”Cirkus-kaptenen”

Historien om Recio, som opererades, fick barn, gifte sig och som nu är en omdiskuterad Málagakapten

Med oavbrutet bråkande och gestikulerande framför domaren skiljer han sig från de andra i Málaga CF:s La Liga-lag i lagets strävan efter att få fotfäste i den bästa spanska ligan. Hans riktiga namn är José Luis García del Pozo, men till vardag kallas han Recio.
 
Han är en av de få spelare i laget som fått sin fotbollsutbildning i Málaga och är med sin professionella inställning till saker och ting väldigt omtyckt av både lagkamrater och fans – och nu har han också ett stort ansvar. Från förra säsongen fick han nämligen ansvaret som lagkapten.
 
Det blev kulmen på ett händelserikt 2017; först genomgick han en operation. Sedan fick han sonen José och gifte sig med Gema, som driver den bästa glasskiosken i El Palo och hans föräldrar står för Málaga CF-butiken i Rincón de la Victoria. Så det är en sann Málaga CF-familj.

Allt gick fel från början

Men för Recio blev La Liga-säsongen 2017-2018, med honom som kapten, långt värre än förväntat. Fem förluster i rad innan den oavgjorda 3-3 matchen mot baskerna från Athletic Bilbao på Estadio La Rosaleda och nu vid deadline för detta magasin bara en seger – 2-1 över Celta Vigo på Estadio La Rosaleda, med Recio som matchvinnare med segermålet på straffar. Storjubel, men Recio har också varit ämne för diskussioner. Hans temperament och hårda personlighet ses inte med blida ögon av domarna. Två av säsongens första tolv matcher har han tvingats se på tv (FC Barcelona-matchen) och på läkaren på La Rosaleda (mot Deportivo La Coruna) på grund av avstängning, för en utvisning och fem varningar.
Om detta säger han:
”Mina vänner, min far, min fru och mina bröder skyller på mig. Men det sker saker i matchens hetta. Det är bara jag som löser problemet.”

Inte samma förnyelse

Allt gick fel från början med stornamn som lämnade klubben: Kameni gav sig av till Fenerbahce i Turkiet, Camacho åkte Wolfsburg i Tyskland, toppmålgöraren Sandro gav sig av till Everton i England och så sent som under träningslägret i Holland, precis innan säsongsstart, lämnade också Fornals laget och flyttade till La Liga-konkurrenten Villarreal.
De nya spelarna blev aldrig av samma karat med undantag för anfallaren Rolán från Uruguay, från franska Bordeaux. Han kom skadad, gjorde två mål mot Athletic Bilbao, innan han gick sönder igen.

Shejken grep in

I början av säsongen grep den oberäkneliga shejk Al-Thani – klubbägare och ordförande i styrelsen – in när tränaren Michel och den nu avskedade idrottschefen Arnau kontaktade den rutinerade mittfältaren Javi García, före detta Real Madrid, Benfica, Manchester City och St. Peterburg, som kunder köpas för 1,5 miljoner euro samt anfallaren Adrian López, som var uthyrd till Porto i Portugal. Till stor besvikelse för dessa.
I stället tog Al-Thani själv in argentinarna Cecchini och Rolón till laget. De har ännu inte visat sig vara värda de 4,5 respektive 3,5 miljoner eurona.

Ingen vinner på det

Till detta säger Recio: ”Málaga CF har varit likt en stor cirkus sedan slutet av förra säsongen. Det som har skett i de inre kretsarna kan inte vara bra för varken klubben, tränaren, spelarna eller fansen. Nu vet jag inte vilka beslut som kommer att fattas framöver men om tränare Michel får sparken är det helt fel. Det var han som fick ur oss ur ’skiten’ i slutet av förra säsongen. Det är klart att varken han eller vi förväntade oss någonting av det som skett denna säsong. Men det har varit orättvist. Turneringen är fortfarande lång och vi kommer att kämpa in i det sista”, säger Recio.
Kämpen över alla i Málaga CF.

Fakta om Recio

Född: Den 11 januari 1991 i Málaga
Spelarposition: Mittfältare med tröjnummer 14
Ungdomskarriär:
Málagas akademi
Seniorkarriär:
2010 – 2011: Málaga B
2011 – 2013: Málaga CF
2013 – 2014: Granada (lån)
2014 – 2021: Málaga CF
Landsmatcher för Spanien:
6 U20 och 1 U21.

Málaga CF:s tråkiga La Liga-resultat

Málaga CF – SD Éibar 0-1
Girona – Málaga CF 1-0
Málaga CF – UD Las Palmas 1-3
Atlético Madrid – Málaga CF 1-0
Valencia FC – Málaga CF 5-0
Málaga CF – Athletic Bilbao 3-3
Sevilla – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Leganés 0-2
FC Barcelona – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Celta Vigo 2-1
Villarreal – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Deportivo La Coruña 3-2

Ännu en tränare avskedad

Den 24 oktober avskedade Deportivo La Coruña sin tränare, den 54-årige Pepe Mel. Klubben var inte nöjd med säsongsstarten.
Ingen ovan situation för Madridtränaren, som tidigare fått lämna både Rayo Vallecano som i Betis i Sevilla och West Bromwich Albion i England. Pepe Mels ersättare i Deportivo blev andrelagstränaren Cristóbal Parralo, 50 år.
Precis innan La Liga-säsongen 2017-18 skedde de två första tränarbytena.
Den 36-åriga colombianen Luis Zubeldía blev efter fyra spelarrundor sparkad från Alavés och ersatt av en ganska känd förmåga i den 61-åriga italienaren Gianni De Biasi, som tidigare stått i spetsen för det albanska landslaget.
I Las Palmas sades Manolo upp efter sex matcher med två segrar och fyra förluster. Han ersattes av den 54-åriga Pako Ayestarán, som förra säsongen lyckades få ut Valencia ur en större kris.
Och så tvingades Fran Ecriba lämna Europa League-laget Villareal, också detta med förklaringen ”dålig säsongsstart”. Ny chefstränare i Villareal är den 39-åriga Javi Calleja, före detta La Liga-spelare, ungdomstränare och andralagstränare i klubben.

Den enorma uppbackningen till spelarna

Inte sedan de glada dagarna i Champions League säsongen 2012-2013 har stödet till Málaga CF:s La Liga-lag varit lika stort som nu. Säsongskort nummer 25 000 har just sålts och inte en enda match på Estadio La Rosaleda har haft ett åskådarantal under 20 000.
Spelarna känner det stora stödet redan när spelarbussen kommer till stadion, då flera hundra tar emot spelarna med hejarramsor, sång och jubel.
Om detta säger kapten Recio:
”Våra fans är fantastiska. Våra nya spelare har aldrig upplevt någonting liknande.”

Málaganamn till toppen i förbundet

Vicente Casado, som klubbägaren Al-Thani sparkade som toppchef i klubben år 2016 har nu fått en uppsatt roll i det kungliga spanska fotbollsförbundet. Där är han anställd som marknadsföringschef. Den rollen hade han på plats på Estadio La Rosaleda i Málaga när Spanien den 11 november tog hem segern över Costa Rica i en träningsmatch för VM i Ryssland 2018.
Den före detta landslagsspelaren Fernando Hierro, född i Vélez-Málaga, som ett par år efter Al-Thanis ankomst sa upp sig från sitt jobb som idrottschef i klubben är nu med i bilden som idrottschef i förbundet.

Tribunplatser finns hos La Peña

Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och upplägg i restaurangen Casa Danesa/Club Danés på Mijasvägen samt buss tur-och-retur till stadion.
Medlemsrabatter till alla matcher.
Kontaktpersoner:
Sekreterare Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
Ordförande Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 300 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga.
Klubben är öppen för nya medlemmar.
 
Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.