ut en 130 sidor tjock manual som in i minsta detalj förklarar alla delar av hur man ockuperar en bostad; allt från att välja bostad, hur man får tillgång till den till hur man klarar av att inte bli utkastad från den. I manualen betonas det att ockupanter med barn står sig bäst rent juridiskt, varför det rekommenderas att ha minderåriga boende med sig.
I manualens introduktion stå det att den ska ses som ett revolutionärt verktyg till att arbeta sig mot en mer platt samhällsstruktur. Utgivaren är okänd och trots att manualen inte finns på en officiell webbplats kan den hittas på flera platser på internet genom att söka ”Manual de okupación”.

Hus till ockupation erbjudes! 
Så står det i flera annonser på webbplatsen Milanuncios (Spaniens motsvarighet till Blocket), skrevs det nyligen i en artikel från webbmediet Magnet. På Milanuncios finns det både annonser vari olika personer söker bostäder som de kan ockupera, annonser som erbjuder bostäder till ockupation mot ”hittelön” samt annonser som erbjuder diverse tjänster för att bli av med ockupanter – både legala tjänster och tjänster som typiskt erbjuds av unga män med ”stor hund” eller andra ”muskelverktyg”.

En snabb sökning som En Sueco gjorde på Milanuncio i september visade flera träffar med annonser av just denna sort inom Málagaområdet.

Fototekst: Texten i denna annons lyder: ”Hus till ockupation köpes. Jag är i direkt behov av ett hus som kan ockuperas då jag håller på att bli utkastad, jag har ett barn. Om det är ett bank-hus spelar ingen roll, inte heller läge eller stad spelar roll.
 
Det finns olika sorters ockupanter
Det finns de som flyttar in helt normalt men som sedan slutar betala hyra. På spanska kallas dessa ”morosos”.

Sedan finns det de som har gjort det till sitt (tvivelaktiga) levebröd att göra det möjligt för andra att ockupera fastigheter. Javier Torro Díaz berättar att denna ”service” kan dra in 1 000-1 500 euro.

Till slut finns det ockupanter som visar förfalskad dokumentation för att få hyra en bostad och därefter ockuperar den utan att betala hyra. Dessa, berättar advokat Javier Torro Díaz, är de svåraste att bli av med då man måste känna till en persons identitet för att kunna göra en polisanmäla eller vidta åtgärder mot personen.

Senaste artiklarna från En Sueco

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och him...

Tema & Profiler

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och himlen öppnade sig. Det var den 14 november 1989. Den...

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com