Katia Westerdahl – Barnen ledde till politiken

Katia Westerdahl - Barnen ledde till politiken

Kort om Katia Westerdahl
Född: 1968 i Helsingfors.
Bor: Fuengirola.
Civilstatus: Separerad.
Familj: Barnen Katia 12 år, Alvaro 14 år och Javier 18 år.
Utbildning: St Anthony’s College (låg tidigare i Los Boliches i byggnaden där Svenska skolan ligger idag), examen i ordinarie- samt avancerad nivå.
Sysselsättning: Redaktör för det finska magasinet Olé samt studerar juridik.
Vill göra: Lära sig svenska.

På 15:e plats på PP:s kandidatlista till kommunvalet i Fuengirola i maj hittar vi Katia Westerdahl. Hon flyttade till Costa del Sol, från Helsingfors i Finland, när hon bara var 15 gammal tillsammans med sina föräldrar. Då tyckte hon att den spanska kusten var himmelriket med det varma klimatet och människorna. Nu 29 år senare har hon tagit över sina föräldrars verksamhet som redaktör för det finska magasinet Olé samt gett sig in på den politiska banan.

Inträde i politiken, skola och sjukvård
”Jag har varit medlem i PP sedan 1999, men det är först nu jag går in aktivt i politiken. Det finns flera orsaker till detta men händelsen som fick mig att tänka i politiska banor första gången var när min äldsta son inte kom in på skolan som han tillhörde efter dagisåren. Inte heller de privata skolorna i närheten hade plats för honom, liksom de offentliga skolorna, förutom dem som ingen ville låta sina barn gå i. Jag kände mig åsidosatt som medborgare och min privata åsikt var, och är, att ingen ska bli behandlad som vi blev behandlade. Det slutade med att min son fick gå i en privat skola i Marbella, tänk vilken lång skolväg för en liten pojke!” berättar hon. Det var då hon kände att det var dags att göra någonting och att hennes politiska uppfattning överensstämde med PP:s och på den vägen är det. Hon berättar även om en annan orsak som stärkte hennes politiska intresse: ”Min son ville läsa Bachelero de Arte i Coín, för det var den närmaste platsen var han kunde läsa den utbildningen, men denna gång nekades han av Junta de Andalucía för att han inte var skriven i Coín”. För Katia som värdesätter utbildning och studier är det svårt att förstå hur Junta de Andalucía kan neka ungdomar utbildning och ställer sig frågande om det regerande partiet tycker det är bättre att de går arbetslösa och dagdriver. ”Om en utbildning inte finns i hemkommunen är min åsikt att man har rätt att läsa den i den kommun där den ges. Tillgång till utbildning ska vara en självklarhet för alla, oavsett pengar och social status, speciellt i dessa tider när arbetslösheten är så hög” menar hon.
En annan viktig fråga för henne är sjukvården. ”Generellt har Spanien relativt bra sjukvård, men inte Andalusien, enligt min mening. Föreställ dig att åka till akuten med ett sjukt barn, hur frustrerande det är att vänta i åtta timmar innan du får träffa en läkare. Det är ofattbart att man måste köa för ett akutbesök!” säger hon och förklarar hur viktigt det är att sjukvården på kusten blir bättre. ”Idag kan de som har pengar vända sig till något av de privata sjukhusen, men för dem som inte har pengar till privat vård är det köerna som gäller. Det är av allra högsta prioritet att vi får en vårdcentral i Los Pacos och ett sjukhus mellan Mijas och Fuengirola”. Till det sistnämnda har PP redan avsatt mark, men Junta de Andalucía har fortfarande inte tagit något beslut i frågan.”

Staden, sysselsättningen och säkerheten
Att turismen är avgörande för sysselsättningen väger Katia tungt och hänvisar till hur mycket som faktiskt har förändrats under de senaste 20 åren. ”Fuengirola är idag rent, säkert och har fina stränder, sol och bra priser, det är vad turisterna vill ha, och ökad turism leder till ökad sysselsättning” säger hon, men fortsätter förklara att det finns mycket mer som behöver göras och förbättras. Som exempel nämner hon underhållet av Paseo Marítimo i Fuengirola, som vid Carvajal är i mycket dåligt skick, och att detta snarast måste åtgärdas, med hänsyn till både turister och invån-are. Projektet ligger dock på regeringsnivå så PP i Fuengirola kan inte själva ta beslut kring det. Dock har det godkänts av Aznar under hans regeringstid, men stoppades när Zapatero kom till makten, och invånarna har väntat på arbetet att återupptas sedan 2004 men utan att någonting har hänt, vilket hon beklagar djupt. Hon menar att om man inte genast åtgärdar brister blir staden lätt stämplad för att ha dåligt underhåll och turisterna söker sig någon annanstans, vilket leder till färre arbeten, lägre inkomster, sämre underhåll och så är man inne i en ond spiral. Hon anser också att utlänningarnas och turisternas önskemål är väldigt viktiga att lyssna till. Ett av dessa är bl.a. hundgården som ska byggas i centrala Fuengirola, som alternativ till att låta sina hundar springa fritt på stranden, samt det alkoholfria diskoteket som planeras som alternativ till stadens barer för ungdomar. Hon fortsätter: ”Turister vill ha en ren plats att åka till och det är vad vi strävar efter och arbetar för. Trygghet, renhet och vänlighet. Det är också viktigt att alla ska känna att det är säkert att röra sig i staden, oavsett tidpunkt. Poliserna på stadens gator har under årens lopp ökat, men det finns luckor att täta, t ex nattetid, men återigen är den en fråga på nivå för Junta de Andalucía”.

Katias bidrag till politiken
Katia menar att hennes bidrag till staden och politiken är hennes mångåriga erfarenhet av kusten, hennes kunskap och hennes nära relation till människorna i Fuengirola och förklarar: ”Det jag gör idag, och det jag alltid har gjort är, att bistå mina läsare med service. Ibland handlar det om information om hur man ansöker om recidencia, ibland om lagar och regler, andra gånger handlar det om att tolka”. Som exempel på det sistnämnda berättar hon att hon förutom sitt arbete som redaktör självklart ställer upp ideellt vid olika situationer. Det gjorde hon t ex i fjol vid en komplicerad förlossning på Costa del Sols sjukhus. Föräldrarna var finskar och förstod inte spanska och barnets liv var i fara. Då var det en självklarhet för henne att hjälpa till, hon ler när hon säger: ”som jag sa tidigare så är innebär politik för mig att ge service åt samhället, och att hjälpa till är min skyldighet”.
Hon menar också att politiken gynnar hennes arbete som redaktör: ” Genom att vara nära händelsernas centrum i politiken kan jag ge en väldigt bra service till mina läsare. Det innebär att de får tillgång till de senaste politiska besluten samt andra aktuella händelser som ibland kanske missas på grund av språkbarriärer”.

Rök, trafik och långsiktiga beslut
Några beslut som genomförts under året som fått Katia att reagera är införandet av röklagen och det senaste beslutet om att sänka hastigheten på motorvägarna från 120 km/tim till 110 km/tim. ”Att införa rökförbudet nu när restauranger, barer och caféer redan har det så svårt med tanke på den ekonomiska krisen var fel tycker jag. Däremot är ett rökförbud bra, för hälsa är en viktig fråga, men det har gjorts på fel sätt” menar hon. Hon anser att ett totalt rökförbud borde införts redan 2005, då man istället lät barer och restauranger investera i rök och rökfria lokaler. En investering som kostade många mycket pengar, som de nu inte får någon nytta av. Hon menar att man inom politiken måste planera mer långsiktligt för att resultaten ska var bli bra och hållbara. När det kommer till hastighetsbegränsningarna menar hon att beslutet fattats på bristande grunder och att det är alldeles för kortsiktigt och förklarar: ”Att ta ett beslut med motiveringen att det fungerade på 70-talet är någonting som man inte kan göra i ett modernt samhälle. Återigen måste man se långsiktligt, en hastighetsbegränsning under fyra månader kommer inte gynna någon, varken rädda liv eller spara pengar. Beslut måste vara väl genomtänkta och för- och nackdelar väl studerade, samtidigt som de måste fungera långsiktligt. Inom politiken måste man alltid koma ihåg att man arbetar för samhällets bästa, idag och för framtiden”. Innan vi skiljs avslutar hon med att säga att hon strävar mot dagen då PP träder in i Junta de Andalucía, och att det är först då som partiet verkligen kan påverka situationen och man kan börja se förändringar på Costa del Sol.

Fem snabba:
Vem är din politiska förebild?
Esperanza Oña

Skulle du kunna se dig som kandidat hos PSOE?
Nej, jag kan aldrig se mig själv i ett parti som PSOE. Det är ett socialistiskt parti och det står jag inte för.

Skulle du vara politiskt aktiv om du bodde i Finland?
Oj, det kan jag inte svara på. Jag känner inte till Finland och vad som händer i landet och vad deras partier står för tillräckligt väl. Jag har bott utomlands så länge.

Vilka egenskaper bör en medlem av kommunfullmäkt-ige ha?
Man måste vara trevlig, ärlig och vara beredd på att jobba hårt. Man måste vara helt ärlig. Man får aldrig heller glömma bort att politik handlar om att ge service åt samhället.

Hur stor gåva får en politiker ta emot?
Det kan vara svårt att dra gränsen mellan vad som är privat och vad som är relaterat till yrket, men mutor får absolut inte förekomma. Jag tror att det bästa är att det inte förekommer några gåvor över huvudtaget, samt att allting som politiker gör är offentligt.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.