Det nalkas kommunalval. Den 26 maj är det återigen dags att bege sig till valurnorna – även vi svenskar. En del är mer entusiastiska än andra men kommunalvalet är så lokalt och närvarande att det påverkar vår vardag. Och så förväntas valet denna gång bli jämnare än någonsin tidigare. De utländska, och bland dessa de svenska, rösterna kan mycket väl komma att ha en avgörande roll.
 
Kommunerna var blå som Medelhavet. Så har det politiska panoramat sett ut i de flesta kommuner i Málagaprovinsens sedan slutet av 1990-talet fram till det senaste kommunalvalet år 2015. Men efter två årtionden med medvind fick Partido Popular (PP) stryk vid det senaste valet. Den dystra bilden av korruptionsskandaler i Madrid och Valencia drabbade också de minsta leden och kostade viktiga mandat i nästan samtliga kommuner på Costa del Sol. Detta gav utrymme till nya lokalpolitiker, nya borgmästare samt nya allianser – med eller utan PP. I en del städer har det gått bra. I andra har det utvecklats till en mardröm. Om ett par veckor infaller den stora examensdagen för politikerna i provinsens 103 kommuner. För att göra det lättare och överskådligt väljer vi här att fokusera på de större kuststäderna. I de flesta städer är valet jämnare än någonsin.
 
 
 
 
Klarar sig PP?
Trots den generella tillbakagången vid det senaste valet behöll PP sin absoluta majoritet i Fuengirola och Estepona. Oavsett om de har gjort det bra eller inte så har partiet en ny rival i båda städerna. Det nya partiet i spansk politik, VOX, har nämligen tagit sig upp på vallistorna. En del skräms av tanken medan andra ser det som en frisk fläkt från höger. Partiet har små budgetar till valkampen men får å andra sidan stor uppmärksamhet på grund av deras stil och kontroversiella uttalanden. Och deras väljare kommer först och främst från PP. Kanske kommer PP också förlora några väljare till Ciudadanos, som år 2015 inte hann med att ställa upp i så många kommuner – som t ex i Estepona. Bara tiden kan visa om PP klarar sig samt om partiet, om nödvändigt, kan ingå en allians med antingen VOX eller Ciudadanos för att lyckas hålla kvar de två borgmästarposterna.
 
Den brokiga fyrklövern
Rent visuellt är en fyrklöver vacker och balanserad. Det kan dock knappast sägas om de fyrklöverregeringar som bildades efter det senaste kommunalvalet. Kort förklarat består de av socialistpartiet PSOE, Ciudadanos, Podemos* och ett litet lokalt parti. Gemensamt för dem är att de är trötta på PP och så vill de komma till makten efter två år på åskådarläktaren. På det yttersta mandatet kunde de fyra partierna vid det senaste valet samla majoritet i Nerja, Torremolinos, Benálmadena, Vélez-Málaga och Marbella.
I den sistnämnda kommunen höll alliansen i bara ett par år innan det lokala partiet hellre dansade med PP, som genom ett misstroendevotum kunde återvända till den heta borgmästarstolen.
I Vélez-Málaga utvecklades samarbetet snabbt till ett politiskt kaos med exkluderingar, smutskastning från bägge hållen samt en opposition som inte heller lyckades samla majoritet till ett misstroendevotum.
Å andra sidan har fyrklöverregeringarna i Torremolinos och i Benalmádena klarat sig bra. Kritiken har varit hård men kommunerna har haft så pass stabil politik att det bland annat har lyckats att genomföra en omfattande renovering av centrum i Torremolinos samt en markant reducering av kommunens skuld i Benalmádena, någonting som länge varit kommunens största problem.
Positiva resultat eller inte så har de fyra partierna sin uppgift – speciellt i Torremolinos där den gamla tungviktaren i kommunen, PP, har fått ett välbehövligt ansiktslyft och redan bjudit upp Ciudadanos till dans.
 
De nya allianserna
Kommunalvalet står öppet. Det samma gör möjligheterna för nya allianser. I Almuñécar har PP haft ett mångårigt ”äktenskap” med regionalpartiet Partido Andalucista (PA), som nu ska läggas ned. Situationen är atypisk, för de två partierna är nästan lika stora. Det skulle kunna vara lätt att tro att PA-väljarna skulle hoppa över till PP, men det kan inte tas för givet för PA är nämligen, som utgångspunkt, ett mittenparti. Nedläggningen av partiet serverar alla ingredienser till betydande omfördelningar i kommunfullmäktiga samt nya allianser.
Allianserna blir också ett stort samtalsämne i Mijas, som under de senaste fyra åren stått modell för några ytterst otraditionella förändringar. Helt atypiskt är att Juan Carlos Maldonado, från kommunfullmäktigas tredje största parti – Ciudadanos, sitter på borgmästarposten. Det gör han med stöd från PP, som på så sätt, inofficiellt, ”tackar” hans parti för stödet i Málaga. Det har dock inte hindrat borgmästaren från att kasta ut PP halvvägs in i valperioden för att skapa en pakt med PSOE. Hur detta pussel ska lösas efter den 26 maj är det ingen som vet.
 
Ointressant blir det i alla fall inte. Generellt ser det ut som om kommunalvalet kommer bli jämnare än någonsin tidigare. Ett par hundra röster blir avgörande för det mandat som blir avgörande på flera platser.
Det blir en valrysare utan like.
 
*Podemos har valt att inte registrera sig i landets kommuner utan väljer att i ställe ge stöd åt ett lokalt parti. Vilket parti det handlar om råder det inga tvivel kring om man ser på designen och den lila färgen på valplakaten.
 
Francisco de la Torre, 75 år, ställer återigen upp som borgmästarkandidat i Málaga. Situationen i Málaga är ganska så kännetecknande för den politiska bilden på Costa del Sol. Partido Popular är störst men har svårt att alliera sig.
 
Med undantag för Málaga har alla kuststäder på Costa del Sol mellan 25 000 – 100 000 invånare. Antalet röster vid kommunalvalen ligger vanligtvis på mellan 50-55 procent. I en kommun som Mijas har ca 43 000 personer rösträtt. Det betyder att ca 23 000 (55 procent) röstar. Väl medvetna om att det blå och det röda blockens storlek är i stort sett det samma kan ganska få röster för avgörande betydelse för valresultatet. Situationen är den samma i många av Málagaprovinsens kommuner.
 
Vill du rösta?
Alla EU-medborgare kan rösta vid det kommande kommunalvalet. Du ska naturligtvis vara 18 år, vara resident och registrerad hos din kommun. Ditt röstkort skickas till dig per post. Har du inte fått ditt röstkort bör du kontakta ditt lokala valkontor (Oficina del Censo Electoral) eller kommunen. Var uppmärksam på att tidsfristen för att registrera sig hos sin kommun, och därmed vara röstberättigad, löpte ut i februari.
 
 
April har varit en intensiv och intressant månad - vi på Norrbom Marketing gav ut vår första norska bostadsguide på fyra år. Det tog på krafterna, men vad härligt att se resultatet nu när guiden är ute, med massa matnyttig information till köplystna norrmän! Men bara för att vi ger ut en bostadsguide kan vi ju inte lägga arbetet med våra månatliga skandinaviska magasin åt sidan.
 
Min första idé till månadens artikelskörd till En Sueco, som du nu håller i din hand, var en VoxPop med bara fem enkla frågor kring det kommande kommunalvalet ställda till ca åtta personer. Frågorna var inte på något sätt komplicerade, och inte heller avslöjade de vilket parti respondenten eventuellt planerar att rösta på. I stället handlade frågorna om: om man tänker rösta, varför man tänker/inte tänker rösta, om man skulle vilja ha rösträtt till parlamentsvalet, om man tycker att ens kommun behöver lägga extra kraft vid någonting speciellt etc. Till att börja med skickade jag ut förfrågan att medverka till fem personer, en månad innan deadline. Men jag gick bet på alla fem. Så skickade jag ut till fem andra. Men inte heller med dem hade jag någon framgång. I sista omgången gick det ut till ytterligare fem personer (nu hade totalt 15 personer fått mitt e-mail) och nu fick jag svar på mina fem frågor från en, en enda, person. Men med bara en svarande person blir det inte mycket till en VoxPop. Många svarade att de inte ville vara med då de inte tänker rösta.
 
Jag rör mig en del ute bland folk, går dagligen igenom sociala medier, läser och följer nyheter i tidningar och tv både nationellt och internationellt. Här på kusten vet jag att det talas mycket kommunalpolitik. Det klagas gärna över kommunernas arbete och beslut. Här skapas en ekvation som jag dock inte får att gå ihop; om man bor i Spanien bör man vara resident här, som resident kan man anmäla sig till röstlängden och som inskriven har man rösträtt och med sin röst kan man vara med och försöka förändra till någonting som man tycker är bättre än det som det klagas över. Men många väljer att inte gå, eller är för lata för att gå, till valurnorna för att ens försöka få till en förändring av det som det klagas över.
 
Det har sagts förr och jag upprepar det igen: att rösta är en rättighet som vi ska vara tacksamma för, som det kämpats för i historien och som det fortfarande kämpas för i världen. Det är en rättighet som vi ska vårda och värna, och således ta till vara på genom att just rösta. Att ha rösträtt är ingen självklarhet – även om det varit det i lång tid, i alla fall för svenskar. Att rösta är också en skyldighet – om vi önskar leva i en demokrati. Denna samhällsmodell bygger på att alla ställer upp, för varandra, för oss själva, för friheten samt för rätten att ha åsikter.
 
Många uttrycker, rent generellt, att de inte röstar för att ”Vad spelar det för roll med alla dessa korrupta politiker?” Jo, det spelar roll. Måhända att många är korrupta, kanske alla till och med, men för att upprätthålla ett demokratiskt samhälle måste vi, vi alla är spelbrickor, vara med på spelplanen. Vi får genom att vara med och spela visa vårt missnöje mot t ex korruptionen, hur vägarna i kommunen sköts m.m. genom att rösta på någonting som vi tror är bättre.
 
Nu hoppas jag innerligt att du som är inskriven i din spanska kommun har anmält dig till röstlängden och att du tar en promenad till din vallokal den 26 maj.
 
Glad valdag!
Sara Laine
sara@norrbom.com
Även om påsken infaller så sent i år är jag i full gång med att fundera på vad jag ska fylla dotras påskägg med samt vad för speciellt vi ska göra i år. Att planera påsken, pynta samt klura lockar fram tankar från förr – barndomsminnen om äggjakt, spänningen att leta, begeistringen att hitta samt lyckan att få öppna och se hur mycket godis som fick plats i det lilla färgglada pappägget.
I dag är det lite annorlunda dock. Några få lösa chokladägg göms på gården men i de större påskäggen har godiset ersatts av annat – små gåvor från påskharen som dotra har användning för och som inte påverkar hennes hälsa. Påskgodis i all ära – men i liten mängd, man är väl medveten om framtiden och godis är ju ohälsosamt.
 
Medveten om framtiden – mina tankar börjar vandra kring allt som varit om Greta Thunberg den senaste månaden, även internationellt... Det är intressant att se hur det talas om Greta i Sverige jämfört med internationellt. Bland svenskar har jag uppmärksammat ett visst förakt och härskarteknik direkt Greta nämns – ”Lilla Greta borde sitta i skolbänken” och ”Stackars Greta att utnyttjas så av sin mamma” m.m. Nyligen läste jag ett långt inlägg på ett socialt medie som riktade sig till tonåringar i stil med att de pratar så mycket om att ta hänsyn till miljön etc. och att de då också ska ge upp sina märkeskläder, utlandsresor m.m. Bland andra nationaliteter har jag fått kommentarer som att hela Sverige borde vara stolt över att ha en så modig tjej som Greta!

Varför kan vi svenskar inte vara stolta över att denna 16 åring står upp för och faktiskt går med på att bli ett ansikte för ett problem som vi alla, inte bara hon, är mitt i. För vi står inte inför ett klimatproblem, vi lever mitt i det – just nu! Greta hade lika gärna kunnat ha låtit bli att sätta sig utanför riksdagshuset i Stockholm i sin första skolstrejk för klimatet. Då hade vi fortsatt att sticka huvudet i sanden – vilket ju sker med de flesta problem som inte bringar in pengar till de stora företagen. Men den här tjejen, modig som fan, gjorde det! Jag bryr mig inte om det skulle vara så att mamma Malena Ernman har uppmuntrat dottern till det för att få uppmärksamhet själv – som rykten säger. Det är Greta som är modig. Och det är nu Greta som fått skolungdomar i ett 100-tal länder att strejka för klimatfrågan.
 
Du som läser detta, fråga dig själv: Har du barn? Har du barnbarn? Kommer dessa i sin tur att skaffa barn – dina barnbarnsbarn osv.?
Fråga dig själv nu en annan fråga: Hur önskar du att dina barn, barnbarn, barnbarnsbarn osv. ska leva och vilken miljö önskar du att de växer upp i?
Greta och ungdomarna har rätt! De ska inte klappas på huvudet och ”snälla du” eller ”lilla du”. De ska lyssnas på!
Jag, du och alla vuxna ska reagera – och agera!
Vi kan inte dumpa problemet på kommande generationer.
Här lånar jag ett citat ur Bröderna Lejonhjärta (Astrid Lindgren): ”Det finns saker man måste göra (...). Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”.
 
Du vill väl inte vara en liten lort?
 
Glad påsk!
För ett tag sedan träffade jag Janesh Vaidya efter en ayurvedaföreläsning som han gav på Los Naranjos Golfklubb. Även om jag för fyra år sedan lärde mig att ta på mig ”positiva glasögon” och länge ätit ekologisk samt gärna antiinflammatoriskt så vad det en nyttig föreläsning. Janesh Vaidya talade om att vi måste lära oss att leva ett hälsosamt och positivt liv utan negativ inverkan från dåliga tankar och ohälsosam mat. Jag fick nytta av föreläsningen på en gång när jag skulle gå och lägga mig samma kväll. Tidigare under dagen hade jag nämligen, på mitt typiska sätt, stått väldigt envetet fast vid ett pris för ett arbete som jag fått förfrågan att göra för ett förlag i Skandinavien. Det var ett relativt stort arbete, men jag ansåg att det var för dåligt betalt. Så när jag kom hem efter Janesh Vaidyas föreläsning och skulle sova så låg jag där i sängen, stirrandes upp i taket och tänkte: ”Tänk om jag inte får uppdraget nu över huvud taget bara för att förlaget tycker att jag är urjobbig som förhandlar priset för uppdraget stenhårt. Och så gjorde det säkert inte saken bättre att jag bad dem tänka över deras svar och återkomma nästkommande dag”.
Men så tänkte jag på det som Janesh Vaidya sagt bara någon timme innan: ”99 procent av våra tankar baseras på spekulationer och 99 procent av våra spekulationer är fel.”
Alltså slöt jag ögonen och tänkte: ”Jag har alltså 99 procents chans för att jag har fel och att morgondagen i stället för ett stort negativt svar kommer bjuda på ett positivt svar.”
Med det i tankarna somnade jag så sött så.
 
Och det är sant – positiva tankar leder till en mer positiv tillvaro. Jag försöker att le mycket till vardags, t ex i stunder som när jag sitter här och skriver eller när jag kör bil, jag ser säkert ut som ett fån, men faktum är att det får mig att känna mig bättre till mods än de gånger när jag kommer på mig själv att sitta med rynkad panna och nedåtpekande mungipor. Det går jättebra att koncentrera sig med ett leende på läpparna. Testa själv!
Mitt möte med Janesh Vaidya, En Sueco lyckades nämligen få en intervju med honom under hans snabbvisit i Spanien, kan du läsa mer om här i magasinet denna månad. En av mina frågor till honom var självklar – reser han och lär ur sin läkekonst för att han helhjärtat vill sprida läran om ayurveda eller är det pengar som lockar? Men spelar det egentligen någon roll? För oavsett vad så delar han med sig av verktyg som hjälper människor att må bra.
Och är det egentligen något fel med att tjäna pengar? Det rör ju varken dig eller mig hur mycket pengar någon har, så länge ingen skadas för eller av det.
Man får inte vara rädd att fråga när man undrar någonting här i livet. Man ska inte vara rädd för att vara sig själv. Och man ska framför allt inte vara rädd för att vara glad och sprida leenden runtomkring sig.
 
Glada leenden

Det händer mycket i omvärlden just nu. I skrivande stund är statsapparaten i USA fortfarande nedstängd. Det väntas förslag från Trumps sida till Demokraterna under kvällen, men så länge han vägrar kompromissa gällande muren är det svårt att se en lösning. Var fjärde amerikan (läs i USA) uppskattas vara påverkad av nedstängningen. Det är ju helt galet. Och denne självgoda, uppblåsta man har mage att fortsätta be om 5,7 miljarder dollar(!) till en mur som ingen annan än han själv vill ha.
”Nej!”, säger jag. Jag minns Berlinmurens fall
– vilken seger! Byggs muren mot Mexiko kommer de nästa många åren spenderas på att få den riven. ”Ge upp muren och lär dig att lyssna på någon annan än dig själv!”, skulle jag säga om jag satt i ett samtal med mannen som kallar sig presidenten i USA.
Sedan skulle det inte förvåna mig ett dugg om Trump nu använder konflikten kring sin mur för att dra uppmärksamheten från någonting som vi ännu inte ser klart. Han är slug, det har han alltid varit – spelat ut aktörer runt omkring sig mot varandra för egen vinning skull.
På närmare håll har vi Brexit. Om detta skriver min kollega Henrik Andersen en intressant kolumn denna månad. Vi, alla, som har flyttat inom EU upplever och ser de positiva effekterna av gemenskapen och den fria rörligheten.
Likadant är det säkert för utlandsbritter. Men det intressanta med Brexit, redan från början, är att utlandsbritterna inte har haft rätt att rösta om just Brexit, som ju på verkar dem i allra högsta grad. Skulle det en dag bli tal om ett Swexit önskar jag innerligt att vi utlandssvenskar har rösträtt, samt att alla utlandssvenskar använder sin röst! Ett utträde drabbar inte bara handel m.m. utan även villkoren för oss ”vanliga”. Jag vet att en del anser att Brexit inte har med oss, svenskar på Costa del Sol, att göra. Till dessa säger jag: ”Det har det visst!” Storbritannien är det första land med krafter som verkligen vill se ett utträde, och som med mycket – det är lättare att följa efter än att vara den som tar första steget. Diskussionen om ett Swexit finns och är ingenting som vi ska ignorera. Jag följer Brexit nära.
Någonting helt annat, som jag också följer på nära håll – och älskar att leka med själv – är det som min andra kollega, Louise Mercedes Frank, skriver om i detta magasin, nämligen Virtuel Reality (VR). Är inte VR hur coolt som helst! Jag kommer mycket väl ihåg mitt första Skype-möte; det var en arbetsintervju. Nu ser jag fram emot dagen då möten är tillgängliga i VR för andra än topparna i näringslivet. Hittills har jag bara jagat dinosaurier i VR-spelvärlden.
Nu blev det ganska tungt här på sidan två men det händer ju så mycket intressant i omvärlden! Visst kan vi skärma av och se åt ett annat håll, men jag tror inte att det är rätt väg. Återigen ger jag svar på frågan om varför jag är intresserad av både inrikes- och utrikespolitik – för att det påverkar oss alla!
Med det sätter jag punkt för mina ord på denna sida och hälsar er alla välkomna till En Sueco februari, som förutom Brexit och VR bjuder på t ex godsaker som churros och en semmeltjuvstart, auktioner och utflykter, tankar från en nybliven pappa och ett möte med en designer vars arbete du garanterat känner igen. Detta och mycket mer serveras du denna månad – och, du får även lära känna oss på redaktionen lite närmare.
 
Soliga alla hjärtans dags-hälsningar

Senaste artiklarna från En Sueco

Vad är hudcancer och hur behandlar man det?

Basalcellscancer kallas också vanlig hudcancer och är den vanligaste formen av hudcancer i Sverige. ...

Hälsa

Vilda västern - Mini Hollywood i Almería

Någon springer med tunga stövlar på övervåningen. Vi hör ett pistolskott, ett skrik, och ytterligare...

Utflykter

Varför blir vi hormonsjuka?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Ålderdom

Jag ska fylla 76 år och personligen har jag det riktigt bra med min ålder. Livet har fortfarande mån...

Hälsa

Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Till stor förskräckelse och överraskande, och kanske man även ska tillägga – till mediernas stora ...

Tema & Profiler

Nya regler vid arvs- och gåvoskatt i Andalusien

På senare år har det skett en del förändringar av arvs- och gåvoskatten i Andalusien. Sedan januari ...

Juridik & Finans

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina a...

Kultur

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur det är gjo...

Gastronomi

Välgörenhetsgolf för Maiti Nepal på Los Naranjos G…

På långfredagen den 19 april anordnades ett stort välgörenhetsevenemang på Los Naranjos Golf Club. D...

Övrigt

Málaga – från ful ankunge till vacker svan

Málaga är en stad med ett mycket priviligierat läge med värme vid Medelhavet. Det råder en härlig, p...

Utflykter

Utflykter

Vilda västern - Mini Hollywood i Almería

Någon springer med tunga stövlar på övervåningen. Vi hör ett pistolskott, ett skrik, och ytterligare ett skott. En kvinna ramlar nedför trappan bakom ...

Utflykter

Málaga – från ful ankunge till vacker svan

Málaga är en stad med ett mycket priviligierat läge med värme vid Medelhavet. Det råder en härlig, positiv stämning i staden och nu har staden rustats...

Utflykter

El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Det är den näst populäraste sevärdheten i Málaga, enligt Tripadvisor, och det är lätt att förstå varför så många både turister och lokala, stora och s...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Patatas Artesanas Paco José     Vacker gottebutik  Det är nästan ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter vi...

Gastronomi

Veras Veranda - Smarrig kanelbullekaka

När jag bakar bullar har jag många recept att välja mellan. Hemma hos oss bakar vi dem i a...

Gastronomi

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket...

Gastronomi

Hemlagade churros

Blev du sugen på tapas när vi skrev om denna läckerhet i februarinumret av En Sueco? Då få...

Gastronomi

Sport

AHN Golf / Golf i Solen Maj 2019

AHN Golf 22 mars – Golfhäftet Trophy – Greensome Parador En strålande dag med mängder av skrika...

Golf

Muñiz skapade mervärde! Men ”fruktans tränare” fick ännu en…

Förhållandet mellan klubbägaren, shejk Al-Thani, och Málaga CF:s tränare, Juan Ramon Muñiz, 50 år oc...

Sport

Golfsidorna Apr 2019

AHN Golf 20 februari - Golfhäftet Trophy - GreensomeEtt stort tack till Kristina och Eckhardt för e...

Golf

Tema & Profiler

Profil av Leif Carlquist

Stjärnproducenten Leif Carlquist tror egentligen varken på tur eller slumpen. Han menar att ju mer han har arbetat, desto mer tur har han haft. Han ha...

Tema & Profiler

Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Till stor förskräckelse och överraskande, och kanske man även ska tillägga – till mediernas stora glädje, dyker det nu och då upp hajar i närheten a...

Tema & Profiler

Dricks i Spanien

I många längder, inklusive Spanien, är dricks en viktig och stor del av inkomsten för många yrkesgrupper. I Sverige har alla, oavsett yrke, vanligtvis...

Tema & Profiler

På andra sidan - Kan vi rädda kapitalismen?

Begreppet låter materiellt men det ligger mycket mer bakom det. Kapitalism är lika med frihet, framgång och välfärd – för alla! Det är under denna ban...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Denise Lopez?

Hon började som dansare och bakgrundssångerska till Dr. Alban, Melodie MC och Culture Beat varefter karriären som sångerska tog fart. Då kände vi henn...

Tema & Profiler

Costa del Sol – bästa platsen att bo på i Europa!

Att Costa del Sol är bästa platsen att bo på i Europa skulle nog många säga är ett arrogant påstående. Men det är också ett påstående som tusentals sk...

Tema & Profiler

Påsken firas storslaget och varierat i Málagaprovinsen

Det nalkas påsk och medan man i Sverige letar påskägg i trädgården samt samlas kring matbordet för att äta lamm tar firandet i Spanien och framförallt...

Tema & Profiler

At tända eld på tjurars horn, få dem att hoppa i vattnet och hålla dem i koppel

Höjdpunkten på en spansk stads årliga fiesta har ofta någonting att göra med tjurar. Mer exakt handlar det om att på ett eller annat sätt misshandla e...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina ateljéer för allmänheten under den årliga Art Gaucí...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Språkutbyte: Pachange – språkutbyte i Málaga

Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk p...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com