Efter fiaskot under jubileumsåret – de är inte önskade

Efter fiaskot under jubileumsåret - de är inte önskade

I varje del av Marturucos, Málaga Club de Futbols huvudsäte på Estadio la Rosaleda, finns en önskan om att den arabiska klubbägaren shejk Abdullah Al-Thani och hans barn ska lämna klubben. Och ju tidigare desto bättre.
Efter att för åtta år sedan ha övertagit klubben efter den före detta presidenten i Real Madrid, Lorenzo Sanz, har shejken kört klubben i botten, både sportsligt och ekonomiskt. Medarbetarna ligger vakna om nätterna då deras jobb är i fara när Málaga CF:s flyttas ned till andra divisionen.
 
Det taktfasta och öronbedövande budskapet från de stora skarorna av supportrar vid La Liga-matcherna på La Rosaleda har länge ljudit:
Al-Thani försvinn NU!
Al-Thani försvinn NU!
Al-Thani försvinn NU!
 
Samma budskap har klottrats på stadions väggar av de mest vågade och även hans namn har strukits över på skylten som markerar rondellen vid Avenida de Simón Bolívar och Avenida de Luis Buñuel, som skulle uppkallas efter honom. Denna hyllning till honom från kommunen i Málaga har lagts på is för längesedan. Borgmästaren Francisco de la Torre och hela den fotbollsintresserade staden Málaga är förfärade över den nivå som Al-Thani har fört ned Málaga CF i och det förstörda rykte som han gett denna fina stad.
 

Barnen i styrelsen

Hans åtta år som ägare har präglats av ett virrvarr av tränar-, spelar- och ledningsbyten. Under de senaste 30 månaderna har Málaga CF egentligen stått helt utan ledning – efter det plötsliga avskedandet av administrationschefen Vicente Casado och VD:n Manuel Novo. I ledningen och styrelsen tillsatte Al-Thani i stället sina fyra barn, den äldste Nasser som vicepresident, Nayet som sekreterare, Raket och dottern Hamyan som rådgivare respektive VD (ordförande) för Málaga CF:s fotbollsakademi.
 
Det dagliga styret av klubben har lagts i händerna på Nayet Al-Thani, idrottschef Mario Husillos, advokat Joaquin Jofre och finansdirektör Roberto Cano.
 
Strax efter att han fick sparken från Málaga CF fick Vicente Casado jobb i La Liga-organisationen som ansvarig för den internationella utvecklingen. Han är nu marknadsföringschef i det professionella spanska fotbollsförbundet.
 
Manuel Novo jobbar i dag som bland annat rådgivare för Cádiz CF, som är med i kampen om att flyttas upp från andra division till La Liga.
 

Borgmästarens tydliga besked

Al-Thanis långa frånvaroperioder från sin klubb har fått Málagas fotbollsintresserade borgmästare, Francisco de la Torre, att be honom ge sig av. ”När du ansvarar för en klubb ska du försöka hålla klubben på rätt bana uppe i La Liga, och har du inte förutsättningarna för det så är det andra ägare som kan göra det”, har de la Torre sagt direkt till Al-Thani. Klubbägaren och presidenten befinner sig i sin hemstad Doha i Quatar och uttalar sig bara på Twitter. Han förklarar sin frånvaro med hänsyn till den politiska situationen i Quatar och ”ursäktar sig för Gud”.
 

In med säkerhetsvakter

Jag har träffat barnen – dels vid Estadio la Rosaleda och dels vid den dagliga träningsanläggningen, leende och tillsynes obekymrade. Hamayan, med universitetsutbildning från USA, talar flytande engelska. För den goda stämningens skull väljer jag att inte fråga om hennes fars arbete – eller bristen på det – i Málaga CF. Vi talar om familjeförhållanden. Hon berättar att trenden i flera arabiska länder är färre fruar till männen och färre barn i äktenskapen. Vidare säger hon att alla bör stå samlade inom klubben – även de kritiska supportrarna.
Men även deras beteende är splittrat. De kommer ofta försent till La Liga-matcherna på Estadio la Rosaleda och när Barcelona var på besök uteblev alla förutom Nayet. Han fick ledas in av säkerhetsvakter.
 

Hård ekonomisk fakta

Denna säsong markerar ett litet jubileum i Málaga CF – nämligen det tionde året i rad i La Liga. Under detta år har tre av klubbens bästa spelare sålts, dessa är: Camacho, Fornaks och Sandro för ca 30 miljoner euro samt två sydamerikaner har köpts in: Cecchini och Rolon – bägge Al-Thanis idéer – för totalt 7,5 miljoner euro. Ingen av dem kunde användas.
Och sedan sparkades en tränare i januari – Michel.
Av åtta snabbinkallade inhyrningar i januari slog bara Iturra och Lacen till – bägge 33 år.
Det är olyckligt att säsongen 2017-2018 har inneburit en försämring av Málagalagets värde på totalt 16 miljoner euro, enligt den erkända webb Transfermarkt.
Och av spelare på kontrakt de kommande åren är det ett problem att Juanpi, Ricca och Santos tjänar en årslön på 1,2 miljoner euro var. De två förstnämnda ses sällan på banan och Santos är uthyrd till Sporting Gijon i andra division.
Han vill inte återvända till Málaga CF.
Vad säger nu shejk Abdullah Al-Thani?
 
 

Málaga CF ned i andra division

När den 23-åriga ghananen Emmanuel Boateng en halvtimme för midnatt torsdagen den 19 april sparkades bollen in bakom Málagamålvakten Roberto som matchens sista skott beseglade anfallaren med den skyddande masken för ansiktet Málaga CF:s öde. Nedflyttningen till andra division blev ett faktum Med fem matcher kvar i La Liga stod laget denna kväll på Estadio Ciutat de Valencia med för få poäng för att nå fjärdeplatsen, som skulle ha räddat dem.
 
Efter tio år i La Liga – den förnämaste i Málagas långa fotbollshistoria – är slut. Klubbägaren shejk Al-Thani tog Málaga CF till Champions League säsongen 2012-2013 men har därefter dragit ned klubben i botten. En skam för Málaga CF och staden Málaga.
 
Málagaspelarna kämpade ihärdigt mot Levante och spelade en av sina bästa matcher under säsongen men hade, som så många andra gånger under säsongen, inte turen med sig.
 
Efter förlusten lästes tröstande ord op Twitter från före detta Málagaspelare som Castillejo (nu i Villarreal), Charles (nu i Eibar) och Joaquin (nu i Betis i Sevilla) samt från flera klubbar i La Liga och den andra divisionen, som Málaga CF nu blir en del av säsongen 2018-2019.
 
Resultat:
Málaga CF – Eibar 0-1
Girona – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Las Palmas 1-3
Atletico Madrid – Málaga CF 1-0
Valencia – Málaga CF 5-0
Málaga CF – Athletic Bilbao 3-3
Sevilla – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Leganes 0-2
FC Barcelona Málaga CF 2-0
Málaga CF – Celta Vigo 2-1
Villarreal – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Deportivo La Coruna 3-2
Real Madrid – Málaga CF 3-2
Málaga CF – Levante 0-0
Real Sociedad – Málaga CF 0-2
Málaga CF – Betis 0-2
Alaves – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Espanyol 0-1
Getafe – Málaga CF 1-0
Andra hälften av säsongen:
Eibar – Málaga CF 1-1
Málaga CF – Girona 0-0
Las Palmas – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Atletico Madrid 0-1
Málaga CF – Valencia 1-2
Athetic Bilbao – Málaga CF 2-1
Málaga CF – Sevilla 0-1
Leganes – Málaga CF 2-0
Málaga CF – FC Barcelona 0 – 2
Celta Vigo – Málaga CF 0 – 0
Málaga CF – Villarreal 1-0
Levante – Málaga CF 1-0
 

Málaga – i landslaget som 38-årig

Under Málaga CF:s glada dagar i Champions League, säsongen 2012-2013, var en av hjältarna den argentinska målvakten Willy Caballero. Han serverade fantomräddning efter fantomräddning men till mångas förvåning – även hans egen – nämndes inte hans namn när det diskuterades spelare till det argentinska landslaget. Det är först nu som 38-åting som han fått sin debut. Den ägde rum den 23 mars när Argentina besegrade Italien med 2-0 på Ethihad Stadium.
Willy Caballero debuterade för Málaga CF år 2011 och skrev in sig i klubbens historieböcker när han höll målet rent i 480 minuter, och därmed slog Pedro Contreras tidigare rekord på 429 minuter.
Contreras är för övrigt före detta spansk landslagsmålvakt.
 
Under tre säsonger uppnådde Caballero 117 matcher för Málaga, därefter bara 23 för Manchester City, även det under tre säsonger, och nu endast en match för Chelsea, dit han kom 2017. I denna klubb heter förstahandsvalet Thibout Courtos, fast man i det belgiska landslaget.
 

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid med matchupplägg i restaurangen Casa Danesa/Club Danés på Mijasvägen samt buss tur-och-retur till stadion.
Medlemsrabatter till alla matcher.
 
Kontaktpersoner:
Sekreterare Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
Ordförande Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 300 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga.
Klubben är öppen för nya medlemmar.
 www.malaga-support.dk
 
La Peña de Dinamarca arrangerar årligen en resa till en av Málaga CF:s bortamatcher. I mars gick resan till Vigo i Galicien, där Málaga CF spelade 0-0 mot Celta Vigo.
Av Morten Møller – här tillsammans med Nasser Al-Thani

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.