Möbelbutiken vars fullständiga namn är Muebles Piramides Puerto, ligger öster om Málaga precis vid hamnen i Caleta de Vélez. Här är det högt till tak men servicen når ännu högre. Och det är just den goda servicen som sägs vara orsaken till att succén fortsätter även efter 20 år.
Sloganen är passande ”danska möbler – spanska priser” och under två decennier har butiken hjälpt skandinaver, spanjorer och alla andra nationaliteter på kusten med att inreda vardagsrum, barnrum, kontor och annat.
 
Ägaren Per Stridh berättar: ”Jag började arbeta i butiken 2012 och det talades redan från början om att jag kanske kunde överta butiken en dag. Och 2017 slogs det slag i saken och jag övertog butiken efter den tidigare ägaren. Den oöverträffade servicen bidrar till att hålla oss igång.
 
De flesta kunder är vana vid att man betalar för leverans eller att leverans bara sker fram till trottoaren. Hos Muebles Piramides både levererar och monterar vi, och det ingår i priset, någonting som förvånar många kunder, men de upplever det som bra service. Dessutom hjälper vi alltid till med att få saker och ting att fungera. Det kan t ex vara om möblerna har fått en liten skada hemma hos kunden – om vi på något sätt kan hjälpa och säkra att köpupplevelsen förblir på topp så gör vi det. Det är vi ganska avslappnade kring. Servicen hos oss har alltid varit hög och därför upplever vi också att kunderna återkommer – för de hade en bra upplevelse för 10 år sedan, och så vill de använda oss igen när de ska förnya vardagsrummet eller om det bara ska köpas en ny möbel.”

Ännu fler muebles – nu även online

Nyligen har butiken genomgått en liten ombyggnation så nu finns det ännu mer plats för möblerna – 1 300 m2 för att vara exakt. Men det är inte bara fysiskt som butiken vuxit för även om de har 20 år i ryggen är Muebles Piramides medvetna om att de måste utveckla sig för att förbli en av de ledande möbelbutikerna för skandinaver på Costa del Sol.

”Vi försöker följa med i det teknologiska och arbetar även på en ny, uppdaterad hemsida där man kan beställa och köpa online. Våra kunder befinner sig mellan Salobreña och Marbella, och även om många föredrar att komma förbi butiken och prata med oss när de handlar är det också många som har lång väg till butiken. Därför arbetar vi just nu för fullt för att få upp vår nya webbutik”, berättar Per Stridh och tillägger att många kunder också befinner sig utanför landets gränser men har t ex en semesterbostad i området som de gärna vill möblera – vilket blir ännu lättare via webbshoppens nya funktioner.
 
Naturligtvis kvarhålls den höga servicen i butiken och hela teamet är redo att hälsa dig välkommen och hjälpa dig med dina inredningsbehov.
 
Besök butiken i hamnen i Caleta de Vélez (Avda. de Andalucía 187). Öppettider måndag till fredag kl. 10-20 (utan siesta) samt lördag kl. 10-14.
Besök hemsidan på: www.mueblespiramides.com
Facebook: @mueblespiramidespuerto/

20-årsjubileum den 10 oktober

Sätt ett kryss i kalendern redan nu för den 10 oktober då det händer någonting alldeles speciellt i Vélez-Málaga. Jazzbandet Sweepy Swing underhåller från lunchtid och den duktiga orkestern består av inte färre än åtta musiker och de kommer försöka att få taket att lyfta på den 1 300 m2 möbelbutiken. Det kommer även att finna både mat och dryck, så det kommer att finnas både vått och torrt till gommen, helt gratis. Bäst av allt under dagen är dock möjligheterna att göra ett bra möbelklipp på utvalda varor med minst 20 procents rabatt. Du kan också delta i lotteri med fina möbelpriser, om du köper för minst 100 euro under dagen. Förstapris är en fåtölj i skinn med fotpall, andrapris är ett trädgårdsbord med fyra stolar och tredjepris är ett snyggt set med huvudkuddar.
dan lindberg
 

En Sueco har denna månad träffat en man vars talang är någonting alldeles speciellt. Han heter Dan Lindberg och är nämligen fotograf. Men Dan är inte vilken fotograf som helst. Här arbetas det inte med en vanlig Nikon eller Canon som snabbt dras upp ur väskan, är inställd på automatiskt och klickar av en bild. Nej, Dan arbetar med de finaste kamerorna som kan hittas på marknaden, nämligen med kamerasystemet från det Schweiziska märket ALPA, med tekniska optiker från Schneider och Rodenstock samt digitala bakstycket Mamiya Leaf Credo 60. Med denna fina teknologi skapar Dan riktig fotokonst. Det handlar alltså om tekniska kameror med bland annat perspektivkontroll, vilket ger mer frihet i fotograferande, dock är de mycket mer komplexa än de kameror som gemene man har och kräver stor teknisk kunskap.

4x4 ett viktigt redskap
Utanför butiken Art & Design House (som Dan driver tillsammans med sin fru Lotta) i Nueva Andalucía står hans vita Ford Ranger. I baksätet ligger två stora väskor med kamerautrustning samt ett stativ, Dans självklara arbetsvertyg. Men även pickup:en är ett viktigt redskap i hans arbete och han ska snart komma att visa varför. Men först blir det en vacker och lugn bilfärd upp förbi Istán mot Sierra de las Nieves. Ljuset är dåligt i dag. Det är nämligen förmiddag och solen står högt vilket ger ett landskap utan varken skuggor, nyanser eller kontraster, så det blir inga foton just nu.

Ju högre upp bilen kommer desto ojämnare blir vägen. Plötsligt stannar han och pekar mot bergsutsikten.
”Se där, det där skulle kunna vara intressant. Linjerna utmed bergen och träden går alla i samma riktning, och även om jag inte tar ett foto nu så kan jag memorera platsen och komma tillbaka”, säger han och kör vidare. Den starka solen gör att landskapet som Dan såg ser platt ut, allt har samma färg, det saknas skiftningar i ljuset och det blir inte intressant. Ljuset är den viktigaste komponenten i all fotografi förklarar Dan.

Den smala, ringlande vägen uppför berget börjar bli riktigt spännande för någon som är van vid stadstrafik. Dans Ford Ranger tar sig upp längs vägar som är otänkbara för vanliga personbilar och nu är det att förstå varför en 4x4 är oumbärlig i hans arbete. Och medan bilen jobbar sig fram på fyrans låga växel sveper Dans blick över landskapet, sökandes efter detaljer som kan förevigas på ett intressant sätt med hans kamera.

 

Kort info
Namn: Dan Lindberg
Född: i Malmö 1967
Familj: Frun Lotta och döttrarna Lisa och Sara
Bor: Nueva Andalucía
Gör: Fotograf samt butiksinnehavare
Övrigt: Han har en Double Major i Marketing & International Business.

 

Profession fotograf
Dan stannar bilen igen, backar några meter.
”Titta. Se elmasterna där. Tänk dig att få dem i rak linje”, säger han medan han sakta kör framåt för att se om det finns en bra vinkel. Elmasterna har en form som påminner om Eifeltornet och de följer berget ned i en dal och sedan upp på andra sidan. Dan fortsätter: ”Det är ett exempel på ytterligare ett intressant foto. Tyvärr står det där trädet i vägen.” Han kör vidare.

Såhär kan en helt vanlig arbetsdag se ut och efter runt åtta timmar ute i naturen är han glad om han kommer hem med en bild som han kan använda, han är mycket kritisk. Dan har rest och fotograferat i inte färre än 60 av landets naturparker. Någon kanske tycker att han bara kör runt men medan han sitter i bilen letar hans blick i själva verket hela tiden detaljer.
”Det är en fantastisk känsla att få komma ut i naturen så mycket. Ibland kan det ta sin lilla tid att få till rätt foto. Kanske får jag lov att vänta en halvtimme på att solen ska flytta sig så att skuggan av t ex ett träd blir precis som jag vill ha den”, berättar han och tillägger att han när han var ung brukade ha med sig sin gitarr och sitta och spela medan han väntade.

Dan har öga för detaljer, ser linjer, djup samt former och finner motiv i sådant som andra knappt anar innan han lyfter fram det med sin kamera. Med kameran kan han till och med göra en åker, sand eller en flaskbotten intressant för ögat som skådar det färdiga resultatet.

Tre discipliner
Dan arbetar med tre discipliner: landskapsfotografi, arkitekturfotografi (närbesläktat med landskapsfotografi) samt konceptuell fotografi. De två förstnämnda är lätta att förstå vad de handlar om och häri är han mycket noga med att alltid vara sanningen trogen. Den sista ger honom å andra sidan möjlighet för utsvävningar och han kan göra vad han vill. Inom den konceptuella disciplinen kan han välja motiv, framställa dem som någonting helt annat och också ändra färgskalan om han så önskar – kanske så att bilden blir en tavla som ska passa en speciell möbel i ett rum.

Född med kameran i handen
Med en pappa som hade en kamerabutik samt en mamma som var porträtt- och bröllopsfotograf växte Dan upp med kamera i hand och fick tidigt lära sig om bländare, slutartid och filmkänslighet.
”Jag blev per automatik klassens fotograf om någonting skulle fotas. Likadant var det i scouterna (jag var en dedikerad scout). Jag var den som hade kamera så det blev bara så. Jag har fotat så länge jag kan minnas och det var först när internet kom som jag började läsa om tekniker ibland, annars är jag helt självlärd”, berättar han.

Nu har han stannat bilen och burit ut väskorna som han ställer på bilens flak. Det är dags att sätta ihop kameran för Dans kamera fraktas isärplockad. Noggrant monterar han de olika delarna, sätter kameran på stativet, mäter ljuset, betraktar och beräknar motivet. Kontrollerar och ställer in kameran och så knäpper han av en bild. På kamerans skärm kan han se resultatet. Han är nöjd och plockar ihop allting igen. Allt som allt tar det mellan tre till tio minuter att ta ett foto när Dan arbetar och han är snål på avtryckaren och tar alltså bara ett fåtal bilder av samma motiv. Å andra sidan har han kunskapen och talangen så han behöver inte ta fler foton. Sedan är det dags att åka hem och fortsätta arbetet – se och eventuellt bearbeta bilden, innan han bestämmer sig för vilket material han vill få bilden tryckt på – kanvas, aluminium eller plexiglas. När allt är klart tar han ned den färdiga bilden till studion i butiken till försäljning så att den kan pryda en glad köpares vägg.

”Fotografering är min passion och jag är priviligerad att få arbeta med min passion. Det är någonting som jag verkligen uppskattar”, ler Dan.

room serenity
 

Låt dig möta hösten insvept i en handstickad, stor, omfamnande pläd i renaste merinoull. Lägg den på sängkanten och rummet känns komplett. Häng den över armstödet på soffan och stämningen förbyts från tv-rum till mysrum. Svep in dig i den när du sätter dig på terrassen med kvällsteet och du hålls varm. Det handlar om Super Chunky Blankets (super tjocka plädar) från Room & Serenity.

Delar med sig av mys
Christina Radics, som de flesta känner igen från tandläkarklinikerna Nordic Dental Centre, där hon är delägare, och hennes familj har nyligen renovera sitt radhus. Det var under denna process som ett frö fick grodd och slog rot, Christina Radics upptäckte nämligen sin nya hobby – inredning. Hon började studera ämnet och i samband med inredandet av sitt hem såg hon en bild på en Super Chunky Blankets och: ”Min reaktion var ’Wow!’. Direkt jag såg den visste jag att jag ville ha en sådan och att jag skulle göra den själv. Jag tog reda på information om tekniker, material m.m. Normalt stickas liknande plädar med stora stickor men jag ville testa att kombinera det med handstickning, alltså att jag stickar med mina egna armar i stället för stickor. När jag sedan satt där och handstickade min första pläd i februari 2016, kände hur mjuk och omfamnande den blev, ville jag dela med mig av denna Super Chunky Blanket. Jag bestämde mig helt sonika att göra fler plädar och sälja dem i liten skala, så att andra också får känna samma mjukhet och mys – och så startades Room & Serenity!”, berättar Christina Radics. Samtidigt försäkrar hon att Room & Serenity och hennes Super Chunky Blankets är en hobby som inte kommer att stjäla tid från hennes profession som tandläkare, lika engagerat och hängivet som alltid.

Grekisk mormor influerar
Christina Radics tar upp en bit ull och börjar lägga upp den på sin arm, precis som stickning med stickor. Ett leende sprider sig över ansiktet, hon sträcker fram ullen och säger: ”Känn vad mjuk den är, så mycket mjukare än vanlig ull, och det finns ingen som helst antydan till att den skulle vara stickig. Det är det som är så speciellt mer merinoullen, att den är så oerhört mjuk. Tänk att sitta och mysa med en sådan pläd i vinter.” Och det är inte alls svårt att föreställa sig. Och än bättre; pläden passar alla tider på året då den också ger en helt speciell atmosfär som dekoration i rummet, även varma dagar. Christina Radics fortsätter att berätta om sitt intresse: ”Mitt intresse för handarbete har nog alltid funnits, även om det varit en av mina okända sidor. Det är nämligen så att när jag var liten var jag ofta hos min mormor i Grekland – en riktigt grekisk dam, ni vet en sådan som ses på yoghurt-paketen, och under de grekiska sommardagarna var det för varmt för att vara ute, så vi satt i stället inomhus och handarbetade tillsammans. Hon virkade och jag broderade. Lika avslappnande som det var att brodera då är det att handsticka mina Super Chunky Blankets nu.”

Maska för maska växer den stora, luftiga pläden fram på hennes armar. De minsta plädarna tar ca fyra timmar och de större ännu längre tid, och när hon väl lagt upp maskorna är det bara att fortsätta. Pläden växer ju fram på hennes armar och hon har inga stickor som hon kan lägga undan. Då är det ju tur att hon arbetar i ett så härligt material.

Super Chunky Blankets
De Super Chunky Blankets som Christina Radics säljer via sitt företag Room & Serenity är handstickade i 100 procentig merinoull från kontrollerade gårdar i Sydamerika där djuren behandlas väl. Merinoullen är alldeles speciell med egenskapen att den värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt. Ullen till plädarna är ospunnen och delikat, vilket gör dem till mer dekorations- och mysplädar än för dagliganvändande. Dock har ullen egenskapen att den är fettavstötande och så har den naturligt lanolin, vilket ger en antibakteriell effekt, så man ska inte vara rädd att använda sin pläd.

Super Chunky Blankets är stora och luftiga, helt utan att vara tunga och otympliga. Merinoullen är så lätt, len och mjuk att om man skulle kunna sitta på molnen skulle det nog kunna jämföras med att sitta insvept i en Super Chunky Blanket från Room & Serenity.

_____

Onlinebutik & julklappstips
Det må kännas tidigt men snart står julen för dörren, man hinner knappt blinka. Varför inte ge bort en Super Chunky Blanket till någon som behöver lite mysstämning – eller köp en till dig själv!

Super Chunky Blankets finns i många färger och olika storlekar, dessutom finns plädar i en akryl- och nylonblandning, för den som önskar lite tåligare material.

Ta en titt på www.roomandserenity.com och låt dig svepas in i en värld av mjuka plädar.

lyset i havet
Hennes föräldrar skilde sig när hon var två månader gammal. Som barn gick hon på balettskola där kraven var så hårda att hon tog smärtstillande tabletter och gick i terapi. I år vann hon, vid 27-års ålder, en Oscar för sin prestation i filmen The Danish Girl. Nu är svenska Alicia Vikander aktuell i det romantiska dramat Fyren mellan haven, som kanske kan ge henne ytterligare en Oscarsnominering.

Alicia Vikander föddes i Göteborg den 3 oktober 1988. Hennes föräldrar skilde sig när hon var bara två månader gammal. Mamman var teaterskådespelerska, och Alicia gick i sin mors fotspår. Redan som sjuåring uppträdde hon på Göteborgsoperan i musikalen Kristina från Duvemåla och som nioåring började hon på en Svenska Balettskolan i Göteborg, för att som 15-åring flytta hemifrån för att gå Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm.

lyset i havet 2

Hård balettskola
I en intervju med Vogue har Alicia Vikander berättat att det var både fysiskt och psykiskt hårt att gå i balettskolan:
”I balettskolan fick de flesta bra betyg, inte för att man behöver vara smart för att dansa. Balett handlar om perfektion. Om du inte var perfekt var det som om världen gick under. Jag upplevde mycket stress under den tiden. Jag gick i terapi utan att tala om det för mina föräldrar.”

”Jag kommer ihåg att om en av oss hade varit hos läkaren och fått smärtstillande så delade vi med oss till varandra. När jag slutade dansa var det konstigt att inte känna smärta längre.”

Uppkomsten av flera skador som på grund av den hårda träningen gjorde att Alicia Vikander lämnade balettskolan och i stället styrde in siktet på att bli skådespelerska. Hemma i Sverige blev hon känd för sin roll i tv-dramaserien Andra Avenyn. Under denna tid förstod hon att hon brann mer för skådespelaryrket än vad hon gjort för dansen. Den hårda baletträningen är dock nog en av förklaringarna till hennes framgångar som skådespelerska. Flera regissörer har sagt att hennes baletträning har gett henne mycket disciplin och fokus.

En kunglig affär
I Skandinavien blev Alicia Vikander känd när hon var med i den danska filmen A Royal Affair vari hon spelade mot danska Mads Mikkelsen. Och för det danska Billedbladet har hon berättat att hon fick en intensivkurs i danska innan filmen:
“Innan vi började inspelningarna gick jag, i två månader, på samma skola där de danska prinsessorna har lärt sig danska. Jag fick vänner i Danmark, umgicks på danska, såg dansk film och så småningom lärde jag mig språket. Men det var först den dag när jag förstod Mads som jag kände att jag faktiskt förstod språket.”

lyset i havet 3The Danish Girl
Hennes stora Hollywoodgenombrott fick hon alltså när hon i år vann en Oscar för sin prestation i The Danish Girl, en film inspelad i Köpenhamn, någonting som hon är mycket glad för:
”Jag har en massa vänner i Köpenhamn och tycker verkligen om staden. Maten är fantastisk, sättet att vara på påminner om det svenska men lite råare, så jag kände mig verkligen som hemma”, har hon sagt till kino.dk.

Fyren mellan haven
Hennes senaste film är det romantiska dramat Fyren mellan haven som handlar om ett barnlöst par som i en förlist båt hittar ett spädbarn som de tar hand om. Filmexperter tror att både Alicia Vikander och Michael Fassbender, som spelar den manliga huvudrollen, har goda möjligheter att nomineras till Oscars för sina prestationer.

I samband med lanseringen av filmen har de två huvudrollsinnehavarna berättat om sina roller. Alicia Vikander betonar livsglädjen hos Isabel, som är hennes roll:
”Hon är full av liv. Hon är mycket öppen, enkel samt lätt att läsa. Det gör henne också sårbar, vilket är någonting som man kan förhålla sig till. Trots att hon fattar fel beslut vet man att det i alla fall kommer från hjärtat”, berättar Alicia Vikander, medan Michael Fassbender tillägger:
”Hon är en kvinna som tar tag i saker. Hon går efter det hon vill ha. Det tycker jag är ganska attraktivt i henne. Hon har inga filter. Hon säger vad hon tycker. På så sätt är hon en modern kvinna.”

lyset i havet 4

Ett par
Michael Fassbender har en tanke om varför den vackra Isabel till slut gifter sig med den något äldre Tom, som återvänder hem till Australien efter första världskriget, under vilket han har sett många av sina landsmän och nära vänner dö under krigets fasor.

”I kriget var det en hel generation av män som försvann. Nu vill jag inte säga någonting om Tom, men man fick lov att ta det som fanns”, säger Michael Fassbender, medan Alicia Vikander ser lite överraskad ut.
”Det är en mycket romantisk film. Hon fick ta vad hon kunde få?”, säger Alicia Vikander och skrattar.

Michael Fassbenders kommentar bör ses i ljuset av det faktum att han och Alicia Vikander blev ett par under filminspelningarna. Så är det uppenbart när man är ung, snygg och ett av de hetaste namnen i Hollywood. Man får lov att ta vad man får. Och det är just det som Alicia Vikander gjort.

Fyren mellan haven har svensk filmpremiär den 23 september.

_____

ALICIA VIKANDER
Född 3 oktober 1988
Filmer i urplock:
Till det som är vackert (2009)
Kronjuvelerna (2011)
A Royal Affair (2012)
Anna Karenina (2012)
Testament of Youth (2014)
Son of a Gun (2014)
Ex Machina (2015)
The Man from U.N.C.L.E. (2015)
Bränd (2015)
Jason Bourne (2016)
Fyren mellan haven (2016)
Tulip Fever (2017)

______

Havet är fascinerande
Naturen spelar en stor roll i Fyren mellan haven och det gör den också för bokens författare M.L. Stedman.
”Extrem värme och kyla påverkar humöret. I Australien tar man värmen på allvar, på samma sätt som jag kan föreställa mig att man tar kylan på allvar i Skandinavien”, säger M.L. Stedman, som fascineras av havet.
”Havet är alltid i ständig förändring, samtidigt som det aldrig ändrar sig. En del av boken skrev jag i sydvästra Australien med utsikt över havet, och då kom jag att tänka på att det såg likadant ut för 35 000 år sedan. Och samtidigt förändrar det sig hela tiden. Havet är en fantastisk metafor, som tilltalar mig. Det är en universal sak, som aktiverar någonting i det mänskliga sinnet. Precis som solen är havet mycket tillgängligt. Och det är inte bara kulturellt betingat.”

”Jag är också fascinerad av att kunna simma i havet utan att stanna. Havets kraft gör mig ödmjuk. Vad man än tror att man kan, kan havet motbevisa det. Vi står maktlösa mot en tsunami.”

”Som australiensare är jag van vid stora vidder. När du kan se långt kan du tänka långt, för det finns ingenting som stoppar dig. För mig är det en bra sak. I boken upplever Tom ensamhet, som för mig är någonting positivt. Men hans fru Isabel upplever isolering, som är någonting negativt.”

Fyr
”I Fyren mellan haven bor Tom och Isabel på en australiensisk ö där Tom jobbar med att ta hand om öns stora fyr samt föra loggbok över vad som sker. På Costa del Sol hittar man också en del fyrar med de skiljer sig från den fyr som har en central roll i Fyren mellan haven”, berättar M.L. Stedman.
”Ju högre upp i fyren ljuset sitter ju längre sträcker sig ljuset. En fyr klassificerad utifrån dess lins. Fyren i boken har en första lins som når långt medan alla fyrar på Costa del Sol har en lins som klassificeras som tre eller fyra, så de når inte lika långt.

ingrid
 

Utmaning lockar
”Man kommer aldrig från ingenstans. Bakom framgångar som ses på filmduken ligger många timmars jobb, ansökningar, provspelningar m.m. Själv var jag 14 år när jag började och då bodde jag fortfarande hemma och gick i skolan. Att jag började jobba berodde på att jag var så stökig så att jag inte fick någon månadspeng. Så ville jag ha någonting fick jag lov att hitta tjäna egna pengar. Jag gjorde mycket reklamjobb, troligtvis för att jag är blond och lång. När jag blev äldre blev det en del tv och teater, samt en del barjobb för att dryga ut kassan, och vid sidan om en hel del auditions”, berättar Ingrid García-Jonsson

Ingrid García-Jonsson är en av dem som har haft tur och i och med sin roll i Jamie Rosales film Hermosa Juventud (2014) fick filmvärlden upp ögonen för henne. Det var som en dröm som gick i uppfyllelse och startskottet för henne.

”När jag säger att jag började med tv och teater kan man tro att jag gick en teaterlinje. Men det har jag inte gjort. I stället tog jag småkurser. Skolan gick jag som alla andra. En skolbakgrund är viktig och för mig kanske framförallt den kulturella kunskapen”, förklarar Ingrid García-Jonsson, som hade det lätt i skolan. Det enda som hon fann svårt var sådant som krävde scenframträdanden.

Där vi sitter och talar får jag en känsla av att det är nog just därför hon i dag är en av Spaniens mest lovande skådespelerskor, scenen utmanar henne. Annars skulle hon nog bli för rastlös för att fortsätta.

Kort fakta:

Namn: Ingrid García-Jonsson
Född: 1991 i Skellefteå
Bor: Madrid
Gör: Skådespelerska
Familj: Mamma (konstnär), pappa (lärare), syster (balettdansös), hund, kusiner, kompisar
Övrigt: Älskar att rita samt trädgårdsarbete.

Öppen för världen
”Jag är född i Skellefteå, mamma är svensk, och uppvuxen i Sevilla, pappa är spansk. Sommarloven spenderades i Sverige. Efter skolan flyttade jag till Madrid – det är där auditions hålls och jobben finns. Om jag är svensk eller spansk, ja, det går inte att välja, jag är både och! Hemma har jag fått båda kulturerna liksom språken. Att vara tvåspråkig har underlättat för mig att lära mig engelska samt franska, och så tror jag att mins svensk-spanskhet har gjort mig mer öppen för världen och de olikheter som finns. Jag kan själv inte vara på bara ett sätt, bara svensk eller spansk är otänkbart. Det kanske är därför som jag är skådespelare”, ler hon.

Inga mer barjobb
För sin insats i Hermosa Juventud, som bland annat tog henne till filmfestivalen i Cannes, erhöll hon fyra priser och åtta nomineringar, som t ex Goya-nomineringen för bästa kvinnliga nykomling. Vid den tidpunkten livnärde hon sig på att servera drinkar i Madrid, och för att åka till Cannes tog hon några dagar ledigt från baren. Sedan dess har hon inte återvänt för nu är hon ett efterfrågat namn i filmvärlden. Hon har arbetat med både stora filmproduktioner, independentfilmer samt framgångsrika tv-serier och hon är onekligen mitt uppe i en mycket spännande karriär. Bara i år ses hon i t ex de båda spanska filmerna Gernika och Toro, vari hon får visa vilka olika personligheter hon kan spela på filmduken.

Djärv och orädd
Intrycket av Ingrid García-Jonsson har under intervjun med En Sueco skiftat från att hon skulle vara blyg till att hon inte verkar vara rädd för nästan någonting alls. Tvärt om, hon verkar inte alls rädd för att testa nya saker. Hon gör det som lockar henne men tar samtidigt ingenting för givet.

Ingrid García-Jonsson har en känsla av att det alltid är slumpen som avgör och att varje jobb kan vara hennes sista. Det är sådan hon är. Hon tycker att skådespelaryrket är supersvårt för hon vet inte hur hon ska göra, varför det alltid är en utmaning att arbeta fram rätt karaktär för en roll. En annan utmaning är de långa arbetsdagarna som kräver full koncentration, samtidigt som det händer mycket runtomkring, och alla människor som hon så gärna vill men inte kan tala med under tagningar. Under de intensivaste perioderna händer det att hon bara kommer hem och nästan vänder i dörren, med tid för bara några timmars sömn. När ett jobb är över tar hon sig därför tid att ”komma i sina egna kläder” och bli sig själv och första dagen sover hon 20 timmar utan svårigheter.

Föredrar spansk film
”Mamma och pappa hade nog helst sett att jag blivit arkitekt eller läkare, eller någonting annat liknande med säkert jobb. Och jag försökte faktiskt läsa arkitektur men det blev bara tre års studier innan jag blev skådis. I detta yrke har jag lärt mig mycket genom att noga studera och lyssna på mina mer erfarna kollegor”, förklarar Ingrid García-Jonsson och fortsätter: ”Visst är det krävande att aldrig veta om jag har en ny film i morgon, och det kan vara mycket stressande. Men det är så roligt. Och att det är roligt gör att jag alltid ger allt jag har. Jag tycker också att jag har en skyldighet att göra mitt bästa, för annars är det inte rättvist mot publiken”, förklarar Ingrid García-Jonsson, som också berättar att hon naturligtvis har tänkt på Hollywood, och att hon inte skulle säga nej om hon fick ett erbjudande. Men så tillägger hon att det inte är där som hon vill sluta, inte som det är just nu när Hollywood är så kommersiellt. Och det är inte heller de historierna som hon primärt vill berätta för hon tycker att kvinnorollerna på den spanska filmduken är mer intressanta. Dock vet hon som alla andra att de stora pengarna, om det är dem man är ute efter, finns i Hollywood.

Europas dörr öppen
Just nu prövar hon gärna sina vingar. Rollen som Natalia i Hermosa Juventud verkar inte bara lyfta henne i Spanien utan även i Europa. Hon har redan jobbat i Frankrike och måhända knackar det när som helst på hennes dörr från England.
”Jag vill inte ha några sociala barriärer och skulle tycka att det är spännande att jobba på andra marknader, även i Sverige också såklart. I Sverige är det dock svårt, för kunskapsnivån är så hög och det finns så många duktiga skådespelare, på grund av bra utbildning bland unga”, förklarar hon.

Nutida hipster
Vid sidan om filmvärlden är Ingrid García-Jonsson som vem som helst. Eller kanske inte riktigt som alla. Hon svarar ja när jag frågar om jag kan sätta etiketten hipster på henne, efter att hon berättar att hon gärna hittar gamla saker som hon förnyar, tar dagen som den kommer, odlar blommor i krukor på gatan utanför bostaden, som är inrymd i en gammal butiksbyggnad mitt i Madrid, där hon kan ses ta långa promenader med sin hund, sitta och fika med sina vänner eller med näsan i en bok. Det är inte heller ovanligt att se henne på gymmet, trots att hon avskyr det, men hon måste för jobbets skull.
Ingrid García-Jonsson känns genuint snäll. Dessutom är hon rolig och har glimten i ögat. Hon är utan tvekan cool.

______

3 korta frågor
Det värsta/bästa med film: ”Det värsta är att frysa! Att spela in scener när det är kallt är det absolut värsta. När det filmas intensivt saknar jag också möjligheten att sova ut ordentligt på mornarna. Det bästa är alla vänner och filmfamiljen – med varje film skapas en familj i några månader, som sedan byts ut vid nästa film. Efter en film hör man inte av varandra då alla jobbar så hårt, men när man väl träffas, kanske efter flera år, är man som syskon. Och det absolut bästa är att jag får jobba med det jag gillar.”

Bästa med Sverige/Spanien: ”Mitt Sverige är Bureå, en liten tätort i Skellefteå. När jag kommer dit kommer jag verkligen tillbaka till mina rötter. Skogen, att simma i älven, plocka blåbär och smultron, se ekorrar i träden och bara cyklar, det är underbart. Och min svenska del av familjen är mycket lugnare än den spanska, så i Sverige kan jag vila. I Spanien å andra sidan älskar jag att det alltid händer saker, här är det aldrig tråkigt.”

Förebilder: ”Meryl Streep, Carmen Maura, Ingrid Bergman och alla unga skådespelare som t ex Alicia Vikander och Irene Escolar. De är alla bra skådespelare och inga stora divor.”

_____

Ingrid García-Jonsson har hittills medverkat i 34 filmer, kortfilmer och tv-serier. Tre av filmerna är:
Hermosa Juventud (2014) av Jamie Rosales
Romantiskt drama som utspelar sig kring ett ungt par (spelat av Ingrid García-Jonsson och Carlos Rodríguez) som kämpar med vardagen i dagens Spanien, var de inte kan leva som de önskar på grund av deras begränsade ekonomi. Utan stora förhoppningar på framtiden har de heller inga ambitioner, så för att tjäna pengar bestämmer de sig för att spela in en porrfilm. När deras dotter sedan föds förändras allt.

Gernika (2016) av Koldo Serra
Romantisk krigsfilm om en synisk amerikansk utrikeskorrespondent som har förlorat sin själ samt en kvinna som är ansvarig för vilka nyheter som journalister kan skicka utomlands, cross in Gernika.

Toro (2016) av Kike Maíllo
En före detta bedragare måste återuppta sina gamla vanor för att rädda sin bror och brorsdotter från sin förre chef och mentor.

 

Senaste artiklarna från En Sueco

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och him...

Tema & Profiler

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och himlen öppnade sig. Det var den 14 november 1989. Den...

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com