December är månaden då vi alla ska känna frid och ro, njuta av adventhelgerna med glögg och pepparkakor i goda vänners lag. Gå leende och bekymmersfria på julmarknader. Ska vi göra det spanskt ska vi äta borrachuelos och gärna dricka en varm choklad till, eller naturligtvis, vi får inte glömma bort polvorones och anís. Men riktigt så ser inte vardagen alltid ut i december, eller hur! I stället ska arbetsåret som varit avslutas och det ska förberedas för året som kommer. Det är fullt med möten och är det inte det är det julmiddagar, som ofta skapar mer stress än goda skratt när det ska jongleras med andra juliga aktiviteter som julföreställningar och -konserter, besök hit och dit m.m.
 
Någonting jag tänkt på en del den senaste tiden, i stället för jul, jul och åter jul, är någonting som jag skrev om här för många år sedan. Då skrev jag i hopp om att vi skulle komma att få se en modernisering av den allmänna företagskulturen i Andalusien. Men det har inte skett. Det jag tänker på är de uråldriga företagskulturer och hierarkier som stenhårt lever kvar på många arbetsplatser. Och ju mer säkerhetsövervakningstekniken går framåt med, som i första hand är för att verka mot brott, desto mer känns det som om vi aldrig någonsin kommer att se något trendbrott i detta. Jag har ingenting emot övervakning av alla de slag när det gäller just säkerhet. Men när teknikerna används mot personalen (som om de var brottslingar)...nej, rättare sagt: missbrukas, för att företagschefen tror att anställda gör allt för att gå bakom ryggen på denna, då tappar jag allt hopp.
 
Varje modern företagsledare – läs Ledare – som håller sig någorlunda uppdaterad inom hur man bygger effektivitet vet att en viktig byggsten i företaget är kulturen. Ledare vet att högre effektivitet nås när arbetsplatsen genomsyras av faktorer som tillit och ansvar, lagkänsla och kommunikation samt flexibilitet – och här passar tillit in igen. ”Moderna” ledare vet att en spontan paus ofta leder till att den anställda möter nästa kund med ett leende i stället för som monotont arbete. Dessa ledare vet också att hierarkimodeller i vilket personalens minsta steg övervakas är bakåtsträvande. Så gjorde man under industrialismen – förutom att man då hade stämpelklockor och kontrollanter som gick och övervakade arbetarna i stället för dagens kameror och mikrofoner. Hur många var glada att gå till sina arbeten under industrialismen? Hur många drog ett, två eller kanske till och med tre extra strån till stacken för att de tyckte att det var kul att arbeta under industrialismen? Inte många.
 
Det var då, kanske du tänker, men tyvärr är detta högst aktuellt på många arbetsplatser i dag, här på vår fina kuststräcka. Det är bara få, men i gengäld ofta framgångsrikare företagsledare, som förstår att personalen inte är kostnadsposter utan i stället potentiella guldgruvor om företagskulturen bara är rätt.
 
Om man bara hackar och hackar så hittar man aldrig en guldåder – för man slår sönder den!
 
Nu ska jag ut och shoppa julklappar. Jag har en riktig klassiker på listan, nämligen Riv Pyramiderna av Jan Carlzon. Denna bok är en karta till att vaska guld, men det är ledsamt att den fortfarande ska behöva vara så viktig – att vi inte kommit längre. Det är sorgligt att behöva undervisa chefer inte bara i hur viktiga möten är utan även vikten av platta organisationer. Janne visste vad han skrev om 1985.
 
Riv Pyramiderna kom faktiskt ut i nyutgåva på svenska i somras. Och, skulle din chef behöva ett exemplar men inte pratar svenska, då kan jag trösta dig med att boken är översatt till 22 språk.
Pssst... på spanska heter den El Momento de La Verdad... varför inte skicka den som en anonym julklapp ;-)
 
Gud jul och Gott Nytt År!
Sara Laine
sara@norrbom.com
Nyligen kom Institute for Health Metrics and Evaluation ut med resultaten av en studie som visar att spanjorerna förväntas gå om japanerna när det kommer till förväntad medellivslängd år 2040. Orsakerna bakom detta sägs vara bland annat det spanska sjukvårdssystemet, som enligt Världshälsoorganisationen är det sjunde bästa i världen, samt Medelhavskosten, innehållande mycket fisk, bra olivolja och mycket grönsaker.
I samma studie säger huvudförfattaren, Dr. Kyle Foreman, att högt BMI liksom högt blodsocker är starka faktorer bakom stagnerande medellivslängd.
 
Jag sträcker lite extra på ryggen, för visst känns det som Spanien, som så ofta får så mycket skit för landets politik och ekonomi, i alla fall gör någonting rätt! Här i landet äter vi gott, hälsosamt och riktigt!
 
Denna tanke håller så länge som jag tänker på de råvaror som jag fyller korgen med beroende på säsong när jag besöker kustens ekologiska marknad samt äter sardiner med tomatsallat på stranden. När tankarna i stället vandrar till vad jag ser barn ha med sig i sina matlådor till frukostrasterna, vad det serveras på barnkalasen samt mellanmålen mammorna har med sig när de hämtar barnen från skolorna, då försvinner leendet.
 
Nu vet jag att långt ifrån alla vet vad barnen har i sina matlådor så här serveras ni några vanliga innehåll: brödstickor eller vitt bröd med choklad- och nötkräm, mjölk med choklad- eller jordgubbssmak och müslibars med honung. Vad serveras det så på barnkalasen? Vitt bröd med choklad eller ost och skinka med drycker som juice eller chokladmjölk. Och vad har mammorna med sig när de hämtar barnen? Vitt bröd (igen), chips eller müslibars.
 
Nyligen publicerade The Guardian en artikel med rubriken ”Medelhavsdieten är borta”. Den bekräftar att vi vuxna är duktiga på att äta hälsosamt men lägger betoningen på att Medelhavsbarnen de fetaste i Europa. I Spanien räknas över 40 procent av 9-åringarna vara överviktiga. Det är en skrämmande siffra och det är väl ingen som tror att Spanien kommer att hålla förstaplatsen som längst medellivslängd när dessa barn växer upp!
 
I artikeln som nämns tidigare ges utrymme till Dr João Breda, enhetschef för WHO:s europeiska avdelning för förebyggande och kontroll över icke-smittsamma sjukdomar, att uttala sig: ”Medelhavsdieten för barnen i dessa länder är borta. (...) Barnen i Sydeuropa äter lite grönsaker och frukt medan de dricker mycket söta drycker, de småäter, äter godis samtidigt som de får i sig för mycket salt, socker och fett genom maten.”
 
Hur är ens detta möjligt om vi vuxna äter nyttigt? Får ni ihop ekvationen?
Nåväl, nu är det november. Oktober har minst sagt påmint oss om naturens krafter med regn och åska. Kvällarnas kuraskymning faller tidigt. Vad passar då bättre än en kopp gott te framför brasan med En Sueco i handen!
Det finns mycket att läsa om i månadens magasin. Bland annat skriver min kollega Tom Halvorsen en mycket intressant artikel om problematiken kring invandrarsituationen i Spanien. Louise Mercedes Frank berättar om en turistig utflykt till Alfarnatejo medan Henrik Andersen tittar närmare på vad det egentligen sker med tunnelbanan i Málaga och om inte pengarna till detta projekt skulle varit bättre investerade i någonting annat. Själv har jag frågat entreprenören och hotellägaren Kjell Jacobsson vad han går och tänker på just nu.
 
Så passa på att njuta av lugnet ihop med En Sueco nu i november, innan december börjar med allt som hör därtill.
Sara Lane
sara@norrbom.com
Har ni som jag funderat över Bitcoin? Jag har i alla fall sysselsatt mig under en tid med att söka information kring vad Bitcoin och kryptovaluta egentligen är, systemen runtomkring samt utvecklingen. Detta är ju superintressant och absolut ingenting som ska ignoreras. Men en del kallar det en ny ”fluga”. Är det så?
 
Jag kommer ihåg när jag fick mitt första modem i mitten av 90-talet. Ni vet ett sådant som kom med en hel modemmusikal – alltså att det stod och ringde samt blippade hur länge som helst innan någonting hände. Jag var oerhört nyfiken på vad detta internet var och trodde att jag med några sökord skulle jag få svar på alla mina frågor. Fantastiskt! Men när jag väl satt där och väntade, och väntade, och väntade... hur lång tid kunde det ta?! Nej, det hade jag inte tålamod till. Jag sa kort och gott: ”När det går snabbare är jag intresserad.” Så där stod modemet. Samtidigt hördes det röster som sa att internet bara var en ”fluga”. Andra spådde om hur brett internet kunde bli. Tekniken mötte efter några år min otålighet och tiden mellan att jag klev ut på internt för första gången och när jag faktiskt började använda det hade det hunnit hända massor! Och tänk, det var på 90-talet, hur mycket har inte hänt sedan dess! Fluga? Nej, definitivt inte.
 
Så är kryptovaluta en fluga? Det tror jag inte. För att jämföra: det som i dag är internet föddes 1983, när ARPANET antog TCP/IP. Men skulle dröja ända till någon gång i slutet av 90-talet innan det verkligen tog fart. Så om kryptovalutor funnits sedan 2009 har de ju fortfarande en chans att rota sig. Är du liksom jag intresserad av att veta mer om Bitcoin och kryptovalutor hittar du en artikel om det här i magasinet denna månad.
 
I detta nummer kan du också läsa om min kollega Henrik Andersens tankar kring vad som skulle kunna göras för att lyfta sysselsättningen i Andalusien. Tankar som föddes när han i somras körde igenom Zaragoza på sin motorcykel. Han ifrågasätter om turistbranschen verkligen är rätt marknad att hoppas på och luta sig mot när det kommer till att lösa Málagas arbetslöshet som ligger på 22 procent? Besöket i Zaragoza väckte nämligen intressanta tankar hos honom om att det kanske är dags för Málaga att satsa på även andra ”hästar” för att få bukt med arbetslösheten.
Och nog skulle det en bra idé för Málaga att snegla på att implementera andra branscher i provinsen om det stämmer det som den spanska ekonomiministern, Nadia Calviño, säger – att vi förr eller senare får en ny finanskris.
 
Detta är bara två av månadens artiklar och naturligtvis bjuder vi på mycket mer läsning; t ex får du möta komikern Mårten Andersson som är i en av livets förändringsfaser, du får följa med till Madrid och veta varför det går vettskrämda får på huvudstadens gator i oktober, och så kan du också läsa om en gatuförsäljares vardag, samt mycket mer.
 
Någonting som jag tycker är så roligt med att vara en del av att skapa En Sueco varje månad är att vi på redaktionen är väldigt olika. Någon intresserar sig mer politiskt, en annan reser mycket, ytterligare en är duktig på att fånga upp vad som är på gång i närområdet och själv älskar jag möten med människor, och så finns det många fler intresseområden mellan oss också. Tänk er hur våra redaktionsmöten är!
 
Har du själv en idé, ett ämne eller en person som du skulle vilja att vi lyfter fram i En Sueco, välkommen då att skicka mig ett mail, så tar vi upp detta på vårt nästa redaktionsmöte!
 
Njut av oktober!
Sara Laine
sara@norrbom.com
För mig som småbarnsförälder känns det nu för tiden som om årsskiftet inträffar någon gång under sommarmånaderna. Det är som att skolornas läsår blivit norm – det nya året börjar i mitten av september för att sluta i sista veckan i juni. Veckorna under sommaren har blivit någon härlig blandning av att återuppleva sommarlovet blandat med jobb. Nu har jag ju turen att datorn är mitt arbetsredskap och även om jag arbetar heltid stora delar av sommaren så kan jag ofta välja att jobba andra tider än ”normala” kontorstider. Sedan när dotra har aktiviteter på annat håll kan jag återvända till redaktionen, och då arbetas det undan må jag säga.
 
Jag får alltså ha sommarlov tillsammans med min dotter. Det fungerar mycket bra tack vare planering och pusselläggande med tiden. Många känner säkert igen att första lediga semesterveckan går åt att göra allt det där som inte hinns med en vanlig vardag – huset städas in i minsta vrå, mattor och möbler rengörs, kökets alla hyllor och lådor plockas ur och torkas rent, dotterns garderob genomgås och urvuxna kläder skänks vidare.
Därefter, när ögonen inte längre ser ”Åh, det där bör göras” så slappnar vi av tillsammans – vi får vi-tid, då vi gör ingenting.
 
Någonting av det viktigaste för oss båda – dotra och mig, som jag känner, är att göra just ingenting. Och det kan vara riktigt svårt när man är van att leva ett aktivt liv både till vardags och helger. Men vi försöker. Och det är just de där dagarna utan planer, utan att träffa andra människor, utan stoj, buller och håll igång som får alla våra sinnen får slappna av och koppla bort. Och det är just de dagar som vi riktigt myser tillsammans och som vi knyter an till varandra.
 
Jag är oerhört duktig på att vara aktiv hela tiden. I vardagen är det jobb, skola, lite jobb på kvällar och på helgerna är det utflykter och inspiration till jobb, socialt liv med vänner, och så rullar det på. Och jag trivs med det! Det är först när jag tillåter mig själv att koppla bort och riktigt slappna av som jag känner hur bra kroppen mår av det. Så då undrar jag – varifrån har föreställningen om att man är så himla duktig om man antas ha mycket att göra hela tiden? Varför är svaret som ska svaras när man träffar vänner och bekanta och man frågar hur det är: Jag har så mycket att göra...? Jag har faktiskt roat mig med att under min sommarledighet svara: Du, jag har inte gjort någonting alls i dag. Det är faktiskt väldigt underhållande, för personen mitt emot en vet inte vad de ska säga – när man inte är stressad.
 
Tyvärr verkar möjligheten att göra ingenting alls vara få förunnat. Eller så handlar det om att vi måste lära oss att göra ingenting. Jag tror att det är bra för en själv att göra just ingenting. Det ger kraft och energi.
 
Med det sagt; nu välkomnar jag september med öppna armar. Jag ser fram emot möten med kollegor på redaktionen, möten runt om i Andalusien med nya och gamla bekanta och vänner. Vardagen med fasta tider, möten och rutiner ska bli härlig.
 
Men så har vi det ju också så bra här på Costa del Sol att vi fortfarande nu i september har semesterlivet precis utanför dörren – jag njuter i alla fall av stränderna och havet mer i september än under någon av sommarmånaderna.
 
Var tid har sin charm, det gäller bara att hitta och ta tillvara på den!
Sara Laine
sara@norrbom.com
För några månader sedan möttes jag av en läsarstorm efter att jag uttryckt mig politiskt. Kommentarerna var alltifrån att jag var högerextrem till att jag kunde ta mina kommunistiska åsikter till ett forum för likasinnade. Mycket intressant tycker jag, att människor kan tolka texter så olika. Andra kommentarer löd att jag skulle låta livet på Costa del Sol vara bara det härliga liv det är – långt ifrån svensk politik och Trumps galenskaper. Jag kan inte annat än att hålla med om att livet på den spanska solkusten är fantastiskt. Dock håller jag inte med om att vi här under den spanska solen ska sticka huvudet i sanden och ignorera vad som sker runtomkring oss. Jag står stenhårt fast vid att livet här påverkas lika mycket av omvärldspolitik som någon annanstans och att vi som svenska medborgare har en skyldighet att följa med i den svenska politiken. Varför? Jo, för att flera av de beslut som svenska politiker diskuterar och fattar påverkar oss som utlandssvenskar. Jag förstår att svensk politik inte är det första som semesterfirare grubblar över. Men för oss fastboende i Spanien är livet här lika mycket vardag som vardagen skulle vara om vi bott kvar i Sverige. Och många punkter i den svenska politiken påverkar oss! (Lika som den spanska politiken!)
Ta t ex Swexit – det är inte någonting som vi bara kan bläddra förbi på svenska dagstidningars nätupplagor. Det skulle påverka oss betydligt! Nu är inte detta en fråga som direkt berör valet i september, men både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har uttryckt att de vill att Sverige lämnar EU. Dessutom engagerar inte svensk politik mig bara för min egen skull – jag har ju familjemedlemmar och vänner i Sverige som jag önskar en så bra vardag som möjligt.
 
Som ni förstår har jag förberett allting för att ta vara på min svenska rösträtt (och självklart röstar jag i kommunvalet här i Spanien också, nästa infaller 26 maj 2019). Det tycker jag att ni också ska göra. För mer information om hur ni kan rösta i det svenska riksdagsvalet som äger rum i september hittar ni på: www.val.se
 
Med tanke på val. Kommer ni ihåg hur ni associerade de vuxnas språk när ni var barn? Jag kommer ihåg när det var val någon gång på 80-talet och min pappa pratade politik med vänner under en middag. Jag minns att han nämnde ordet val i samband med riksdagshuset, och då jag visste var riksdagshuset låg var det enda jag såg framför mig en sådan där tecknad, tjock, blå (jag visste ju att blåvalen är den största valen) jätteval som kom simmande i Stockholms ström. Och jag kunde för all del inte förstå hur denna jätteval skulle få plats i Strömmen överhuvudtaget... och vad skulle en val göra i riksdagshuset?
 
Och så associationer om korruption, som ju alltid är lite hett på tapeten; ett annat tydligt barndomsminne handlade om att tvätta pengar, vilket jag hörde ”nyhetsgubben” tala om. Nu fick jag inte titta på nyheterna som barn, men jag var lite av en expert på att ljudlöst krypa upp ur sängen när mina föräldrar trodde att jag sov. Sedan smög jag ljudlöst till trappan. Där kunde jag lägga mig på mage och titta ned mellan trappstegen. Så låg jag där med huvudet upp och ned, och såg de program som mamma och pappa tittade på (det var väl tur att 80-talets tv-sändningar var betydligt oskyldigare än vad dagens är). En kväll talades det alltså om att tvätta pengar; framför mig såg jag en fabrik där rosa sedlar kom ut ur en maskin och en tjuv som sedan skyfflade in de rosa sedlarna i en tvättmaskin, vari en annan tjuv hällde pulvertvättmedel från Domus (jag tyckte förövrigt de regnbågsfärgade plastkassarna från Domus var jättefina) för att få sedlarna skinande vita.
 
Det var barndomens oskyldiga dagar.
 
Nu värmer solen gott på Costa del Sol, någonting som vi här på redaktionen dock inte märkt så mycket av när vi låter fingrarna dansa över tangenterna. Nu vill vi också känna sanden mellan tårna, få saltvatten i håret och färg på benen. Det är dags för semester! Men misströsta inte, vi kommer åter, fulla med energi, med ett rykande färskt nummer till september.
Till dess önskar jag, och hela redaktionen med mig, er alla en riktigt Glad Sommar!
Sara Laine
sara@norrbom.com

Senaste artiklarna från En Sueco

Spel som blivit populära igen

Vare sig det handlar om kläder, musik eller andra trender så går allt i cykler. På senare har 90-t...

Övrigt

Tomas Karlsson: Med tennis genom hela livet

Sedan fyra år tillbaka går det att finna tennisakademin Tomas KarlssonsTennis Academy på Haza de Alg...

Tema & Profiler

Panettone (video)

Matglada spanjorer har mycket att tacka sina tidigare ockupationsmakter för. Fenicierna, som kom omk...

Gastronomi

Visa mig din...
Motorcykel

Det var egentligen i ett annat ärende som jag mötte Gonzalo Ros. Han är nämligen ägare och driver hu...

Tema & Profiler

Spaniens grundlagsdag firas den 6 december

Drygt 200 år kanske inte tycks vara så lång tid men den spanska grundlagen antogs faktiskt bara två ...

Kultur

Underhållande aktiviteter i Valencia

Valencia är Spaniens tredje största stad men hamnar ofta i skuggan av populära Madrid och Barcelon...

Övrigt

Lyxiga nöjen i Madrid

Spaniens huvudstad är en av Europas mest attraktiva platser. Hit kommer miljontals turister om åre...

Övrigt

Upplev Barcelona på kvällen

Barcelona har länge varit ett av Europas hetaste dragplåster bland resande turister världen över...

Övrigt

Sov gott om natten – bli glad om dagen

Vi vet alla hur viktig en god nattsömn är för vårt välmående och är du en av dem som vaknar flera gå...

Hälsa

Magga Nancy: Kreativt lugn, glädje och trygghet i …

Vi sitter på en patio till ett litet vitt hus mitt i Fuengirola. Trots att det med svenska mått mätt...

Tema & Profiler

Salchichón de Málaga: På besök i Pizarra för att u…

När man kommer från Málaga och kör in i den lilla byn Pizarra, kan man snart svänga höger in på Call...

Gastronomi

Veras Veranda: Morfars honungskaka

Det är november. En årstid som jag älskar då det nu passar riktigt bra att stå i köket och baka elle...

Gastronomi

Utflykter

På ”turistutflykt” i det autentiska Spanien – en gastronomiupplevelse i Alfarnatejo

Jag är inte turist på Costa del Sol men trots det lät denna ”turistutflykt” så spännande att det inte var några svårigheter att övertala mig att följa...

Utflykter

Mérida – Spaniens Rom

Staden Mérida är huvudstad i regionen Extremadura och det är ca 400 km från Málaga till Mérida. Trots avståndet är det värt att bege sig dit, för där ...

Utflykter

Vélez de Benaudalla och Cerro del Toro ved Motril

Här presenteras en superfin dagsutflykt under vilken vi besöker en fin anläggning med lodräta trädgårdar och spännande grottor, samt en sympatisk käll...

Utflykter

Gastronomi

Panettone (video)

Matglada spanjorer har mycket att tacka sina tidigare ockupationsmakter för. Fenicierna, s...

Gastronomi

Salchichón de Málaga: På besök i Pizarra för att upptäcka de…

När man kommer från Málaga och kör in i den lilla byn Pizarra, kan man snart svänga höger ...

Gastronomi

Veras Veranda: Morfars honungskaka

Det är november. En årstid som jag älskar då det nu passar riktigt bra att stå i köket och...

Gastronomi

Saffranmarkerna i Castilla-La Mancha

Det råder en känsla av magi över den lila marken som vilar i ljuset av morgonsolen. En gla...

Gastronomi

Ingenio Nuestra Señora del Carmen: Gyllene droppar från Figi…

Högt upp i den vita bergsbyn Frigiliana, ovanför Nerja, tronar en hög, vit fasad. Med sitt...

Gastronomi

Sopa Cachorreña
: Varm apelsinsoppa

Välkryddad, gul och exotiskt. Denna apelsinsoppa är så sydspansk i sitt uttryck att man nä...

Gastronomi

Sport

Den yngsta kaptenen: Promoverades i Málaga CF efter tre oper…

I Málaga CF:s kända säsong i La Liga 2017-2018, när de åkte ur La Liga, hamnade den unge uruguayaren...

Sport

Familjen glad: Från den engelska kylan till värmen på Costa …

Han skrev under sitt första professionella fotbollskontrakt när han var 16 år. Nu är han fast spelar...

Sport

ÄNTLIGEN tillbaks till Golf i Solen

Fredagen den 5/10 var en mycket viktig dag för oss skandinaver. Då var det höstupptakt med Golf i ...

Golf

Tema & Profiler

Tomas Karlsson: Med tennis genom hela livet

Sedan fyra år tillbaka går det att finna tennisakademin Tomas KarlssonsTennis Academy på Haza de Algarrobo Country Club, som ligger utmed vägen mellan...

Tema & Profiler

Visa mig din...
Motorcykel

Det var egentligen i ett annat ärende som jag mötte Gonzalo Ros. Han är nämligen ägare och driver husbilsfirman Flamenco Campers, som hyr ut husbilar...

Tema & Profiler

Magga Nancy: Kreativt lugn, glädje och trygghet i färger

Vi sitter på en patio till ett litet vitt hus mitt i Fuengirola. Trots att det med svenska mått mätt är höst skiner solen, vars strålar värmer gott, o...

Tema & Profiler

Qué Pasó: Festernas fest när AHN Fuengirola-Mijas firade 50 år!

Stämningen var på topp när AHN Fuengirola-Mijas firade 50-årsjubileum den 20 oktober på IPV Palace i Fuengirola. 400 personer, både medlemmar, vänner ...

Tema & Profiler

På andra sidan... Vad ska vi göra med en halv tunnelbana?

Man skulle kunna tro att det är svårt att hålla masken i 12 år. Varje gång det yttras någonting nytt kring tunnelbanan i Málaga, alltså Málaga metro, ...

Tema & Profiler

Nu strömmar invandrarna till Costa del Sol

Med sitt geografiska läge har Spanien alltid varit en populär inkörsport till Europa för invandrare. I år strömmar dock fler flyktingarna än någonsin ...

Tema & Profiler

Toastmasters Club – where leaders are made

Hjärtat slår snabbt och hårt i bröstet, handflatorna är svettiga och munnen så torr att orden nästan inte kan formas. Så är det många som känner när d...

Tema & Profiler

Smörgåstårtans dag – en uppskattad tradition i Fuengirola

Det har väntats ett helt år men nu äntligen är det dags igen. Det handlar naturligtvis om Smörgåstårtans dag, som i år, liksom de fyra senaste åren, f...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Spaniens grundlagsdag firas den 6 december

Drygt 200 år kanske inte tycks vara så lång tid men den spanska grundlagen antogs faktiskt bara två år efter den äldsta av de svenska nu gällande grun...

Kultur

Singles Day – världens största shoppingdag

De flesta har hört talas om Black Friday och kanske även om Cyber Monday, men nu tar en helt ny dag sig in på banan i Europa. Det handlar om Singles D...

Kultur

Málagas fördömda film

Inspelningarna raderades upprepade gånger under mystiska omständigheter från olika datorer, en brand bröt ut, skådespelarna skadade sig och en av skåd...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com