Dynamon – Det var dramatik när 33-åriga Manuel Iturra från Chile lämnade Málaga CF, men nu är han tillbaka för att hjälpa

Dynamon - Det var dramatik när 33-åriga Manuel Iturra från Chile lämnade Málaga CF, men nu är han tillbaka för att hjälpa

Det var ganska oförståeligt att den chilenska landskapsspelaren Manuel Iturra lämnade Málaga CF 2013 efter succésäsongen i Champions League. Den största i klubbens historia. Den lilla mittfältar-dynamon med de långa, svarta lockarna och de jordnära löpstegen hade kommit som ersättning för italienaren Enzo Maresca, som fortsatte sin karriär hos Sampdoria i sitt hemland.
 
Och så bytte Iturra till en rival från Andalusien, nämligen Granada CF.
 
Då teg Iturra om orsaken men nu, när han är tillbaka i Málaga CF, kortklippt och med ett fint helskägg, för att hjälpa den krisdrabbade klubben i La Liga, säger han att orsaken till att han slutade var en investeringsfond från Venezuela. Fonden hade velat ha sin investering i Iturra realiserad, varför det blev försäljning. I detta fanns en överenskommelse till Málaga CF, som då klubben under samma omständigheter tvingade ge upp Darder till Lyon i Frankrike. Även han är nu tillbaka i Spanien och spelar för Espanyol.
 

Vill betala tillbaka

”Jag kände att jag lämnade någonting öppet i Málaga. Jag ville stanna efter den fantastiska Champions League-säsongen men det gick alltså inte”, berättar Iturra och fortsätter: ”Jag var beroende av den investeringsfond som fick mig till europeisk fotboll. Nu är jag fri och har kontrakt med Málaga CF denna säsong. Jag vill tacka klubbens idrottschef, Mario Husillos, samt president Al-Thani för att ge mig denna chans att betala tillbaka lite till Málaga CF. Och så vill jag också ge ett tack till Necaxa, min senaste klubb i Mexiko, som lät mig gå. Jag är glad att nu har återförenats med de fantastiska supportrarna på Estadio La Rosaleda och så vill jag försöka hjälpa till så mycket som möjligt”, avslutar Iturra.
 
Iturra finner sig i de reglerade löneförhållandena i klubben. Att rädda den i La Liga är viktigt för honom.
 

Kommit i toppform

Hans historia påminner om argentinaren Demichelis sista år vid samma tid. Han tog också del i Málaga CF:s triumfer i Champions League för att därefter bege sig till Espanyol, för att återkomma till Málaga CF under våren 2017, då laget balanserade i den nedre delen av La Liga-tabellen.
 
Demichelis, nu 37 år, hör i dag hemma i staben av tränare runtomkring Málaga CF:s bästa lag.
 
I övrigt är det lite av en paradox att shejk Al-Thani har sagt ja till att ta med den 33-åriga Iturra i truppen. Han underkände nämligen den nu avsatta tränaren Michels önskningar om forwarden Adrian på grund av ålder (han spelar nu i Deportivo La Coruna) samt mittfältaren Garcia, en väsentlig figur i Betis överraskande 5-3-seger mot Sevilla. De hade bägge, liksom Iturra, passerat 30!
 
Den lilla chilenaren har kommit till Málaga CF i toppform. Under de senaste ett och ett halvt-åren har han representerat sin mexikanska klubb Necaxa i miljonstaden Aquascalientes, i 43 av 47 möjliga matcher.
 

Iturra tur- och retur

Fullständigt namn: Manuel Rolando Iturra
Född: Den 23 juni 1984 i Temuco, Chile
Längd och vikt: 1,74 meter och 71 kg
Position: Mittfältare
Karriär:
2003-2010:
Universidad, Chile – 216 matcher – 6 mål
2010-2011:
Uniano Leiria, Portugal – 11-0
2011-2012:
Murcia, Spanien – 35-1
2012-2013:
Málaga CF, Spanien – 25-0
2013-2015:
Granada, Spanien – 64-1
2015-2016:
Udinese, Italien – 17-0
2016-2018:
Necaxa, Mexiko – 45-0.
Landskamper:
33 för Chile med 1 mål.
 
 

Sparkad – och hyrd

Málaga CF:s nya tränare kommer från kinesisk fotboll

Så gick det inte längre. Med bara 11 av 57 möjliga poäng i 19 La Liga-matcher offrade Málaga CF:s klubbägare, shejk Al-Thani, tränaren Michel, 54 år och före detta legendarisk Real Madrid-spelare. Det skedde lördagen den 13 januari efter 1-0-förlusten mot Getafe i hans födelsestad Madrid.
 
Det kom lite överraskande för Michel, som var med om samma historia för sex år sedan då han senast stod i spetsen för en spansk La Liga-klubb, nämligen Sevilla FC. Där fick han sparken den 12 januari 2012 efter att hans lag förlorat 0-2 mot Valencia på Estadio Mestalla i Valencia. Sedan fick han även sparken i grekiska Olympiakos samt franska Marseille – hos bägge liksom i Málaga CF efter en bra säsongsstart.
 
Här har Michel nu ersatts med den 52-åriga Jose Gonzales, som under säsongen 2015-2016 tog över Granada efter Jose Ramon Sandoval i precis samma botten-situation som Málaga CF är nu. I den näst sista spelrundan säkrade han att Granada förblev i La Liga.
 
Som aktiv spelade Gonzales som anfallare – bland annat en säsong för Málaga CF och därefter i den kinesiska klubben Tianjin Samsung. Hans senaste tränarjobb var också i Kina, i klubben Beijing Gouan från 2016-2017.
 
Jose Gonzales är född i Cadiz – han har alltså andalusiskt blod i ådrorna.
 
 

Málaga CF:s eländiga 1/2-säsong

Under helgen den 12-13 januari slutade första halva säsongen i La Liga (19 matcher), och den blev en ganska eländig affär för Málaga CF med bara tre segrar och två oavgjort.
 
Resultaten:
Málaga CF – Eibar 0-1
Girona – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Las Palmas 1-3
Atletico Madrid – Málaga CF 1-0
Valencia – Málaga CF 5-0
Málaga CF – Athletic Bilbao 3-3
Sevilla – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Leganes 0-2
FC Barcelona Málaga CF 2-0
Málaga CF – Celta Vigo 2-1
Villarreal – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Deportivo La Coruna 3-2
Real Madrid – Málaga CF 3-2
Málaga CF – Levante 0-0
Real Sociedad – Málaga CF 0-2
Málaga CF – Betis 0-2
Alaves – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Espanyol 0-1
Getafe – Málaga CF 1-0
 

Vår på La Rosaleda

Málaga CF:s hemmaplan, Estadio La Rosaleda med plats för 30 000 åskådare, kommer att bjuda på det ena topplaget efter det andra i La Liga under våren. Med en svag bortalags-statistik blir det ett par riktiga sensationen ett måste för Málaga CF på hemmaplan, om laget inte ska ryckas ned från tabellen.
Hemmamatcher är:
Helgen 10/11 februari:
Málaga CF – Atletico Madrid.
Helgen 17/18 februari:
Málaga CF – Valencia.
Mitt i veckan 28 februari/1 mars:
Málaga CF – FC Sevilla
Helgen 10/11 mars:
Málaga CF – FC Barcelona.
Helgen 31 mars/1 april:
Málaga CF – Villarreal
Helgen 14/15 april:
Málaga CF – Real Madrid.
 

Cancersjuk tränare avskedad i Sevilla

Hittills har det hunnit bli elva avskedade tränare i de 20 La Liga-klubbarna efter att första halvan av turneringen avslutades i januari. De tre senaste gjordes i den andalusiska storklubben FC Sevilla samt bottenlagen Málaga CF samt UD Las Palmas. I Sevilla var det argentinaren Eduardo Berizzo som tvingades gå efter att ha genomgått framgångsrika behandlingar mot prostatacancer. Säsongen innan hade han haft stor framgång i klubben Celta Vigo. Berizzos ersattes av italienaren Vincento Montella, som just fått sparken i Milan.
 
I Las Palmas ersatte Paco Jemez, tidigare Rayo Vallecano och Granada, Pako Ayestaro. Det tredje bytet i klubben denna säsong. Jemez kom från mexikansk fotboll.
Det har talats om Málaga-situationen på andra ställen.
Alaves har tillsvidare bytt tre gånger och både Deportivo La Coruna samt Villarreal en gång.
 
 

En resa bort från Málaga CF

Transferfönstret i januari har bjudit på nödvändiga byten för bottenlaget Málaga CF. Klubbens dyraste nyförvärv denna säsong, den 22-åriga argentinaren Cecchini, har klubben nu hyrt ut till den mexikanska klubben Club Leon. Málaga CF köpte honom för fyra miljoner från den argentinska klubben Banfield, men han visade sig snart vara en flopp, som tränare Michel inte kunde använda.
Hans plats är på mitten av banan och Málaga fortsätter att stå kvar som ägare för honom. Det sägs att klubben ska ha mottagit en mindre summa pengar av Club Leon för överenskommelsen.
Den franska centerbacken Baysse, som aldrig blev en stor hit, fick åka tillbaka till sitt hemland, Bordeaux, för ett pris på knappt 1 miljon euro.
Jony med fiasko i två säsonger i Málaga CF har hyrts ut till hans ursprungsklubb, nämligen Sporting Gijon, som ligger i andra divisionen.
 
 

Och har kommit till klubben

Den 29-åriga anfallaren Alberto Bueno, är hyrd för resten av säsongen från den portugisiska storklubben Porto, där han inte lyckades få fotfäste i förstalaget. Men under hans tidigare vistelser i de spanska klubbarna Real Madrid B, Valladolid samt Rayo Vallecano är han känd som en målfarlig man. Dock blev vistelserna i Granada och Leganas samt engelska Derby County inte alls lika lyckade.
Málaga CF:s avskedade tränare Michel hade Bruno i sitt lag i Real Madrid. Där framstod han som en riktig talang och fick spela inte färre än 28 ungdomslandskamper för Spanien.
 
 

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca / La Peña LOGO

Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och upplägg i restaurangen Casa Danesa/Club Danés på Mijasvägen samt buss tur-och-retur till stadion.
Medlemsrabatter till alla matcher.
Kontaktpersoner:
Sekreterare Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
Ordförande Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 300 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga.
Klubben är öppen för nya medlemmar.
Av Morten Møller – här tillsammans med Iturra

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.