Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel befolkning fördömer Málaga CF:s ägare Shejk Al-Thani för ekonomisk och sportslig deroute denna säsong – han ska bort nu, är kravet!
 
”Vete ya, vete ya, vete ya.”
 
“Försvinn u, förvinn nu, försvinn nu.”
 
De orden ropas av tusentals fans utanför Estadio la Rosaleda i nordöstra Málaga. Det finns skrivet i graffitti i hela staden, på broar, i rondeller och på stadions väggar. Det finns printat på plakat vajande i händerna på publiken vid matcherna – och uppsatta på alla möjliga platser på Costa del Sol.
 
Lynchstämningen mot shejk Abdullah bin Nasser Al-Thani från Doha i Qatar, ägare och president för Málaga Club de Fútbol, just fyllda 50 år, är stormlik.
 
Han kan inte visa sig i staden och har också skickat några av sina internationella juridiska konsulter, Richard Shaheen från Washington och Owen Lynch från London, till Málaga för att granska de eländiga ekonomiska förhållandena i klubben som lider av oron i division 2.
 
Amerikanen har till och med visat sig på träningen för att titta på!

Nya investerare färdiga

Konsulterna har haft möten med Málagas borgmästare Francisco de la Torre, som har kommunen och Junta de Andalucía (landstinget) bakom sig i strävan efter att få shejken att sälja sin del av aktierna efter att hotellkedjan Blue Bay övertagit 49 procent av Al-Thanis 97 procent genom ett domstolsbeslut. 3 procent ägs av minoritetsaktionärer. Kravet är; sälja eller skjuta till kapital i klubben så att den kommer på rätt köl igen.
 
Málaga CF har en skuld på ca 5 miljoner euro som det professionella spanska La Liga-förbundet kräver ska avbetalas innan nyår. Annars tvingas klubben, med de stora Champions League-triumferna säsongen 2012-2013, tvångsnedflyttas, vilket skulle vara en stor skam inte bara för klubben utan för hela Málaga. Därför är Francisco de la Torre också inblandad. I sin hand har han spanska investerare som vill gå in med kapital om/när shejken försvinner. Blue Bay har bett borgmästaren om att få kontakt med investerarna. Málaga CF ska så snabbt som möjligt fås på rätsida igen, låter det från hotellkedjan.

Málaga, ett nytt Chelsea

Det väckte uppmärksamhet när Al-Thani köpte det konkurshotade Málaga CF för 36 miljoner euro för 10 år sedan och samtidigt övertog en skuld på knappt 20 miljoner euro. Han var den första utlänningen i spetsen för en spansk La Liga-klubb – sedan har det kommit fler.
 
Jag mötte som hastigast den unge mannen som Al-Thani anställde som vicepresident och administrativ chef, den då 30-åriga Abdullah Mohammed Haj Ghubn, född i Libyen, men utbildad företagsekonom i Jordan. Mötet ägde rum i det dåvarande caféet i Málaga CF, dit han kom tillsammans med presschefen Victor Varela, som nu är vicepresident i division 2-klubben Albacete i La Manga.
 
”Málaga CF ska vara vår motsvarighet till engelska Chelsea”, sa en glädjestrålande Ghubn. År 2003 tillträdde han som generalsekreterare i NAS GROUP och var redan då Al-Thanis högra hand.
 

En komplicerad karaktär


Men att det skulle komma att gå fel i ledningen av Málaga-klubben med shejken i spetsen var någonting som anades redan från början av Yasmin Al Sahoud, den kvinnliga advokaten som blev den första generaldirektören och som gav ett vackert ansikte till den första uppsägningen. Hon avsattes av Abdullah Ghubn. En händelse som man tycker kunde varit en engångsföreteelse, men som sedan blev en vana i klubben. Svängdörrarna har aldrig stått still.
 
”Det har hänt bra saker i klubben men helt klart även dåliga”, säger hon. ”Jag har alltid följt Málaga CF nära. När jag kom räknade jag inte med allt det där som nu har hänt under åren. Men när jag lämnade klubben sa jag att jag förväntade mig att det skulle hända. Ännu tidigare. Problemen i ledningen i Málaga CF har ingenting att göra med att Al-Thani är arab utan i stället är det hans personlighet och brist på ledarskapsförmåga som är orsaken. Och så skyller han alltid på tredje part när någonting går fel. Al-Thani är en komplicerad person. Han har aldrig tänkt på Málaga CF på lång sikt”, säger Yasmin Al Sahoud i en intervju till SER Deportivo Málaga.
 

Frågor till ambassaden


Borgmästare Francisco de la Torre har erbjudit Al-Thani att resa till hans hemstad i Qatar, Doha, för ett möte, under vilket han skulle nyttja alla hans diplomatiska egenskaper. Liksom minoritetsaktionärerna i Málaga CF har de la Torre vänt sig till Qatars ambassadör i Madrid, Mohammed Al Kuwari, för att berätta om situationen i Málaga samt uttrycka sina bekymmer kring den.

Själv har han sagt: ”På ett mycket respektfullt sätt, väl medveten om att Qatar-regeringen samt landets kungafamilj inte har inflytande på Al-Thanis handlingar”. Vilket även ambassadören svarade.
 
Och så meddelade Al Kuwari för övrigt att han lämnar kontoret i Madrid för att tillträda som ambassadör i Tyskland.

Tar emiren affären?

Berättelserna om shejk Al-Thanis misskötsel av Málaga CF har nått Qatar – säkert genom ambassaden i Madrid.

Om detta säger Yasmin Al Soud: ”Qatar är ett land som tar sin image på allvar. Inte minst nu när det gäller slutrundan om fotbolls VM i Qatar 2022. Lite försiktigt vill jag säga att det kanske kan komma att ses ett politiskt ingripande gällande förhållandet till Málaga CF. Men emiren kan inte ta ansvar för alla privata handlingar i hans familj. Al-Thani-dynastin uppgår till ca 2 000 personer. Skulle det bli att någonting görs krävs det flexibilitet och allvarliga kompromisser från shejken.”
 
Spelarna i Málaga CF tittar undrande på, fulla av förhoppning. Har de en klubb i början av 2020?
 

Vad vet vi om Al-Thani

• Presskygg. Uttalar sig på twitter, även när han vill säga någonting till sin klubb Málaga CF. Har dock gett några enstaka intervjuer till den stora spanska sporttidningen MARCA i London samt till ett fåtal arabiska medier.
• Är delaktig i bolag i fler än 30 länder, branscher som hotellkedjor, shoppingcenter, bilar och elektronikbolag.
• Styrelsemedlem i Doha Bank.
• Mycket hästintresserad och styrelsemedlem i ryttarförbundet i Qatar.
• Ordförande för styrelsen för Nasser Bin Abdullah & Sons Group (NAS).
• Är avlägsen släkting till Qatars före detta härskare shejk Hamad.
• En av hans kusiner är Hamad bin Khalifa Al-Thani, som övertog makten som emir i Qatar genom en statskupp 1995. Han satt som emir i 18 år.
• Misslyckades med ett hamnprojekt i Marbella.
• Tvingades ge upp ett arenabyggprojekt i Málaga. Arenan skulle ha plats för 65 000 besökare.
• Låter nu fotbollsakademi-projektet i Málaga falla i ruiner.
• Har blivit fråntagen en rondell i Málaga som hade ärats med hans namn.

18 000 säsongskort – fine åskådarsiffror

Málaga CF har sålt 18 000 säsongskort till Estadio La Rosaleda, som kan ta emot 30 000 besökare.
Det är 4 000 färre jämfört med förra säsongen, men antalet åskådare till hemmamatcherna har hittills varit bra.
 
De har uppgått till:
Málaga CF – Las Palmas: 17 612 personer
Málaga CF – UD Almería: 18 068
Málaga CF – Rayo Vallecano: 13 611
Málaga CF – Sporting Gijón: 15 272
Málaga CF – Cádiz CF: 17 467
Bara en klubb i division 2 lockar större publik än Málaga CF, nämligen Real Zaragoza.
Zaragoza är Spaniens femte största stad, Málaga är landets sjätte största.

Málaga CF:s resultat i division 2:
Racing Santander – Málaga CF 0 – 1
Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1
Girona – Málaga CF 1 – 0
Málaga CF – UD Almería 0 – 1
Mirandes – Málaga CF 1 – 1
Málaga CF – Rayo Vallecano 1 - 1
Albacete – Málaga CF 1 – 0
Málaga CF – Sporting Gijón 1 – 1
Real Zaragoza – Málaga CF 2 – 2
SD Huresca – Málaga CF 2 – 0
Málaga CF – Cádiz CF 1 – 2
Deportivo La Coruña – Málaga CF ¿??
Efter detta låg Málaga CF, efter tolv spelrundor, på plats nr: ???? med ??? poäng.
Efter tolv matcher förra säsongen i division 2 hade Málaga CF lyckats skaffa sig 25 poäng.

Målgörare
Adrian 2
Sadiku 2
Cifu 1
Lombãn 1
Antonin 1
Avstängningar
Adrian 1 speldag
 

Första tränaravskedet kom i division 2


Det hann bli tio spelrundor innan första tränaren i de bästa spanska ligorna ägde rum. Det blev i storklubben Deportivo la Coruña, som åkte ur La Liga tillsammans med Málaga CF och som förra säsongen förgäves kämpade för att ta sig tillbaka till den bästa spanska ligan i play off-matcher – också med Málaga – ligger nu i botten av division 2, jämte Málaga.
 
Juan Antonio Anquela, inhyrd sedan säsongsstart från Oviedo, åkte ut. Han har tidigare varit i Granada, Numancia och Huesca. I Deportivo La Coruña löstes Anquela av Luis Cesar som tidigare arbetar ibland annat Valladolid och på Tenerife.
Det blev dock förlust mot Las Palmas under hans första match som Deportivo-coach.
 

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca


Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunplatser i mitten av den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.

Innan match serveras en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss tur-och-retur till stadion.
Medlemsrabatter till alla matcher.

Kontaktpersoner:
Ordförande: Morten Møller
+34 617 700 424
info@malaga-support.dk
Sekreterare: Ole Hansen
+34 621 214 983
kontakt@malaga-support.dk

La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena.

Klubben välkomnar nya medlemmar.

Matcher på Estadio La Rosaleda i november:
10 kl. 18.00: Málaga CF – Fuenlabrada
23/24: Málaga CF – Elche
(Matchtid är i skrivande stund ej fastställd.)
www.malaga-support.dk


Den japanska landslagsspelaren och engelska mästaren Shinji Okazaki fick tillsammans med Jose Rodriguez gå ut bakdörren från Málaga CF under en dramatisk transfernatt.
Jag träffar dem i spelargången på Estadio Ciudad de Málaga torsdagen den 29 augusti. De är några av de sista Málagaspelarna som kommer in efter en träning under Víctor Sánchez del Amos ledning. Gemensamt har de att bägge spelat i den tyska Bundesligaklubben Mainz 05 samt att de nu väntar på att rycka ut för Málaga i spanska division 2. Och deras dröm var just att komma till Málaga – storstaden med den fantastiska atmosfären och den lockande miljön.
 
Den japanska stjärnmålgöraren Shinji Okazaki, 33 år, landslagsspelare från Osaka och engelsk mästare med Leicester City, samt den spanska mittfältaren med de stora ambitionerna, Jose Rodriguez, 24 år, född i Alicante med 20 U-landskamper för Spanien i skorna, är vänliga och tillmötesgående. Rodriguez har kommit till rätta i Málaga med fru och barn. Okazaki väntar på att hans fru och barn ska komma till Málaga från Tyskland.
 
De talar bägge engelska och jag pratar med Okazaki om hans tid i Leicester och VM-minnen. Rodriguez lyssnar och delar Okazakis glädje att nu kunna representera Málaga CF i lagens strävan om att ta sig upp i La Liga. Bägge har kommit på fri transfer, den ena från Leicester City och den andre från Fortuna Sittard i Holland.

Hade trots allt inte råd

Men glädjen blev kortvarig, den höll i sig till midnatt söndagen den 1 september. Då stängdes transferfönstret och bägge kontrakten revs. Málaga CF med klubbägaren och presidenten shejk Al-Thani i spetsen hade inte råd att betala dem deras överenskomna månadslöner. Okazaki erbjöd sig till och med att sänka sin lön!

Den största transferskandalen i spansk fotboll i denna omgång var ett faktum.

Al-Thani och hans närmaste mannar, klubbadvokat och juridiska rådgivare, Joaquin Jofre samt sportchefen José Luiz Pérez Caminero hade räknat helt fel. De hade helt enkelt inte sålt spelare så att de fick tillräckligt till en ekonomi som höll för att få plats med Okazaki och Rodriguezavsatte. De sålde för totalt 14,5 miljoner euro och inte för 20 miljoner som Al-Thani hade lovat.

Senare satt shejken munkavel på Caminero. Han förbjöds säga någonting alls under möten med pressen.

Okazaki och Rodriguez tvingades lämna klubbens kontor på Paseo de Martiricos, trötta och arga.

Vill tillbaka till Málaga

Medan Rodriguez är osäker denna säsong blev Okazaki kallad till division 2-klubben Huesca den 4 september. Han skrev på ett ettårigt kontrakt med klubben från Katalonien. Och han uttalade sig positivt om Málaga CF:
”Jag vill tillbaka till Málaga”, skrev han på Instagram, där han också skrev: ”Jag tackar alla malaguistas för det stora stödet de gav mig under de 34 dagar som jag var där och tränade med de spelare som jag trodde skulle bli mina lagkamrater. Jag önskar dem lycka till denna säsong. Och så även tack till tränarstaben och den tekniska personalen. Ni fick mig att känna mig som hemma.”

Med texten fanns även ett foto av Okazaki under hans möte med Francis Rumba, han som skrev sången om honom ”Oka, Oka, Okazaki”.

Den galna klubben

Fallet med Jose Rodriguez är ännu konstigare. Efter en mindre framgångsrik säsong för honom i klubben 2017, lånad i turkiska Galatasaray, vill Al-Thani nu ha tillbaka honom. När han presenterades i Málaga CF la Al-Thani ut ett foto på Instagram där han kramar Rodriguez och skriver:
”Den är i hus. Välkommen tillbaka hem, Jose.”

Han tweetede på spanska, engelska och arabiska.

Hans dotter Hamyan, ordförande för akademin och kvinnofotbollsdelen i Málaga CF, gjorde samma sak.

Själv sa Jose Rodriguez, när jag träffade honom:
”Ja vill vara teamleder och spela för Málaga i La Liga nästa säsong.”

Málaga CF är helt klart en galen klubb, som det skrattas åt i hela fotbollsvärlden.

Ett par beresta herrar

De är vana att röra sig på den internationella fotbollsscenen, de två besvikna nu före detta Málagaspelarna – japanen Okazaki och spanjoren Rodriguez. De har tidigare spelat i flera länder.

Deras karriärer så här långt:

OKAZAKI:
2005 – 2010: Shimizu, Japan
2011 – 2013: VfB Stuttgart, Tyskland
2015 – 2015: Mainz 05, Tyskland
2015 – 2019: Leicester City, England
2019: Málaga CF (utan att spela match)
2019 – 2020. Huesca, Spanien
 
RODRIGUEZ
2012 – 2014: Real Madrid, Spanien
2014 – 2015: Deportivo La Coruna, Spanien
2015 – 2016: Galatasaray, Turkiet
2016 – 2019: Mainz 05, Tyskland
2017: Málaga CF (lån)
2017 – 2018: Maccani Tel Aviv, Israel (lån)
2018 – 2019: Fortuna Sittard, Holland (lån)
2019: Málaga CF (utan att spela match)

Dramatisk presentation av tre nya

När det nu plötsligt visat sig att lönebudgeten inte hade utrymme för Okazaki och Rodriguez kallades tre andra, nya spelare in precis innan transferfönstret stängde natten till den 2 september. Två anfallare, som klubben saknat i många år, och en mittfältare.
 
De presenterades för pressen under dramatiska förhållanden. Denna gång var det dock inte sportchefen Caminero som gjorde scenen. Klubbägaren och presidenten Al-Thani hade nämligen förbjudit honom att möta pressen och förklara situationen i Málaga CF.

I stället var det de två rådgivarna Benitez och Ben Barek, före detta divisionsspelare och tränare i Málaga, som tog emot pressen.

De tre är:
Sadiku, 28-årig albansk anfallare. Landslagsspelare och hyrd en säsong från La Liga-klubben Levante i Valencia.
Förra säsongen uthyrd till Lugano i Schweiz. Noterad för 9 U och 37 A-landskamper för Albanien.
Lorenzo, 19-årig schweizisk anfallare. U-landslagsspelare och hyrd för en säsong från Manchester City.
Förra säsongen var han fast i Citys 2 lag. Noterad för 17 U-landskamper för Schweiz.
Benkhemassa, 23-årig mittfältare. Landslagsspelare på kontrakt. Kommer från klubben USM Alger i Algeriet.
Noterad för 23 U- och 3 A-landskamper för Algeriet.

Málaga sålde för 14,5 miljoner

Dessa spelare lyckades Málaga CF sälja i transferfönstret. Totalt gav de 14,5 miljoner euro:
Ontiveros, offensiv mittfältare, till Villarreal i den spanska La Liga – 7,5 miljoner.
N’Diaye, offensiv mittfältare, till Al-Shabab i Saudi Arabien – 2,6 miljoner.
Santos, anfallare, till FC København – 2,2 miljoner.
Ricca, back, till FC Brügge, Belgien – 2,0 miljoner.
Rosales, back, till Leganes i den spanska La Liga – 1,2 miljoner.

Stor minskning av lönebudgeten

Förra säsongens misslyckade uppryckning till La Liga tvingade ned Málaga Cf på knä ekonomiskt. La Liga-organisationen, som håller ett noga, vakande öga med att det så kallade ”financial fair play”-konceptet följs i alla professionella fotbollsklubbar i Spanien, bestämmer hyr mycket klubbarna får använda till lönebudget. Utgifterna måste vara proportionella.
Efter nedryckningen från La Liga opererade Málaga CF förra säsongen med den största budgeten på 25,2 miljoner euro. Nu ligger den på bara 9,9 euro. En stor post är att tv-intäkter från La Liga saknas nu. De följer med första säsongen efter nedryckning.
 
De 9,9 är den åttonde högsta budgeten i division 2 denna säsong.

Listan för divisionen med förra årets budget inom parentes ser ut så här:
Girona – 29,28 miljoner (36,7)
Rayo Vallecano – 19,06 (33)
Almería – 18,12 (6,9)
Huesca – 16,32 (29,3)
Las Palmas – 12,25 (19,2)
Deportivo – 11,35 (18,5)
Sporting Gijón -11,31 (10,9)
Málaga CF – 9,9 (25,2)
Tenerife – 9,78 (8,3)
Cádiz – 9,05 (7,9)
Oviedo – 8,17 (8)
Albacete – 7,93 (6,6)
Zaragoza – 7,56 (6,3)
Extremadura – 6,15 (5,1)
Alcorcón – 6,06 (5)
Lugo – 5,98 (5,1)
Numancia – 5,29 (5,9)
Elche – 5,08 (3,8)
Racing – 5,08
Mirandes – 4,27
Ponferradina – 4,19
Fuenlabeada 4,05
De fyra sistnämnda klubbarna är uppryckare från division 2B.
Girano, Rayo Vallecano och Huesca nedryckare från La Liga.
 
LA LIGA

Budgetarna i La Liga:
FC Barcelona – 671,43 miljoner (632,9)
Real Madrid – 641,05 (566,5)
Atlético Madrid – 384,5 (293)
Sevilla – 185,17 (162,7)
Valencia – 170,67 (164,6)
Athletic Bilbao – 103,18 (87,8)
Betis – 100,35 (97,1)
Real Sociedad – 81,13 (80,8)
Espanyol – 68,74 (56,7)
Celta Vigo – 62,12 (50,9)
Getafe – 56,28 (39,2)
Levante – 54,6 (52,3)
Leganes – 52,08 (52,08)
Alaves – 49,77 (39,1)
Eibar – 47,12 (41,2)
Osasuna – 38,69 (11,1)
Granada – 35,46 (9,5)
Valladolid – 32,03 (23,8)
Mallorca – 29,97 (6,9)
Osasuna, Granada och Mallorca är uppryckare från division 2.

Borgmästaren kallar Al-Thani til möte

Den mångåriga borgmästaren i Málaga, Francisco de la Torre, kallar nu klubbägaren och presidenten i Málaga CF, shejk Abdullah Al-Thani från Qatar, till möte på sitt kontor. Under åren med allt mer bekymmer han sett den negativa utvecklingen av stadens fotbollsflaggskepp, Málaga CF. Han älskar själv fotboll.

De la Torre vill diskutera ledningen – eller bristen därpå – av klubben samt möjligheterna kring försäljning av Al-Tanis aktieandel. Ett rättvist och passande pris kommer att diskuteras. Borgmästaren har sagt att han under ett års tid känt till en spanjor som vill involvera sig i klubben ekonomiskt, samt attdenne uppfyller kraven på ärlighet och solvens.
 
”Jag tänker konstruktivt och av kärlek till Málaga CF, Al-Thani och hans familj”, har borgmästaren sagt.
 
Málaga CF:s resultat i division 2
Racing Santander – Málaga CF 0 – 1
Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1
Girona – Málaga CF 1 – 0
Málaga CF – UD Almería 0 – 1
Mirandes – Málaga CF 1 – 1
Málaga CF – Rayo Vallecano
Albacete – Málaga CF
Härefter låg Málaga CF nr.????
 
Målgörare
Adrian 2

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio La Rosaleda i Málaga.
 
Klubben har fina tribunplatser i mitten av den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.

Innan match serveras en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss tur-och-retur till stadion.

Medlemsrabatter till alla matcher.

Kontaktpersoner:
Ordförande: Morten Møller
+34 617 700 424
info@malaga-support.dk
 
Sekreterare: Ole Hansen
+34 621 214 983
kontakt@malaga-support.dk
 
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena.

Klubben välkomnar nya medlemmar.

Matcher på Estadio La Rosaleda i oktober:
12/13: Málaga CF – Cádiz
26/27: Málaga CF – Real Oviedo
www.malaga-support.dk

Det spanska landslaget vann i söndags världsmästerskapet i basket, efter att ha dominerat och alltså besegrat Argentina med 95-75. Matchen spelades i Peking, där 32 lag kämpade om guldmedaljen. Spelaren som heter Ricky korades som MVP (värdefullaste spelaren) i finalen, efter att själv ha säkrat det spanska landslaget 20 poäng!
Det är andra gången som Spanien koras som världsmästare i sporten, efter att man också vann över Argentina 2006, då de vann VM-guld första gången.
Demonstrationer mot shejk Al-Thani från fans, rapporter om honom till Qatars ambassad och borgmästare de la Torre tar starkt avstånd från klubbägarens behandling av Málaga CF och sportchefen Caminero, i en dramatisk start på denna fotbollssäsong.
 
Man kan undra om någon klubb i världen upplevt någonting liknande som Málaga Club de Fútbol?

Jag tror inte det.
 
Alla, högt som långt, önskar se den 50-åriga presidenten och klubbägare shejk Abdullah Al-Thani från Doha i Qatar fara åt pipsvängen. Eller det räcker med att han kastar in klubbhandduken och stannar i sitt hemland. Nu har det gått 10 år sedan han köpte den då konkurrenshotade klubben Málaga CF för 36 miljoner euro.

Sedan skuldsatte han klubben och nu, inför denna säsong i division 2, har han totalt förlamat klubben och sportchefen Caminero, 53-årig före detta toppspelare från Madrid, som inför förra säsongen skrev under ett treårigt kontrakt med Málaga CF.
 
De spelarköp för säsongen som började den 17 augusti och som skulle få Málaga CF:s sportsliga budget på fötter lät Al-Thani bli att säga okej till. Caminero reste sig, men uttalade sig lojalt i detta kaos, vari han tvingades avbryta fyra-fem spelarköp och det japanska stjärnköpet Shinji Okazaki från Leicester City stod överraskande utan spelarlicens. Det professionella spanska fotbollsförbundet varnade alla agenter och deras spelare om att det inte gick att få licens i Málaga CF innan klubben fått intäkter genom försäljning av spelare.
Shejk Al-Thani äger 97 procent av aktierna i Málaga CF. Hotellkedjan BlueBay har på rättslig väg säkrat sig 49 procent av dessa, men ett eventuell överklagande är ännu inte avklarat.
 
Till Al-Thani: Sälj dina aktier!
 
Minoritetsaktieinnehavare samlade i ”Association of Small Shareholders”, ledda av Antonio Aguilera, gick så långt att de rapporterade Al-Thani till Qatars ambassadör i Madrid, Mohammed Jaham Al Kuwari. I ett brev förklarade de situationen som Al-Thani försatt Málaga CF i. Allt med djup oro och besvikelse över den tråkiga image som Málaga CF fått under shejkens ledning.

Brevet lyfter fram två saker som provocerar:
Att shejken som medlem av ”Qatar Royal House” inte kan visa sig seriös i sina handlingar. Han kommer inte till möten hos det professionella spanska fotbollsförbundet och missköter sina plikter inför de personer som han anställt i Málaga CF, inför sina spelare samt andra klubbar och spelarrepresentanter.

Samt med hänvisning till den försummade transfermarknaden.
 
Aktierepresentanterna fortsatte att beklaga sig över de rättsfall som BlueBay varit tvunget att starta mot Al-Thani. De bad ambassadören att skicka vidare deras brev till ”Qatar Royal Family” för att informera dem om den dramatiska verkligheten i Málaga CF. Skapad av en av deras egna!
 
De uppmanade Al-Thani att sälja sin aktieandel och inte visa sig i klubben mer!
 
Shejken lånade ur klubbkassan

I en tidigare förklaring till allmänheten uppmärksammade minoritetsaktionärerna att Al-Thanis enväldigt lånat 4 miljoner ur klubbkassan – och att samma kassa använts till köp av en stor villa samt till köp av bilar till barnen, som utgör den så kallade styrelsen i Málaga CF.
 
Vidare sades det så här om Al-Thani:
”Vi är inte skyldiga dig någonting. Vi är inte anställa, du kan hota eller skrämma. Vi har inget jobb att förlora. Vår prioritet är vårt lag och vår klubb, som bär namnet på den stad vi älskar. Vi betalar våra säsongskort och förtar oss inga fördelar som gratis resor eller biljetter. Vi är med för att hjälpa Málaga CF. Därför har vi investerat aktier i klubben – en symbol för stolthet och oändlig kärlek till vårt Málaga CF. Och det är inte till salu. Vi kämpar vidare.”
 
Demonstrationer och borgmästarbekymmer

Kvällen den 9 augusti deltog flera tusen personer, ledda av förbundet av supporterklubbar och de två största av dessa, Málaga och Fron Bolerón, i en demonstration mot Al-Thani utanför Estadio La Rosaleda i nordöstra Málaga. Med sång i den ljumma sommarkvällen krävde de hans avgång:
”Al-Thani gå nu. Al-Thani gå nu.”
”Málaga är vi. Málaga är vi.”
Det var inte den första demonstrationen, det har tidigare hållits en inne i centrala Málaga.
 
I början av augusti tog Málagas borgmästare, Francisco de la Torre, vanan trogen emot sitt säsongskort tillsammans med en delegation på La Rosaleda. I samband med detta kommenterade även han Al-Thanis passivitet och sveket mot Málaga CF.

”Nödvändiga beslut ska fattas snabbt och överensstämma med det som sportchefen Caminero önskar. Han är experten vi kan lita på. Jag hoppas att Al-Thani lever upp till sitt ansvar som klubbägare. Kommunen älskar klubben och har hjälpt till vid många tillfällen. Men jag är bekymrad, liksom ni andra fans.”
 
Shejkens svar:
”Gud är med oss!”
Från sitt gömställe i Qatar löd det, på Twitter, kortfattat från Al-Thani:
”Jag vet att det är en svår tid men allting får en lösning snart. Snälla, oroa er inte. Gud är med oss.”
Ordföranden för det professionella förbundet, Javier Tebas, håller noga koll på ekonomin i Málaga CF och de övriga klubbarna i Spanien. Lagen om ekonomisk fair play ska hållas – den Al-Thani och Málaga CF bröt mot under succésäsongen i Champions League år 2012-2013.

Under ett möte i Málaga sa han:
”Málaga CF måste sälja spelare för att få budgeten att hålla.”
För klubbens existens lugnade det honom att Málaga CF inte längre har några skulder till statskassan, försäkringsbolag eller spelare.
Det kan handlas fram till 2 september
 
I allt detta kaos gick piloten på projektet i Málaga CF, sportchefen Caminero, runt – ofta med mobiltelefonen klistrad vid örat. Han ville agera för att få spelarbudgeten på plats, men fick inte lov av shejken att göra det. Situationen vid redaktionsstopp för detta magasin var att ledade personer från BlueBay, Gonxalo Hervas och Jamal Salti Iglesias, erbjöd sig att överta det dagliga ledarskapet i klubben!
 
Transferfönstret stängs natten till den 2 september. ”Och innan dess har jag sålt spelare för 20 miljoner euro”, sa plötsligt Al-Thani!
 

Skickade revisorer till Málaga CF

Sommaren har bjudit på två överraskande revisionsbesök hos Málaga CF. Bägge iscensatta av shejk Al-Thani, klubbens ägare och president. I slutet av juni skickade shejken ett sändebud från sitt land, Qatar, för att studera statusen för ekonomin samt samla in information och sända det hela till Al-Thani. Han spenderade flera dagar på kontoret då han hade kontakt med medarbetare och så åkte han med sina slutsatser.
En liknande aktion gjordes i augusti. En oberoende revisor från London anlände för att utarbeta en ny rapport till Al-Thani om klubbens ekonomiska status. Och utan anledning gick Tl-Thani i gång med nödvändiga, ekonomiska handlingar på spelarmarknaden.
 
”Shejk Al-Thanis dårskap har inga gränser. Han tycks vara helt ovetande kring verkligheten. Situationen i Málaga CF börjar bli allvarlig. Hans blockad i ledningen kväver planering och skapar panik i organisationen samt bland fans.”
Journalist Antonio Gongora, Dagtidningen Sur
 

Även Almería ägs nu av en arab

Spåren efter Al-Thani i Málaga CF skrämmer inte UD Almería, som också spelar i den andra divisionen. Den saudiska Turki Al-Sheikh har övertagit 96 procent av aktierna i bolaget som äger klubben. Han har övertagit den stora posten för 20 miljoner euro samt betalat klubbens skuld på strax över 7 miljoner euro. Al-Thanis köpesumma för Málaga, för snart 10 år sedan, uppgick till 36 miljoner euro.
Turki Al-Sheikh är utbildad vid King Fahd Security College 2001 med examen i säkerhetsvetenskap. Därefter har han arbetat i olika sektorer vid hans lands regering, bland annat inrikesministeriet, försvarsministeriet och för kronprinsen.
2015 utnämndes han till rådgivare för Royal Court och 2017 till Royal Council med rang av minister. 2017 utnämndes han även till ny president för General Sports Authority.
Turki Al-Sheikh Mohammed har utnämnt El Assy till generaldirektör för UD Almería.
Shejk Al-Thanis Málaga CF möter Turki Al-Sheikh UD Alemría på Estadio La Rosaleda helgen den 7/8 september.

Ny stjärnspelare en marketingkupp

Nu säljs det matchkläder från Málaga CF i Osaka, Japans tredje största stad. Det är nämligen så att stjärnspelaren Shinji Osazaki, som Málaga på något mirakulöst sätt har säkrat sig under den så komplicerade transfersituationen. Den 33-åriga spelaren vill till spansk fotboll efter framgångsrika säsonger i VfB Stuttgart och FSV Mains 05 i den tyska Bundesliga samt i engelska Leicester City – bland annat under säsongen då denna klubb sensationellt vann det engelska mästerskapet. Här skapade Okazaki en minnesvärd anfallarduo med Jamie Vardy, och skapade fruktan bland alla försvarare. Okazaki med sin snabbhet och Vardy med sin utsökta målnäsa.
Under 119 lanskamper har japanen gjort 50 mål sedan hans debut 2008. Han representerade sitt land under de tre senaste VM-slutspelen i Sydafrika (2010), Brasilien (2014) och Ryssland 2018.
Ett scoop för Málaga CF – både på planen och som marknadsföring. 

Resultat i testmatcherna

Algeciras (division 3) – Málaga CF 0-0
Málaga CF – Córdoba (division 3) 1-1
Målgörare: Hugo
Málaga CF – Mallorca (La Liga) 0-2
Melilla (division 3) – Málaga CF 0 – 1
Målgörare: Hicham
Cadiz (division 2) – Málaga CF 1 – 0

De kom tillbaka till Málaga CF efter uthyrning

Juanpi, venezuelansk mittfältare, 25 år, från Huesca.
Santos, uruguayansk anfallare, 26 år, från Leganes.
Keko, spansk anfallare, 27 år, från Valladolid.
Rolon, argentinsk mittfältare, 24 år, från Genova i Italien.
Muñoz, spansk försvarare, 22 år, från Lugo och Cordoba.
Villanueva, venezuelansk defensiv mittfältare, 26 år, från Cadiz, Reus och Gimnastic.
Tighadouini, marockansk anfallare, 26 år, från Breda i Holland och Esbjerg i Danmark.

Lämnat Málaga CF efter säsongen 2018-2019

Ricca, uruguayansk back, 23 år, såld till FC Brügge i Belgien för 2 miljoner euro.
Harper, skotsk anfallare, 23 år, till Getafe, såld för 1,5 miljoner. euro. Uthyrd vidare till Alcorcón i division 2.
Rosales, venezuelansk back, 29 år, såld till Leganes för 1 miljoner euro.
(Förra säsongen uthyrd till Espanyol).
Jony, spansk anfallare, 25 år, såld till Lazio i Italien för 1 miljon euro.
(Förra säsongen uthyrd till Alaves).
Cecchini, argentinsk anfallare, 23 år, uthyrd till den amerikanska klubben Seattle Sounders för 160 000 euro för 18 miljoner euro. Här efter köpeoption på 1,7 miljoner euro (Málaga CF köpte honom från Banfield i Argentina på ett fyraårskontrakt för 4 miljoner euro för två säsonger sedan. Var förra säsongen utlånad till Banfield).
Kieszik, polsk målvakt, 35 år, till Rio Ave i Portugal, på fri transfer.
Werner, argentinsk målvakt, 23 år, uthyrd till Atlético San Luis i Mexico – ägs av Atlético Madrid.
Brezanic, serbisk försvarare, 30 år, till Partizan Beograd i Serbien, på fri transfer.
Pau, spansk defensiv mittfältare, 22 år, tillbaka till Villarreal, där han var inhyrd för en säsong.
Torres, spansk defensiv mittfältare, 33 år, har ställt in sin karriär.
Morãn, spansk mittfältare, 28 år, tillbaka till AEK Athen i Grekland, där han var inhyrd.
Lacen, algirsk mittfältare, 35 år, uppsagd.
Seleznov, ukrainsk anfallare, 34 år, uppsagd.
Blanco, argentinsk anfallare, 28 år, tillbaka till Shaktar Donetsk i Ukraina där han var hyrd.
Alejo, spansk anfallare, 24 år, tillbaka till Getafe, där han var hyrd.
Kone, ivoriansk anfallare, 28 år, till Deportivo La Coruna för en säsong – han ägs av Leganes. 

Málagaspelare involverade i matchfixing

Den 28-årige kantspelaren Sergio Gontan Keko med kontrakt i Málaga CF till 2020, men uthyrd till La Liga-klubben Valladolid förra säsongen, har hörts av polis i fallet som kallas Operation Oikos. Detta är en matchfixing-sak med ett tiotal personer inblandade, varav två har fått fängelse med kommit ut mot borgen på 100 000 euro.
En av dessa är den före detta Málagaspelaren Carlos Aranda som har redovisningsbyråer på flera platser i Spanien, bland annat i Málaga.
Matcherna som skulle vara uppgjorda i förväg är Valladolid – Valencia, då en 2-0 seger gav Valencia inträde till Champions League, samt division 2-matchen mellan Huesca och Gimnastic i slutet av förra säsongen. Huesca hade säkrat sig en plats i La Liga och Gimnastic undvek att flyttas ned genom att vinna.
Vidare har presidenten och den administrativa chefen för Huesca, Agustin Lasaosa, samt folk från klubbens läkarstab anhållits.
Lasaosa har nu dragit sig tillbaka från sina uppdrag i klubben.
De inblandade huvudpersonerna har även sysselsatt sig med pengatvätt.
Vidare undersöks även en U20-landskamp mellan Norge och Honduras då det fattats misstanke om att allt inte gått rätt till efter det ovanliga resultatet 12-0 till Norge.
De stora namnen i dessa saker är ofta spelarsyndikat på Balkan och i Fjärran östern. 

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunplatser i mitten av den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match serveras en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss tur-och-retur till stadion.
Medlemsrabatter till alla matcher.

Säsongen 2019-2020 börjar i mitten av augusti.
Matcher på Estadio La Rosaleda i september:
7 kl. 18.00: Málaga CF – UD Almería
18/19: Málaga CF – Rayo Vallecano
28/29: Málaga CF – Sporting Gijón

Kontaktpersoner:
Ordförande: Morten Møller
+34 617 700 424
info@malaga-support.dk
Sekreterare: Ole Hansen
+34 621 214 983
kontakt@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena.
Klubben välkomnar nya medlemmar.
www.malaga-support.dk
www.malaga-support.dk
 
Trots att Spanien fortfarande badar i sol och att semestern fortfarande pågår för de flesta tog de 20 La Liga-klubbarna hål på den 89:e versionen av det spanska mästerskapet under helgen. Flera spelare har lämnat ligan, en stor handfull spelare har bytt från en spansk klubb mot en annan och en tredje grupp har landat i Spanien – nämligen de nya. En Sueco presenterar här Topp 10 över dem som vi ser fram emot att följa:

1) Eden Hazard till Real Madrid från Chelsea för 100 miljoner euro

La Liga har här under sommaren blivit berikad med en av världens bästa fotbollsspelare. Han har fått kungaklubbens berömda 7:a och efter att Zidane äntligen fått sin önskan igenom, en dyr leksak, får tiden utvisa huruvida den duktiga dribblaren kan infria förväntningarna i Real Madrid. Hans tekniska färdigheter passar perfekt i laget och så förväntar vi oss att han får en elegant relation redan från start till medspelare som Benzema, Isco och Marcelo.
 

2) João Felix till Atlético Madrid från Benfica för 126 miljoner euro

Portugisen som inte ens har ett kalenderår som professionell fotbollsspelare på sitt CV, men de bekymrade minerna försvann snabbt efter att han sparkade in snygga mål i vänskapsmatcherna mot både Real Madrid och Juventus. Men minnet och tålamodet inom toppfotboll är kort och den unga anfallaren måste ta med formen från uppstartsäsongen in i den riktiga säsongen om han ska bli framgångsrik och en lönsam investering. De snabba fötterna och besluten, samt näsan för mål, ser riktigt lovande ut.
 

3) Frenkie De Jong till FC Barcelona från Ajax för 75 miljoner euro

Många Barcelonafans har länge klagat över att laget inte spelat efter de holländska idealen och filosofierna som Johan Cruyff införde i klubben. Ungdomsakademin levererade spelare som Puyol, Messi, Iniesta, Xavi, Busquet och Pique, som visade hur det snygga spelet spelades på planen. Det har dock inte setts mer av det från akademins sida under några år och nu har man hämtat en talang från den holländska skolan, närmare bestämt från Ajax. Den unga holländska mittfältsdirigenten har visat en lovande start och om han kan fortsätta att dirigera runt med mer erfarna spelare kommer klubbens fans snart att lovprisa honom. Hans vågade men smarta spel väcker redan glädje i Barcelona, men det behöver också leda laget framåt!
 

4) Martin Ødegaard till Real Sociedad från Real Madrid (lån)

Den unga norrmannen prydde framsidorna på fotbollsvärldens tidningar när han i januari 2015 (endast 16 år gammal) skrev under ett kontrakt med självaste Real Madrid. Sedan dess har han primärt varit i Real Madrids filiallag och därefter haft två låneperioder i holländsk fotboll. Men nu är han tillbaka, så nu kan både fans och skeptiker hålla ögonen på honom i La Liga. Han har utvecklats en hel del i sitt spel under de senaste två och ett halvt åren som han var i Holland, men det är den kommande säsongen i Real Sociedad som kommer visa huruvida hans framtid kommer att vara i Real Madrid eller inte. Ødegaard har redan spelat inte färre än 18 gånger för det norska landslaget. Tekniken och känslan för spelet samt medspelarna grundar för stora förväntningar.
 

5) Nabil Fekir till Real Betis från Lyon för 20 miljoner euro

För ett år sedan var de nykorade Champions League-vinnarna från Liverpool ute efter teknikern som just hade vunnit VM med det franska landslaget. Trots det har Real Betis nu fått hans underskrift denna sommar. Toppnivån är champagnefotboll på den översta europeiska hyllan men det ses även humörspelartendensen och svaga knän, som kan fälla krokben för Fekirs framtida framgångar. Ligan och hållet är dock en perfekt ram för honom.
 
top10spillere
 

6) Kieran Trippier till Atletico Madrid från Tottenham för 22 miljoner euro

Den engelska högerbacken är en av sommarens mest atypiska transfers. Dels var hans kurs högre förra sommaren än nuvarande år och så är han engelsman. Det är inte någonting vardagligt hos La Liga. Faktiskt är han den elfte engelsmannen som spelar i La Liga under det 21-århundradet. Som en jämförelse kan det sägas att 21 spanska spelare är inskrivna i Premier League bara denna säsong! Håll ögonen öppna för Trippiers inlägg och dödsbollar, detta är just det som han utmärkte sig med under förra sommarens slutspel i VM.
 

7) Alexander Isak till Real Sociedad från Dortmund för 6,5 miljoner euro

Förväntningarna på den unga svensken (bara 19 år). Talangfabriken Borussia Dortmund lånade ut honom till holländska Willem II, där det blev 13 mål i 16 matcher under våren. Han har redan spelat fyra matcher för det svenska landslaget och gjort ett mål. Den låga anfallaren avslutar bra med bägge benen och kan både dribbla samt hitta sina spelkamrater i svåra situationer. Uppmärksamma hans fysik.
 

8) Yangel Herrera till Granada från Manchester City (lån) 

21-åriga Herrera har ännu inte fått sitt genombrott i Manchester City varför Granada nu tar sig an spelarens tredje hyresperiod under två och ett halvt år. Det kan därför verka motsägande att ha höga förväntningar på venezuelanen men han har trots allt spelat 17 gånger för sitt landslag och hemma på den sydamerikanska kontinenten tvivlar man inte: ”Han har kommit till La Liga för att göra sitt namn känt!” Egenskaper som löpning, energi och fysik ska göra Herrera till en överraskning i La Liga.
 

9) Óliver Torres till Sevilla från FC Porto för 12 miljoner euro

Den spanska mittfältaren kommer från Atletico Madrid ungdomsakademi och har spelat i La Liga tidigare, om än sporadiskt. Trots detta ska han vara med på denna lista. Han fick nämligen sitt längtade genombrott under Julen Lopetegui (tidigare för Real Madrid och det spanska landslaget) i den portugisiska ligan. Nu är duon alltså förenad igen i Sevilla, en duo som gjorde Oliver Torres till en klar framgång och profil i FC Porto. Torres är en elegant och intelligent mittfältare som behärskar både dribblingar samt korta och långa passningar.
 

10) Luka Jovic till Real Madrid från Eintracht Frankfurt för 60 miljoner euro

Den serbiska anfallaren kommer från en sensationell säsong i Eintracht Frankfurt. 27 mål och sju upplägg bidrog till att säkra den tyska klubben i europeisk fotboll. Därefter jagades Jovic av hela Europa och till slut blev Real Madrid den lyckliga vinnaren av den iskalla serbiska anfallaren som sparkar på allt som rör sig. Han avslutar bra med bägge benen och huvudet liksom att han utnyttjar fysiken och akrobatiken till att komma först till det mesta.

Senaste artiklarna från En Sueco

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och him...

Tema & Profiler

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektu...

Kultur

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet sam...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Rond…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de k...

Gastronomi

Måste jag deklarera även om jag hyr ut på långtid?…

Jag och min hustru äger en lägenhet som vi hyr ut, oftast kortare perioder men nu har vi fått en som...

Juridik & Finans

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som m...

Gastronomi

Bostadsbloggen med Alamo

Detta avsnitt av BOSTADSBLOGGEN handlar om hur det går till att sälja sin bostad på Costa del Sol oc...

Bostadsnytt

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det nä...

Kultur

Nervinflammation

Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om j...

Hälsa

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kli...

Kultur

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. St...

Utflykter

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Nyheter kring Sabor a Málaga – Málagas blå märke

Varje månad här i En Sueco presenteras en produkt som bär märket Sabor a Málaga, någonting...

Gastronomi

Sport

AHN

Höstupptakt Höstupptakten har varit över förväntan med fina golfbanor och stor anslutning till våra...

Golf

Onåd

Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel b...

Sport

Golf i Solen

Per i finalen i Scandic Friends Open på Gotland Allas vår KRUT-GUBBE Per Eide har hunnit fylla 91 å...

Golf

Tema & Profiler

30 år efter stormen som satte Málaga ur spel

Klockan ett om eftermiddagen förvandlades dagen till natt när mörka moln drog in över Málaga och himlen öppnade sig. Det var den 14 november 1989. Den...

Tema & Profiler

Publirreportaje Vitta Nature

I dag är det mycket eftertraktat att ha en livsstil som är naturlig och fri från föroreningar och storstadsbuller. I Célere Vitta Nature hittar du en...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Barbro Sändh?

Barbro Sändh är allt annat än obekant för kustsvenskarna. Ofta träffar man henne tillsammans med maken Bengt när det hålls evenemang i Fuengirolatrakt...

Tema & Profiler

Ronnie Nordin - Från grå betongförort till grönskande handelsträdgård

Denna månad sätter jag mig ned för en pratstund med Ronnie Nordin, från Elche på Costa Blanca. Jag har följt Ronnie på sociala medier under många år o...

Tema & Profiler

Är Thomas Cook en ny Lehman Brothers?

En del bekymrar sig mer än andra. Och för vissa är det redan en gammal och ointressant nyhet. Jag ligger inte sömnlös om nätterna men ändå är det någo...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag ...

Tema & Profiler

Kan vi vända på kuttingen?

Vi ligger helt uppe i toppen när det talas om soltimmar, gastronomi och livskvalitet. Handlar det i stället om ekonomi, tillväxt och sysselsättningsgr...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2019!

  Det är oktober och de spanska skolorna har varit i gång några veckor. Jag hör många föräldrar runt omkring mig som klagar över hur jobbigt d...

Tema & Profiler

Kultur

Saker att se och göra i Bilbao

Staden Bilbao i Baskien har blivit ett centrum för allt inom design och konst, men på även arkitektur och musik. Här kan man inte bara hitta en mängd ...

Kultur

Äkta argentinsk tangopassion kommer till Nerja

En jättestor scenografisk uppsättning, exklusiva kostymer och en värld av historier – så blir det när gruppen La Porteña Tango uppträder i Nerja med d...

Kultur

Museo Alborania - Aula del Mar

Det är en stor skillnad mellan stadens myller i Málaga centrum jämfört med de lokaler som jag nu kliver in i. I museet Alborania - Aula del Mar, som d...

Kultur

Bostadsockupanter i Málaga

Efter krisen 2008, som ju drabbade spanjorerna riktigt hårt, växte det fram en ockupantrörelse i landet, som trots en bättre ekonomi fortfarande är vi...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com