> > > Få spanska nyheter på svenska > direkt i din inkorg varje vecka! > > Anmäl dig här

Hur blir framtiden för Málaga CF med den oförutsägbara och inte speciellt trovärdiga shejken Al-Thani vid rodret? Han är nu den som har suttit längst tid i spetsen för klubben, vars ekonomi förvärrats blixtsnabbt under hans styre och så har han dragit ned klubbens rykte till vanrykte.

 

With pleasure – med glädje!

Den alltid leende och lite pojkaktiga Abdullah Gnub med det svarta hårsvallet lät sig glatt fotograferas i foajén till Málaga CF. Den dåvarande presschefen Victoria Varela knäppte med kameran. Gnub hade tilldelats rollen som rådgivare, generaldirektör och vicepresident av Málaga CF:s nya ägare, den då 43-åriga shejk Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al-Thani, och var importerad från Al-Thanis affärsimperium Nasser bin Abdullah & Sons Group i Doha, Qatar. Ambitionen med Málaga CF var, vilket Gnub sa i förtroende, att göra klubben till Spaniens svar på mäktiga Chelsea i England, som styrdes och fortfarande styrs av den ryske multimiljonären Roman Abramovich.
Nu sex år senare ser det mycket annorlunda ut i Málaga CF. Gnub och andra anställa i klubben, har antingen avskedats en efter en eller flera samtidigt, eller till och med självmant sagt upp sig – och Gnubs tillmötesgående gentlemannastil är ett minne blott.
 
Innan Al-Thani reste hem till Doha i slutet av juni, för den muslimska fastemånaden Ramadan (den heligaste månaden i den islamistiska kalendern) tog han sig tid att avskeda denna bredsida innan sista spelrundan i La Liga, vari Málaga CF åkte ut mot Real Madrid på Rosaleda. Striden om mästartiteln låg mellan FC Barcelona från Katalonien och Real Madrid, och med 2-0 segern över Málaga CF knep kungaklubben Real Madrid titeln. På Estadio La Rosaledas läktare satt Al-Thani tillsammans med Real Madrids president Fiorentina Perez, ett sällskap som Al-Thani verkligen trivdes i, och på planen gjorde Málagaspelarna i deras yttersta, men förlusten var tillslut ett faktum.

Böter för burop

De missnöjesyttringar, speciellt mot domare, som Al-Thani titt som tätt uppdaterar på Twitter och andra sociala medier sätter både fotbollen liksom Málaga CF i dålig dager. Den allmänna bilden har blivit att klubbens styrs av en oberäknelig och tvivelaktig person. I hans egen organisation samt bland spelarna rycker man bara på axlarna. Men nu har Al-Thani till och med kommit på kollisionskurs med polisen. Som så många andra hamnade han i köer vid La Rosaleda när polisen var i full fart med att dirigera alla åskådare inför matchen Málaga CF – Atlético Madrid i april. Al-Thani hamnade i medierna med ett uttalande om att polisen är rasister! Alla Al-Thanis uttalanden har nu fått konsekvenser i form av böter från både det spanska professionella fotbollsförbundet samt från polisen.

Utkastade från de fina sällskapen

När shejk Al-Thani köpte Málaga CF av Lorenzo Sanz (före detta president för Real Madrid) och tillträdde efter säsongen 2010-2010 med 36 miljoner euro blev han lösningen på klubbens stora ekonomiska problem. Sanz hade, som så många andra före honom, kört fast när det kommer till fotbollen i Málaga. Gnub och den nyinhyrda sportsdirektören Antonio Fernandez köpte in stora spelarnamn (man får anta att Al-Thanis visste om det) och 2012 kvalificerade Málaga CF sig till Champions League, dock med toppspelare som han inte hade betalat fullt för till de klubbar varifrån de var köpta. Helt klart ett brott mot de så kallade Financial Fairplay-reglerna i UEFA. På grund av det kastades Málaga CF ut från det europeiska fotbollssällskapet. Och då är karantänstiden över.
Då var Gnub borta. Nu hade Al-Thani från sin hemadress i Qatar satt in handplockade och välutbildade personer som Moayad Shatat från Syrien, spanjoren Vicente Casado och Manuel Novo tillsammans med argentinaren Husillos som sportsdirektör.
Och nu är dessa avskedade och en orsak till det är att de har varit lite för duktiga på att själva bevilja bonusar samt att agera med en venezuelansk fond vid köp och försäljning av spelare utan lov.
Sedan dess har Pedro Gonzales, Carlos Lopez och Carlos Perez tagit steget ut genom klubbens dörrar.

Tvingades sälja de stora

Under denna period uppgick klubbens skuld till mer än 80 miljoner euro – och en stor del av detta gällde en skuld till skatteverket, som fortfarande betalas av. Och under en period fick varken spelare eller administrativ personal någon lön, och det hotades till och med med spelarstrejk.
 
Enda lösningen för klubben blev att sälja stjärnnamn som Isco (Real Madrid), Demichelis (Manchester City), Toulalan (Monaco), Majhijsen (Feyenord), Joaquín (Fiorentina), Antunes (Dynami Kiev), Maresca (Sampdoria), Eliseu (Benfica) och Cabellero (Manchester City). Innan dess hade Cazorla, Monreal och Rondon förflyttats till Arsenal respektive Rubin Kazan. Rondon spelar nu i West Bromwich.
 
Den äldre stjärnforwarden Ruud van Nisterooy slutade självmant.
 
Därefter fick spelare som klubben själv tagit fram säljas. Castillejo och Samu såldes för totalt 16 miljoner till Villarreal och Darder för 12 miljoner (av detta hälften till en investeringsfond) till franska Lyon.
 
Under Al-Thanis första säsong uppgick kontot för spelarköp till 16 miljoner euro. Under den följande säsongen uppgick det till 59 miljoner euro. Under den just avslutade säsongen, 2016-2017, låg det på 16 miljoner euro, i enlighet med UEFA:s Financial Fairplay-regler, som det spanska fotbollsförbundet nu följer. Summan på hur mycket enskilda La Liga-klubbar får spendera i spelarinvesteringar varierar från säsong till säsong och baseras på klubbens ekonomi.

Övergiven – och nu nytt

Till historien om Al-Thanis ageranden på Costa del Sol hör inte bara hans något oberäkneliga handlingar i Málaga CF utan även dessa planer:
En ny fotbollsstadion i Málaga, Qatar Stadium, med egna 100 miljoner euro samt arabiskt investerarkapital i ryggen. Stadion skulle ha plats till 65 000 personer på läktaren och ligga i Arraijanal i västra Málaga. Projektet förverkligades aldrig.
Förverkligades gjorde inte heller shejkens planerade hamn i La Bajadilla i Marbella. Han kunde/ville inte uppfylla sina förpliktelser gentemot Junta de Andalucía.
Däremot har ett möte nyligen ägt rum mellan Al-Thani och Torremolinos borgmästare José Ortiz om eventuella investeringsmöjligheter i just Torremolinos.
Med tiden har shejken kommit att spendera allt mer tid i Málaga för att vara nära det som händer i Málaga CF samt det nya projektet med fotbollsakademin i Arraijanal – som ska byggas på granntomten till den där Qatar Stadium skulle ha byggts. Innan han reste hem för Ramadan hann han också med ett möte under vilket han skrev under avtalen med Málagas borgmästare Francisco de La Torre. Kommunen har skjutit till med ett 75-årigt avtal för marken. Al-Thanis ”The Málaga CF Foundation” ska bekosta självaste bygget.
Nu kan man ju kanske tänka sig att borgmästaren är lite orolig över om Al-Thani håller sin del av överenskommelsen. Men det verkar så.
 

”Förändringarnas tid är kommen. Det är fortfarande mycket att göra. Vi gör vårt bästa för denna klubb och även för denna stad.” Al-Thani på Twitter till alla Málaga CF:s supportrar.

Citat:
”Det har gått upp och ned under min tid i klubben. Nu ska basen stärkas och vi ska tillbaka till europaturneringarna.” Al-Thani till Bein Sports

 

Familjen sitter på allt

Organisationen bakom Málaga CF består uteslutande av Al-Thani och hans barn:
Ordförande och president: Shejk Abdullah Al-Thani
Vicepresident och Chief Executive officer: Shejk Nasser Al-Thani.
VD: Shejk Nayet Al-Thani.
VD: Shejk Michael Al-Thani.
VD-rådgivare: Shejk Harry Al-Thani, som är ordförande för kvinnoavdelningen i Málaga CF.
Dessutom finns tre spanska rådgivare som har arbetat i Málaga CF i mannaminne:
Francisco Martin Aquilar, Antonio Fernandez Benitez och Abdullah Ben Barak. De två sistnämnda är tidigare spelare och tränare i Málaga.
Det sportsliga ansvaret i klubben: Sportsdirektör Francesc Arnau.
Akademikoordinator: Manuel Casanova.
Chef för läkartjänster: Juan Carlos Perez Friaz.
Al-Thani sitter på 96 procent av aktierna.
Hans förhållande till de andra aktieinnehavarna har förbättrats.


Åtta tränare på sex år

Det är inte bara på kontoren som personalomsättningen varit hög under se sex år som Al-Thani suttit vid rodret för Málaga CF, det har också skett en hel del byten på tränarfronten:
Juande Ramon, Spanien (avskedad).
Jesualdo Ferreira, Portugal (avskedad).
Manuel Pellegrini, Chile (lämnade självmant när kontraktet utlöpte).
Bernd Schuster, Tyskland (kontraktet förlängdes ej).
Javi Gracia, Spanien (utnyttjade en avgångsklausul).
Juande Ramos (avskedad).
Marcello Romero (avskedad).
Michel (aktuell nu).

Slutresultat i La Liga 2016-17

Mästare: Real Madrid.
Kvalificerade direkte till Champions League:
Real Madrid
FC Barcelona
Atlético Madrid
Kvalade direkt till Champions League: Sevilla
Kvalade direkt till Europa League:
Villarreal
Real Sociedad
Kvalade till Europa League:
Athletic Bilbao
Nr. 11 i La Liga:
Málaga CF
Flyttades ned från La Liga:
Sporting Gijón, Osasuna och Granada.
Flyttade upp till La Liga:
Levante
Girona

Jubileumsår i La Liga

Málaga CF är i augusti med i La Liga för tionde gången i rad.
Under föregående år har slutplaceringarna blivit:
2008 – 09:
Nr. 8 – 55 poäng.
2009 – 10:
Nr. 17 – 37 poäng.
2010 – 11:
Nr. 11 – 46 poäng.
2011 – 12:
Nr. 4 – 58 poäng.
(Kvalade till Champions League)
2012 – 13:
Nr. 6 – 57 poäng.
(Uteslutna ur Europa League då klubben inte lyckade uppfylla UEFA:s Financial Fair Play-regler)
2013 – 14:
Nr. 11 – 45 poäng.
2014 – 15:
Nr. 9 – 50 poäng.
2015 – 16:
Nr. 8 – 48 poäng.
2016 – 17:
Nr. 11 – 46 poäng.

Åkte ut under Serafín Roldan

Den person som suttit längst som president för fotboll i Málaga heter Serafín Roldan. Han är spanjor och fick rollen av Barcelonaföretaget Grupo Zelo, som på den tiden ägde Málaga CF. Roldan satt på sin post mellan 2001-2002 till 2005-2006 – alltså fem säsonger. När han satt i toppen rasade klubben fatalt ned i andra divisionen. Tränare var då Manolo Hierro, bror till den före detta landslagsspelaren och senare direktör i Málaga CF Fernand Hierro (lämnade Al-Thani i protest).
Under säsongen som de åkte ned lyckade Málaga CF bara skrapa ihop 24 poäng – fem segrar, nio oavgjort och 24 förluster (!).
Under de övriga säsonger under Roldan-tiden blev placeringarna:
2001-02:
Nr. 10 med 53 poäng.
2002 – 03:
Nr. 13 med 46 poäng.
2003 – 04:
Nr. 10 med 56 poäng.
2004 – 05:
Nr. 10 med 51 poäng.

Hussilos till grekisk klubb

Argentinaren Mario Almando, som shejk Al-Thani avskedade från posten som sportsdirektör för Málaga CF för två säsonger sedan har hyrts in av den grekiska storklubben Olympiacos i Athen. Hans kontrakt är skrivet för två säsonger. Olympiacos leddes av Málagas nuvarande tränare för fyra år sedan fram till det grekiska mästerskapet och till Champions League.

Åtta namn på 110 år

Fotbollshistorien i Málaga sträcker sig 110 år tillbaka i tiden, under vilken tid det har arrangerats tävlingar och nya initiativ under åtta olika klubbnamn.
Málaga CF som vi ser i dag grundades 29 juni 1994. Innan dess har namnet varit:
Málaga Football Club, FC Malagueño, Real Málaga FC, Málaga Sports Club, CD Malacitano, CD Málaga och CA Malagueño.
Det har blivit 36 La Liga-säsonger och 34 i den näst bästa divisionen och 40 i lägre divisioner.
De största händelserna för klubben var kvartsfinalen i den så kallade UEFA Cup, Inter toto-turneringen i 2002-2003 och Champions League kvartsfinalen mot Borussia Dortmund 2012-2013.

1 000 matcher i La Liga

Under den gångna säsongens avslutande match mot Real Madrid på Estadio la Rosaleda (0-2) rundade Málaga CF (med detta namn) match nr. 1 000. Den första matchen spelades den 4 september 1994 i Adra, Almería.
Det har blivit 608 matcher i La Liga samt 126 i division 2.

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca La Peña

Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss tur-och-retur till stadion från Fuengirola.
Programmet för La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda säsongen 2017-2018 kommer att presenteras i mitten av juli.
Första matchen spelas helgen 19/20 augusti.
Medlemsrabatter till alla matcher.
Kontaktpersoner:
Sekreterare: Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@Málaga-support.dk
Ordörande: Morten Møller
617 700 424
info@Málaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 250 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga. Klubben är öppen för nya medlemmar.
www.malaga-support.dk

Michel räddade Málaga CF från att flyttas ned i La Liga, och är nu beredd att gå ned i lön för att behålla sin dynamiska målgörare.

Vi träffar honom i korridoren innan en presskonferens i Málaga CF, leende och välklädd i klubbens fina blåa dräkt. Och den 54-åriga Real Madrid-legenden José Miguel Gonzales Martín del Campo – kallad Michel – har också orsak till att vara på bra humör. Med en sensationell 2-0 seger över Messi och hans vänner från FC Barcelona på Estadio La Rosaleda är Málaga CF:s plats i fotbollens högborg, La Liga, definitivt säkrad. Efter bara sin sjunde match står han i spetsen för de blå-vita-ränderna ”Los Boquerones” som den stora räddningen. Tidigare under säsongen bjöds det på två ynkliga perioder med Juande Ramos, uppsägningen av hans kontrakt och reservlösningen Romeros uppsägning.
Efter detta korades Michel till ”Månadens La Liga-tränare” i april.

Stora – och speciella

Michel säger att alla stora spelare är speciella, när vi träffas. En sådan har han haft i sitt Málagalag i den 21-åriga vältatuerade, dynamiska målgöraren Sandro, född på Gran Canaria och som denna säsong kommit från FC Barcelona på en så kallad fri transfer. I Katalonien var den ambitiösa spanska U-landslagsspelaren trött på att agera bänkvärmare för de stora namnen Neymar, Juarez och Messi. Det var därför som han ville bort därifrån när kontraktet löpte ut. I Málaga placerades han i toppen av lönehierarkin men säkrade sig nog så viktigt en låg försäljningsklausul på 6 miljoner euro. Ett belopp som många storklubbar lätt kan och vill betala för ett sådant stjärnskott – en klar toppoängare i Málaga CF trots ett längre skadeuppehåll.
 
Sandros agent, Gines Carvajal, har berättat om intresse från stora klubbar som Atlético Madrid, Sevilla och Tottenham samt en annan engelsk klubb, Newcastle, som just tagit sig upp i bästa ligan med spanjoren Rafa Benitez som tränare och den före detta Málagaspelaren Jesus Gamez i försvaret.

Vill spela europeiskt

Sandro vill spela i ett lag med rimliga möjligheter för att kvalificera sig till de europeiska turneringarna Champions League eller Europa League. Málaga CF vill övertyga honom om att det är just detta som är målet för klubben och att den ska sätta ihop ett lag med spelare som kan nå dit. Med honom i huvudrollen. Lönen kommer att bli ännu högre – över 2 miljoner per år – mot en höjning av friköpsklausulen till 10-12 miljoner euro. Så att Málaga CF får ett sådant belopp för honom vid senare försäljning.
 
Michel, som sedan han började i Málaga CF i mars, har förklarat Sandro sin fulla tillit och är beredd att gå ned i lön för att säkra Sandro för Málaga CF.
En tränare som delsponsrar spelare – det har ingen sett förut!

Michel

Michel 404 matcher för Real Madrid med 97 mål.
Landskamper för Spanien: 66 – 21 mål.
Tränarkarriär:
2005 – 2006: Rayo Vallecano, Spanien.
2006 – 2007: Real Madrid B.
2009 – 2011: Getafe, Spanien.
2012 – 2013: Sevilla, Spanien.
2013 – 2015: Olympiacos, Grekland.
2015 – 2016: Marseille, Frankrike.
2017 – 2018: Málaga CF.

Bäst av tre

Málaga CF slutade med 0-2 mot Real Madrid i den sista matchen i La Liga den 21 maj som nummer 11.
Tre tränare har stått i spetsen för Málagalaget denna säsong.
Michel med de i jämförelse bästa resultaten.
Först Juande Ramos, 64 år:
16 matcher och 22 poäng.
Han slutade den 23 december 2016.
Därefter Romero, 44 år:
10 matcher och 5 poäng.
Avskedades i mars 2017.
Michels kontrakt i Málaga CF fortsätter även nästa säsong.

Intresse för Sandro

Vid redaktionsstopp för detta nummer hade följande klubbar visat intresse för Sandro:
Spanien:
Atlético Madrid, Sevilla och Villarreal.
England:
Tottenham, Newcastle och Eventor.
Den holländska tränaren för Everton, Ronald Koemann, med en strålande karriär i FC Barcelona, såg Sandro på Estadio La Rosaleda, när Málaga CF besegrade Sevilla med 4-2 med Sandro bland målgörarna.

Uppryckare – Nedryckare

Upp från division 2 till La Liga:
Levante från Valencia och Girona från Katalonien.
Den tredje uppryckaren fås vid en så kallad play off-match.
Ned från La Liga till division 2:
Sporting Gijón, Granada och Osasuna.

Spelarstatus i Málaga CF

Kameni, målvakt, 34 år från Cameroun: Fortsätter.
Boyko, målvakt, 29 år från Ukraina: Hyreskontraktet upphör. Tillbaka till Besiktas i Turkiet.
Weligton, defensiv mittfältare, 38 år från Brasilien: Slutar. Reser nog tillbaka till Brasilien.
Rosales, back, 29 år från Venezuela: Lämnar kanske klubben.
Torres, defensiv mittfältare, 31 år från Spanien (Madrid): Stannar.
Villanueva, defensiv mittfältare, 24 år från Uruguay: Stannar.
Ricca, back, 27 år från Uruguay: Stannar.
Kone, defensiv mittfältare, 29 år från Burkina Faso: Till salu.
Juan Carlos, back, 27 år från Spanien (Madrid): Klubben vill förlänga hyresavtalet med Braga i Portugal.
Llorente, defensiv mittfältare, 24 år från Spanien (Madrid): Klubben vill förlänga hyresavtalet i Real Madrid.
Munoz, back, 20 år från Spanien (Málaga): Stannar.
Demichelis, defensiv mittfältare, 37 år från Argentina: Reser hem till Argentina.
Luis Hernandez, defensiv mittfältare, 28 år från Spanien (Madrid): Stannar.
Duda, mittfältare, 37 år från Portugal: Slutar – och får annat arbete i klubben.
Camacho, mittfältare, 27 år från Spanien (Zaragoza): Kontraktet har inte löpt ut men det finns bud på honom. Försäljningsklausul på 20 miljoner euro.
Recio, mittfältare, 26 år från Spanien (Málaga): Stannar.
Juanpi. mittfältare, 23 år från Venezuela: Stannar.
Fornals, mittfältare, 21 år från Spanien (Málaga): Kontraktet har inte löpt ut men det finns bud på honom. Försäljningsklausul på 12 miljoner euro.
Ontiveros, anfallare, 20 år från Spanien (Marbella): Stannar.
Chory Castrio, anfallare, 32 år från Uruguay: Stannar.
Jony, anfallare, 26 år från Spanien (Cangas del Narceal): Stannar.
Keko, anfallare, 26 år från Spanien (Madrid): Stannar.
Kuzmanovic, mittfältare, 30 år från Serbien: Hyresavtalet löper ut.
Rodriquez, mittfältare, 23 år från Spanien (Alicante): Hyresavtalet löper ut.
Santos, forward, 23 år från Uruguay: Ska säljas eller hyras ut.
Charles, forward, 33 år från Brasilien: Kontraktet löper ut.
Sandro, forward, 21 år från Spanien (Las Palmas): Kontraktet löper inte ut men det finns bud på honom. Försäljningsklausul 6 miljoner euro.
En-Nesyri, 20 år från Marocko: Stannar.
Peñaranda, forward, 19 år från Uruguay: Hyreskontraktet löper ut.

Sju personer på operationsbordet

Förra säsongen drabbades Málagalaget hårt av skador. Inte mindre än sju män lades under kniven: Weligton, Juan Carlos, Kone, Recio, Juanpi, Kuzmanonic och i turneringens avslutande fas även Rosales.
För Kone och Kuzmanovic innebar operation en i stort sett förstörd säsong. Båda två värvades förra sommaren för att förstärka Málaga CF.
Serberen Kuzmanovic, född i Thun i Schweiz och hyrd i FC Basel, lyckades dock bara representera Málaga CF i fyra matcher. Hans operation gjordes i Bern och han kom aldrig tillbaka till Málaga.
Kone, landslagsspelare för den afrikanska nationen Burkina Faso, har noterats för sju matcher. Han opererades i Lyon, varifrån han kom till Málaga CF, köpt för 800 000 euro.

Nya spelare i kikaren

Roberto, målvakt i Espanyol.
Här sitter han på bänken och vill gärna bort.
Málagatränaren Michel använde honom för Olympiacos, när han fungerade här.
Sergio Sanchez. Defensiv mittfältare och tidigare Málaga CF.
Han vill gärna tillbaka från Rubin Kazan i Ryssland.
Adrian, mittfältare i Eibar, och son till Michel. En av tre söner. Avtalet slöts direkt innan deadline och det handlar om ett treårskontrakt.

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca La Peña

Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss tur-och-retur till stadion från Fuengirola.
Programmet för La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda säsongen 2017-18 kommer att presenteras i mitten av juli.
Medlemsrabatter till alla matcher.
Kontaktpersoner:
Sekreterare: Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@Málaga-support.dk
Ordörande: Morten Møller
617 700 424
info@Málaga-support.dk

Trevligt återseende

Inte en enda plats var ledig, varken i Casa Danesa eller på Estadio La Rosaleda, när Danmarks bästa fotbollsspelare genom tiderna, den nu 63-åriga Allan Simonsen (som är den enda skandinaviska fotbollsspelaren har korats som Europas bästa fotbollsspelare) besökte Costa del Sol. Inbjudan hade han fått av La Peña Dinamarca, den danska supporterklubben till Málaga CF och stor evenemangsarrangör, med Nykredit som sponsor till arrangemanget.
 
300 fotbollsfantaster representerade de nordiska länderna och fyllde hela Casa Danesa, både inne och ute på pation, – det var rekord för restaurangen. Det serverades rikligt med köttbullar, öl, vin och vatten, alla hade trevligt, och Allan Simonsen berättade om Europakorningen som ägde rum 1977. Han var dåtidens Messi. Med samma blygsamhet.
 
Allan Simonsen bor nuförtiden i staden där han föddes, Vejle, men reser då och då till Barcelona, där han älskar att spendera några lugna dagar, för sig själv.
 
IMG 9892

Känslan infann sig

Nu på tröskeln till sin pension med styrelseposter inom det danska näringslivet berättade han under sitt besök hos Casa Danesa entusiastiskt om sina största upplevelser som fotbollsspelare, de värsta, om FC Barcelona då och nu, El Clásico mellan Real Madrid och FC Barcelona – och de politiska undertonerna vid denna, världens största fotbollsmatch, om Messis framtid i Barcelona och om kvällens match på Estadio La Rosaleda mellan Málaga CF och FC Barcelona.
 
Allan Simonsen berättade också att hans tankar inför Málagas chanser i matchen under kvällen var låga, men så tillade han också att så länge som bollen är rund så kan vad som helst hända.
Och det gjorde det!
Málaga vann, helt sensationellt, med 2-0 inför 30 000 ivriga åskådare. Det var faktiskt första gången som stadion var utsåld denna säsong.
”Barcelonaförsvaret sviktade”, konstaterade Allan Simonsen senare lite besviket, men tillade: ”Men det var stort av Málaga!”

Fantastiska Kameni vs. storlaget Barcelona

Málaga CF:s målvakt, den 33-åriga Kameni från Kamerun, spelar sin sjätte säsong för Málaga CF. Och han är alltid i sitt esse, speciellt när motståndarlaget heter FC Barcelona. Han har alltså hållit målet rent under båda matcherna mot det katalanska storlaget under denna säsong.
 
Den första matchen, som spelades på Camp Nou i november 2016, var nervkittlande och slutade 0-0, och den andra var den som slutade 2-0 till Málaga CF, och som spelades på Estadio La Rosaleda. Med detta blir han säsongens enda målvakt i La Liga som inte släppt in ett enda mål mot FC Barcelona.
 
Den afrikanska akrobaten till målvakt är helt enkelt rent ut sagt fantastisk under sina bästa dagar – och sådana dagar är det sannerligen många av.
Kameni var även ankare i två eminenta Málagaprestationer mot FC Barcelona under säsongen 2014-2015. Först 0-0 hemma i Málaga och så, lika fantastiskt som nu, en 1-0 vinst i Barcelona.
Målgöraren Juanmi från Coín, som nu sparkar boll i Baskien för Real Sociedad.
Kameni har tidigare spelat för de franska klubbarna Le Havre och Saint-Etienne, samt i spanska Espanyol.
Utav 34 matcher sedan 1999 mot FC Barcelona har Málaga CF bara slutat som segrare i fyra.
7 november 1999: FC Barcelona – Málaga CF 0-1.
3 december 2003: Málaga CF – FC Barcelona 5-1.
21 februari 2015: FC Barcelona – Málaga CF 0 – 1.
8 april 2017: Málaga CF – FC Barcelona 2-0.
 
kmaeni

Fakta bakom sensationen

Málaga CF – FC Barcelona:
2-0 (1-0)
Målgörare:
1-0 Santos (31 minuten)
2-0 Jony (90. min.)
Utvisningar:
Neymar (65. min. - efter två varningar)
Varningar:
Málaga CF: Ricca, Juan Carlos och Recio.
FC Barcelona: Neymar, Alba, Marscherano och Umtiti.
Och ja, Barcalona-laget hade också med sig Messi och Suarez!

Barcelona har 143 000 socios, Málaga 23 000

Det är stor skillnad mellan Málaga CF och FC Barcelona, vilken vinkel man än väljer att se det från. På lönefronten är de oöverskådliga, men mer konkreta och handfasta, när antalet socios (registrerade medlemmar) jämförs:
FC Barcelona har inte färre än 143 459 och Málaga CF bara 23 000.
Det är också stor skillnad mellan de två klubbarnas arenor:
Camp Nou (som förövrigt betyder ”ny fotbollsplan” på katalanska) i Barcelona rymmer 99 350 åskådare.
La Rosaleda (som betyder ”rosenträdgården”) i Málaga rymmer 30 000 åskådare.
På anhängarsidan är FC Barcelona dock ”bara” noterad som nummer 5 i Europa.
Detta visar medlemsstatistiken:
284 041: Bayern München, Tyskland.
156 916: Benfica, Portugal.
144 761: Schalcke 04, Tyskland.
144 761: Dortmund, Tyskland.
143 459: FC Barcelona, Spanien.
129 000: Sporting, Portugal.
120 000: Oporto, Portugal.
100 000: Atlético Madrid, Spanien.
91 671: Real Madrid, Spanien.
86 964: Köln, Tyskland.
I övrigt är förhållandet mellan de två stora Madridklubbarna anmärkningsvärt.

La Peña gör det igen: 6 bussar till La Rosaleda – nu mot Real Madrid

La Peña de Dinamarca, den danska supporterklubben till Málaga CF upplever denna säsong den största framgången någonsin under klubbens åttaåriga historia. Trots något sviktande resultat för Málaga CF i La Liga – med Barca-matchen som det muntraste undantaget – räknar klubbens räknemaskiner till knappt 3 000 människor på La Rosaleda.
Totalt 400 till FC Barcelona och nu igen samma antal när kungaklubben Real Madrid kommer på besök till säsongens sista match i slutet av maj. Och på nytt 300 kuvert till inför-arrangemanget i restaurangen Casa Danesa, där huvudfiguren blir danska före detta Málaga CF-spelaren Kris Stadsgaard. Kris Stadsgaard spelade i Málaga CF i två säsongen och gjorde mål mot Real Madrid på La Rosaleda.

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca La Peña

Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss tur-och-retur till stadion från Fuengirola.
Kommande matcher på Estadio La Rosaleda:
La Liga:
Den 1 maj kl. 21.00:
Málaga CF – Sevilla
Den 7 maj kl. 20.45
Málaga CF – Celta Vigo
Den 20/21 maj:
Málaga CF – Real Madrid
(Kick off för denna match fastställs en vecka innan matchdatum)
 
Se ställningen i La Liga på:
www.malaga-support.dk
 
Kontaktpersoner:
Sekreterare: Louise Kathrine Pedersen 661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
Ordförande: Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 250 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga. Klubben är öppen för nya medlemmar.
www.malaga-support.dk
 
”Jag har alltid velat bo i ett klimat där det går att spela året runt tillskillnad från Finland, där det på grund av vädret bara går att spela några månader om sommaren”, säger Ville Kostin, som äger och driver Disc Golf Mijas. Han är finländare, men talar både svenska och norska.
”Vi finländare spelar naturligtvis även andra tider på året men då knyter vi fast ett meterlångt färgglatt band i frisbeen så att vi kan se var den landar i snön”, berättar Ville. Där vi står i Torreblanca en vacker vårdag i 20 graders värme och med prunkande blommor runtomkring oss är det nästan svårt att föreställa sig det han berättar.

Hundrafemtio greenkeepers

Ville startade banan i november förra året. Han har själv stått för design och layout och han har använt sig av områdets kullar och svängar samt de normer som finns för att anlägga en frisbeegolf-park. Han hyr in sig på området, som är tillgänglig för alla – en lokal fåraherde promenerar förbi varje dag med sina 150 får.
”Jag har att avtal med herden om att hans får mer än gärna får lov att hjälpa till att hålla växter och gräs i schack, så fåren går genom banan varje dag och mumsar på. Jag är speciellt glad för att de äter upp törnebuskarna, för det är inte speciellt kul att försöka plocka ut en frisbee ur en sådan”, skrattar Ville.

Motion för pengarna

Ett dagspass kostar 10 euro och då kan man spela hur många rundor man vill. Man kan också åka in till stan för att äta lunch för att sedan komma tillbaka och spela ytterligare en omgång.
”Jag tycker inte om att folk ska betala mig för att få spela, för i Skandinavien är det oftast gratis då banorna ligger i allmänna parker, men då jag själv hyr in mig på området har jag vissa kostnader i samband med det. Jag hoppas att jag kan bidra till att sprida denna sport, frisbeegolf eller discgolf som man också kan säga, så att även spanjorerna upptäcker den, för det är roligt att spela och man får även motion. Så om några år hoppas jag att det finns en frisbeepark i varje kommun”, berättar Ville som, utöver Disc Golf Mijas även har sitt eget frisbeemärke samt kläder för sporten.
 
Det där med motion förstår man snart när man är ute på banan där höjdskillnaderna kan ligga på säkert 50 meter, och kommer man utanför märks det på baksidan av låren.

Lätt att komma igång

Tillskillnad från ”vanlig golf” behöver man inte köpa klubbor, bollar, bagar m.m. Har man bara en frisbee är man redo för banan och en runda tar normalt en och en halv till två timmar. Frisbeena varierar från det som man kallar en putter, som är tänkta att kasta korta sträckor, till drivern som används till långa stäckor, men amatörer klarar sig med en eller två frisbees. Man kan hyra ett set med tre olika frisbees i receptionen för 5 euro. Sedan är man redo att ge sig ut på banan. Det delas även ut poängkort, om man vill spela med det – frisbeegolf är en avslappnad sport och det handlar mer eller mindre om att ha en skön dag ute i naturen och inte om etikett. Som i vanlig golf handlar det om att man, i stället för att slå, kastar från den plats där frisbeen landar, tills man får den i ”hål” i den specialutformade korgen. En Suecos journalist testade ett par 3 hål och fick frisbeen i mål på sjunde kastet. Helt ärligt hade poängen nog inte sett bättre ut om det hade handlat om vanlig golf, men känslorna av glädje och frustration var samma som dem som känns vid vanlig golf. Ett träd och en buske kan också stå i vägen för en frisbee och ett ”dog leg” ska också hanteras listigt och lämpligt, om det inte ska gå ut över poängen. Dock var det överraskande att det behövs så mycket kraft för att få iväg frisbeen från tee. Med tummen på översidan och de andra fingrarna fasthållande på insidan av frisbeens kant, för man den helt tillbaka i motsatt riktning av hålet och, som om man skulle vilja starta en bångstyrig gräsklippare, kastar man iväg frisbeen förbi bröstet för att sedan släppa tagen när armen sträcks rakt ut.
 
Nyligen besökte elever från Svenska skolan Ville och hans bana. De ville testa sina krafter med denna lite annorlunda form av golf. Eleverna verkade tycka att det var roligt och Emma Jönsson, lärare på Svenska skolan, skrev senare på Disk Golf Mijas facebook-sida: ”Vi blev väl instruerade och gick ut i grupper med fyra stycken niondeklassare i varje. Ville som har anlagt banan tog en, Isac och Hannah och Kasper från gymnasiet, som läser Idrott 2, var med och hjälpte till. Det blev en rejäl promenad i kuperad terräng. Alla klarade det riktigt bra och det var några som fick göra skiljekast för att vi skulle kunna kora vinnaren – Olliver! Han vann en disc som han raskt bytte mot tre Snickers, och han var mycket nöjd med sitt byte. Solen kröp fram på slutet och vi väntade in föräldrarna som erbjudit sig att skjutsa, tack för det och tack för en trevlig eftermiddag!”
 

Den hårda kämpen Recio (hittad av Pellegrini och sparkad av Schuster) hoppas på att bli spelklar så han kan vara med och kämpa för att Málaga CF ska överleva i La Liga!

"Aj, akta min arm!”
Det ska mycket till för att kämpen Recio, med rekord i antal varningar förra säsongen, klagar. Men nu är han ömklig samt rädd för att inte bli redo inför en ovanligt intensiv april månad, under vilken Málaga CF:s existens i La Liga hotas. Stora klubbar som Atlético Madrid, FC Barcelona, Valencia och Sevilla gästar Estadio La Rosaleda, medan laget själv ska besöka bottenklubbarna Sporting Gijón, Deportivo La Coruña och Granada.
 
Ett mycket hårt program!
 
Málaga CF, som drabbats hårt av många skadade spelare, har sedan nyår åkt ned i La Liga-tabellen.

Två långa pauser denna säsong

Den 25-åriga Jose Luis Garcia del Pozo, som Recio egentligen heter, har sin fru (ägaren till den berömda glassbutiken Lauri) som chaufför när vi träffar honom. Hans högra arm ligger i en mitella efter operationen, som han tvingades genomgå efter ett olyckligt fall på Estadio El Sadar i Pamplona, där han bröt armen under 1-1 matchen mot bottenlaget Osasuna den 28 januari. Och i höstas satt han också på bänken i flera månader på grund av en benskada.
 
När Recio, född i Málaga och fotbolllärd i Málaga CF:s akademi, förlängde sitt kontrakt med klubben från 2018 till 2012 med armen i mitella sa klubbägaren shejk Al-Thani: ”Ja, det är ju ganska ovanligt att man skriver kontrakt med en spelare som inte är spelklar, men vi uppskattar att vi kan få glädje av Recio under många säsonger framöver.”

Första kontraktet innan körkort

Recios agent har berättat att flera klubbar visade intresse för honom innan han upptäcktes av Málaga CF.
”Men Málaga har alltid varit min första prioritet. Jag är född i staden och jag har min familj här”, säger Recio, som är tacksam för att klubbens största tränarnamn genom tiderna, Manuel Pellegrini från Chile, en dag dök upp till en match och såg Recios talang.
Hans första kontrakt med Málaga CF skrev således under redan innan han hade fått körkort. Senare blev Bernd Schuster cheftränare i Málaga, och han fick ingen användning för Recio, varför klubben hyrde ut honom en säsong till den andalusiska konkurrenten Granada.
 
Den stenhårda kämpen är noterad för sju U-landskamper för Spanien. Dessvärre uppgår hans handelsvärde inte till mer än 3,5 miljoner euro, på grund av de långa skadeuppehållen som han haft.
Men han är inte helt oaktuell. Recio vill stanna i Málaga!

Därför Recio

Smeknamnet har han fått efter sin farbror, Recio, som spelade som mittfältare i Málagas bästa lag på 1980-talet. Precis som Jose Luis Garcia del Pozo ”Recio” nu gör.
Han är född i El Palo, Málaga, och fick sitt första professionella kontrakt med Málaga CF 2001.

Avskedanden vardagsmat för Málagas nya tränare

Onsdagen den 8 mars bytte Málaga CF cheftränare för fjärde gången på nio månare. Den före detta Real Madrid-spelaren och landslagsspelaren Michel, 54 år, tog över efter Romero. Den tidigare landslagsspelaren för Uruguay och La Liga-spelaren för Málaga fick sparken när hans lag bara lyckades med fem poäng under tio matcher.
Michels kontakt med Málaga CF har även skrivits på för nästa säsong. Om han blir kvar så länge...
För Jose Miguel Gonzales del Campo, som han egentligen heter, har inte fullföljt de tränarjobb som han haft.
Läs bara:
Lämnade Rayo Vallecano 2006 för att ta över ledarroll i Real Madrid idrottsstad samt för att vara cheftränare för klubbens andralag, Casatilla. Michel avskedades när laget åkte ned i 3:e division.
Sedan bar det av till en annan Madridklubb, Getage. Avskedad efter två säsonger efter att Getafe slutade bara en plats från att åka ned från La Liga.
2012 blev det Sevilla. Michel lyckades hålla sig kvar i den ambitiösa klubben fram till den 14 januari 2013. Men sedan fick han sparken efter 0-2 i Valencia och en 12:e plats i La Liga.
Och så blev det Olympiakos i Grekland, med fina resultat: 2 x grekisk mästare och grekisk pokalvinnare med deltagande för Olympiakos i Europa League. Men så fick han sparken den 6 januari 2015 då laget ”bara” låg tvåa i Grekland efter PAOK från Aten.
Därefter hyrdes han in den 19 augusti till den franska storklubben Olympique Marseille, efter den kontroversiella argentinaren Marcello Bielsa, tidigare Atlético Madrid. Dock fick han sparken även här, närmare bestämt den 19 april 2016, då Marseilles låg på en trist placering som nummer 15 i den franska ligan.
Och nu har han alltså hamnat i Málaga CF, i en het stol, under shejk Al-Thanis oberäkneliga ledning, och frågan är hur länge Michel klarar av att hålla den rollen?

Om Michel

Född i Madrid den 23 mars 1963.
Som aktiv mittfältare för följande klubbar:
1981 – 1984: Real Madrid B (108 – 25)
1982 – 1996: Real Madrid (404 – 97)
1996 – 1997: Celay i Mexico (34-9).
U-landskamp för Spanien (32 – 12)
A-landskamp för Spanien (66 – 21)
Tränarkarriär:
2005 – 2006: Rayo Vallecano
2006 – 2007: Real Madrid B
2009 – 2011: Getafe
2012 – 2013: Sevilla
2013 – 2015: Olympiakos, Grekland
2015 – 2016: Marseille
2016 – 2018: Málaga CF.
Andra arbeten:
Kommentator för RTVE samt skribent för sporttidningen Marca.

Nu sju skandinaviska toppspelare i La Liga

Fotbollens senaste transferfönster förde med sig ännu en skandinav till en spansk La Liga-klubb: danska Andrew Hjulsager, mittfältare från Brøndby, som Celta Vigo köpte för endast 1 miljon euro.
I och med detta spelar sju skandinaver i La Liga:
Real Madrid:
Martin Ødegaard, Norge.
Sevilla:
Krohn-Delhi, Danmark (skadad)
Betis:
Riza Durmisi, Danmark.
Celta Vigo:
Daniel Wass, Danmark.
Pioe Sisto, Danmark.
Andrew Hjulsager, Danmark
John Guidetti, Sverige.

Juande Ramos till Lissabon

Den 62-åriga Juande Ramos, som den 23 december 2016 kastade in handduken som cheftränare i Málaga CF, reser i sommar till den portugisiska huvudstaden Lissabon. Där ska han med start från den 1 juli, och två säsongen framåt, stå i spetsen för Sporting, som för tillfället ligger på tredje plats, efter Benfica och FC Porto, i den bästa Portugisiska ligan.
Ramos är en berest herre som tidigare arbetat i både England, Ryssland och i Ukraina, samt i en mängs spanska klubbar.

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca La Peña

Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss tur-och-retur till stadion från Fuengirola.
Kommande matcher på Estadio La Rosaleda:
La Liga:
Den 1 april kl. 20.45:
Málaga CF – Atlético Madrid
Den 8/9 april
Málaga CF – FC Barcelona
Den 22/23 april
Málaga CF – Valencia
Den 29/30 april
Málaga CF - Sevilla
 
Kontaktpersoner:
Sekreterare: Louise Kathrine Pedersen 661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
Ordförande: Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
 
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 250 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga. Klubben är öppen för nya medlemmar.
www.malaga-support.dk
 

Stora bruna ögon och lååånga öron – här går åsnorn…

I den lilla vackra byn Fuente de la Piedra i närheten av Antequera ligger ”El Refugio del Burrito”...

Tema & Profiler

Sista skottet i bössan

Sommaren har varit lång och varm. Det samma kan sägas om landets åklagarbänkar som har varit glödhet...

Tema & Profiler

Fiskeutflykt - På Medelhavet intet nytt

Föreställ dig en fisketur ute på Medelhavet en sommardag – mörkblått vatten, klarblå himmel, kanske ...

Utflykter

Bo Wennertorp - Möt privatpersonen bakom kustens f…

Han var först på plan som svensk i branschen när han för 18 år sedan startade sin revisionsfirma i M...

Tema & Profiler

Grottbo från El Chorro

Med en grotta som hem i El Chorro Året är 1986. En pojke svingar sig från den ena klippan till den ...

Tema & Profiler

Mollete – nybakat och rykande färskt

Denna månad beger vi oss till Antequera. Staden som ligger någon timmes körning från Costa del Sol, ...

Gastronomi

Utflykter

Fiskeutflykt - På Medelhavet intet nytt

Föreställ dig en fisketur ute på Medelhavet en sommardag – mörkblått vatten, klarblå himmel, kanske en delfin som nyfiket hälsar på båten samt några t...

Utflykter

Mammutrutten och andra utdöda djur-rutter

En dag när jag satt och surfade föll jag över denna mammutrutt på internet. Vandringen ligger vid Padul och jag kände att vi bara skulle ta oss dit så...

Utflykter

Kambodja: Kontraster och färgglada motsägelser

Trots att Kambodja är ett av världen fattigaste länder är landet mycket rikt på mänsklig värme, vänlighet och kontraster. På den ena, och den hårda, s...

Utflykter

Gastronomi

Mollete – nybakat och rykande färskt

Denna månad beger vi oss till Antequera. Staden som ligger någon timmes körning från Costa...

Gastronomi

Alevante - En oas i Marbella – som verkligen är värd ett bes…

Alevante är platsen för att njuta av utsökt mat, utmärkt service, goda viner och fantastis...

Gastronomi

Nikki Beach: Sol, Sommar, Mojitos och en kulinarisk upplevel…

Nikki Beach är känt för den exklusiva livsstilen, en hyllning till livet ur alla dess vink...

Gastronomi

Sabor a Málaga på Salón de Gourmets

Det var många vars smaklökar lockades till Madrid och mässan Salón de Gourmets, som hölls ...

Gastronomi

Bläcksprutande läckerheter - Calamar, sepia och pulpo

Som vattendjur betraktat är de kanske inte så tilltalande. I havet umgås de med varelser s...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Málagas egna gin Malaka

Gin och tonic är longdrink och en av få cocktails som passar lika bra dagtid på en solig...

Gastronomi

Sport

Sommar, sommar, sommar - var blev den av?

Det beror ju självklart på var man har varit under denna period. Nyheten för i sommar, Golf i Solen...

Golf

Golf i Solen Sommar, sommar, sommar

Vi har spelat de sista tävlingarna för denna säsong, som har varit fantastisk. Vi har spelat på 19 o...

Golf

Rekordtid i Málaga CF för shejken - Lösningen blev problemet

Hur blir framtiden för Málaga CF med den oförutsägbara och inte speciellt trovärdiga shejken Al-Than...

Sport

Golf i solen - Nu har nästan hela tävlingsledningen tagit se…

Nu har nästan hela tävlingsledningen tagit semester och lämnat Spanien för att tillbringa sommaren i...

Golf

Mirakelmannen Michel & Super Star Sandro

Michel räddade Málaga CF från att flyttas ned i La Liga, och är nu beredd att gå ned i lön för att b...

Sport

Tema & Profiler

Stora bruna ögon och lååånga öron – här går åsnorna i pension

I den lilla vackra byn Fuente de la Piedra i närheten av Antequera ligger ”El Refugio del Burrito”. Här bor fler än 100 åsnor och mulor, som alla rä...

Tema & Profiler

Sista skottet i bössan

Sommaren har varit lång och varm. Det samma kan sägas om landets åklagarbänkar som har varit glödheta under de senaste månaderna. Historien om korrupt...

Tema & Profiler

Bo Wennertorp - Möt privatpersonen bakom kustens framgångsrika revisionsbyrå

Han var först på plan som svensk i branschen när han för 18 år sedan startade sin revisionsfirma i Marbella. Sedan dess har revisor Bo Wennertorp, med...

Tema & Profiler

Grottbo från El Chorro

Med en grotta som hem i El Chorro Året är 1986. En pojke svingar sig från den ena klippan till den andra över det som på den här tiden är spillrorna ...

Tema & Profiler

Fler hotell i Málaga

Du är försent ute. Vårt sista rum bokades i går. Så skriver booking.com för flera hotell när man har sökt hotellrum i Málaga under sommaren. Málaga ha...

Tema & Profiler

World Transplant Games – tävlingarna där alla är vinnare

Om du gick in på Plaza de Toros i Malaga i slutet av juni och möttes av flaggor från fler än 52 länder samt tusentals deltagare som skulle tävla i 17 ...

Tema & Profiler

146 000 personer följer ninja-atleten Fanny Josefine på Instagram

Verklighetens Pippi Långstrump och ”real life ninja warrior” är bara några av de ord som används för att beskriva Fanny Josefine Ahlfors. Med hatten p...

Tema & Profiler

Plastbanta – del 2: Badrummet och barnrummet

Efter artikeln om mikroplast i En Suecos marsnummer i år har redaktionen mottagit en del läsarmail med förfrågan om vi inte kan skriva en artikel om...

Tema & Profiler

Kultur

Francos arv - del 1: lämnade en populär meny efter sig

Francisco Franco blir i Spanien ihågkommen med fruktan. Men trots det njuts fortfarande flera av diktatorns implementeringar efter mer än 40 år efter ...

Kultur

När Sting kommer till stan

När de stora internationella artisterna kommer till Spanien väljer de oftast Madrid, Barcelona och Sevilla. Och om sistnämnda skulle bytas ut skulle d...

Kultur

När Spanien hamnade på världskartan

Sommaren 1992 fick hela världen upp ögonen för Spanien. Världsutställningen EXPO i Sevilla, Olympiska spelen (OS) i Barcelona och med Madrid som kul...

Kultur

Världens populäraste bok

Som bekant infaller Världsbokdagen, även känd som Världsdagen för böcker och upphovsrätt, den 23 april. Denna temadag, som från början är ett katalans...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29