Det händer mycket i omvärlden just nu. I skrivande stund är statsapparaten i USA fortfarande nedstängd. Det väntas förslag från Trumps sida till Demokraterna under kvällen, men så länge han vägrar kompromissa gällande muren är det svårt att se en lösning. Var fjärde amerikan (läs i USA) uppskattas vara påverkad av nedstängningen. Det är ju helt galet. Och denne självgoda, uppblåsta man har mage att fortsätta be om 5,7 miljarder dollar(!) till en mur som ingen annan än han själv vill ha.
”Nej!”, säger jag. Jag minns Berlinmurens fall
– vilken seger! Byggs muren mot Mexiko kommer de nästa många åren spenderas på att få den riven. ”Ge upp muren och lär dig att lyssna på någon annan än dig själv!”, skulle jag säga om jag satt i ett samtal med mannen som kallar sig presidenten i USA.
Sedan skulle det inte förvåna mig ett dugg om Trump nu använder konflikten kring sin mur för att dra uppmärksamheten från någonting som vi ännu inte ser klart. Han är slug, det har han alltid varit – spelat ut aktörer runt omkring sig mot varandra för egen vinning skull.
På närmare håll har vi Brexit. Om detta skriver min kollega Henrik Andersen en intressant kolumn denna månad. Vi, alla, som har flyttat inom EU upplever och ser de positiva effekterna av gemenskapen och den fria rörligheten.
Likadant är det säkert för utlandsbritter. Men det intressanta med Brexit, redan från början, är att utlandsbritterna inte har haft rätt att rösta om just Brexit, som ju på verkar dem i allra högsta grad. Skulle det en dag bli tal om ett Swexit önskar jag innerligt att vi utlandssvenskar har rösträtt, samt att alla utlandssvenskar använder sin röst! Ett utträde drabbar inte bara handel m.m. utan även villkoren för oss ”vanliga”. Jag vet att en del anser att Brexit inte har med oss, svenskar på Costa del Sol, att göra. Till dessa säger jag: ”Det har det visst!” Storbritannien är det första land med krafter som verkligen vill se ett utträde, och som med mycket – det är lättare att följa efter än att vara den som tar första steget. Diskussionen om ett Swexit finns och är ingenting som vi ska ignorera. Jag följer Brexit nära.
Någonting helt annat, som jag också följer på nära håll – och älskar att leka med själv – är det som min andra kollega, Louise Mercedes Frank, skriver om i detta magasin, nämligen Virtuel Reality (VR). Är inte VR hur coolt som helst! Jag kommer mycket väl ihåg mitt första Skype-möte; det var en arbetsintervju. Nu ser jag fram emot dagen då möten är tillgängliga i VR för andra än topparna i näringslivet. Hittills har jag bara jagat dinosaurier i VR-spelvärlden.
Nu blev det ganska tungt här på sidan två men det händer ju så mycket intressant i omvärlden! Visst kan vi skärma av och se åt ett annat håll, men jag tror inte att det är rätt väg. Återigen ger jag svar på frågan om varför jag är intresserad av både inrikes- och utrikespolitik – för att det påverkar oss alla!
Med det sätter jag punkt för mina ord på denna sida och hälsar er alla välkomna till En Sueco februari, som förutom Brexit och VR bjuder på t ex godsaker som churros och en semmeltjuvstart, auktioner och utflykter, tankar från en nybliven pappa och ett möte med en designer vars arbete du garanterat känner igen. Detta och mycket mer serveras du denna månad – och, du får även lära känna oss på redaktionen lite närmare.
 
Soliga alla hjärtans dags-hälsningar
Jag brukar inte ha svårt att komma på någonting att skriva om här. Denna gång är det dock trögt. Troligtvis hör det ihop med den hektiska period som har varit. December är alltid hektisk på En Suecos redaktion. Detta för att få allting färdigt inför januarinumret, dels för att redaktionen ska får lite ro årets sista dagar och dels för att tryckeriet ska hinna med att trycka magasinets alla sidor bland alla helger i slutet av året, så att ni läsare kan hålla detta, årets första En Sueco, i handen redan 2 januari!
 
Så vad händer 2019? Själv har jag faktiskt ett jubileum att fira. Den 28 januari för exakt 10 år sedan ankom jag Málagas flygplats, terminal 2 förstås, trean var ju inte byggd. Det ena jag hade med mig från Sverige var två maxpackade resväskor samt ett handbagage som vägde drygt 12 kg mer än tillåtet. Planen var helt enkel – bär livet i Spanien så stannar jag, brister det så återvänder jag till Stockholm.
Vad är så resultatet nu 10 år senare tror ni? Har jag återvänt? Ja, för semestrar, men inte för gott. I stället har jag planterat om mina rötter här på Europas sydspets.
 
Jag tycker att livet här är härligt. Jag lär mig ständigt nya saker, upptäcker nya platser (Spanien är ju så stort!) och ju mer jag lär mig av språket desto mer inser jag att jag har en lång väg kvar. Det blev bara tre månaders studier på Málagas universitet innan vardagslivet tog över med olika jobb, till dess att jag lite mer än ett år efter att jag landade på Málagas flygplats klev in här på En Sueco-redaktionen för första gången. Men efter 10 år i detta fantastiska land så snackar jag på, förstår och gör mig förstådd, och bjuder på de skratt som mina ibland felvalda ord och grammatiska fel lockar fram.
 
När man flyttar såhär kan man välja att se äventyret som en resa eller som flera parallella resor. Det sistnämnda gäller för mig. En annan sak är att jag känner att jag som egen individ står stadigt med bägge fötterna på marken här på Costa del Sol. En känsla jag saknade i Stockholm. Där upplevde jag att så mycket handlade om att passa in i de fack som man valde att leva i – eller strävade efter att leva i. Här på Costa del Sol å andra sidan upplever jag inte dessa fack, eller stämplar om man vill säga så. Här älskar jag att möten med nya människor inte alltid börjar med vad man arbetar med, vilken bil man kör, vilken adress man bor på, vilken mobiltelefon man har. Här känner jag frihet. Och som sagt, det som för mig framåt är flera parallella resor.
 
Några av dessa parallella livresor är livet i familj som mamma och sambo samt min egen resa
– jag som individ.
En annan är den häftiga resa jag får göra med En Sueco! Tack vare detta svenska magasin har jag lärt känna stora delar av Costa del Sol samt en hel del av det övriga Spanien. Jag har lärt mig mer av det politiska systemet. Jag har fått landets historia, tradition, kultur och gastronomi serverat till mig på en silverbricka. Och mycket, mycket mer. Tänk vilken fantastisk del av mina resor!
Att jag själv är med och skapar detta magasin är som grädde på moset. Och än bättre är till och med att jag får förmedla det som jag själv uppskattar så mycket till er läsare!

 
Så välkommen till 2019 med En Sueco!
 
 
December är månaden då vi alla ska känna frid och ro, njuta av adventhelgerna med glögg och pepparkakor i goda vänners lag. Gå leende och bekymmersfria på julmarknader. Ska vi göra det spanskt ska vi äta borrachuelos och gärna dricka en varm choklad till, eller naturligtvis, vi får inte glömma bort polvorones och anís. Men riktigt så ser inte vardagen alltid ut i december, eller hur! I stället ska arbetsåret som varit avslutas och det ska förberedas för året som kommer. Det är fullt med möten och är det inte det är det julmiddagar, som ofta skapar mer stress än goda skratt när det ska jongleras med andra juliga aktiviteter som julföreställningar och -konserter, besök hit och dit m.m.
 
Någonting jag tänkt på en del den senaste tiden, i stället för jul, jul och åter jul, är någonting som jag skrev om här för många år sedan. Då skrev jag i hopp om att vi skulle komma att få se en modernisering av den allmänna företagskulturen i Andalusien. Men det har inte skett. Det jag tänker på är de uråldriga företagskulturer och hierarkier som stenhårt lever kvar på många arbetsplatser. Och ju mer säkerhetsövervakningstekniken går framåt med, som i första hand är för att verka mot brott, desto mer känns det som om vi aldrig någonsin kommer att se något trendbrott i detta. Jag har ingenting emot övervakning av alla de slag när det gäller just säkerhet. Men när teknikerna används mot personalen (som om de var brottslingar)...nej, rättare sagt: missbrukas, för att företagschefen tror att anställda gör allt för att gå bakom ryggen på denna, då tappar jag allt hopp.
 
Varje modern företagsledare – läs Ledare – som håller sig någorlunda uppdaterad inom hur man bygger effektivitet vet att en viktig byggsten i företaget är kulturen. Ledare vet att högre effektivitet nås när arbetsplatsen genomsyras av faktorer som tillit och ansvar, lagkänsla och kommunikation samt flexibilitet – och här passar tillit in igen. ”Moderna” ledare vet att en spontan paus ofta leder till att den anställda möter nästa kund med ett leende i stället för som monotont arbete. Dessa ledare vet också att hierarkimodeller i vilket personalens minsta steg övervakas är bakåtsträvande. Så gjorde man under industrialismen – förutom att man då hade stämpelklockor och kontrollanter som gick och övervakade arbetarna i stället för dagens kameror och mikrofoner. Hur många var glada att gå till sina arbeten under industrialismen? Hur många drog ett, två eller kanske till och med tre extra strån till stacken för att de tyckte att det var kul att arbeta under industrialismen? Inte många.
 
Det var då, kanske du tänker, men tyvärr är detta högst aktuellt på många arbetsplatser i dag, här på vår fina kuststräcka. Det är bara få, men i gengäld ofta framgångsrikare företagsledare, som förstår att personalen inte är kostnadsposter utan i stället potentiella guldgruvor om företagskulturen bara är rätt.
 
Om man bara hackar och hackar så hittar man aldrig en guldåder – för man slår sönder den!
 
Nu ska jag ut och shoppa julklappar. Jag har en riktig klassiker på listan, nämligen Riv Pyramiderna av Jan Carlzon. Denna bok är en karta till att vaska guld, men det är ledsamt att den fortfarande ska behöva vara så viktig – att vi inte kommit längre. Det är sorgligt att behöva undervisa chefer inte bara i hur viktiga möten är utan även vikten av platta organisationer. Janne visste vad han skrev om 1985.
 
Riv Pyramiderna kom faktiskt ut i nyutgåva på svenska i somras. Och, skulle din chef behöva ett exemplar men inte pratar svenska, då kan jag trösta dig med att boken är översatt till 22 språk.
Pssst... på spanska heter den El Momento de La Verdad... varför inte skicka den som en anonym julklapp ;-)
 
Gud jul och Gott Nytt År!
Sara Laine
sara@norrbom.com
Nyligen kom Institute for Health Metrics and Evaluation ut med resultaten av en studie som visar att spanjorerna förväntas gå om japanerna när det kommer till förväntad medellivslängd år 2040. Orsakerna bakom detta sägs vara bland annat det spanska sjukvårdssystemet, som enligt Världshälsoorganisationen är det sjunde bästa i världen, samt Medelhavskosten, innehållande mycket fisk, bra olivolja och mycket grönsaker.
I samma studie säger huvudförfattaren, Dr. Kyle Foreman, att högt BMI liksom högt blodsocker är starka faktorer bakom stagnerande medellivslängd.
 
Jag sträcker lite extra på ryggen, för visst känns det som Spanien, som så ofta får så mycket skit för landets politik och ekonomi, i alla fall gör någonting rätt! Här i landet äter vi gott, hälsosamt och riktigt!
 
Denna tanke håller så länge som jag tänker på de råvaror som jag fyller korgen med beroende på säsong när jag besöker kustens ekologiska marknad samt äter sardiner med tomatsallat på stranden. När tankarna i stället vandrar till vad jag ser barn ha med sig i sina matlådor till frukostrasterna, vad det serveras på barnkalasen samt mellanmålen mammorna har med sig när de hämtar barnen från skolorna, då försvinner leendet.
 
Nu vet jag att långt ifrån alla vet vad barnen har i sina matlådor så här serveras ni några vanliga innehåll: brödstickor eller vitt bröd med choklad- och nötkräm, mjölk med choklad- eller jordgubbssmak och müslibars med honung. Vad serveras det så på barnkalasen? Vitt bröd med choklad eller ost och skinka med drycker som juice eller chokladmjölk. Och vad har mammorna med sig när de hämtar barnen? Vitt bröd (igen), chips eller müslibars.
 
Nyligen publicerade The Guardian en artikel med rubriken ”Medelhavsdieten är borta”. Den bekräftar att vi vuxna är duktiga på att äta hälsosamt men lägger betoningen på att Medelhavsbarnen de fetaste i Europa. I Spanien räknas över 40 procent av 9-åringarna vara överviktiga. Det är en skrämmande siffra och det är väl ingen som tror att Spanien kommer att hålla förstaplatsen som längst medellivslängd när dessa barn växer upp!
 
I artikeln som nämns tidigare ges utrymme till Dr João Breda, enhetschef för WHO:s europeiska avdelning för förebyggande och kontroll över icke-smittsamma sjukdomar, att uttala sig: ”Medelhavsdieten för barnen i dessa länder är borta. (...) Barnen i Sydeuropa äter lite grönsaker och frukt medan de dricker mycket söta drycker, de småäter, äter godis samtidigt som de får i sig för mycket salt, socker och fett genom maten.”
 
Hur är ens detta möjligt om vi vuxna äter nyttigt? Får ni ihop ekvationen?
Nåväl, nu är det november. Oktober har minst sagt påmint oss om naturens krafter med regn och åska. Kvällarnas kuraskymning faller tidigt. Vad passar då bättre än en kopp gott te framför brasan med En Sueco i handen!
Det finns mycket att läsa om i månadens magasin. Bland annat skriver min kollega Tom Halvorsen en mycket intressant artikel om problematiken kring invandrarsituationen i Spanien. Louise Mercedes Frank berättar om en turistig utflykt till Alfarnatejo medan Henrik Andersen tittar närmare på vad det egentligen sker med tunnelbanan i Málaga och om inte pengarna till detta projekt skulle varit bättre investerade i någonting annat. Själv har jag frågat entreprenören och hotellägaren Kjell Jacobsson vad han går och tänker på just nu.
 
Så passa på att njuta av lugnet ihop med En Sueco nu i november, innan december börjar med allt som hör därtill.
Sara Lane
sara@norrbom.com
Har ni som jag funderat över Bitcoin? Jag har i alla fall sysselsatt mig under en tid med att söka information kring vad Bitcoin och kryptovaluta egentligen är, systemen runtomkring samt utvecklingen. Detta är ju superintressant och absolut ingenting som ska ignoreras. Men en del kallar det en ny ”fluga”. Är det så?
 
Jag kommer ihåg när jag fick mitt första modem i mitten av 90-talet. Ni vet ett sådant som kom med en hel modemmusikal – alltså att det stod och ringde samt blippade hur länge som helst innan någonting hände. Jag var oerhört nyfiken på vad detta internet var och trodde att jag med några sökord skulle jag få svar på alla mina frågor. Fantastiskt! Men när jag väl satt där och väntade, och väntade, och väntade... hur lång tid kunde det ta?! Nej, det hade jag inte tålamod till. Jag sa kort och gott: ”När det går snabbare är jag intresserad.” Så där stod modemet. Samtidigt hördes det röster som sa att internet bara var en ”fluga”. Andra spådde om hur brett internet kunde bli. Tekniken mötte efter några år min otålighet och tiden mellan att jag klev ut på internt för första gången och när jag faktiskt började använda det hade det hunnit hända massor! Och tänk, det var på 90-talet, hur mycket har inte hänt sedan dess! Fluga? Nej, definitivt inte.
 
Så är kryptovaluta en fluga? Det tror jag inte. För att jämföra: det som i dag är internet föddes 1983, när ARPANET antog TCP/IP. Men skulle dröja ända till någon gång i slutet av 90-talet innan det verkligen tog fart. Så om kryptovalutor funnits sedan 2009 har de ju fortfarande en chans att rota sig. Är du liksom jag intresserad av att veta mer om Bitcoin och kryptovalutor hittar du en artikel om det här i magasinet denna månad.
 
I detta nummer kan du också läsa om min kollega Henrik Andersens tankar kring vad som skulle kunna göras för att lyfta sysselsättningen i Andalusien. Tankar som föddes när han i somras körde igenom Zaragoza på sin motorcykel. Han ifrågasätter om turistbranschen verkligen är rätt marknad att hoppas på och luta sig mot när det kommer till att lösa Málagas arbetslöshet som ligger på 22 procent? Besöket i Zaragoza väckte nämligen intressanta tankar hos honom om att det kanske är dags för Málaga att satsa på även andra ”hästar” för att få bukt med arbetslösheten.
Och nog skulle det en bra idé för Málaga att snegla på att implementera andra branscher i provinsen om det stämmer det som den spanska ekonomiministern, Nadia Calviño, säger – att vi förr eller senare får en ny finanskris.
 
Detta är bara två av månadens artiklar och naturligtvis bjuder vi på mycket mer läsning; t ex får du möta komikern Mårten Andersson som är i en av livets förändringsfaser, du får följa med till Madrid och veta varför det går vettskrämda får på huvudstadens gator i oktober, och så kan du också läsa om en gatuförsäljares vardag, samt mycket mer.
 
Någonting som jag tycker är så roligt med att vara en del av att skapa En Sueco varje månad är att vi på redaktionen är väldigt olika. Någon intresserar sig mer politiskt, en annan reser mycket, ytterligare en är duktig på att fånga upp vad som är på gång i närområdet och själv älskar jag möten med människor, och så finns det många fler intresseområden mellan oss också. Tänk er hur våra redaktionsmöten är!
 
Har du själv en idé, ett ämne eller en person som du skulle vilja att vi lyfter fram i En Sueco, välkommen då att skicka mig ett mail, så tar vi upp detta på vårt nästa redaktionsmöte!
 
Njut av oktober!
Sara Laine
sara@norrbom.com

Senaste artiklarna från En Sueco

Förebygg vårens allergi... NU!

Denna tid på året kan det kännas som om pollensäsongen är långt borta. Men om du hör till dem som up...

Hälsa

Lider du av bindvävssmärtor, cirkulationsproblem o…

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

2019 blir ditt bästa år någonsin!

Låter det bra? Eller känns det provocerande och prestationsångestframkallande?   Året har red...

Hälsa

Glädje

Efter min sjukdom med hjärtbesvär, vatten i lungorna och högt blodtryck har jag beslutat mig för att...

Hälsa

SolEyes fortsätter bredda utbudet av behandlingar

SolEyes kliniker på Costa del Sol, som under åren hjälpt många skandinaver med ögonhälsa, blir bar...

Hälsa

Veras Veranda - Semlor

Nu är det februari och för min familj samt många andra är det tid för semlor. Ja, jag vet att vi tju...

Gastronomi

Spanska registreringsskyltar - Var är vokalerna?

Det finns väl ingen som inte har suttit i trafiken och inte lekt ordbildningslekar av de olika bokst...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu?

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till ...

Tema & Profiler

Möt redaktionen hos Norrbom Marketing

Hos Norrbom Marketing är vi ett flitigt gäng som bland annat ger ut månadsmagasinen En Sueco, La Dan...

Tema & Profiler

Cádiz – Medelhavets port

  Cádiz är Europas äldsta stad. Den grundades omkring 1100 f.Kr. av fenicierna och har varit b...

Utflykter

Utflykter

Cádiz – Medelhavets port

  Cádiz är Europas äldsta stad. Den grundades omkring 1100 f.Kr. av fenicierna och har varit bebodd sedan dess. I dag har staden 118 000 invånar...

Utflykter

Ditt närmaste naturreservat – Guadalhorce

Om du är intresserad av natur och djurliv och befinner dig på Costa del Sol behöver du inte köra speciellt långt för att hitta det. Bara några kilomet...

Utflykter

Museo de artes populares - Málagas museum för folkkonst

Det är någonting alldeles speciellt med att komma in i ett museum med gamla saker. Doften och känslan av historia från flera sekel får ”ned en på jord...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Semlor

Nu är det februari och för min familj samt många andra är det tid för semlor. Ja, jag vet ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – ett nav i distributionskedja…

Här i vår artikelserie om Sabor a Málaga besöker vi ofta små odlare och producenter av pro...

Gastronomi

Churrostokig

Abstinens efter kort tids konsumtion... Spanien är fullt av churromaner. Det köps och s...

Gastronomi

Recept: ”Gokaka” med kanelfyllning

Det nya året har börjat och många tycker att det nu är dags att tänka på vad man äter – oc...

Gastronomi

Sabor a Málaga: La Molienda Verde dukar upp med kastanjeprod…

Det finns apelsinmarmelad och aprikosmarmelad. Andra föredrar jordgubbsmarmelad eller kans...

Gastronomi

Panettone (video)

Matglada spanjorer har mycket att tacka sina tidigare ockupationsmakter för. Fenicierna, s...

Gastronomi

Sport

Mäster Munir

Avhyst i Numancia – nu VM-målvakt för Marocko och in i den senare tidens historia om ovanligt många ...

Sport

Golf i Solen

Redan februari 2019! Vi märker att golfåret 2019 på härliga Solkusten lockar fler och fler, och fra...

Sport

Golf i Solen: Golfare i Solen önskar En God Fortsättning

Resan till Montenmedio i november var en spännande upplevelse för många! Att umgås med trevliga vänn...

Golf

Tema & Profiler

Spanska registreringsskyltar - Var är vokalerna?

Det finns väl ingen som inte har suttit i trafiken och inte lekt ordbildningslekar av de olika bokstäverna på medtrafikanterna registreringsskyltar. A...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu?

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till både Sverige och Spanien.   Denna månad trä...

Tema & Profiler

Möt redaktionen hos Norrbom Marketing

Hos Norrbom Marketing är vi ett flitigt gäng som bland annat ger ut månadsmagasinen En Sueco, La Danesa och Det Norske Magasinet. Men det är inte allt...

Tema & Profiler

Zero Waste – förbruka mindre, återanvänd mer

Det är februari och för många har årets första månad ägnats mycket till att se över gamla vanor. Många butikers reor har pågått under hela januari, fö...

Tema & Profiler

What to do, Dear Europe

Britterna drar ur pluggen. Eller gör de? 50 procent och några till står bakom det så omtalade Brexit. Men nu kan de inte enas om hur pluggen ska dras ...

Tema & Profiler

Spaniens skattkammare

Storviltjägaren må ha städat i sin samling för den dagen stod troféer på rad liksom skinn från björn, leopard och zebra som låg sida vid sida under au...

Tema & Profiler

Linda Svensson Edevint - Designar mönstren till ditt hem

Du känner säkert igen mönstren och designen på produkter från t ex Ikea, Mio, Ekelunds Linneväveri, Klippans Yllefabrik, Cervera, Duka, Mairo och ”Mat...

Tema & Profiler

Virtual reality – din digitala verklighet på nära håll

Föreställ dig: Du går runt inne i en bostad som du är intresserad av att köpa. Du ser hur ljuset fallet in, tittar ut över terrassen och kan se precis...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Språkutbyte: Pachange – språkutbyte i Málaga

Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk p...

Kultur

Boktips: Läslust 2019 - Göran Rise släpper serie om advokat …

Han har släppt en bok tidigare, vari han berättade om sina egna yrkesverksamma år, men nu släpper Göran Rise för första gången en roman. Boken, som he...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com